Melek Akvaryumu Kurulumu


GREEN ATTACKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 148
GREEN ATTACKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 17:38
Herkese merhaba;

Girişi kısa tutarak hemen konuya girmek istiyorum.
Yeni bitkili Melek balığı ağırlıklı akvaryum kuracağım.Malzemeleri hemen hemen tedarik ettim.
Kurulum aşamasında,sonrasında bitki ve balık bakımı ve sistemin kurulmasının hızlandırılması konusunda tecrübeli arkadaşların öneri ve fikirlerini rica ediyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Eldeki malzemelerim;

  • 85 boy * 45 en * 60 yükseklik ölçülerinde 8 mm. kalınlıkta camlı akvaryum.üst ve alttan kuşaklı.
  • Tetratec 200 ısıtıcı
  • Tetratec Ex700 dış filtre
  • 20 kg. Hagen siyah kum
  • Azoo marka misket gübre
  • 2 adet şekil olarak güzel dekoratif yaklaşık 20'şer cm. Mangro kökü(pH İÇİN)
  • 20 wattlık 2 adet granül Philips marka akvaryum floresan.
Bu malzemeler evde hazır.Haftasonu kuracağız.Low tech bitkili akvaryum çalışacağız.

Melek balıklarıyla aynı tankta başka hangi tür balıkları tavsiye edersiniz?(Akvaryumdaki 3 seviyeyi de göz önünde bulundurursak) üst- orta ve dip bölge olarak
Taban kurulumunda ilave olarak önereceğiniz başka neler olabilir?
Bitki olarak ne önerirsiniz?

Ve daha benim aklıma gelmeyen başka konular hakkında..

İlk akvaryumum olacak.Tam bir yeni başlayan olacağım.

Kurulum sonrası balık ve bitkileri koymadan akvaryum suyunu arkadaşımın yaklaşık 5 yıllık akvaryumundan alacağımız yaklaşık 1/3 oranında suyla aşılayacağız.Bu şekilde 1 hafta filtre edeceğiz.Biyolojik dengenin hızlanması için.

Sonraki hafta bitkilerin bağlanması ve ekilmesi işlemi yapılarak 1 hafta da balıksız belki 5-6 adet ödünç lepistesle ,yine döngüyü hızlandırmak adına filtrasyon dewam edecek.
En son aşamada 3. hafta başı balıklar eklenecek.

Kafamda oluşturduğum plan bu.Tam detaylar olmasa da özet işlemler bunlar.

Tavsiye ve önerileriniz bekliyorum.

Saygılarımla;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betülcayaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 19
betülcayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2010 18:50
Sevgili Bilgehan , öncelikle böylesi sabırlı hazırlandığın için kuruluma seni tebrik ediyorum. Şimdi gözüme çarpanları söyleyeceğim, daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

-60cm yüksekliğe o ışıklandırma yetmeyebilir , bitkileriniz çürüyebilirler. Taban malzemesi olarak hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama ben size uzun soluk açısından hindistan cevizi torf'u öneriyorum. Daha kaliteli bitkiler yetiştirebilmeniz için.
-Melek balığı masum gözükse de agresif balıktır özellikle üreme döneminde. O yüzden 2 çift melek balığı akvaryumun iki ucunu zaptedecektir ve muhtemelen bakmak isteyeceğiniz diğer balıklara sorun çıkartma ihtimalleri bulunmaktadır. Seyir zevki açısından bir çift melek , 6-7 neon , 1-2 tetrazon ve 2 komando çöpçü tavsiye ederim.
-Diğer akvaryumdan alacağınız su sizin işinize pek yaramayacaktır.Deniz akvaryumu kuruyor olsanız kurulu akvaryumun suyunu kullanabilirsiniz yararlı da olur ancak siz tatlı su akvaryumu kurduğunuz için bence ona gerek yok çünkü 5-6 yıllık su kalmamıştır o akvaryumda.Kalmışsa daha kötü :) O yüzden kendi suyunuzu kendiniz halledin bence.

Sağlıklı balıklar dilerim ve aramıza hoşgeldiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GREEN ATTACKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 148
GREEN ATTACKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2010 09:07
Cevap için teşekkür ederim Betül;

Açıkcası diğer akvaryumdan su naklini dış filtre içinde bakteri oluşumu işini hızlandırır düşüncesiyle kararlaştırmıştık.Ama dün başka bir arkadaşımla sohbetimde de (kulakları çınlasın Zeynep) gerek olmadığını öğrenmiş oldum senin de belirttiğin gibi.Zamanı hızlandırmak için bakteri kültürleri varmış.Bunlarla da kolaylıkla hallediliyormuş.

Ayrıca ilk başta eş tutmalarını sağlamak amacıyla 8-10 arası yavru melek almayı, eş tuttuktan sonra diğerlerini vermeyi planlıyorum, senin verdiğin bilgiden sonra.Amacım akvaryumdaki canlıların stres altında olmadan yaşamasını sağlamak.

Balık seçimi konusunda neonlara bir türlü ısınamadım.Başkaları aksini söylese de neonlar kesinlikle akvaryumlarda sürü halinde hareket etmiyorlar.Canlı doğuranlar gibiler.(Cardinaller hariç.Onlar da nazik balık olduklarından ilk aşama da tercih etmiyorum.)

Rasboraları bu sebeple tercih ediyorum.Hem nispeten daha dayanıklı balıklar hem de gerçekyen koloni halinde süzülüyorlar akvaryumda.)Görsellik açısından yani.

Bitki olarak düşük ışık ihtiyaçlı bitkiler seçeceğim.Anubias türleri ve belki ilave birkaç kök arka plan olarak amazon.Bu sebeple ışık şu an için yeterliymiş:))

Substrat konusuna gelince araştırdım.Sera yada Tetra gibi markaların profesyonel taban altı gübreleri var ama maliyetli geldi bana.Hindistan cevizi torfunu senden duydum.Bu akşam iş çıkışı bir iki akvaryumcuya uğrayarak araştıracağım.Mantıklı rakamlarda ise alıp eklemeyi düşünüyorum.

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betülcayaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 19
betülcayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2010 17:37
Bursa büyük yer, orada Hindistan Cevizi Torf'u bulmanız kolaydır. Sabırsızlıkla fotolarınızı bekliyorum. Konuyu ilgiyle takip edeceğim.
Bu arada balıkları eş halde almanızı tavsiye ederim daha çabuk yavru alabilmeniz açısından. Tabi sizin zevkiniz sonuçta, belki onların eş tutmalarını seyredeceksiniz bilemiyorum.
Bu arada Rasbora,Neon ikilisi çok iyi gösterir o akvaryumu Meleklerin arasında. Tavsiye ederim. Neonlar çok tatlı balıklardır.
Tam emin değilim ama (Melekler konusunda) sanırım o akvaryuma Karides dahi koyabilirsiniz. Küçük ayaklarıyla oradan oraya 'uçuşlarını' seyretmek ayrı bir olaydır...
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2010 21:09
   Melekler büyük seçilirse zaten neon riskli, iri melekler neonları avlarlar. Gerçi siz de ısınamadım neona demişsiniz ama tavsiye edildiği için yazdım. Benim de furcatuslarımın bir ikisini hemen avlamışlardı zamanında. Aşağıdaki eski akvaryumumun boyutları şansa bakın ki sizin akvaryumunuzun ebatları ile hemen hemen aynıdır. 80*40*55. Boyuna göre oldukça yüksek bir akvaryum. Discus ve Melek için ideal ama bitkili de işleri kolaylaştırmıyor. Ben hiç bulaşmamamıştım. Fikir vermesi için resmi ekledim. Melekler şov boydular. Resimdeki echinodorus'un geniş yaprakları üzerine bırakıyorlardı yumurtalarını. Sizde böyle bir bitki ekleyebilirsiniz. Aklıma geldikçe parça parça yazıyorum. Gurami, çöpçüler, vatozlar, moli, tetralar, rasbora, plati ve barışcıl cüce amerikanlar melekler ile beraber bakılabilir. Benim  tercihim cüce amerikanlardan yana olurdu ama tabiiki tercih sizin. Bu arada emin olun tüm cichlidler gibi kardidesleri yerler. Konuyu takip edeceğim; umarım içinize sinen bir akvaryum kurarsınız.
izzettanju2010-02-20 21:11:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GREEN ATTACKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 148
GREEN ATTACKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 10:20
Herkese selam.Haftanın ilk günü herkese hayırlı işler ve başarılar dilerim.

Toplantıdan şimdi çıktım henüz okuyabildim forumu.

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.İzzet Bey meleklerinize bayıldım.Umarım böyle sağlıklı melekler büyütebilirim ben de.

Kötü bir haberim var.Haftasonu kurulumu ve dizayn işini bitirdik.Bitkilendirme de halloldu sayılır.Ancak kötü bir sürpriz yaşadık.Tetratec Ex 700 marka sıfır aldığım dış filtrem su sızdırıyor.Hem de çok fazla.

O kadar uğraştan sonra bunu yaşamak gerçekten can sıkıcı.Tetratec almamın sebebi böyle bir problem yaşamamaktı.Demek ki sakınan göze çöp batıyor.

Bu sebeple şu anda herhangi bir fotoğraf koymak istemiyorum.Bu hafta sonu problemin halledilmesini bekliyorum.Filtre çalıştıktan sonra fotoğrafları eklemeyi düşünüyorum.Ismarladığım balıklar da hafta sonu elime ulaşacak.

Sistem çalışmadan akvaryum sahibiyim demek istemiyorum.Halleder halletmez sizlerle paylaşacağım.

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 11:23
   Tetratecler maalesef bu konuda sabıkalılar. Gerçi ben uzun süre sıkıntı yaşamadan kullanmıştım ama bu konuda forumda da çok şikayet var. Bu sıkıntılar tuzu biberidir bu hobinin.
   Meleklerimi beğendiğinize sevindim, toptancıya geldikleri gibi almıştım daha akvaryuma konmadan ki özellikle discus alırken buna çok dikkat ederim. Taşınma sebebi ile akvaryumcu arkadaşıma vermek zorunda kaldım(Calvus Akvaryum-Karşıyaka Erkan Yavuz) üç hafta kadar önce. O günün akşamı satılmışlardı hepsi. Umarım iyi bakılıyorlardır. Amerikan Cichlidleri Tanıtımı bölümünde konu açtım (Mes Anges-Meleklerim). Bu akvaryumun diğer fotoğraflarına oradan ulaşabilirsiniz. Sizden de fotoğraflar bekliyoruz haftasonunda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GREEN ATTACKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 148
GREEN ATTACKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2010 11:19
Selamlar;

Dün akşam üzeri problemi halledilmiş Tetratec Ex700 filtreme kavuştum.2 gündür deneniyordu.Problem yok.Dün akşam itibariyle eve götürüp kurdum ve sabah kontrol ettim.Sızıntı problemini hallettik gibi görünüyor.

Kapak contası değiştirildi.

Bu akşam da balıklarım gelecek.Hala melekler dışındaki balık kombinasyonunda şüphelerim var.Rabora ve kardinal tetralara bayılıyorum.

Diğer seçenek ise sadece melekler + dip balıkları (panda çöpçü ve cüce vatoz.)

Ayrıca kafamda 1 soru işareti daha var.Çok sağlıklı ve güzel bir çift damızlık boy eş melek buldum.Akvaryumcuda yumurta bile sıraladılar gözümün önünde.Bu eş meleği mi alsam yoksa 10 adet daha küçük boyda melek alıp elde büyütüp eş mi tuttursam.

Şu anda bu ikilemdeyim.


Balıkları aldım.sonunda:)

Akvaryumdaki balık cinsi ve sayılarını altta belirtiyorum.(Tüm balıklar yavrudur.)

  • 6 adet platin tül melek
  • 6 adet mavi melek
  • 14 adet kırmızı fantom tetra
  • 12 adet rasbora
  • 2 adet balon ramirezi
  • 4 adet balon plati
  • 6 adet SAE (akvaryumcu bunlara uçan tilki diyor:))hoşuma gitti lakap.
  • 3 adet çöpçü
  • 3 adet cüce vatoz.
Tek bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim.Kırmızı fantom tetralar akvaryumun hakimi gibi.Ufak ufak kovalamacalar ve didiklemeler oluyor.Meleklerle bu tetraların beraber bakılması problem çıkarır mı.Aslında araştırdım internet ve diğer tecrübeli akvaryumculardan.Hiç bir problem olmatyacağı söylendi.Ancak tetralar yumuşak yumuşak melekleri kovalıyor.

En kısa sürede - makinemin pili bitmiş- resimleri ekleyeceğim.

Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 12:36

   Bilgehan Bey, ilk olarak, açtığım konu başlığı altında 3 gün önce yazdığım yanıtı buraya ekleyeyim.

   "Öncelikle almayı düşündüğünüz melek sayısı bence de çok uygun. Bu yükseklikle ve bitkilerle çok güzel bir akvaryum kuracaksınız. Melek akvaryumlarına Valisneria ve Echinodorus türleri tavsiye edilir. Ben echinodorus ve Cryptocoryne Crispatula eklemiştim. Aklımdayken hemen yazayım; ben suyu yumuşatmak için Terminalia Catappa yaprağı kullanıyordum. Bu konudaki yazılara bir göz atın isterseniz. Daha farklı bir yöntem de kullanabilirsiniz tabiiki. Sorunuza gelince ben ebeveynleri ayırmadım. Doğal yöntemi tercih ettim. Bizim gibi hobiciler için böylesi çok daha zevkli. Ben bugüne kadar kurduğum bir çok akvaryumumda sadece erkek balıkları baktım görselliğe daha fazla önem verdiğim için. Sadece erkek lepistesler, mbunalar yada leptosomalar gibi.  Ama doğrusu ayırmak, bunun için 75 lt'lik ayrı bir akvaryum öneriliyor. Eş tutan melekler bir köşeyi sahipleniyorlar ve koruyorlar. Fotoğraftaki siyah ve gri renkli melekler ilk eş tutan meleklerimdi. Melek akvaryumlarında suyun akış gücü çok fazla olmamalıdır; buna da dikkat. Gerçi siz zaten bitkili düşünüyorsunuz. Yem olarak Sera Vipan türü karma akvaryumlar için temel yemleri kullanabilirsiniz. Özellikle akşamları. Günün diğer saatlerinde ise kurutulmuş tubifeks, artemia vb hayvansal ve canlı yemleri tercih etmelisiniz."

    Güzel melek varyeteleri seçmişsiniz yanına aldığınız rasboraları ben de çok severim. Size hiç problem çıkarmazlar. Ama sizin de farkettiğiniz gibi tetralarınız meleklerinizi rahat bırakmayacaklardır. Aksini söyleyenler çıkabilir ama tecrübe ile sabittir. Bir de lütfen yanlış anlamayın; keşke balon ramirezileri ve özellikle balon platileri almasaydınız. Her ikisi de doğal olmayan görünümleri ile özellikle de balon platiler yüzüş karakterleri ile akvaryumun havasını bozacaklardır. Saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GREEN ATTACKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 148
GREEN ATTACKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 13:31
İzzet Bey;

Bilgiler için çok teşekkür ederim.

Balon ramirezi ve balon platiler konusunda kesinlikle sizinle hem fikirim.Ancak bu konuda eşimin ısrarlarını kıramadım.Ama önümüzdeki günlerde balıklarda huzursuzluk olursa ki olacaktır.Geri götüreceğim.Şu an için keyifleri yerinde.(2 gün için konuşuyorum:)

Kırmızı fantom tetralar gerçekten bela.Ama tatlı bela.Sürü halinde gezintilerini seyretmesi çok hoş.Resmen çete.Her tarafa sataşıyorlar.Bu hafta sonu onların yerini yeni rasboralar alacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 16:47
    Tekrar Merhaba,
    Balıklarınızın biraz keyfini çıkardıktan sonra ilerde balık sayısında(56) azaltmaya gitmeniz gerekecek. Eklediğim fotoğrafta aynı boyutlardaki bir akvaryumun 8 adet yetişkin melek için bile yeterli olmadığını görüyorsunuz. Bir de EX 700 kuvvetli bir dış filtre. Suyun akış gücüne dikkat edin. Melekler sakin suları severler. Şu kurulum aşaması bitsin karşısına oturup kahvenizi yudumlarsınız, bizde fotoğrafların tadını çıkarırız.

Beğenenler: [T]197441,EmIrhanTuncel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir