Kendi akvaryumumu yapmak için fikirlerinize ihtiyacım var


harundemir52Çevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2013
İl: Ordu
Mesaj: 48
harundemir52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 20:02
Öncelikle merhabalar. Akvaryumla ilgili bir foruma ilk defa kayıt oluyorum. Buradaki profesyonel birçok kişiden yardım almak için kayıt oldum. Ben öncelikle kendi akvaryumumu yapmak için bir proje hazırladım. Bu proje dahilinde uzun ömürlü sabit bir şey yapmak istiyorum. Fotoğrafta görülen proje kendim hazırladım. Öncelikle kendim karadenizli olduğum için ta çocukluktan itibaren balık tutup besleme konusunda aşırı derecede tutkum var. Ancak ailem biraz sıkıntı çıkardığı için bu konuda tam anlamıyla bir akvaryum sahibi olamadım. Ancak üniversitede ev arkadaşımla bir ortak akvaryum kurduk. Oradan birçok konuda tecrübe edindim. Buradan da sizlerin yardımıyla yeni şeyler öğrenerek yeni bir proje gerçekleştirmek istiyorum. Ailemi de bu konuda zar zor ikna etmişken bu kaçırılmayacak fırsatı değerlendirmek istiyorum. 


Fotoğrafa bakanlar illaki paintten proje mi olur diyebilirler. Ancak photoshop hata verdiği için tüm çizimim bir anda gitti o yüzden böyle basit bir şey yapabildim. 

Şimdi kısaca projeden bahsedeyim. Resimde de görüldüğü gibi büyük bir şey yapmak istiyorum. Akvaryumun duracağı yer salon olacak, o nedenle farklı birşey ve göz önünden olacak birşey istedim. Salonun büyük olması avantajını da kullanarak böyle birşey yapmak istiyorum. Öncelikli olarak komple uzunluk belirttiğim gibi 5 veya 7 metre olacak. İdeal olarak 5 metreyi düşünüyorum. Otomatik hesaplama yardımıyla yaptığım hesaplamada 6 mmlik bir cam çok güvenli olarak gözüküyor. Ayrıca hazırlamak istedğim sistem bir kaç akvaryumun birleşiminden oluşacağı için normal olarak görüyorum. Hem yükseklik hemde genişlik de düşünüldüğünde fazla bir basınç olacağını sanmıyorum. Eğer ki tecrübeli arkadaşla daha farklı fikir verirlerse onları da değerlendireceğim.

İkinci bir konu akvaryuma kuracağım filtrasyon sistemi. Bunda da tüm projede olduğu gibi el yapımı bir sistem kurmak istiyorum. Bir kaç forumda şu şekilde yapılmış uygun maliyetli ve iyi performanslı olduğu söylenen filtre örnekleri gördüm. Bunlardan bir tanesi de bu forumda yer alıyor, furkankurthasan paylaşmış buna benzer yapmak istiyorum.


İlave olarak tüm akvaryumun üst kısmını da ayrı bir şekilde değerlendirmek adına dolabın devamı niteliğinde hem kapak olacak hem de biblo vitrini tarzında farklı bir sistem düşünüyorum. Bu kapağın ağırlığını akvaryum değil de masa çekecek. Akvaryumun hemen üzerindeki duvara monte edilmiş televizyon falan. Salonun yeni dekorasyonunu bu şekilde kurmak istiyorum. Mini bir su altı dünyası misali . Evet arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum. Allah nasip ederse bu projemi bu yaz gerçekleştirmek istiyorum. Eğer gerçekleşirse burada bu büyük deneyimimi paylaşmak istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

06 OsMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 79
06 OsMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 20:49
Tebrik ederim güzel bir düşünce ne tür balık besleyeceğinizi bilmiyorum ama şunu söylemeliyim ki bana yükseklik biraz düşük gibi geldi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaansener03Çevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 321
kaansener03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 21:49
Yüksekliği 40 yapıp genişliği 35 cm yapabilirseniz daha iyi olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bukalemun_izmÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 85
Bukalemun_izmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2013 23:18
Öncelikle şimdiden kolay gelsin. Besleyeceğin balıkları yazmadığın için ölçü konusunda pek bir şey söyleyemeyeceğim ama 35cm yükseklik bence biraz az kum 2cm 2cm de üsten su dolmayacak alan kalınca 31 cm lik bir göz zevkiniz olacak kişiden kişiye değişir ama ben 45cm den aşağısında pek zevk almam. Alt sehpası için ortalama 700 lt taşıyacak ona göre hesap yapmanızı öneririm. Bu durumda sehpanın maliyeti size akvaryumdan pahalıya gelecektir. Filitre için resimde gösterdiğinizi yapmanızı önermem kafa motoru dışarıda kaldığı için uzun ömürlü olacağını sanmam motor yanar.Bunun yerine çogu filtreleme şekillerinden dış filtre almaya yetecek paranız yoksa para var ama ben emek harcamak istiyorum diyorsanız bence üst sump yapmak üzerinde durun derim forum'u araştırırsanız üst sump hakkında yeterli bilgilere ulaşabilirsiniz ben uzun süre üst sump kullandım gayet memnun kaldım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbdulrahmanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2007
İl: Balikesir
Mesaj: 256
AbdulrahmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 01:30
Arkadaşın da dediği gibi 5 m lik bir akvaryumda filitre çok önemli olsa gerek iyi hesaplanmalı ben yapsaydım eğer, akvaryumun tam alt ortasına bir sump yapar 3 kafa motoru ile üç noktadan filitrasyon sağlardım baştan ortadan ve sondan, ayrıca akvaryum işi zevk işi sizin verdiğiniz ölçüler bu işi zevk için yapan biri için hiçte seyir zevki verecek ölçüler değil, diğer arkadaşında dediği gibi 45 cm nin altındaki akvaryum hiç seyir zevki vermez tercih sizin tabi yüksekliği artırmak maliyeti epeyce artırır ama böyle bir akvaryum bir kere yapılır, tanığım bir usta derdiki bin kere ölç biç düşün ondan sonra yap kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mandıÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2011
İl: Zonguldak
Mesaj: 92
mandıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 13:42
Yapılan yorumlara bende katılıyorum yükseklik çok az. Bende minimum 45 tavsiye ederim (buna göre cam kalınlığı da değişecektir) . Bir başka husus akvaryum üzeri için düşündükleriniz. Akvaryumun üzerini kapatacak , akvaryum üzerinden akvaryuma müdaheleyi engelleyecek veya hareketi kısıtlayacak bir şey yapmayın derim . Zira zaman içinde dekorasyon değişikliği ,balık yakalama , ekipman ilave etme veya çıkarma gibi sebeplerden akvaryumun üzerindeki alana ,rahat çalışmak için bir hayli ihtiyacınız olacak . Özellikle televizyon gibi nemden etkilenecek elektronik ekipmanları akvaryumun üstünden uzak tutmanızı tavsiye ederim .
Düşündüğünüz akvaryum için örnek gösterdiğiniz tarzda bir filte yeterli gelmeyecektir bence .Bu boyut için sump yapmanızı öneririm .Yok sumpla uğraşamam diyorsanız 3 adet 1000 lt/h lik dış filtre koyun (en zahmetsiz çözüm). Bahsettiğiniz akvaryumun maliyeti sehpa taşıyıcı çelik konstrüksiyonu ,ahşap giydirme , cam ,kapak , ışıklandırma vs düşünürsek zaten oldukça yüksek. Bunların yanında 3 adet dış filtre maliyetide cüzzi bir miktar olarak kalacaktır. 
mandı2013-01-08 13:45:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harundemir52Çevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2013
İl: Ordu
Mesaj: 48
harundemir52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 20:39
Yanıtlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fikirlerinizi dikkate alacağım. Dediğiniz gibi yüksekliği artırıp, genişliği azaltırsam olabilir 

Yanıtlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fikirlerinizi dikkate alacağım. Dediğiniz gibi yüksekliği artırıp, genişliği azaltırsam olabilir dediğiniz gibi. Filtrasyon sistemini komple dış filtre olarak yapmayı düşünüyorum. Ayrıyetten de içini rahat temizleyebilmek için dip çekimi yapabilecek bir filtre sistemi planlıyorum. Eğer uygulamada başarılı olursam burada sizlerle de paylaşacağım. Besleyeceğim balıklara gelecek olursam, şu anda aklımda bir iki fikir var; birincisi karışık chiclid türleri, ikincisi ise soğuğa dayanıklı türlerden karma bir grup; çünkü mevsimlere akvaryumun olacağı odanın ısıtmasında sorun olabilir. Sobalı ev olacağı için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2013 11:47
merhaba
 
eger dis filtre yapacaksaniz bu fotograftaki kaplari degil de agzi dondurulerek kapatilan tursu bidonlarini tercih edin derim. ayni hatayi ben yaptim siz yapmayin :)
bu benim yaptigim diy filtre
 
genelde kafa motorlari su icinde celismak icin yapilmistir, alirken dikkat edin, benim aldigim motor HAILEA marka hem su icinde hem de disarda calismak icin yapilmis. bundan dolayi isinmiyor. ayrica cok sessiz. yatakodamda kullaniyorum.
 
5 metre akvaryum icin 3 filtre gerekebilr diye dusunuyorum. ya da genis bir sump ve 3 kafa motoru ile filtrasyon saglanabilir.
 
umarim faydali olmustur.
 
selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir