MAVİ KAPLAN TANITIM ve SORULARIN CEVAPLARI


SAKARYALIÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2012
İl: Sakarya
Mesaj: 339
SAKARYALIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2013 14:03
     Karides fotoğrafları Timur Eker abimizin ve Jacksporrow nickli Mutlu Aysu abimizin eşşsiz karideslerinden alıntıdır. Burdan herkes adına teşekkürlerimi sunuyorum.

    Öncelikle bu konuyu açma sebebim  açılan konuların altında sıkça sorulan sorular ve karides besleyen ustalarımızın yüklerini bir nebze azaltmak konu hakkında aklında soru olan arkadaşları  sonuca ulaştırmaktır.

       Genel klasik bilgiler haricinde besleyen ve üreten arkadaşlarında tecrübelerine bu konuda yer vereceğim arkadaşlar. Çünkü en iyi bilgi yaşamış birinden alınan bilgidir.


        Karidesleri görüpte beğenen çoğu insan  sıradan, kolay bakıp hızlı üreyen karidesler yerine çoğu kişide bulunmayan ve ender karides beslemek isteriz. Çoğumuz karides fotoğraflarına bakıp  kendimizce hoş geleni seçeriz ama çoğu kişinin seçtiği karides türü mavi kaplandır.

          Sebebi ise hem çoğu kişide yoktur  hemde diğer ender türlere göre bakımı daha kolaydır.

         İzniniz ile konuya giriş yapıyorum.


                                          MAVİ KAPLAN KARİDES






Diğer karides resimlerini  sahipleri itirazı üzerine kaldırdım, sizlere aramızdan olan TİMUR EKER ve MUTLU AYSU  abimizin karideslerinin resimlerini sundum.

Hiç kimse izin vermezse ben nerden bulup koyacağım illa ki birileri yardım eli uzatacak 

    


     
Genel bilgiler :      

Arkadaşlar  latince adını falan geçiyorum bize gerekli olanları yazıyorum sadece :


Habitat : Güney Çin den gelen bir tür ve yaşadığı ortam orasıdır. Islah edilerek elde edilmiştir.
 
Boyut: 2 - 3 cm arası olur genelde, bazen 3,5 cm e kadar çıkabilir. Beslenme ve bulunduğu ortamın koşullarına göre değişkenlik gösterebilir iyi bir ortam sağlayıp uzunca yaşatmaya bakın 

Sıcaklık : 17-24 dereceler yazar kaynaklarda lakin en iyi verimi 19-23 dereceleri arasında alınır.

PH : 6.7 - 7.4  





 
        


Renk yoğunluğuna göre;
-Dark Blue                                



-Semi dark blue



-Light blue

Burada rengi açısından örnek teşkil etmesi için mavi inci karides eklemiştim ama yanlış anlayan arkadaşların itirazı üzerine kaldırdım  light blue tiger rengi turkuaz mavisi gibidir arkadaşlar.

Şeklinde sınıflandırma yapılmıştır 

           Burda altı çizilmesi gereken  mavi kaplan karidesleriniz  yavru yaptığında ıslah ederek koyu renk karidesler elde edebilirsiniz arkadaşlar.  Karidesleri renk tonlarına göre ayırma işlemine ıslah denilmiştir.
           Yavrulardan çok koyu olanları bir akvaryuma ve açık renkli olanları farklı akvaryumlara alınarak ıslah edebilirsiniz.  
  Karidesi  tanıttıktan sonra  nasıl bir tank kurulmalı ? Aklımızdaki bu soruyu yanıtlayacağız.

                                         KARİDES TANK KURULUMU


Tank hacmi ne kadar çok olursa su değerlerini korumak o derece kolay olacaktır, çünkü 100 litre tank dan 20 litre su değişimi yapmak var birde, 10 litre tanktan 2 litre su değişimi yapmak var orana bakılınca eşit ama küçük litreli tanklarda  bu değişim su değerlerini fazla etkilediği için karidesler de hassa canlılar olduğu için kayıpları önlemek amacı ile tank hacmi büyük olması önerilir.

         Ben burada herkesin kurabileceği orta ölçekli bir tank örneği vereceğim imkanı olan arkadaşlar isteklerine göre daha büyükte yapabilirler.
 
           

   Ölçüler :  50-40-30h   60 litre

      Akvaryumumuzu aldıktan sonra güzelce yıkıyoruz ( çamaşır suyu vb ilaçlar kullanmadan ) normal musluk suyu ile yıkadıktan sonra kuruyunca evimizde seçtiğiniz uygun ortama sehpahası ile yerleştiriyorsunuz güneş görmeyen bir yer seçilmelidir. 

   Öncelikle taban karidesler için özel kumlardan yada hepimizin bulabileceği hagen kumda koyabilirsiniz.
   
  1-)  Kumumuzu iyice yıkadıktan sonra taban seriyoruz ince bir katman halinde, ilk olarak 2-3 cm  yükseklikte serseniz yeterli olacaktır.   

  2 -)  Daha sonra ise dekorlarımızı yerleştiriyoruz  beğeninize göre dekor ları kumun üstüne koyup şeklini veriyoruz,  dekor olarak suyu yumuşatma özelliğinden dolayı  mango kökü kullanmanızı tavsiye ederim  böylelikle hem dekor yapmış olursunuz hem suyu ph'ı  konusunda yardımcı olacaktır vede karidesler  moss  türlerini sevdikleri için ileride moss bağlayarak farklı şekiller verebilirsiniz.

          Dekorları yerleştirdikten sonra  elimizde kalan kumu önden arka tarafa doğru yükselti artacak şekilde tankımıza ekliyoruz. Yükselti  ön tarafta 2-3 cm en arkada ise 7-8 cm olacak şekilde ayarlıyoruz kumu fazla koyma sebebi ileride dikilecek bitkilerin tutunabilmesi ve bakteri döngüsü için bu miktar gereklidir.

 3-)  Kurmuş olduğumuz akvaryuma suyu ekliyoruz ekler iken bir tabağı kum üzerine koyup suyu bu tabak yardımı ile eklersek güzel olur çünkü kum dağılmamış ve dekor bozulmamış olur.

 4-)  Suyu ekledikten sonra bitkileri ekebiliriz.  Bitkileri ekerken dikkat  etmemiz gereken bir husus vardır,  boylarına göre sınıflandırıp ekmektir.  Uzun boylu bitkileri arka tarafa ( saz , tilki kuyruğu vb ) ,  orta boylu bitkileri  orta alana  , ve  küçük boylu bitkileri de ( Subulata, cuba vb )  ön tarafa dikmeye özen gösterilmelidir. Bu şekilde dikildiğinde görünümde hoş bir manzara yakalanacaktır.
   Bitkileri ekerken  hafifçe budamayı unutmuyoruz.

5-) Bitkilerde dikildikten sonra yapmamız gereken bakteri döngüsü oluşturmaktır.

Hazırladığımız akvaryuma canlı koymamız için bakteri döngüsünün oturması mutlaka gereklidir. Bu, biraz uzun bir süreçtir. Ama bu süreci kısaltmak için ilaçlar olsada  en faydalı olanı kendiliğinden oluşmasıdır, çünkü doğal olan güzeldir.

Bakteri döngüsü ne anlama gelir ve ne işe yarar ?

 Akvaryum ortamında yaşayan olan canlıların dışkıları  amonyak içerir. Amonyak sadece balıklar değil tüm canlılar için zehirli bir maddedir. Bu amonyağı akvaryumlarda yok etmenin yolu akvaryumda bakteri döngüsünü oluşturmaktır ve bunu en doğal hangi yol ile yaparsak en iyi yöntem odur ama doğal yolu beklemek zor gelen arkadaşlar bakteri kültürü ekleyerek işlemi hızlandırabilir tercih sizlerin.

Yeni bir akvaryumda bu döngü yoktur, bu döngünün oluşması için  uzun zaman gereklidir. Bakteri döngüsü oluşmamış bir akvaryuma canlı eklemek hatadır ve kayıplara yol açar.  Peki amonyak denilen maddeyi akvaryumumuza nasıl ekleyeceğiz?

Bakteri döngüsü oluşması için bize amonyak gereklidir. Bunun için yardımımıza çürükçül bakteriler koşuyor.

     Kurduğumuz akvaryuma  içinde balık yada diğer başka canlılar var diyerekten düzenli ve ölçülü miktarda  yem atıyoruz.
     Attığımız yem çürükçül bakteriler tarafından parçalanarak amonyağa, amonyak başka bakteriler tarafından dönüştürülerek nitrite, nitrit de başka bakteriler tarafından nitrata dönüştürülecektir ve biz amacımıza ulaşmış oluyoruz.Meydana gelen nitratın bir kısmı(bitki çeşitliliğine göre) bitkiler tarafından gübre olarak kullanılacak ve kalan kısım da yapacağımız su değişimleri ile akvaryumdan dışarı atılacaktır.

     Bu su değişimlerinde sıkça rastladığım soru aklıma gelmişken yanıtlayayım, su değişimlerini illaki dip çekimi olarak yapmanız gerekmez suyun içinde bulunan nitrat nitrit e  dönüştüğünde suya eşit miktarda dağılır yani suyu nereden çekerseniz çekin aynı nitrit oranını akvaryumdan almış oluyorsunuz, su değişimlerindeki amaç ise zaten nitrit i almaktır.

    Bakteri döngüsü oluşması için tecrübeli karides üreticilerinin ve kaynakların verilerine göre en az bir ay beklenmelidir.

6-)  Sıra geldi ısıtıcı ve filtreye  mavi kaplan akvaryumlarında filtre çok önemlidir bunun için pipo filtre önerilir, güzel bir pipo filtre alıp akvaryuma ekliyoruz.  Isıtıcıyı ise bakteri çoğalması hızlanması için 26+ derecelere ayarlıyoruz bakteriler bu şekilde hızlı çoğalacaklardır.

7-) Tek eksiğimiz kaldı oda aydınlatma aydınlatmayı kurduğunuz akvaryuma göre ve içine koyduğunuz bitkiler dahilinde hazırlıyorsunuz.  Kolay yetişen low tech  bitkiler koydu iseniz  litre başına 0,5 watt yeterli olurken  daha zor ve ışık isteyen bitkiler ekledi iseniz  litre başına 1.5- 2 watt düşecek şekilde bir ışık ayarlamanız gerekmektedir.  Kurduğumuz ışık sistemini her zaman bizi uğraştırmaması için zaman ayarlı bir prize takarsak işimiz kolaylaşmış olacaktır.  

     Işık sistemini gündüzleri 8-10  saat yanacak şekilde ayarlıyoruz gece kapalı olmalıdır çünkü.

8-)  Bakteri döngüsü oturup verilen süre geçtikten sonra aldığımız canlıları akvaryuma ekleme.

    Karidesleri akvaryuma eklerken direk  atmıyoruz ufak bir kaba kendi suları ile salıp ana tank a bir hava hortumu atıp diğer ucuna vana takıp ana tanktan damlama sistemi ile suya alışmalarını sağlıyoruz  bu işlem 1-2 saat sürebilir ama unutmayalım ki;  sabreden derviş muradına ermiş     



   Ana tank suyuna alıştırma işlemi bittikten sonra canlıları  bulundukalrı su ile değil bir kepçe yardımı ile ana tanka salıyoruz.

          Bu bilgiler ortak bilgiler olup şimdide  araştırmalarım sonucu edindiğim ve kendimce ayırdığım bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Bu bilgiler içinde hem kendim seçtiğim hemde yaşayan arkadaşlardan aldığım bilgiler bulunmaktadır.

                                        YAPRAKLAR VE BESİNLER






1-) Mavi kaplan türü o kadarda korkulacak bir tür değildir bakımı kiraz karidese göre bir nebze zor denilmiş olsa da  uygun şartlarda herkes bakabilir fakat yavru almak ve büyütme kısmı biraz zorluyor.

2 -) Akvaryumlarda mutlaka saklanma ve gizlenme yerleri oluşturulmalıdır bunlar içinde farklı seçenekler mevcuttur   suya rulo şeklinde satılan tarçın koyabilirsiniz bu hem saldığı madde ile suyu düzenler ve madde bitince almanıza gerek kalmaz güzel saklanma yerleri oluşturur, ikinci olarak ise bildiğimiz delikli tuğlaları kullanabilirsiniz,  karidesler kabuk değişimlerinde saklanacak yerlere ihtiyaç duyarlar.

3-)  Her ne kadar bir çok yaprak ve sebzeden söz edilmiş olsa da araştırmalarımda kullananlardan duyduğum öne çıkanlar şunlardır ;
  
 -  Catappa yaprağı.  Biraz maliyetli ama anavatanlarına yakın olduğu ve o bölgede yetiştiği için bir çok tür nadir türler olmak üzere severek ve iştahla tüketirler.

  -  Kızılağaç kozalağı ve yaprağı. Ülkemizde de bulunabilir ve maliyetsiz dir  tabi sizinde yakınlarınızda bu ağaç var ise  şayet yok ise olan arkadaşlardan satın alabilir yada hediye olarak alabilirsiniz.
         Yaprakları güzelce yıkayıp aşırı olmayacak şekilde haşlatıp akvaryuma ekliyoruz.
         Bu kozalak ve yaprakları hem besin hemde su düzenleyici olarak kullanıyoruz.

 -  Isırgan otu.  Yine çok severek tükettikleri ottur  ülkemizde herkes bulabilir. Akvaryuma haşlattıktan sonra direk olarak ekliyoruz. Eğer bulamaz iseniz ıspanak sebzesi de kullanabilirsiniz. 

 -  Ceviz yaprağı.  Herkesin bulabileceği bir yapraktır. Ağaçtan yada taze alınmaz, sonbahar döneminde kendiliğinden düşen ve kuruyan yaprakalr seçilip toplanır  diğer kuru yapraklar gibi temizlenip sonra akvaryuma eklenir.

    Yeni dünya ağacı yaprağı , meşe yaprağı , havuç ve brokolide verilen diğer besin kaynaklarıdır.  

 Önemli not :   Karidesleri sürekli kuru yem ile beslemek renklerini tam olarak göstermelerine engel olabilir  bu yazdığım  yapraklar ve taze sebzeler ile beslendiğinde renkleri daha canlı ve  güzel olacaktır bu yüzden kuru yemler haricinde elimizden geldiği kadar yaprak ve sebzeler ile desteklenmelidir.

                                                ÜREME



Karidesler de en iyi verim alabilmek için  düzenli yemleme ve su değerlerinde sabit kalmak çok önemli yere sahiptir. Balık bakımından ayrı olarak karides tanklarında su sıkça değiştirilmemelidir.    Su sık değişim yapılırsa hassas olan bu canlılarda kayıplar yaşama yüzdesi fazla olacaktır.

            Eğer ki düzenli yemleme yapıyor, su değerleri stabil ve yavru alamıyor iseniz su sıcaklığını biraz düşürüp değerlerde oynama yapıp amaca ulaşabilirsiniz.

           En iyi verimi 19-23 derece de alınırken  bu değerler bir  süre 17 lere indirilir ise  dişiler kabuk değişir  ve üremeye zorlanır, bu değişiklik sık yapılması kesinlikle önerilmez  ölümlere yol açabilir senede 2 yada en fazla 3 kez uygulanabilir.

                                                 YAVRU BAKIMI  




Fotoğraf akvaryum.com üyelerimizden bir arkadaşa ait konuya görsellik katması açısından ekledim kendisi açısından bir sorun teşkil ederse kaldırabilirim. 

    Karideslerimiz de  her ne kadar yavrularını yemezler denilsede illaki kayıplar oluyor. Bu kayıpları en aza indirmek için ufak bir akvaryum kurup bu akvaryumun suyu ana tank ile aynı olmalıdır.  Yavrular doğduktan 2-3 gün sonra ufak tanka almak kayıpları en aza indirip üretimi yukarı çekecektir. 

     Yavru karidesleri alırken kayıp yaşamamak için hortum ile almak en faydalı olanıdır.

      Farklı şekilde alan ve daha iyi yöntem bilenler olabilir konunun altında belirtebilirler.

      Yavru karidesleri yemler iken yemleri ufalayıp vermek en doğrusu olacaktır işlerini kolaylaştıracaktır.

                               Karides  Tanklarından Görüntüler





    Arkadaşlar elimden geldiğince açıklamaya ve konuya ışık tutmaya çalıştım, hatalarım ve eksiklerim olmuş olabilir varsa eğer affola.

    Konu ile ilgili  sorusu olanlar aklınıza takılan bir şey olursa konu başlığı altına çekinmeden yazabilirsiniz. Karides besleyen ve üreten arkadaşlar cevaplayacaklardır ve ben cevabı araştırarak sizler için bulacağımdan hiç şüpheniz olmasın. 
  
          
                                                  Herkese saygılar sevgiler.


 
            




                      
SAKARYALI2013-11-08 00:38:48

+1: [T]72778,muratcelebioglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YFYİĞİTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 460
YFYİĞİTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2013 15:59
Teşekkürler ellerinize sağlık karideslerin saklanması için hindistan cevizi kabuğu hiç aklıma gelmemişti üstünede güzel bir string moss oooh karides olasım geldi :d :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

numan85Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2013
İl: Kirsehir
Mesaj: 363
numan85Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2013 16:10
Çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık, benimde mavi kaplanların bir çoğu karınlarına yumurtaları indirdi inşallah bir aksilik olmadan yavrucaklar sağlıklı bir şekilde büyürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkeresmeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 64
ilkeresmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2013 22:02
Güzel paylaşım teşekkürlerkaplan karides üretmeye çalışıyorum ceviz yaprağı ekledim,meş yaprağı ekliyeceğim bekletiyorum Pipo filtre taktım bezelye ve brokoli haşlıyacağım ve son olarakta ısıtıcı taktım 20 derecede bakalım 1 hafta çalıştırıp sonra kapatacağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 00:04
-Light blue

Bu karides mavi inci, bilgilendirmek istedim. Genel olarak okuyup tekrar yorum yapacağım.


[QUOTE=SAKARYALI]
    Öncelikle bu konuyu açma sebebim  açılan konuların altında sıkça sorulan sorular ve karides besleyen ustalarımızın yüklerini bir nebze azaltmak konu hakkında aklında soru olan arkadaşları  sonuca ulaştırmaktır.

       Genel klasik bilgiler haricinde besleyen ve üreten arkadaşlarında tecrübelerine bu konuda yer vereceğim arkadaşlar. Çünkü en iyi bilgi yaşamış birinden alınan bilgidir.


        Karidesleri görüpte beğenen çoğu insan  sıradan, kolay bakıp hızlı üreyen karidesler yerine çoğu kişide bulunmayan ve ender karides beslemek isteriz. Çoğumuz karides fotoğraflarına bakıp  kendimizce hoş geleni seçeriz ama çoğu kişinin seçtiği karides türü mavi kaplandır.

          Sebebi ise hem çoğu kişide yoktur  hemde diğer ender türlere göre bakımı daha kolaydır.

         İzniniz ile konuya giriş yapıyorum.


                                          MAVİ KAPLAN KARİDES


    


     
Genel bilgiler :      

Latince adı: Caridina cf. cantonensis sp. "blue" 
Habitat: Güney Çin (ıslah edilmiş)
Boyut: 2.5 - 3.5 cm



Su parametreleri
Sıcaklık: 18 - 23 °C
PH: 6.8 - 7.5
KH: 4 - 8
GH: 6 - 10
TDS: 100 - 400

 
        
Kaplan karidesin mavi renk varyasyonudur. Mavi rengi gösteren kaplan karidesler seçilerek ıslah edilmiştir. Diğer tüm özellikleri kaplan karidesle aynıdır.Gözleri tüm kaplan varyasyonları gibi sarıdır.(Bütün kaplanların gözü sarı değildir.) 1 cm’ e ulaştıklarında renklenmeye başlarlar. Stresli oldukları zaman renkleri soluklaşır. Doğru koşullarda kolayca üretilebilir (26 °C ’den az olmalı). 1,5 cm olana dek hızlı büyürler ve daha sonra büyümeleri yavaşlar. 3,5 - 4 aylıkken üreme çağına erişirler. 26 °C yada daha az sıcaklıkta bakılması önerilir.

Renk yoğunluğuna göre;
-Dark Blue                                



-Semi dark blue



-Light blue


Şeklinde sınıflandırma yapılmıştır 

           Burda altı çizilmesi gereken  mavi kaplan karidesleriniz  yavru yaptığında ıslah ederek koyu renk karidesler elde edebilirsiniz arkadaşlar.  Karidesleri renk tonlarına göre ayırma işlemine ıslah denilmiştir.
           Yavrulardan çok koyu olanları bir akvaryuma ve açık renkli olanları farklı akvaryumlara alınarak ıslah edebilirsiniz.    Karidesi  tanıttıktan sonra  nasıl bir tank kurulmalı ? Aklımızdaki bu soruyu yanıtlayacağız. (Bu süreç oldukça uzundur yani koyularıda ayırsanız açık renkli karides illaki doğacaktır.)

                                         KARİDES TANK KURULUMU


Tank hacmi ne kadar çok olursa su değerlerini korumak o derece kolay olacaktır, çünkü 100 litre tank dan 20 litre su değişimi yapmak var birde, 10 litre tanktan 2 litre su değişimi yapmak var orana bakılınca eşit ama küçük litreli tanklarda  bu değişim su değerlerini fazla etkilediği için karidesler de hassa canlılar olduğu için kayıpları önlemek amacı ile tank hacmi büyük olması önerilir.

         Ben burada herkesin kurabileceği orta ölçekli bir tank örneği vereceğim imkanı olan arkadaşlar isteklerine göre daha büyükte yapabilirler.
 
           

   Ölçüler :  50-40-30h   60 litre

      Akvaryumumuzu aldıktan sonra güzelce yıkıyoruz ( çamaşır suyu vb ilaçlar kullanmadan ) normal musluk suyu ile yıkadıktan sonra kuruyunca evimizde seçtiğiniz uygun ortama sehpahası ile yerleştiriyorsunuz güneş görmeyen bir yer seçilmelidir. 

   Öncelikle taban karidesler için özel kumlardan yada hepimizin bulabileceği hagen kumda koyabilirsiniz.
   
  1-)  Kumumuzu iyice yıkadıktan sonra taban seriyoruz ince bir katman halinde, ilk olarak 2-3 cm  yükseklikte serseniz yeterli olacaktır.  (Kum kalınlığı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Örn: 5-6 cm) 

  2 -)  Daha sonra ise dekorlarımızı yerleştiriyoruz  beğeninize göre dekor ları kumun üstüne koyup şeklini veriyoruz,  dekor olarak suyu yumuşatma özelliğinden dolayı  mango kökü kullanmanızı tavsiye ederim  böylelikle hem dekor yapmış olursunuz hem suyu ph'ı  konusunda yardımcı olacaktır vede karidesler  moss  türlerini sevdikleri için ileride moss bağlayarak farklı şekiller verebilirsiniz.

          Dekorları yerleştirdikten sonra  elimizde kalan kumu önden arka tarafa doğru yükselti artacak şekilde tankımıza ekliyoruz. Yükselti  ön tarafta 2-3 cm en arkada ise 7-8 cm olacak şekilde ayarlıyoruz kumu fazla koyma sebebi ileride dikilecek bitkilerin tutunabilmesi ve bakteri döngüsü için bu miktar gereklidir.

 3-)  Kurmuş olduğumuz akvaryuma suyu ekliyoruz ekler iken bir tabağı kum üzerine koyup suyu bu tabak yardımı ile eklersek güzel olur çünkü kum dağılmamış ve dekor bozulmamış olur.

 4-)  Suyu ekledikten sonra bitkileri ekebiliriz.  Bitkileri ekerken dikkat  etmemiz gereken bir husus vardır,  boylarına göre sınıflandırıp ekmektir.  Uzun boylu bitkileri arka tarafa ( saz , tilki kuyruğu vb ) ,  orta boylu bitkileri  orta alana  , ve  küçük boylu bitkileri de ( Subulata, cuba vb )  ön tarafa dikmeye özen gösterilmelidir. Bu şekilde dikildiğinde görünümde hoş bir manzara yakalanacaktır.
   Bitkileri ekerken  hafifçe budamayı unutmuyoruz.

5-) Bitkilerde dikildikten sonra yapmamız gereken bakteri döngüsü oluşturmaktır.

Hazırladığımız akvaryuma canlı koymamız için bakteri döngüsünün oturması mutlaka gereklidir. Bu, biraz uzun bir süreçtir. Ama bu süreci kısaltmak için ilaçlar olsada  en faydalı olanı kendiliğinden oluşmasıdır, çünkü doğal olan güzeldir. (Bakteri ilacı kullanmakta bir sakınca yoktur çünkü içinde bakteri yoktur, sadece bakterilerin besini vardır bu yüzden bakterilerin oluşumunda fayda oluşur.)

Peki nedir bu bakteri döngüsü? Ne işe yarar?

 Akvaryumda yaşayan/yaşayacak olan canlıların dışkıları yüksek oranda amonyak içerir. Amonyak sadece balıklar değil tüm canlılar için zehirlidir. Bu amonyağı akvaryumlarda yoketmenin tek yolu bakteri döngüsünü oluşturmaktır.

Yeni kurulan akvaryumda müdahalemiz olmadan bu döngünün oluşması için çok çok uzun zaman gereklidir. Döngüsü oluşmamış bir akvaryuma canlı da koyamıyoruz. Peki amonyağı akvaryuma nasıl ekleyeceğiz?

Bu döngünün başlaması için bize amonyak gerekli. Bunun için yardımımıza çürükçül bakteriler koşuyor.

     Kurduğumuz akvaryuma  içinde canlı varmış gibi  düzenli ve az miktarda  yemleme yapıyoruz.
     Attığımız yem çürükçül bakteriler tarafından parçalanarak amonyağa, amonyak başka bakteriler tarafından dönüştürülerek nitrite, nitrit de başka bakteriler tarafından nitrata dönüştürülecektir. Ortaya çıkan nitratın bir kısmı(bitki yoğunluğuna göre) bitkiler tarafından gübre olarak kullanılacak, kalan kısım da yapacağımız su değişimleri ile akvaryumdan uzaklaştırılacaktır.

     Bu su değişimlerinde sıkça rastladığım soru aklıma gelmişken yanıtlayayım, su değişimlerini illaki dip çekimi olarak yapmanız gerekmez suyun içinde bulunan nitrat nitrit e  dönüştüğünde suya eşit miktarda dağılır yani suyu nereden çekerseniz çekin aynı nitrit oranını akvaryumdan almış oluyorsunuz, su değişimlerindeki amaç ise zaten nitrit i almaktır.

    Bakteri döngüsü oluşması için tecrübeli karides üreticilerinin ve kaynakların verilerine göre en az bir ay beklenmelidir.

6-)  Sıra geldi ısıtıcı ve filtreye  mavi kaplan akvaryumlarında filtre çok önemlidir bunun için pipo filtre önerilir, güzel bir pipo filtre alıp akvaryuma ekliyoruz.  Isıtıcıyı ise bakteri çoğalması hızlanması için 26+ derecelere ayarlıyoruz bakteriler bu şekilde hızlı çoğalacaklardır.

7-) Tek eksiğimiz kaldı oda aydınlatma aydınlatmayı kurduğunuz akvaryuma göre ve içine koyduğunuz bitkiler dahilinde hazırlıyorsunuz.  Kolay yetişen low tech  bitkiler koydu iseniz  litre başına 0,5 watt yeterli olurken  daha zor ve ışık isteyen bitkiler ekledi iseniz  litre başına 1.5- 2 watt düşecek şekilde bir ışık ayarlamanız gerekmektedir.  Kurduğumuz ışık sistemini her zaman bizi uğraştırmaması için zaman ayarlı bir prize takarsak işimiz kolaylaşmış olacaktır.  

     Işık sistemini gündüzleri 8-10  saat yanacak şekilde ayarlıyoruz gece kapalı olmalıdır çünkü.

8-)  Bakteri döngüsü oturup verilen süre geçtikten sonra aldığımız canlıları akvaryuma ekleme.

    Karidesleri akvaryuma eklerken direk  atmıyoruz ufak bir kaba kendi suları ile salıp ana tank a bir hava hortumu atıp diğer ucuna vana takıp ana tanktan damlama sistemi ile suya alışmalarını sağlıyoruz  bu işlem 1-2 saat sürebilir ama unutmayalım ki;  sabreden derviş muradına ermiş     


Fotoğraf: Batuhan Aydınoğlu

   Ana tank suyuna alıştırma işlemi bittikten sonra canlıları  bulundukalrı su ile değil bir kepçe yardımı ile ana tanka salıyoruz.

          Bu bilgiler ortak bilgiler olup şimdide  araştırmalarım sonucu edindiğim ve kendimce ayırdığım bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Bu bilgiler içinde hem kendim seçtiğim hemde yaşayan arkadaşlardan aldığım bilgiler bulunmaktadır.

                                        YAPRAKLAR VE BESİNLER






1-) Mavi kaplan türü o kadarda korkulacak bir tür değildir bakımı kiraz karidese göre bir nebze zor denilmiş olsa da  uygun şartlarda herkes bakabilir fakat yavru almak ve büyütme kısmı biraz zorluyor.

2 -) Akvaryumlarda mutlaka saklanma ve gizlenme yerleri oluşturulmalıdır bunlar içinde farklı seçenekler mevcuttur   suya rulo şeklinde satılan tarçın koyabilirsiniz bu hem saldığı madde ile suyu düzenler ve madde bitince almanıza gerek kalmaz güzel saklanma yerleri oluşturur, ikinci olarak ise bildiğimiz delikli tuğlaları kullanabilirsiniz,  karidesler kabuk değişimlerinde saklanacak yerlere ihtiyaç duyarlar.

3-)  Her ne kadar bir çok yaprak ve sebzeden söz edilmiş olsa da araştırmalarımda kullananlardan duyduğum öne çıkanlar şunlardır ;
  
 -  Catappa yaprağı.  Biraz maliyetli ama anavatanlarına yakın olduğu ve o bölgede yetiştiği için bir çok tür nadir türler olmak üzere severek ve iştahla tüketirler.

  -  Kızılağaç kozalağı ve yaprağı. Ülkemizde de bulunabilir ve maliyetsiz dir  tabi sizinde yakınlarınızda bu ağaç var ise  şayet yok ise olan arkadaşlardan satın alabilir yada hediye olarak alabilirsiniz.
         Yaprakları güzelce yıkayıp aşırı olmayacak şekilde haşlatıp akvaryuma ekliyoruz.
         Bu kozalak ve yaprakları hem besin hemde su düzenleyici olarak kullanıyoruz.

 -  Isırgan otu.  Yine çok severek tükettikleri ottur  ülkemizde herkes bulabilir. Akvaryuma haşlattıktan sonra direk olarak ekliyoruz. Eğer bulamaz iseniz ıspanak sebzesi de kullanabilirsiniz. 

 -  Ceviz yaprağı.  Herkesin bulabileceği bir yapraktır. Ağaçtan yada taze alınmaz, sonbahar döneminde kendiliğinden düşen ve kuruyan yaprakalr seçilip toplanır  diğer kuru yapraklar gibi temizlenip sonra akvaryuma eklenir.

    Yeni dünya ağacı yaprağı , meşe yaprağı , havuç ve brokolide verilen diğer besin kaynaklarıdır.  

 Önemli not :   Karidesleri sürekli kuru yem ile beslemek renklerini tam olarak göstermelerine engel olabilir  bu yazdığım  yapraklar ve taze sebzeler ile beslendiğinde renkleri daha canlı ve  güzel olacaktır bu yüzden kuru yemler haricinde elimizden geldiği kadar yaprak ve sebzeler ile desteklenmelidir.

                                                ÜREME



Karidesler de en iyi verim alabilmek için  düzenli yemleme ve su değerlerinde sabit kalmak çok önemli yere sahiptir. Balık bakımından ayrı olarak karides tanklarında su sıkça değiştirilmemelidir.    Su sık değişim yapılırsa hassas olan bu canlılarda kayıplar yaşama yüzdesi fazla olacaktır.

            Eğer ki düzenli yemleme yapıyor, su değerleri stabil ve yavru alamıyor iseniz su sıcaklığını biraz düşürüp değerlerde oynama yapıp amaca ulaşabilirsiniz.

           En iyi verimi 19-23 derece de alınırken  bu değerler bir  süre 17 lere indirilir ise  dişiler kabuk değişir  ve üremeye zorlanır, bu değişiklik sık yapılması kesinlikle önerilmez  ölümlere yol açabilir senede 2 yada en fazla 3 kez uygulanabilir.

                                                 YAVRU BAKIMI  




Fotoğraf akvaryum.com üyelerimizden bir arkadaşa ait konuya görsellik katması açısından ekledim kendisi açısından bir sorun teşkil ederse kaldırabilirim. 

    Karideslerimiz de  her ne kadar yavrularını yemezler denilsede illaki kayıplar oluyor. Bu kayıpları en aza indirmek için ufak bir akvaryum kurup bu akvaryumun suyu ana tank ile aynı olmalıdır.  Yavrular doğduktan 2-3 gün sonra ufak tanka almak kayıpları en aza indirip üretimi yukarı çekecektir. (Karidesler kendi yavrularına dokunmaz bu yüzden ekstra tank kurmak maliyetten başka bişey olmaz.)

     Yavru karidesleri alırken kayıp yaşamamak için hortum ile almak en faydalı olanıdır.

      Farklı şekilde alan ve daha iyi yöntem bilenler olabilir konunun altında belirtebilirler.

      Yavru karidesleri yemler iken yemleri ufalayıp vermek en doğrusu olacaktır işlerini kolaylaştıracaktır.

                               Karides  Tanklarından Görüntüler





    Arkadaşlar elimden geldiğince açıklamaya ve konuya ışık tutmaya çalıştım, hatalarım ve eksiklerim olmuş olabilir varsa eğer affola.

    Konu ile ilgili  sorusu olanlar aklınıza takılan bir şey olursa konu başlığı altına çekinmeden yazabilirsiniz. Karides besleyen ve üreten arkadaşlar cevaplayacaklardır ve ben cevabı araştırarak sizler için bulacağımdan hiç şüpheniz olmasın. 
  
          
                                                  Herkese saygılar sevgiler.
[/QUOTE]

Genel olarak derli toplu güzel bir makale olmuş, tebrik ederim. Düzeltilecek kısımları kırmızıyla yazdım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SAKARYALIÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2012
İl: Sakarya
Mesaj: 339
SAKARYALIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 16:35
Batuhan bey düzeltmeler var demişsiniz ama kayda değer bir düzeltme göremedim. Tek yanlışım  light blue tiger diye koyduğum karides mavi inci imiş onu düzelttim ama diğerlerinde yanlışlık yok .

Mesela ekstra yavru tankı kurmak boşa maliyet demişsiniz kendi yavrularına dokunmaz demişsiniz .
Bu sizin kendi şahsi düşünceniz, karides besleyen  çoğu usta bilir ki yavruları ayırarak verim arttırılır, kendisi yavrularına dokunmasa bile illaki kayıplar yaşanıyor ve net bir çözüm bulunamıyor en  net çözüm ayrı bir tanka  almaktır  ana tank ile aynı su olacağını belirttim zaten. 

 İlginize teşekkür ederim.


[QUOTE=numan85]Çok güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık, benimde mavi kaplanların bir çoğu karınlarına yumurtaları indirdi inşallah bir aksilik olmadan yavrucaklar sağlıklı bir şekilde büyürler.[/QUOTE]

İnşallah kısa zamanda bol yavrular edinirsiniz darısı diğer arkadaşlarımızın başına.


[QUOTE=YFYİĞİT]Teşekkürler ellerinize sağlık karideslerin saklanması için hindistan cevizi kabuğu hiç aklıma gelmemişti üstünede güzel bir string moss oooh karides olasım geldi :d :)[/QUOTE]

Denemenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 18:19
Teşekkürler emek verilmiş güzel bir çalışma olmuş. En azından Google çeviri kullanıp kopyala yapıştır yapmamışsınız. Bu hobide hem araştırmacı hem paylaşımcı kişilere çok ihtiyaç var. Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 19:21
Serdar bey,

Karides tanıtımını burdan almışsınız kaynak belirtelim lütfen; http://www.karidesforum.com/mavi-kaplan-karides-devami44.htm#.UnvKe_kXE8c

Kayda değer bişey görememişsiniz ama üstün körü bakmama rağmen bir çok hata var, ve bu hatalar önemli şeyler. Dikkatli incelediğimde daha bir çok hatanın çıkacağına eminim. O yüzden kayda değer görmediğiniz şeyleri lütfen tekrar düzenleyin, yanlış bilgiyle yazınızı okuyanlar öldürmesin karideslerini.
Yukardaki düzeltmelerden bazıları:
(Bütün kaplanların gözü sarı değildir.)
(Bu süreç oldukça uzundur yani koyularıda ayırsanız açık renkli karides illaki doğacaktır.)
(Kum kalınlığı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Örn: 5-6 cm) 
(Bakteri ilacı kullanmakta bir sakınca yoktur çünkü içinde bakteri yoktur, sadece bakterilerin besini vardır bu yüzden bakterilerin oluşumunda fayda oluşur.)
(Karidesler kendi yavrularına dokunmaz bu yüzden ekstra tank kurmak maliyetten başka bişey olmaz.)

2009'dan beri beslediğim 24 çeşit karides ile benim tecrübelerimi saymıyorsanız da saygı duyarım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 19:35
Batuhan Bey sizin yazdıklarınız yüzünden kimsenin karidesi ölmez. Örneğin sarı gözlü olması yada olmaması bir sorun teşkil etmez. Yada ıslah sonucunda açık renkli birey çıkması detaydır ölümcül değil. Bir diğer konu kum meselesi şuan karbon rililerimi cama cam akvaryumda besliyorum yavrular gayet sağlıklı ve dişilerde yumurta var. Bir de bakteri besini kullanılmaz diye yazılmamış doğal olan daha iyidir yazılmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkeresmeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 64
ilkeresmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 19:36
Değerli karides üstatlar paylaşımlarınız harika bu yolda ilerlemek gerçekten kolay değil en azından şimdilik hayallerimi süslüyor başarılarınızın devamını dilerim  SAKARYALI , jacksparrow  , Batuaydin  ilkeresme2013-11-07 21:31:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethem67Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2013
İl: Antalya
Mesaj: 777
ethem67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 21:07
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.(Batuhan abiyede hataları düzeltip daha doğru bilgi edinmemizi sağladığı için ayrıca teşekkür ediyorum.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SAKARYALIÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2012
İl: Sakarya
Mesaj: 339
SAKARYALIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2013 22:55
[QUOTE=jacksparrow]Teşekkürler emek verilmiş güzel bir çalışma olmuş. En azından Google çeviri kullanıp kopyala yapıştır yapmamışsınız. Bu hobide hem araştırmacı hem paylaşımcı kişilere çok ihtiyaç var. Tebrik ederim.[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim mutlu abi, araştırmacı arkadaşlara ihtiyaç olduğu  kadar. Kıskançlığı bir kenara bırakıp hata aramaktansa,  senin gibi hoş görülü abilerimize de her zaman ihtiyaç var üstadım.


[QUOTE=Batuaydin]Serdar bey,

 Batuaydin: Karides tanıtımını burdan almışsınız kaynak belirtelim lütfen; http://www.karidesforum.com/mavi-kaplan-karides-devami44.htm#.UnvKe_kXE8c

SAKARYALI:   Sayın Batu bey o zaten genel bir tanımdır her yerde aynıdır orda habitatı farklı burda farklı olacak bir tanım değil.

Batuaydin:    Dikkatli incelediğimde daha bir çok hatanın çıkacağına eminim.

SAKARYALI: Buyurun inceleyin, ama kendi şahsi fikirlerinize uymayan kısımları hata olarak görmek bir hatadır aslında.Fikir insandan insana değişir. Yanlış var ise hata deyiniz. 

Batuaydin:  Yanlış bilgiyle yazınızı okuyanlar öldürmesin karideslerini.
 
SAKARYALI:  Yukarıda yazmış olduğum hangi bilgi karides ölümüne yol açar söyler misiniz ? Ama benim düşünceme göre ölebilir şeklinde değil. Nesnellik ve öznellik kavramları farklıdır araştırma yapmanızı ve aradaki farkı anlamanızı tavsiye ederim. 

Batuaydin: Yukardaki düzeltmelerden bazıları: 

Batuaydin :  (Bu süreç oldukça uzundur yani koyularıda ayırsanız açık renkli karides illaki doğacaktır.)

SAKARYALI:  Evet açık renkli doğabilir ama ayırmayınca 20 yavruda 7-8 adet açık renkli çıkarken,  ayrılanlarda bu oran 20 de 2-3 lere  düşmektedir ve bu bir gerçektir. Kalıtımsallığında etkisi ile anne ve baba koyu mavi olduğu için açık renkli doğma ihtimali en aza inmektedir. Tıpkı anne ve babasının gözlerinin siyah olan bir çocuğun mavi göz rengi ile doğmasının ihtimalinin düşük olması gibi. Umarım sizin için açıklayıcı olmuştur.

Batuaydin:  (Kum kalınlığı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Örn: 5-6 cm) 

SAKARYALI: Bu sizin şahsi düşünceniz kumun kalınlığı beslediğimiz canlılara değil ,  bitkiler için etkilidir. Karides akvaryumlarında karides kumu ve eğer bulunmaz ise hagen kumda olabilir, kullanıldıktan sonra 2-3 cm yada 5-6 cm çok bir şeye etki etmez. 


Batuaydin:  (Bakteri ilacı kullanmakta bir sakınca yoktur çünkü içinde bakteri yoktur, sadece bakterilerin besini vardır bu yüzden bakterilerin oluşumunda fayda oluşur.)

SAKARYALI : Ben zaten sakınca vardır demedim sadece doğal süreç ile oluşması daha sağlıklıdır dedim.
                       
                         Bu yazınız gösteriyor ki ; makaleyi okuyup eksiklerim varsa kapatayım diye değil,  hata bulmak için okumuşsunuz ve hata olmayan yerlere hata demişsiniz yakışık almayan bir durum.
          
Ben yinede size sevgi ile yaklaşıyorum bu konu daha fazla uzamasın sorusu olan arkadaşlara engel olmayınız ve sizden ricam  konunun aynısını alıntı yaptığınız kısmı silmenizdir.  Soru soracak arkadaşlar sayfayı aşağı çekmekten sıkılıp çıkabilirler kimseye engel olmayalım lütfen iyi hobiler bol yavrular dilerim hoşçakalın.

2009'dan beri beslediğim 24 çeşit karides ile benim tecrübelerimi saymıyorsanız da saygı duyarım.

[/QUOTE]
SAKARYALI2013-11-08 19:50:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ntayyarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2013
İl: Usak
Mesaj: 50
ntayyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 00:55
Serdar Bey bu güzel paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Mavi kaplan konusu açılmışken izninizle bende bu türü besleyenlere bir soru sormak istiyorum. Yaklaşık iki ay önce 10-12 adet mavi kaplan aldım, karidesler bana geldiklerinde renkleri ve formları mükemmel durumdaydılar. Ancak aradan 2-3 gün geçtikten sonra bazılarının renkleri açıldı, hatta sarımsı bir renge döndü (turuncu gözlü kaplan görümümü aldılar), diğerlerinde ise hafif açılmalar olmasına rağmen hala mavi görünüyorlar. Yaptığım araştırmada zeminde kullanılan kum renginin açık renk olması durumunda böyle bir etkinin olabileceğini okudum (ben beyaz kum kullanıyorum). Kumu değiştirmek istemediğim için buna çare olarak zemini kuru yaprakla kaplamam tavsiye edildi, bunu uyguladım, ancak bir değişiklik olmadı. Benim burada anlayamadığım şey, eğer kum renginden dolayı bir renk değişimi olduysa neden karideslerin tümünde böyle bir durum olmadı? Benzer durumla karşılaşan hobiciler var mı, varsa bu soruna bir çare bulabildiniz mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SAKARYALIÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2012
İl: Sakarya
Mesaj: 339
SAKARYALIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 01:06
Konuyu sizin için araştıracağım ? 

      Mavi kaplanların kumdan dolayı etkilendiğini sanmıyorum öyle olsa hepsinde olurdu. 

Araştırdığım süre içerisinde ;

1. Aklıma gelen acaba o rengi açanlar size mavi diye  verilen ama düz kaplan olan cins olabilir .

Forumda bu olay bir arkadaşımızın başına gelmişti. Belirtmek isterim.

2. Olarak kimisi mavi kalıp kimisi iyice açtı ise açanlar strese girdikleri için olabilir.  

Diğer bilgili arkadaşlardanda yorumlarını bekliyoruz.

 Akvaryumunuzda yeterli oranda saklanma yerleri mevcutmu ? Akvaryumunuzun ve karideslerinizin bir fotoğrafını paylaşırsanız  daha rahat yardımcı olabiliriz.  Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir