Kendi Kendine Yetebilen Akvaryum Nasıl Yapılır ?


LaterthanbeforeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 396
LaterthanbeforeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2024 22:25
[QUOTE=UrasArt]

Dediklerinizde büyük oranda hak veriyorum ancak bence bu cevap biraz bizi konudan uzaklaştırıyor.
konunun başında ve sonradan tekrar yazılan mesajda asıl amacın yem vermemek hatta mümkünse su dahi eklememek yani tamamen bir ekosistem taklidi oluşturmak, dediğiniz gibi filtresiz bir kurulum kurmak kolay olsa da burada asıl bahsedilen tamamen kendine yetebilen bir sistem yani aslında filtresiz kurulumların çok çok daha zoru ve birkaç level üstü diyebiliriz sanırım. Ben bir ara bu sistemleri çok araştırdım ve hatta küçük hacimlerde minik denemeler yaptım, bu sistemler günümüz şartlarında birçok tür deneyimlemiş, çok sayıda akvaryuma sahip insanlara daha uygun diye düşünüyorum, çünkü 50-60 litrede birkaç balık seyretmek emin olun pek keyifli olmuyor [:)))]
Buraya kadar yazdıklarım kendi kendine yetebilecek bir sucul ekosistem içindi, şimdi filtresiz kurulumlar ile ilgili kısıma geçmek istiyorum.
Bence 1 yıl dediğiniz süre filtresiz kurulumlar için biraz kısa bir süre sayılabilir çünkü ilk canlıları eklemek için bile en az 1 aylık bir süreç lazım, 6-7 ay geçince ise neredeyse kurulum tam olarak oturmuş sayılabilir. Birkaç yabancı forumda 8-10 yaşını geçmiş filtresiz tanklara denk geldiğim oldu benim en yaşlı kurulumum bir buçuk yaşında bile değil [:geek:]
son olarak video ile ilgili birkaç anlamadığım kısım var, öncelikle bunun bir deney olmadığını varsayarak konuşmam gerekirse neden bitki yok.
Hadi bitki yok diyelim ki -gerçi bu filtresiz bir sistem için pek kabul edilebilir birşey değil- neden su değişimi yok [:?]
bu iki madde filtresiz kurulumlarda gördüğüm ve uyguladığım kadarıyla çok önemli -hatta kalın bir tabandan bile- su değişimi belki aylar geçtikçe azaltılabilir ancak hiç su değişimi olmaması bana çok mantıksız geliyor.
Biraz fazla yazdım sanırım [^_^][/QUOTE]


Evet başlangıçta belirttiğiniz gibi konuyu son mesajlar çapında ele almışım ama temel mantık aynı diye düşünüyorum 😅

Bahsettiğim sistemlere "üretici" (bitki) eklediğimiz de süreç başlıkta belirtilen sistemle aynı noktaya çıkıyor.

Videoda bitki yok , sizin bahsettiğiniz şekilde bu akvaryuma bitki eklemek 10 aydan çok daha uzun süreler stabilkalmasını sağlayacaktır, videonun sonunda söylendiği gibi bu sistem eninde sonunda çökecektir çünki akvaryuma eklediklerimizle çıkanlar (bakteriler tarafından kullanılıp gaz formda akvaryumdan eksilenler) eşit değil, bu birikme bir süre sonra sistemi çökertecektir.
Buyüzden 8 ayda bir su değişimi yaparak sistemin diğer bileşenleri stabil olacak şekilde sonsuza kadar sürdürülmesi sağlanabilir.



[EDIT]Laterthanbefore,2024-02-22 22:30:47[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]236810,UrasArt[/T]
+1: [T]236810,UrasArt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir