KUMA SÜRTÜNME SORUNU


ricardoÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 22
ricardoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 16:28
Benim ekleyeceğ,,m de şu su değişimlerinde ekleyeceğin suyun sıcaklığı ile tankın suyunun sıcaklığının aynı olmasına dikkat etmelisin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seyit25Çevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2014
İl: Ankara
Mesaj: 353
seyit25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 16:43
Bu sürtünme hastalık değil. Balıkların kur yapmasından. Bende de aynı hareketi hep yapıyorlar. Ve bir tane balık kaybetmedim. Sizin balık kaybınız su değerlerinden veya yemlemeden kaynaklanmış olabilir. Ayrıca akvaryumunuz birbiri ile bakılmaması gereken türlerle dolu. Gördüğüm kadarıyla frontoza, yunus, sarı prenses, duboisi. Bunların beslenme şekilleri ve davranışları tamamen birbirinden farklı. Yunusla sarı p. veya diğer ciklet vb. olabilir. Ancak frontoza ve duboisiyi kesinlikle çıkarmanızı tavsiye ederim.
Sağlıklı hobiler.
seyit252014-12-31 16:43:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 10:59
Kuma ve dekorlara sürtünme varsa dış parazit yüzünden oluyor dur. Düzenli su değişimi yaptığınızda ve kaya tuzu eklediğiniz de sorun kalacağını düşünmüyorum ama siz yinede dış parazit konusunda araştırma yapın ve geçmezse uygulayın. Sağlıklı hobiler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bahtiyar02Çevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2006
İl: Adiyaman
Mesaj: 13
bahtiyar02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 00:52
Balıkların kuma sürtünmeleri akvaryum içinde aşırı nitrat birikiminden de olabiliyor. Su değişimi yaptığınızda dış ve iç filitrelerinde temizlenmesi gerekir. Benim önerim Temizlik yapıldıktan sonra kaya tuzu ekleyip ısıtıcıyı 28 dereceye getirin. Burda dikkat edilmesi gereken  kaya tuzunu akvaryumunuzun ölçülerini bilmediğim için benim akvaryumdan ölçü olarak 200lt akvaryuma 2 su bardağı tuz ekleyin. ikinci gün üçte ikisini boşaltıp tekrar dinlenmiş aynı ısıya yakın su ekleyin. Akvaryuma her su değişiminde 1 çay bardağı kaya tuzu ekleyin derim. Buda benim uygulamam.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigityyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2014
İl: Ankara
Mesaj: 104
yigityyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 10:01
Arkadaşım dinlenmiş su koyman ve akvaryumdaki su ile eklediğin suyun aynı sıcaklıkta olması çok önemlidir.

Bence imkanın var ise her su değişiminde aşağıdaki yolları izle.

1- Yeteri kadar değişimini yapacağın yeni taze suyu bidon vs. içinde beklet ve akvaryuma suyu eklemeden 2 gün önce mutlaka bidonun içerisine 2 gün boyunca aralıksız olarak çalışması için ısıtıcı ve iç filtre ekle. Isıtıcını akvaryumdaki su sıcaklığının 1 derece fazlasına ayarlaman yeterlidir. İç filtrede suyu döndürerek gerekli oksijeni sağlayacaktır. Yani bu durumda bir tane yeni ısıtıcı ve iç filtre alman gerek.

2- Mutlaka ölçüyü abartmadan kaya tuzu ekle. Hatta kaya tuzunu ayırmış olduğun suyun içine hemen ekle. Sonrasında zaten iki gün boyunca iç filtren ve ısıtıcın çalışacak. Tuzda sağlıklı bir şekilde erimiş olur.

3- Son olarak ben her su değişiminde yeteri kadar asla ama asla aşırıya kaçmadan metan mavisi eklerim. Metan mavisi bir ilaç değildir ancak sudaki zararlı bakterileri öldürür ve suyun dengesini oluşturur.

Bazı arkadaşlarımız sudaki yararlı bakterilerinde öldüğünü bildirmektedir. Doğrudur itirazım yok ama ben bu zamana kadar senelerdir hiçbir zararını görmedim.

Bugün balıklarımın sürtündüğünü fark ettim ve yemlemeyi azalttım. Ayrıca kaya tuzu eklemesi yapıp, metan mavisi döktüm ve sorun düzeldi...

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 15:12
Dış parazit yoksa (bu tür vakaların %1-2'si dış parazit yüzündendir) verdiğiniz yemi azaltın,başkada birşey yapmayın.Hepsi bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dekremerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2012
İl: Tokat
Mesaj: 248
dekremerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 16:19
Arkadaşların çoğuna katılıyorum. Yemlemeyi azaltmanız gerekiyor. Bir de şu beslenme alışkanlıkları birbirlerinden farklı olan canlıları aynı ortamda tutmamak lazım. Bu bir at, su aygırı ya da karınca yiyenle aynı odada kalmak gibi bir şey. Dip çekimi tavsiyeleri de doğru. Konuyu açan arkadaşı tenzih ederim. Arkadaşlar bu dip çekimi olayını hastalıktan hastalığa bir tedavi yönteminden daha çok gereklilik haline getirmemiz gerekiyor. Nasıl ki her gün evimizi, ofisimizi havalandırma ihtiyacı hissediyorsak, akvaryumdaki canlıların da buna düzenli olarak ihtiyaç duyduğunu kavramamız lazım. Su değerlerindeki ani değişikliklerden dolayı kayıplar yaşamamak için bunu haftalık periyotlarla yapıyoruz evet; ama doğal hayatta bu değişimlerin sürekli olduğunu da unutmamalıyız. Sözün özü sudaki zararlıları azaltma zamanı balıkların hasta olduğu zamanlar değildir. Arkadaşıma çok geçmiş olsun diliyorum.

Beğenenler: [T]209418,doadoa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanctnÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 223
erkanctnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2015 16:37
[QUOTE=dekremer]Arkadaşların çoğuna katılıyorum. Yemlemeyi azaltmanız gerekiyor. Bir de şu beslenme alışkanlıkları birbirlerinden farklı olan canlıları aynı ortamda tutmamak lazım. Bu bir at, su aygırı ya da karınca yiyenle aynı odada kalmak gibi bir şey. Dip çekimi tavsiyeleri de doğru. Konuyu açan arkadaşı tenzih ederim. Arkadaşlar bu dip çekimi olayını hastalıktan hastalığa bir tedavi yönteminden daha çok gereklilik haline getirmemiz gerekiyor. Nasıl ki her gün evimizi, ofisimizi havalandırma ihtiyacı hissediyorsak, akvaryumdaki canlıların da buna düzenli olarak ihtiyaç duyduğunu kavramamız lazım. Su değerlerindeki ani değişikliklerden dolayı kayıplar yaşamamak için bunu haftalık periyotlarla yapıyoruz evet; ama doğal hayatta bu değişimlerin sürekli olduğunu da unutmamalıyız. Sözün özü sudaki zararlıları azaltma zamanı balıkların hasta olduğu zamanlar değildir. Arkadaşıma çok geçmiş olsun diliyorum.
[/QUOTE]

Dip çekimini otomatik çeken bir makine ile yapıyorum suyuda doğrudan çeşmeden değiştiriyorum birde kaya tuzu kullanıyorum balıklarım gayet sağlılılar şuanda 

Beğenenler: [T]222674,tsenola[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

14newday14Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 60
14newday14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2015 16:58
İyi Günler,
1.Yemlemeden sonra karınları doyunca yapıyorlar.
2. Nitrat patlaması olunca yapıyorlar.
3. Dış parazit olunca yapıyorlar.

 İyi bir gözlem sonucunda durumu teşhis edip çözüme gitmelisiniz.(1. Madde normal bir davranış)


Balıklarda Sürtünme Problemi 

Akvaryumlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Özellikle çiklitlerin popüler olmasından sonra daha fazla farkedilmiş bir problemdir. Ancak çoğu zaman nedeni doğru tanımlanmayarak dış parazit hastalığı olarak algılanır ve buna uygun tedaviler denenir. Gerçekte dış parazitlerin büyük çoğunluğu zaten gözle görülebilir boydadır ve oldukça nadirdirler. Sık ve özellikle ithal balık eklenmeyen, doğadan canlı veya yem girmemiş bir akvaryumda dış parazit nedeniyle sorun yaşanması oldukça nadir görülen bir durumdur. Balıklarda görülen sürtünme sorununun en sık nedeni sudaki yetersiz biyolojik dönüşümün sonucu olarak yükselen nitrit değerleridir.

 

Nitrit değerlerinin yüksekliği basit bir akvaryum testiyle ölçülebilir. Bunun için üretilmiş suya daldırılan şeritler vardır. Renk reaksiyonu esasına dayanan  bu basit testler bize sudaki nitrit seviyeleri hakkında bilgi verir. İdeal bir akvaryumda nitrit ölçülemeyecek kadar düşük olmalıdır.

 

Nitrit sorunu yaşanan bir akvaryumda test yapmadan bile sorunu farketmek olasıdır. Balıklar kuma veya dekorasyon malzemesine çoğu zaman yan yatarak sürtünürler. Bunu genelde titreme benzeri hareketler izler. Yüzgeçler kapanıp açılarak titreştirilir. Bu belirtiler yemleme sonrası iyice artar. Bakteri kültürü eklenmesi sorunu dramatik olarak düzeltir. Ancak yeni kurulan bir akvaryumla karşı karşıya değilsek, kültürün eklenmesi genellikle sadece geçici bir çözüm olacaktır. Asıl sorunu yani suda yüksek nitrit değerleri oluşturan hatayı bulmak esas hedef olmalıdır.

 

Kalabalık, yeterli su hareketi olmayan, kalitesiz yemlerle bolca yemlenen, düzenli olarak kısmi (%20 gibi) su değişimleri yapılmayan her akvaryum, yüksek nitrit riskiyle karşı karşıyadır. Su sıcaklığındaki ani düşüşler de biyolojik dönüşümü bozarak sorun yaratabilir.

 

Dış filtrelerin yüksek yüzey alanına sahip (biyolojik dönüşüm için gerekli) substrat olmaksızın çalıştırılması da bu sorunun sık karşılaşılan bir nedenidir. Su geçirgenliği olmayan mercan kırığı ve bunun gibi maddelerin filtereye doldurulması kaba mekanik filtrasyondan ileri gidilmesini engeller. Açıkcası oldukça pahalı olan orjinal substrat kullanılamayacaksa süngerin tercih edilmesi diğer tüm malzemeden üstün sonuç verecektir.

 

Yüksek nitrit değerlerinin bir diğer nedeni de taban kumunda biriken artıklardır. Özellikle bitki gelişimine uygun ortam yaratmak için kalınca kum serilmiş akvaryumlar bu riski daha fazla taşırlar. Akvaryumda kumu karıştıran balık türlerine yer verilmesi bu riski azaltır (botya, tarak balığı gibi). Su değişimlerinde dip süpürgesi ile taban kumunun vakumlanması bu riski ortadan kaldırır.

 

Akvaryum hobisinin aspirini kabul edebileceğimiz tuz (iyotsuz kalın tuz) nitrit zehirlenmelerini de engelleyebilir. Bu nedenle su değişimleriyle beraber akvaryuma az miktarlarda bile tuz eklenmesi faydalı olacaktır.


Alıntıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2015 18:05
Tankınızın suyu oturmamış. Ölümler kaçınılmaz. Ve balık yükünüz ve çeşitliliğine bakılırsa pek de oturacağa benzemiyor.

Dış parazite yakalanan balıklarım oldu. Fakat hiç birinde bu garip davranışı gözlemlemedim. Ya kendiliklerinden yapıyorlar. Ya da nitrat fazlalığında yapıyorlar. Birde fazla balık düzenli olarak bu hareketi yapıyorsa. Su kaldırabileceğinden çok nitrata doymuş demektir. Aslında en doğal en güzel Aşırı nitrat uyarı alarmidir.

Bu tür balıkların doğasını bilemediğimde söyleyebileceğim tek şey balıklarınız oturmamış suyunuz yüzünden strese girip bağışıklıklarını kaybediyor diyebileceğim. Aşırı yemleme çürükçül bakterilere, Çürükçüller amonyum patlamasına yol açar. Sırasıyla diğer bakterilerde, (yaptıkları işleme göre adlandırılır) Nitrofikasyon işlemleriyle amonyumu nitrite, nitrifikasyon işlemiyle nihayet nitrata dönüşür. Eğer bu döngüyü sağlayacak bakteri kültürüde ancak ve ancak akvaryumun dip kısımlarında daha yoğun olarak bulunur. Çünkü bu bakterilerinde beslenmeye ihtiyacı vardır. Onlarda balıklarınız gibi yemlenirler.

Aşırı yemleme değil belki ama az biraz fazladan yem sağlamak iyidir. Bence Akvaryumunuzda sağlık bir bakteri döngüsü yok. Bu da su değerlerinizi Allah'a emanet yapıyor. Yada sizin ayarlanız gerekir ama çok zor.
Neontetra2015-01-18 18:08:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanctnÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 223
erkanctnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 00:13
[QUOTE=Neontetra]Tankınızın suyu oturmamış. Ölümler kaçınılmaz. Ve balık yükünüz ve çeşitliliğine bakılırsa pek de oturacağa benzemiyor.

Dış parazite yakalanan balıklarım oldu. Fakat hiç birinde bu garip davranışı gözlemlemedim. Ya kendiliklerinden yapıyorlar. Ya da nitrat fazlalığında yapıyorlar. Birde fazla balık düzenli olarak bu hareketi yapıyorsa. Su kaldırabileceğinden çok nitrata doymuş demektir. Aslında en doğal en güzel Aşırı nitrat uyarı alarmidir.

Bu tür balıkların doğasını bilemediğimde söyleyebileceğim tek şey balıklarınız oturmamış suyunuz yüzünden strese girip bağışıklıklarını kaybediyor diyebileceğim. Aşırı yemleme çürükçül bakterilere, Çürükçüller amonyum patlamasına yol açar. Sırasıyla diğer bakterilerde, (yaptıkları işleme göre adlandırılır) Nitrofikasyon işlemleriyle amonyumu nitrite, nitrifikasyon işlemiyle nihayet nitrata dönüşür. Eğer bu döngüyü sağlayacak bakteri kültürüde ancak ve ancak akvaryumun dip kısımlarında daha yoğun olarak bulunur. Çünkü bu bakterilerinde beslenmeye ihtiyacı vardır. Onlarda balıklarınız gibi yemlenirler.

Aşırı yemleme değil belki ama az biraz fazladan yem sağlamak iyidir. Bence Akvaryumunuzda sağlık bir bakteri döngüsü yok. Bu da su değerlerinizi Allah'a emanet yapıyor. Yada sizin ayarlanız gerekir ama çok zor.
[/QUOTE]

Bayadır siteye giremedim hiç balığım ölmedi daha dün suyunu değiştirdim 2 ayda birde değiştiriyprum sürtünme sorunuda yok artk

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sercan619Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2015
İl: Sivas
Mesaj: 27
Sercan619Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 02:11
Sudaki nitrat artıncada surtunme sorunu yapar dıkkat edılmesı gereklı bır durumdur gecmıs donemde basıma 4  5 kez gelmıstır amarıkan cıkletlerı suyu cok cabuk kırlendırdıgınden bu sorunla   karsı karsıya geldım su degısımı sonrasında bu sorunlardan kurtardım her seferınde 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetselahattinÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,146889[/C]
Kayıt: 04/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 362
ahmetselahattinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 08:10
MasaALLAH herkez birsey sallamis veya kopyala yapistir yapmis.

1- malavi - tanganyika , otcul / obnivor ne varsa toplamissin , nasil yemleyebiliyorsun merak ettim , en buyuk hata.


2-akvaryumda canli yuku almis basini gidiyor , stress hat safhada , kac litre ki ne bulduysan attin.

3-akvaryumunun havalandirmasini goremedim. BALIKLAR YETERLI OKSIJEN ALAMADIGINDA SURTUNMEYE BASLAR ; bundan emin olmadan dis parazit vs diye dusunmek anlamsiz.

4- erkan cetin kardesim her ay boyle bomba konularla aramiza donuyorsun helal olsun sana :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

d4ggerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 108
d4ggerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 21:57
Merhaba sorun kesinlikle fazla yemleme videoyu dikkatli izledim dipten yem yediklerini gördüm video ilerledikçe balıklar şiştikçe sürtünme artıyor yem miktarını büyük ölçüde azaltmanızı tavsiye ediyorum sürtünmeler geçicektir biraz kaya tuzu ilave etmek te yardımcı olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir