Lepistes Ve Molilerin Davranışları


ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 01:40
[QUOTE=Alpercicek35]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=EUskWuZVCYQ&feature=youtu.be[/VID][/QUOTE]dmblgc]Merhabalar 2 hafta önce sıfırdan bir akvaryum kurdum. Daha önce hiçbir akvaryum tecrübem yoktu. Bu sebeple iyice bir araştırma süreci sonrası akvaryumu kurmaya başladım. Şuanda okuduğunuz şey başlıkla bir alakası yok diye düşünebilirsiniz fakat ben süreci baştan anlatıp olayı daha net anlamanızı istiyorum. Gönderinin sonunda youtube'ye eklediğim video mevcut fakat bahsettiğim davranışları malesef sergilemediler. Dalga geçiyorlar benimle resmen. [:cik:]

İlk olarak akvaryumun özelliklerinden bahsedeyim;

70x30x40 ebatlarında 84lt bir akvaryum.
Taban malzemesi olarak vitesand siyah bitki kumu.
İçerisinde önce temizlenip tuz ruhu ile test edildikten sonra yaklaşık 1 saat kaynatılan bir adet taş.
6 kök gül bitkisi var fakat bu bitkiler akvaryumu kurduğumdan beri içersindeler ve çok fazla yaprak döküp, kalan yapraklarda ise kararma ve delinme mevcut.
Herhangi bir gübre desteklemesi yok.
SunSun 603b dış filtresi kurulduğu günden beri durmaksızın çalışmakta.
Smart marka 100w ısıtıcı suyu 26 derecede sabitlemiş durumda. Akvaryumda iki farklı termometre var. Biri 26.5 diğeri 25.8 derece göstermekte.
Bitkilerden devam edecek olursak 10 kök eledoa, 1 adet anubias, iki kök Cryptocoryne Wendtii Brown, 1 kök Sagittaria Subulata, 1 adet de moss sarılmış dekor ağaç bulunmakta.

Akvaryuma herhangi bir bakteri kültürü falan eklenmedi.

Canlı popülasyonu olarak;
1 adet siyah olan leopar vatoz ( en fazla 3cm'dir)
3 adet (1 erkek 2 dişi) lepistes
4 adet (1 erkek 2 dişi) moli
2 adet çöpçü denilen balık var.

Akvaryumu ilk kurduğum gün filtrem gelmediği için filtre çalışmadı. Kumu çok aşırıya kaçmadan yıkayıp zemine serdim. Ardından 25 litre uzun süredir dinlenmiş suyu ekleyip gül bitkilerini ektim. Kalan suyun tamamını arıtıcıdan ekledim. Ertesi gün dış filtrem geldi ve hemen kurulumunu yapıp çalıştırdım. Bu şekilde tam 1 hafta akvaryum boş bir şekilde çalıştı. Birinci haftanın sonunda 1 adet leopar vatozu ve 3 adet lepistesi akvaryuma ekledim. Balıkları eklediktyen sonra eledoa ve diğer bitkiler geldiler ve onları akvaryuma nazikçe yerleştirdim. lepistesleri ekledikten 3 gün sonra ise moli ve çöpçüleride ekledim.

İlk sıkıntıya gelecek olursak özellikle lepistes balıklarım çok ürkekler. Akvaryuma ekleyeli neredeyse bir hafta olacak ama yem vermediğim tüm zamanlar benden korkarak akvaryumun en uzak köşesine toplanıyolar. Odadan çıkıyorum kapının oradan gizlice izliyorum ve beni görmediklerinde gayet normal bir şekilde akvaryumda geziniyorlar. Kapıdan bi içeri giriyorum akvaryumun içinde kıyamet kopuyor ve köşelere nasıl kaçacaklarını bilemiyolar. Bu durum molilerde de mevcut fakat akvaryumu fazla hareket etmeden izlediğimde moliler saklandıkları köşelerden çıkıp akvaryumun her yerinde geziniyolar. Kapıdan içeri girince kaçma ve saklanma molilerde de mevcut tabi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Moli balıklarım yukarıda bahsetmiş olduğum gül bitkilerinin yapraklarını sürekli bırkalıyor ve üzerlerinden birşeyler yiyor gibi geldi bana. Acaba yosunlarımı yiyorlar? Çünkü aynı şeyi eledoa bitkisine de yapıyorlar.

Diğer sorum ise bu akvaryum 84lt demiştim fakat içine yerleştirilen malzemelerden sonra tabi 70lt gibi bir hacime düşmüştür. Aklımdaki balık sayısı 8 lepistes 8 moli 4 çöpçü 2 vatoz şeklinde. Bu akvaryum bu popülasyonu kaldırır mı? Yada daha fazla balık beslememe müsade eder mi? Etmez ise sayıyı kaçta tutmalıyım?

Ben bu yazıyı yazarken kardeşim akvaryumun hemen yanın da bilgisayr ile oyun oynuyor. Moli balıklarım özellikle gül bitkisini bırkalamaya, lepisteslerim ise videoda gördüğünüz bitkilerin olduğu köşenin su yüzeyinde sabit bir şekilde duruyolar. Fakat erkek olan dişilere göre daha hareketli.

Biliyorum çok uzun bir yazı oldu ama mümkün olan her detayı vermek istedim. Sürçü lisan olduysa affola. Şimdiden teşekkürler.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=EUskWuZVCYQ&feature=youtu.be[/VID][/QUOTE]

Güzel araştırmışsın, dikakatli kurulum yapmışsın ama en büyük hatayı akvaryumu tam oturmadan balık eklemişsin. Şanslıymışsın ki kayıp vermemişsin. En azından bakteri kültürü ekleyerek durumu hızlandırmalıydın.
Bazı balıkların bu davranışlarının karakteristik özelliği olduğunu düşünüyorum. Ama genellikle zamanla coğu alışıyor. Bazıları 1 hafta bazıları 1 ay.
Ben ilk balık eklemem de 4 cift bir tarafa full red. Bir tarafa da 4 cift hb white lepistesler ekledim. Bir hb white dişim aldığımdan beri hep öyle davranıyordu. Yaklaşık 6 ay falan gecti ilk gün kü gibi hala korkaktı. O dişiden 2dişiyavru ayırdım nano takıma onlarda suanda damızlık altı. Yem yeme harici onlarda annesi gibi. Bunu çok dert etme çok. Kokuyorlar diye kacma balıklardan. Daha çok yaklaş öyle alışacaklardır.

Bitkilere gelince; bence ya kumda ya da ışıkta bir sıkıntı olma ihtimali olabilir. Bitkiler alışma sürecinde yaprak döker ve çürür. Ama 2 hafta içinde yeni filizler vererek kendini toparlar. Biraz daha iyi bir kum kullanman daha sağlıklı olurdu. Bitkili tanklar için 5 cm en az kalınlık olması gerek. Sizin biraz az olmuş. Işığın ne ve ne kadar acık kalıyor?
Balık popülasyonun suanda iyi, daha fazla balık eklemene gerek yok. Zaten canlı doguran balık bakıyorsun. Kısa amanda coğalacaklar ve nüfus artacak. Balık ekleyerek bunu erekn zaman çekme dostum.

Balıkları ne ile besliyorsun ve ne sıklıkla besliyorsun. Bu iyi beslenmediğinden bitkilere ilgi duyuyor olabilirler. [/QUOTE]

Öncelikle kumdan bahsedeyim. Kumu hesaplayarak aldım. 10 kilo kum gitti toplamda. Kumun az gözükmesinin sebebi tabanda ki çerçevenin arkasında kalması. Kum hesabını yaparken en x boy x kum yüksekliği/1000 olarak hesapladım ve hepsini kullandım.

Yemleme konusunda da iki çeşit pul yemim var. Biri yeşil ve nemli diğeri ise renkli ve kuru. Onların markasını falan bilmiyorum fakat balık alınca onlarıda almak zorunda kaldım. Şuan daha iyi ve kaliteli yem arayışı içersindeyim. Birde çöpçüler için dip yemim var. diğer balıklar pul yemi yerken kenara köşeye çaktırmadan çok az dip yemi atıyorum ki diğer balıklar bulamasın. Çöpçüler zaten malumunuz daha atarken kokusunu alıp düşeceği yere gidiyor.[:D]. tamamen çöpçüler olurda aç kalırsalar diye.

Bakteri konusunda da akvaryumu kurduğumda ilk 3 gün su çok kötüydü. Suda sanki bi sis bulutu var gibi beyazlıklar vardı. Bu nedir diye araştırıken suyun berraklığında bakterilerin çok önemi olduğunu öğrendim. 5 ve 6. günde su çok güzel bir hal almaya başlayınca dedim heralde birşeyler olmaya başladı akvaryumda. Daha sonra bu bakterilerin hayatta kalabilmesi ve üremesi için besin kaynağına ihtiyacı olduğunu, en iyi besin kaynağıda balıkların dışkıları olduğunu okumuştum bir yerde. İşte canlı atmadan bu döngünün olmayacağını veya çok az seviyede olacağını falan söylemiş. Canlıları atarken birden 15 tane balık değilde yavaş yavaş popülasyonun arttırılması gerektiğini falan yazmış. bende 8. gün 3 lepistes 14. günde 3 moli yada plati neyse artık ve 2 çöpçü ekledim. Şuan için lepistesler dışında bir sorun gözükmüyor videoda görüldüğü gibi. Lepisteslerde de dediğim gibi aşırı bir korkma durumu var. Artık zamana bırakıcaz bu işi. Bana sadece haftalık su değişimleri kalıyor. Birde birşey farkettim. Balıkların dışkıları özellikle toplandıkları yerlerde birikmiş durumda. Bir önceki güne kıyasla içlerinde eriyenler falan var ama özellikle lepisteslerin toplandıkları yerin zemininde bir hayli birikmiş durumda. Dip çekimi yapmayı düşündüm fakat gel gör ki o birikintilerin olduğu yerde hep bitkiler var. Acaba onları bıraksam bitkilere gübre olur mu?

Edit: Işık konusunda da akvaryumla beraber gelen beyaz bir florasan var. Sabah 8 den ölen 12ye kadar. aynı gün akşam 18:30 dan gece 12 ye kadar. Toplamda 24 saat içerisinde 10 saat ışık almaktalar. Gün ışığını saymıyorum tabikii.[EDIT]ndmblgc,2021-02-13 01:46:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1085
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 01:46
[QUOTE=ndmblgc]

Haklısınız. Sanırım kullandığım uyuz kelimesine takıldınız fakat bu canlılar için olumsuz bir duygu beslesem bu kadar masraf yapıp zahmet çekerek bu hobiye başlamazdım. Orada ki sadece ufak bir hayal kırıklığını tercüme eden sitemdi. Sanırım yanlış anlaşıldı ama sorun değil.

Dediğinizde haklısınız. Bu tarz akvaryumlarda kepçeyi sok balık yakala zor iş olacaktır ki öyle bir niyetim de yok zaten. Sadece akvaryumda ki popülasyon artınca ne yapacağım sorusunu kendime biraz daha erken sormalıydım. birde "Ayrıca hamile balığınızı nasıl çıkarıp birine vereceksiniz?" demişsiniz. Video yu izleyip balıklardan birinin hamile olduğunu mu farkettiniz? Çünkü internette araştırdım biraz. İki dişi lepistesiminde arka kısımlarında belirgin bir siyahlık var. Mavi olan da daha koyu bir şekilde belli oluyor.[/QUOTE]

Moli olduğunu düşündüğünüz balıklarınız Plati. Plati balıkları çok farklı renklere sahip olabilirler. Siyah, beyaz, sarı, kırmızı, turuncu, mavi vs. Lepistes ile de uyumludurlar. Sorun yok.

Lepistes dişileri hep hamiledir [:D], Zaten uygun sıcaklıkta ayda bir yavrularlar. Dişi Lepistesler sperm biriktirirler. Yanında erkek Lepistesler olmasa bile 3 defa kadar yavrularlar. Çıkan yavrulardaki erkekler 3 ayda erişkin boya gelir ve dişileri döllemeye başlar. Yani Lepistes dişileri eğer doğdukları andan itibaren erkeklerden ayrı beslenmediyse, her hal ve şartta hamiledir. Ama bazı balıklar olur ki, böyle kızınız gibi olur. Bir de karnı şişmiş nohut gibi. O nasıl kepçeye alınır da verilir? Bunu demek istemiştim.

Balıkların yeni oluşmaya başlayan yosunları yemesi normal ve sağlıklıdır. Bitkilere zarar vermedikleri sürece -ki zaten kolay kolay vermezler- yosunları yesinler. Bitkisel yem verseniz de bunu yapacaklardır. Ayrıca Moss'un içinde birçok gözle göremeyeceğiniz ya da bazen görebileceğiniz canlı ürer. Balıklar onları da yerler. Yani bu sağı solu didikleme işlerini pek kafanıza takmayın, normal ve sağlıklı bir davranıştır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 01:54
[QUOTE=erkanmazici]

Moli olduğunu düşündüğünüz balıklarınız Plati. Plati balıkları çok farklı renklere sahip olabilirler. Siyah, beyaz, sarı, kırmızı, turuncu, mavi vs. Lepistes ile de uyumludurlar. Sorun yok.

Lepistes dişileri hep hamiledir [:D], Zaten uygun sıcaklıkta ayda bir yavrularlar. Dişi Lepistesler sperm biriktirirler. Yanında erkek Lepistesler olmasa bile 3 defa kadar yavrularlar. Çıkan yavrulardaki erkekler 3 ayda erişkin boya gelir ve dişileri döllemeye başlar. Yani Lepistes dişileri eğer doğdukları andan itibaren erkeklerden ayrı beslenmediyse, her hal ve şartta hamiledir. Ama bazı balıklar olur ki, böyle kızınız gibi olur. Bir de karnı şişmiş nohut gibi. O nasıl kepçeye alınır da verilir? Bunu demek istemiştim.

Balıkların yeni oluşmaya başlayan yosunları yemesi normal ve sağlıklıdır. Bitkilere zarar vermedikleri sürece -ki zaten kolay kolay vermezler- yosunları yesinler. Bitkisel yem verseniz de bunu yapacaklardır. Ayrıca Moss'un içinde birçok gözle göremeyeceğiniz ya da bazen görebileceğiniz canlı ürer. Balıklar onları da yerler. Yani bu sağı solu didikleme işlerini pek kafanıza takmayın, normal ve sağlıklı bir davranıştır.[/QUOTE]

hamilelik olayını şundan dolayı sordum. Bu davranışlarını araştırırken doğum yaklaşınca da strese girip saklanma ve korkma tavırlarını gösteriyolarmış. Tabi kafamda şöyle bir senaryo oluştu. Bunlar sürü balığı ve hepi topu 3 kişiler. Özellikle mavi olan dişinin karnı çok şiş ve arkasında ki siyahlık bi hayli fazla. Şimdi dişi gizlenmek istiyorken diğer ikiside buna ayak uydurmaya mı çalışıyor acaba. Çünkü erkek olan diğer ikisine nazaran daha hareketli. Arada platilerle bile takıldığı oluyor. E tabi hayvan yeni bir ortama girdi ve bu sebeple doğuramıyor mu acaba. Şişlikte kabızlıktan da olabileceği söyleniyor ama kabız değil. Gözlerim le şahidim neler yapabildiğine. [:D] Yinede her ihtimale karşı yarın sabah yem vermeyip bezelye haşlayıp eser miktarda vereceğim.[EDIT]ndmblgc,2021-02-13 01:57:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1085
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 11:23
[QUOTE=ndmblgc]

hamilelik olayını şundan dolayı sordum. Bu davranışlarını araştırırken doğum yaklaşınca da strese girip saklanma ve korkma tavırlarını gösteriyolarmış. Tabi kafamda şöyle bir senaryo oluştu. Bunlar sürü balığı ve hepi topu 3 kişiler. Özellikle mavi olan dişinin karnı çok şiş ve arkasında ki siyahlık bi hayli fazla. Şimdi dişi gizlenmek istiyorken diğer ikiside buna ayak uydurmaya mı çalışıyor acaba. Çünkü erkek olan diğer ikisine nazaran daha hareketli. Arada platilerle bile takıldığı oluyor. E tabi hayvan yeni bir ortama girdi ve bu sebeple doğuramıyor mu acaba. Şişlikte kabızlıktan da olabileceği söyleniyor ama kabız değil. Gözlerim le şahidim neler yapabildiğine. [:D] Yinede her ihtimale karşı yarın sabah yem vermeyip bezelye haşlayıp eser miktarda vereceğim.[/QUOTE]

İkinci defa çocuk sahibi olanlar hep şöyle der, ilk çocuğumuz olduğunda gözlerinin içine bakardık, her hareketinden bir anlam çıkarmaya çalışırdık, sürekli tetikte idik. İkinci çocuk olunca onu kendi haline bırakıp daha az endişelendik, çok daha rahat büyüdü. Eh, ben belki bin tane Plati, 5 bin tane Lepistesler beslemiş bir adamım. Balığın karnı mavi mi oldu, bitkinin arkasına mı kaçtı, diğer balıklar bu duruma nasıl tepki verdi falan bunlar benim için lüks düşünceler. Balıkları yem verirken izlerim, kuyruk kısan var mı, benek benek var mı, yoksa tamam. Benim ilgim bu kadar. Siz de biraz rahat olun, siz rahat olunca balıklar da rahatlayacaktır.

Ev yapımı yemler suyu çok çabuk kirletir. Spriluna içerikli yem alırsanız şu aşamada daha sağlıklı olabilir. Çünkü akvaryum yeni oturmaya başladı, haşlanmış bezelye suya ekstra yük getirebilir. Balıklar bezelyenin kabuğunu yemez. Verecekseniz de kabukları sıyırmaya çalışın ya da kısa bir süre sonra yenmeyen parçaları çıkarın.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 14:32
[








Öncelikle kumdan bahsedeyim. Kumu hesaplayarak aldım. 10 kilo kum gitti toplamda. Kumun az gözükmesinin sebebi tabanda ki çerçevenin arkasında kalması. Kum hesabını yaparken en x boy x kum yüksekliği/1000 olarak hesapladım ve hepsini kullandım.

Yemleme konusunda da iki çeşit pul yemim var. Biri yeşil ve nemli diğeri ise renkli ve kuru. Onların markasını falan bilmiyorum fakat balık alınca onlarıda almak zorunda kaldım. Şuan daha iyi ve kaliteli yem arayışı içersindeyim. Birde çöpçüler için dip yemim var. diğer balıklar pul yemi yerken kenara köşeye çaktırmadan çok az dip yemi atıyorum ki diğer balıklar bulamasın. Çöpçüler zaten malumunuz daha atarken kokusunu alıp düşeceği yere gidiyor.[:D]. tamamen çöpçüler olurda aç kalırsalar diye.

Bakteri konusunda da akvaryumu kurduğumda ilk 3 gün su çok kötüydü. Suda sanki bi sis bulutu var gibi beyazlıklar vardı. Bu nedir diye araştırıken suyun berraklığında bakterilerin çok önemi olduğunu öğrendim. 5 ve 6. günde su çok güzel bir hal almaya başlayınca dedim heralde birşeyler olmaya başladı akvaryumda. Daha sonra bu bakterilerin hayatta kalabilmesi ve üremesi için besin kaynağına ihtiyacı olduğunu, en iyi besin kaynağıda balıkların dışkıları olduğunu okumuştum bir yerde. İşte canlı atmadan bu döngünün olmayacağını veya çok az seviyede olacağını falan söylemiş. Canlıları atarken birden 15 tane balık değilde yavaş yavaş popülasyonun arttırılması gerektiğini falan yazmış. bende 8. gün 3 lepistes 14. günde 3 moli yada plati neyse artık ve 2 çöpçü ekledim. Şuan için lepistesler dışında bir sorun gözükmüyor videoda görüldüğü gibi. Lepisteslerde de dediğim gibi aşırı bir korkma durumu var. Artık zamana bırakıcaz bu işi. Bana sadece haftalık su değişimleri kalıyor. Birde birşey farkettim. Balıkların dışkıları özellikle toplandıkları yerlerde birikmiş durumda. Bir önceki güne kıyasla içlerinde eriyenler falan var ama özellikle lepisteslerin toplandıkları yerin zemininde bir hayli birikmiş durumda. Dip çekimi yapmayı düşündüm fakat gel gör ki o birikintilerin olduğu yerde hep bitkiler var. Acaba onları bıraksam bitkilere gübre olur mu?

Edit: Işık konusunda da akvaryumla beraber gelen beyaz bir florasan var. Sabah 8 den ölen 12ye kadar. aynı gün akşam 18:30 dan gece 12 ye kadar. Toplamda 24 saat içerisinde 10 saat ışık almaktalar. Gün ışığını saymıyorum tabikii.[/QUOTE

Dostum biraz daha değerleri güzel olan bir led almalısın. Wolfmar plat gibi. Günde 10 saat ilk başlarda çok fazla. İlk günde tek sefer 6 saat vermelisin ışığı. Bir hafta 10 gün kadar 6 saat devam et. Bitkilerin iyice köklendikten sonra gözlemle ve 8 saatte çıkar. Ama daha iyi bir ışık gerekiyor.
Yemleme konusunda ise 4 -5 çeşit yem kullan ve bunlarında kaliteli markalar olsun. Bitkisel ağırlıklı çeşitlilik ve içeriği kaliteli yemler, balıkların bitkilere ilgi duymamasını sağlar. Canlı yem de kullanır isen süper olur. (artemia gibi) İleride yavruların min. yenmesini sağlayacaktır.
Doğal olarak korkan balık sık bitkilerin oraya saklanır. Bu gayet normal. Oranın da bitkilere zarar veremeden dip çekimini hava hortumu gibi bir ince hortumla yavaş yavaş yapmalısın.
Haftada %30 35 su değişimi yapabilirsin. O zemine biraz bitkilerin köklenmesi ve kuvvetlenmesi için misket gübre eklersen güzel olur. Biraz zaman geçtikten sonra ufak ufak ReeFlowers AquaPlants All Inclusive gibi bir karışık gübre kullanabilirsin. İlk başta önerilenin yarısı kadar başlayacaksın. Daha sonra gözlemleyerek üstünde yazan gibi kullanabilirsin.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 16:22
[QUOTE=Alpercicek35][








Öncelikle kumdan bahsedeyim. Kumu hesaplayarak aldım. 10 kilo kum gitti toplamda. Kumun az gözükmesinin sebebi tabanda ki çerçevenin arkasında kalması. Kum hesabını yaparken en x boy x kum yüksekliği/1000 olarak hesapladım ve hepsini kullandım.

Yemleme konusunda da iki çeşit pul yemim var. Biri yeşil ve nemli diğeri ise renkli ve kuru. Onların markasını falan bilmiyorum fakat balık alınca onlarıda almak zorunda kaldım. Şuan daha iyi ve kaliteli yem arayışı içersindeyim. Birde çöpçüler için dip yemim var. diğer balıklar pul yemi yerken kenara köşeye çaktırmadan çok az dip yemi atıyorum ki diğer balıklar bulamasın. Çöpçüler zaten malumunuz daha atarken kokusunu alıp düşeceği yere gidiyor.[:D]. tamamen çöpçüler olurda aç kalırsalar diye.

Bakteri konusunda da akvaryumu kurduğumda ilk 3 gün su çok kötüydü. Suda sanki bi sis bulutu var gibi beyazlıklar vardı. Bu nedir diye araştırıken suyun berraklığında bakterilerin çok önemi olduğunu öğrendim. 5 ve 6. günde su çok güzel bir hal almaya başlayınca dedim heralde birşeyler olmaya başladı akvaryumda. Daha sonra bu bakterilerin hayatta kalabilmesi ve üremesi için besin kaynağına ihtiyacı olduğunu, en iyi besin kaynağıda balıkların dışkıları olduğunu okumuştum bir yerde. İşte canlı atmadan bu döngünün olmayacağını veya çok az seviyede olacağını falan söylemiş. Canlıları atarken birden 15 tane balık değilde yavaş yavaş popülasyonun arttırılması gerektiğini falan yazmış. bende 8. gün 3 lepistes 14. günde 3 moli yada plati neyse artık ve 2 çöpçü ekledim. Şuan için lepistesler dışında bir sorun gözükmüyor videoda görüldüğü gibi. Lepisteslerde de dediğim gibi aşırı bir korkma durumu var. Artık zamana bırakıcaz bu işi. Bana sadece haftalık su değişimleri kalıyor. Birde birşey farkettim. Balıkların dışkıları özellikle toplandıkları yerlerde birikmiş durumda. Bir önceki güne kıyasla içlerinde eriyenler falan var ama özellikle lepisteslerin toplandıkları yerin zemininde bir hayli birikmiş durumda. Dip çekimi yapmayı düşündüm fakat gel gör ki o birikintilerin olduğu yerde hep bitkiler var. Acaba onları bıraksam bitkilere gübre olur mu?

Edit: Işık konusunda da akvaryumla beraber gelen beyaz bir florasan var. Sabah 8 den ölen 12ye kadar. aynı gün akşam 18:30 dan gece 12 ye kadar. Toplamda 24 saat içerisinde 10 saat ışık almaktalar. Gün ışığını saymıyorum tabikii.[/QUOTE

Dostum biraz daha değerleri güzel olan bir led almalısın. Wolfmar plat gibi. Günde 10 saat ilk başlarda çok fazla. İlk günde tek sefer 6 saat vermelisin ışığı. Bir hafta 10 gün kadar 6 saat devam et. Bitkilerin iyice köklendikten sonra gözlemle ve 8 saatte çıkar. Ama daha iyi bir ışık gerekiyor.
Yemleme konusunda ise 4 -5 çeşit yem kullan ve bunlarında kaliteli markalar olsun. Bitkisel ağırlıklı çeşitlilik ve içeriği kaliteli yemler, balıkların bitkilere ilgi duymamasını sağlar. Canlı yem de kullanır isen süper olur. (artemia gibi) İleride yavruların min. yenmesini sağlayacaktır.
Doğal olarak korkan balık sık bitkilerin oraya saklanır. Bu gayet normal. Oranın da bitkilere zarar veremeden dip çekimini hava hortumu gibi bir ince hortumla yavaş yavaş yapmalısın.
Haftada %30 35 su değişimi yapabilirsin. O zemine biraz bitkilerin köklenmesi ve kuvvetlenmesi için misket gübre eklersen güzel olur. Biraz zaman geçtikten sonra ufak ufak ReeFlowers AquaPlants All Inclusive gibi bir karışık gübre kullanabilirsin. İlk başta önerilenin yarısı kadar başlayacaksın. Daha sonra gözlemleyerek üstünde yazan gibi kullanabilirsin.
[/QUOTE]

Florasan 18w imiş ve 1 tane var şuan. Led ışığa geçiş yapacağım ama 1 ay kadar böyle idare etmek zorundalar. Çünkü çok fazla para harcadım. Akvaryumuydu dolabıydı derken. Herşeyi sıfırdan aldım. Yemlerde aynı şekilde bir süre böyle idare edeceğim. Yenilerini aldıktan sonra bunlar zaten direk çöpe gidecek. Çünkü markasını içeriğini tam bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 20:08
[QUOTE=ndmblgc]

Florasan 18w imiş ve 1 tane var şuan. Led ışığa geçiş yapacağım ama 1 ay kadar böyle idare etmek zorundalar. Çünkü çok fazla para harcadım. Akvaryumuydu dolabıydı derken. Herşeyi sıfırdan aldım. Yemlerde aynı şekilde bir süre böyle idare edeceğim. Yenilerini aldıktan sonra bunlar zaten direk çöpe gidecek. Çünkü markasını içeriğini tam bilmiyorum.[/QUOTE]

O zaman yeni bitki ekleme. Bitki ilede bu zaman içerisinde çok kafan takma. Ne zaman sitemi toparlaya can, o zaman bitkilere özen gösterirsin. Şimdilik idare edeceksimn anlaşılan :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 20:13
[QUOTE=Alpercicek35]

O zaman yeni bitki ekleme. Bitki ilede bu zaman içerisinde çok kafan takma. Ne zaman sitemi toparlaya can, o zaman bitkilere özen gösterirsin. Şimdilik idare edeceksimn anlaşılan :)[/QUOTE]

bundan sonra bitki eklemeyi düşünmüyorum zaten. Uzayan eledoaları budayarak ekeceğim ve yavrular için bitkili bir alan oluşturmuş olacağım. Eledoaları ilk eklediğim zaman hepsi neredeyse iki büklümken şimdi hepsi düm düz olmaya başladılar. Yakında uzamnada başlar diye düşünüyorum.

Beğenenler: [T]224069,Alpercicek35[/T]
+1: [T]224069,Alpercicek35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir