My First


cansınÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 211
cansınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2015 21:14

Sonunda bitkili dünyasına ilk ciddi adımımı atmış bulunuyorum sanırım. Karideslerimi daha rahat ettirmek ve küçük de olsa bitkiliye girişime bu akvaryumu kurarak başladım. Yaklaşık 2 ay süren İzmir'deki bütün akvaryumcuları gezip malzeme toplamamın sonucunu sizlerle paylaşmak istedim. Umarım beğenir ve nelerin yanlış olduğunu, nasıl daha iyiye ulaşabileceğimi bana anlatırsınız. Herkese iyi hobiler dilerim.


Boyut (cm):60*40*40 Bornova Akvaryum yapımı 

Kapasite (litre): brüt 96litre

Canlılar:Şu an için canlılar; 2 amano karidesi

                                           3 otocinclus affinis

                                           50 civarı red rilli karides

               Şu an için bitkiler; Parvula, Christmas moss, Java fern, sp japan, Cüce saz

Malzemeler: Sunsun 603b dış filtre, mayalı co2, ısta difüzör, ısta co2 indicator

                     3x24 watt t5 armatür; 2 aquastar 1 grolüx (günde 6 saat açık)

                     15 kg hagen, Giovanni's starter, 2 adet yati kökü

Akvaryum Bakımı: 3 günde bir %20 su değişimi

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: jbl biotopol şuanlık sadece potasyum veriyorum.



cansın2015-03-16 00:41:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2015 23:11
Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun aslında parvula için bi kaç sey söylemek isterim.. Önce akvaryum adaptasyonu için kolay bitkiler kullanıp herşey oturunca parvula dikilebilirdi ve 4-5 kökü geçmemeli dikilen bi öbek sanırım çok ayırmamışsınız... Armatür markası nedir nerden temin ettiniz?
Maşallah güzel bi kurulum onun dışında konuyu takipte kalıcam sonucu merak ediyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cansınÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 211
cansınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 00:50

Çok teşekkür ederim. Açıkçası zemin bitkileri arasında en beğendiğim parvulaydı ve birkaç arkadaşımın da akvaryumunda vardı. Bu beni biraz acele ettirdi sanırım. Dikimini youtube'dan izlediğim birkaç kurulumu örnek alarak yaptım dediğiniz gibi biraz daha ayrılabilirdi diye düşünüyorum. Armatür ise el yapımı. Şu an için tek problemim arka fonu siyah yapıp yapmamak onun dışında çok şükür 1 haftadır yosunlanmadım :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 13:13
Canlı ekleme konusunda aceleci davranmayın hocam ve gübreleme için sadece potasyum kullanın ilk kurulumda bu şekilde devam ediliyor yosunsuz akvaryum olmaz hesabı olursa da dert etmeyin döngü oturduktan sonra ortadan kalkıcaktır. Üstadların yanında bize fikir vermek pek düşmez fakat benim tecrübelerim bu şekilde.. Işıklandırma 4-2-4 şeklinde kullanım tavsiye ederim çünkü alglerin ışığı kullanma süreleri uzun sürmektedir tam onlar ışığı kullancakken kesilir ve 2 saat sonra tekrar aydınlatma başlar. Tabi bunun tam tersini düşünenlerde var ( kesintisiz aydınlatma) 2-3 haftaya parvulalarınızın gelişimi daha belli olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 13:26
Öncelikle tebrikler. Size tasarımla ilgili birkaç önerim.
1) Yati dalları uzunlamasına tabana parallel uzanmış; muhtemelen bitkiler uzayınca farkedilmeyecek. Bu dalları daha yukarılara doğru uzatma imkanınız varsa hem dallar görünür olur hem de dallar mosslarla kaplama imkanınız olur.
2) Arkadaki kaya dalların tam arasında kullanabilir. Belki çekiçle ufaltılıp yati gövdesinin altına serpiştirilebilir. (Şimdilik yatinin batması için kullanmışsınız.)
3) Arka fon kullanmamanızı tavsiye aederim.

Ben akvaryumunuzu beğendim. İlk kurulum için gayet güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cansınÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 211
cansınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 15:27
Çok teşekkür ederim. Ben de tasarımda bir eksiklik olduğu görüşündeyim ve kaya çıktıktan sonra aynı yere yukarıya doğru çok dallı bir yati koymayı düşünüyorum. Çünkü elimdeki köklerin arka tarafları düz bir şekilde kesilmiş çok keskin bitiyor. Arkafon dediğiniz gibi eklemeyeceğim. Ayrıca sağ arka alan için kırmızı bitki acaba bu akvaryuma yakışır mı? Yardımcı olan yol gösteren abilerimize tek tek teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 21:58
Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.Aslında yazıp yazmamak arasında kaldım fakat yine de bilgilendirmek amacıyla yazmayı uygun gördüm.Bana göre yaptığınız hatalar ya da yanlış bilgilendirme artık nasıl derseniz bunlardan bahsetmek istiyorum.

1-Taban seçimi / Taban seçimim her zaman için subsrat+kum ya da direk Ada amazonia topraktır.
2-Işık / Ülkemizde maalesef yanlış bilgilendirme sonucu  3-5-3 yani fasılalı aydınlatma kullanılıyor ben yıllar önce bu yöntemi bıraktım kurulum aşamasında  6 saat ile kesintisiz ışık verip ilerleyen zamanlarda bitkiyi hem gözlem hemde test kiti ilerleyerek kademeli olarak ışığı birer saat arttırırım.En sonunda da 10 saat kesintisiz ışık veririm zaten 10 saat ışık verdiğim zaman tank oturmuş olur.Ayrıca armatür seçiminde ki t5 sayısı da bence yanlış ya iki yapın ya da 4 
3-Filtre kaliteniz oldukça kötü akvaryumda bakteri döngüsü çok önemlidir.En azından bakteri döngüsü ve su kalitesi için filtre malzemeleri alın bu malzemelerden kastım bakteri tutucu maddeler bu malzemelere küçük bir araştırma ile ulaşabilirsiniz.Jbl ve eheim markalarının bakteri tutucu malzemeleri ve daha bir çok faydalı filtre malzemeleri vardır.
4-Gübreleme sistemini imkanınız varsa kesinlikle ölçüm yaparak verin en azından bitkilerin dilinden anlayana kadar ve kendi yönteminizi bulana kadar gübreleme yaparken de  tek bir marka ile gübreleme yapın yani nitrat jbl fosfat eheim markaları atıyorum tamamen olmasın hangisi olacaksa hepsi aynı marka olsun 
5- Mayalı sistem her için riskli ve uzun vadede  pahalı bir yöntemdir.Risklerine gelirsek her zaman patlama riski vardır. Co2 seviyesini ayarlayamazsınız her şeyden önce stabil bir co2 olmaz ya çok fazla olur ya da çok az olur bu da tankınıza ph dalgalanması olarak geri döner.Bunun sonucunda da başta sakal yosunu olmak üzere bütün yosunlar oluşmaya başlar.Bitkili akvaryumda her şeyden önce başarı için stabil su değerleri lazımdır co2 de bitkili bir tank için çok önemlidir.Bunun çözümü ise ince ayar yapılabilen, selanoid valfli  kaliteli bir regülatör ile tüplü co2 sistemi kurmaktır.Hatta bunun yanında imkan varsa ph-controller kullanmaktır. 
6-Parvulaları çıkarıp üstten budayıp tekrar dikebilirsiniz gördüğünüz her yaprak bir köktür fakat çıkarır iseniz kumla fazla oynamayın yoksa nitrat patlaması yaşıyabilirsiniz artı tabanda ki malzemeyi suya karıştırırsanız tankta alg oluşur.

Umarım yukarı da yazdıklarımı yanlış anlamazsınız  zaten dediğim gibi yazıp yazmamak konusunda ikilim de kaldım fakat artık yanlış bilgileri bir nebzede olsa düzeltebilirsem ne mutlu bana diye yazıyorum lütfen söylediklerimi araştırın özellikle yabancı platformlar da araştırın çok farklı bilgilere ulaşacaksınız ve bu hobide bildiğiniz,öğrendiğiniz bir çok şeyin şehir efsanesinden başka bir şey olmadığını göreceksiniz.

Saygılarımla
CEM KIRCALI


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cansınÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Izmir
Mesaj: 211
cansınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 23:23

Çok teşekkür ederim yazınız için. Kesinlikle bence yanlış anlaşılacak bir şey yok aksine ben buraya bu konuyu sizin gibi tecrübeli kişilerden bilgi almak için açtım. Bu kadar güzel ayrıntılı bir açıklama beni ne kadar mutlu etti anlatamam. Öncelikle hepsini birer birer okudum. Kendimce bende küçük yanıtlar vermek istedim çünkü yazdığınız birkaç noktada bazı şeyi açıklamamam benim hatam olmuş. 

1- Giovanni's starter kullandım kurulumumda bunun üstüne bir de aquabasis gibi bir substrat eklemem alg patlamasına yol açabilir düşüncesi içerisindeydim daha önce hiç kullanan görmediğim için bu tip bir yol izledim.

2-Işık şuan için 6 saat ben de güneşin batmadığını varsayarak fasılalı bir uygulama uygulamıyorum ışıklandırmam şuan için 2 t5 açık diğeri sadece fotoğrafta görülüyor. Ama bir süre sonra 3ü ekleyecektim. 4 yapmadım çünkü 1watt 1litre bazında forumdan okuyarak bu sonuca vardım. Bu yanlış bir uygulama ise en kısa zamanda 4.yü eklerim dıy armatürüme.

3-Filtrelerimde şuan için sera siporax kullanıyorum. Sanırım bundan bahsettiniz.

4-Şuanda sadece jbl potasyum testim var. Umarım diğerlerini de zamanla tedarik edebilirim.

5- Kurduğum akvaryum fiyatı bir co2 sisteme eşit olduğundan bu yola başvurdum ama inşallah 2 ay içinde para biriktirip tüplü sisteme geçeceğim.

Sadece bunlarda açıklama yapmak istedim. Umarım sizde beni yanlış anlamazsınız. Tekrardan paylaşımınız için çok teşekkür ederim. 

cansın2015-03-16 23:42:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 04:01
Öncelikle okumaya değer bulup benimle  bilgi alışverişinde bulunduğumuz içinde ben teşekkür ederim.Taban konusunda alg patlaması olayında haklısınız ilk kurulum sırasında ne kadar çok bitki ekerseniz avantajınız olur yosun konusunda ilk kurulum sırasında yosun oluşmasının sebepleri çoğu hobici sağdan soldan bulduğu bitkilerle kurulum yapar bu bitkilerin tamamına yakını da uzak doğu bitkileridir ya da hobicilerin üretmiş olduğu bitkilerdir amacım burada hobicileri kötülemek değildir kesinlikle yanlış anlaşılmasın fakat bitki tercihiniz bana sorarsanız tamamen tropica olsun burada tropicayı önermemim sebebi de tropica bitkileri doku kültürü ve emers sistem ile yetiştirilir yani ortamda akvaryum olmaz gerekte yoktur zaten ve bu sayede hem zamandan ( bitki gelişim süreci özellikle doku kültüründe ) hemde enerjiden tasarruf sağlayıp maximum verim ile ortaya muazzam kalitede bitki çıkar buda biz hobiciler için  sağlıklı,yosunsuz,formunda bitki demektir.Tropica haricinde bir kaç marka daha var kaliteli bitki üreticisi olarak ülkemizde sadece tropica olduğu için tropicayı örnek verdim fakat bitkinin mantığı yukarıda bahsettiğim gibidir eğer kalite ön planda ise. Hobici, yukarıda bahsettiğim sebeplerle sağdan soldan 2-3 dal bitki ile kurulumu yapar tabana kat kat malzeme koyanlar bile var sonrasında o 2-3 dal bitkiyi eker tepede de ışığı yakar 2-3 gün sonra da full olarak gübrelemeye başlar ya da dozları azar azar aşılamaya başlar bir yandan da co2 basar bunu da çoğu mayalı yapar doğal olarak suyun ne ph nı ölçer ne nitratını ölçer ne kh seviyesi ne de co2 yi ölçer tüm bu işlemleri yaparken bir yandan da tanka balık ekler balıklar 2.gün ya amonyak zehirlenmesinden ya da aşırı co2 den ölürler bakteri döngüsünü hiç bahsetmiyorum bile ortamda oluşan fazla besin sonucu fazla besinden kastım hem verilen gübreler hemde bir anda eklenen canlıların oluşturduğu nitrat ve fosfat düzeyi oldukça yüksektir.Bu sebeplerden de bitki ölür sonra da hobici hobiden soğur ve hobiyi bırakır.

Sizin verdiğiniz cevaplara istinaden ışık konusu özellikle litre başına 1watt olayı tamamen yanlıştır bana göre böyle bir standart en azından benim için yoktur.Bunu şöyle açıklayabilirim birincisi hangi bitki ya da bitkiler olacak her bitkinin ihtiyacı farklıdır çok basit olacak belki ama anubias bitkisi loş ortam sever çok fazla sevmez cuba bitkisi de ışığa ve co2 ye bayılır mesela bu nedenle ışık kombinasyonu yukarı da söylediğim gibi kesinlikle bitkiye ve canlıya göre düzenlenmelidir.İkincisi ise kullanılan reflektör kalitesi,lamba kalitesi,balast kalitesi çok çok önemlidir.Yine cuba bitkisinden örnek vereceğim kendim yıllarıdır cuba ürettiğim için örnek veriyorum cubayı 0.5 watt ile yukarı da bahsettiğim gereksinimleri sağladığınız sürece çok rahat yetiştirirsiniz ben hiç bir zaman kurulum sırasında 2 lamba yakmadım her zaman 4 ünü birden yaktım ama bir önce ki yazımda da belirttiğim gibi gözlem ve test kitleri ile ölçüm yaparak zamanı birer saat arttırdım 10 saat olunca da tamamdır benim için. Burada en önemlisi gözlemdir aslında kısaca belirteyim tankı kuralı 20 gün oldu siz 6 saat ile 4 t5 yakıyorsunuz fakat bitki de size hiç bir tepki vermiyor burada yapacağınız yöntem ışığı arttırmak değil aynı zaman diliminde kalıp potasyum vermenizdir bitki adaptasyon dönemini tamamlayıp potasyum ile köklenmeye de başlayınca sizin verdiğiniz o ışığa co2 ye tepki verecektir zaten bunu da en basit gözlem olan fotosentezle anlayabilirsiniz gözlemden kastım en basit şekilde budur.Bakteri malzemesi için evet kullandığınız sera siporax bakteri tutucudur bunun yanında eheim subsrat pro güzel bir bakteri tutucudur seachem purigen suyunuzu kristal berrraklığına getirir partikülleri tutar vb bu malzemeler daha önce de söylediğim gibi çoğaltılabilir tabi. Potasyum için jbl in test kiti piyasaya yeni girdi zaten bildiğim kadarı ile şu an ülkemizde kimya firmalarının haricinde akvaryum markası olarak ta bir potasyum test kiti de yok herhalde ben kullanmadım fakat şunu söyleyeyim potasyum tankta çok aşırı olmadığı sürece alg yapar gibi bir durumu söz konusu değildir alglerin başlıca kaynağı dengesiz su değerleridir.Stabil su değerleri her şeyden önce gelir ortama bitkiler hakim olursa algler kontrol altında olur ortama algler hakim olursa tüm besini algler tüketir bitkilerde zamanla eriyip çürür potasayumun eksikliğinide bitkilerde en basit olarak yeni çıkan sürgünlerde  sararma olarak görürsünüz bitkinin sert yaprakları camda olan yeşil alglerle kaplanır vb 

Yazı yine uzun oldu kusura bakmayın tekrar ilginiz ve anlayışınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla
CEM KIRCALI
CEM KIRCALI2015-03-17 04:03:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 11:03
[QUOTE=CEM KIRCALI]2-Işık / Ülkemizde maalesef yanlış bilgilendirme sonucu  3-5-3 yani fasılalı aydınlatma kullanılıyor ben yıllar önce bu yöntemi bıraktım kurulum aşamasında  6 saat ile kesintisiz ışık verip ilerleyen zamanlarda bitkiyi hem gözlem hemde test kiti ilerleyerek kademeli olarak ışığı birer saat arttırırım.En sonunda da 10 saat kesintisiz ışık veririm zaten 10 saat ışık verdiğim zaman tank oturmuş olur.Ayrıca armatür seçiminde ki t5 sayısı da bence yanlış ya iki yapın ya da 4 [/QUOTE]
- Aslında ışıklandırma hakkında verilen bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum fakat uygulanabilirliği konusunda teretdütlerim var. Şöyle ki; eğer günlük (ortalama) 10 saatlik kesintisiz bir ışık verme sürecimiz olacaksa bunu hangi saatler arasında effective olarak kullanacağız?
* Eğer havanın sabah saat 7'de tamamen aydınlandığını varsayıp bu saattle birlikte ışıklandırmaya başlartsak; 10 saat aydınlatma akşam 17:00 gibi bitmiş olacak.
* Bunun yanında akvaryum sahibi aktaviristlerin (çalışan, öğrenci, vs.) genel itibariyle akşam 19:00'dan sonra evde olduğunu düşünerek; eğer ışıklandırma yukarıdaki saatler arasında yapılacak olursa akşam eve geldiğimizde karanlık bir akvaryum bulmuş olacağız.
* Kendi açımdan akvaryumun en güzel izlenme zamanının akşam olduğu düşünüyorum. Karanlık ortamda; akvaryum ışıklandırmasıyla akvaryumun tüm güzellikleri akşam görebilmekteyiz. Üstelik akşamları akvaryum karşısında olmak; günlük hayatın koşuşturması sonrası doğal bir rahatlama da sunmaktadır.
* Dolayısıyla en azından akşam 21:00'e kadar ışıklandırmnanın açık olması benim açımdan önemli. Bu durumda akvaryum ışıklandırmasını saat 11:00 gibi açmam gerekecek. Havanın saat 6:00'da aydınlanmaya başladığı düşünürsek günlük 5 saat kadar rötarlı bir süreç işleyecek. Bitkilerin bu süre içinde dışardaki aydınlık ortama nasıl tepki vereceklerini bilmiyorum.

Işıklandırmanın bir de bu yönüne parmak bakmak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 14:35
[QUOTE=nasreddin][QUOTE=CEM KIRCALI]2-Işık / Ülkemizde maalesef yanlış bilgilendirme sonucu  3-5-3 yani fasılalı aydınlatma kullanılıyor ben yıllar önce bu yöntemi bıraktım kurulum aşamasında  6 saat ile kesintisiz ışık verip ilerleyen zamanlarda bitkiyi hem gözlem hemde test kiti ilerleyerek kademeli olarak ışığı birer saat arttırırım.En sonunda da 10 saat kesintisiz ışık veririm zaten 10 saat ışık verdiğim zaman tank oturmuş olur.Ayrıca armatür seçiminde ki t5 sayısı da bence yanlış ya iki yapın ya da 4 [/QUOTE]
- Aslında ışıklandırma hakkında verilen bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum fakat uygulanabilirliği konusunda teretdütlerim var. Şöyle ki; eğer günlük (ortalama) 10 saatlik kesintisiz bir ışık verme sürecimiz olacaksa bunu hangi saatler arasında effective olarak kullanacağız?
* Eğer havanın sabah saat 7'de tamamen aydınlandığını varsayıp bu saattle birlikte ışıklandırmaya başlartsak; 10 saat aydınlatma akşam 17:00 gibi bitmiş olacak.
* Bunun yanında akvaryum sahibi aktaviristlerin (çalışan, öğrenci, vs.) genel itibariyle akşam 19:00'dan sonra evde olduğunu düşünerek; eğer ışıklandırma yukarıdaki saatler arasında yapılacak olursa akşam eve geldiğimizde karanlık bir akvaryum bulmuş olacağız.
* Kendi açımdan akvaryumun en güzel izlenme zamanının akşam olduğu düşünüyorum. Karanlık ortamda; akvaryum ışıklandırmasıyla akvaryumun tüm güzellikleri akşam görebilmekteyiz. Üstelik akşamları akvaryum karşısında olmak; günlük hayatın koşuşturması sonrası doğal bir rahatlama da sunmaktadır.
* Dolayısıyla en azından akşam 21:00'e kadar ışıklandırmnanın açık olması benim açımdan önemli. Bu durumda akvaryum ışıklandırmasını saat 11:00 gibi açmam gerekecek. Havanın saat 6:00'da aydınlanmaya başladığı düşünürsek günlük 5 saat kadar rötarlı bir süreç işleyecek. Bitkilerin bu süre içinde dışardaki aydınlık ortama nasıl tepki vereceklerini bilmiyorum.

Işıklandırmanın bir de bu yönüne parmak bakmak istedim.
[/QUOTE]

Evet aslında zaman dilimi çok güzel bir tespit olmuş ben kendi akvaryumum da saat 12:00 - 22:00 arasında aydınlatma uyguluyorum tankı ilk kurduğum da yakalaşık bir buçuk ay tankı neredeyse görmüyorum ışıklar kapalı olduğu için aslında durumu daha da detaylandırırsak dimmerli sistem yapmak lazım fakat şu şartlar altında hiç denemedim genelde bu yöntemi de profesyonel deniz akvaryumu hobisiyle ilgilenenler yapıyor.Konu güzel bir yere vardı bu hobiye yeni gönül vermiş kişilerin ya da bilgi almak isteyenler için güzel bir kaynak oldu kanaatindeyim kendi adıma size ve emeği olan herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla
CEM KIRCALI

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 17:56
Peki alg ve ışık kullanımı hakkında da detaylı bilgi verebilirmisiniz yani en azından bitki ve alglerin ışığı nasıl ,ne kadar süre kullandığı? Şahsi fikrim belki sizler kadar tecrübem yok fakat fasılalı aydınlatma yolu ile yosunlardan kurtuldum ve sistemimi bu şekilde oturttum tabi fasılalı aydınlatmaya geçerken tüplü sisteme de geçmiştim belki düzenli co2 nin de etkisi olmuştur yosundan kurtulmama fakat dediğim gibi benim gözlemim bu yönde oldu
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2015 01:05
[QUOTE=mek44]Peki alg ve ışık kullanımı hakkında da detaylı bilgi verebilirmisiniz yani en azından bitki ve alglerin ışığı nasıl ,ne kadar süre kullandığı? Şahsi fikrim belki sizler kadar tecrübem yok fakat fasılalı aydınlatma yolu ile yosunlardan kurtuldum ve sistemimi bu şekilde oturttum tabi fasılalı aydınlatmaya geçerken tüplü sisteme de geçmiştim belki düzenli co2 nin de etkisi olmuştur yosundan kurtulmama fakat dediğim gibi benim gözlemim bu yönde oldu
Saygılar[/QUOTE]

Aslında cevabı söylemişsiniz zaten düzenli co2 her zaman söylediğim gibi önceliğimiz stabil su değerleri alglerin ışığı kullanıp kullanmaması benim pekte umurumda değil açıkcası çok basit bir yöntemim var ortama kim hakim olursa o kazanır detaylandırmak gerekirse co2 ile ışık bitkinin can damarlarıdır.Siz stabil bir co2 verdiğiniz sürece bununla paralel bir şekilde ışıkta verirseniz ortaya zaten fotosentez çıkacaktır buda tank içerisinde oksijenin istenilen seviyede olduğu gösterir ve ph nızı da sabitler yani verdiğiniz gübre,ışık,co2 hepsi bitkiler tarafından kullanılır ve tatmin edici bir fotosentez eşliğinde bitkilerde gelişim sağlanır. Bunun tam tersinin olduğunu düşünürsek düzensiz bir co2 ph dalgalanması yapacak bu birincisi ph devamlı düşecek kh seviyeniz sabitlenmeyecek gibi fasılalı aydınlatma kullandığınız zaman atıyorum 4-3-4 4 saat yandı ışıklar zaten yaklaşık olarak 2-3 saat sonra fotosentez tatmin edici olur yani 4 saatlik bir ışık süresinde bitki tam besini çekmeye başlayacakken tankta ki yukarı da bahsettiğim değerler oturacakken pat diye ışığı söndürüyorsunuz örneğimize göre 3 saat kapalı bu süreçte bitki kendini kapatacak dinlenme moduna geçecektir ayrıca co2 de kapancağı için ph yükselmeye başlayacaktır.Bu 3 saatlik süreç stabil su değerlerimizi bozacaktır.Gelelim tekrar açılmaya bir 4 saat yandı ışıklar bu süreçte te ilkinde olduğu gibi tank kendini düzeltmeye çalışacak ve düzeltecekte fakat tam tabiri-caizse bitkinin keyfi yerine geldiğinde tekrar ışıklar sönecek bu sebeplerden ötürü benim her zaman uyguladığım yöntem kesintisiz aydınlatmadır uzun bitkileriniz varsa bonsai,erectus vb ışıklar söndükten sonra bitkiyi gözlemleyelim bitki yaparaklarını kapatır siz ne zaman ışığı açar co2 yi verirseniz o da verdiğiniz besini kullanmaya başlar bu tüketim oranlarını da belirlediğiniz zaman işte tank olmuş demektir.Bence fasılalı aydınlatma tamamen gereksiz alglerin tam besini kullanacağı sırada ışığı kapatıyorum olayı şehir efsanesi bence yazılarım devamlı uzun oluyor lütfen kusura bakmayın umarım yardımcı olabilmişimdir.

NOT:Yosun konusunda dikkat edilmesi gereken bir değer nokta da şudur bana göre, çoğu hobici yosunun oluşmasında besin fazlalığını suç bulur fakat bana göre yosun oluşumunda besin eksikliği daha fazla görülüyor geçmiş tanklarım da ki yosunlar hep besin eksikliğinden olmuştu gübre vermeye başlayınca doğru oranları da yakaladıkça bitki kendini toplamıştı.Fazla besini su değişimi ile dışarı atabilirsiniz örneğin nitrat fakat ortam da besin eksik ise işte o zaman alg kaçınılmazdır.


Saygılar 
CEM KIRCALI2015-03-18 01:09:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2015 09:08
Cem bey uzun yazılar asla sorun değil aksine fikir alışverişinde bulunmaz bi nimettir aslında o yüzden ya şunuda yazayım dediğiniz ne varsa okumaya hazırım ve hazır olanlarda vardır eminim... Aslında ortama kim hakim olursa o kazanır hesabı mantıklı gözlem yapılırken bütün değerler sabitken 1 değeri değişken yapıp sonuçları ona göre yorumlamak lazım aslında. Düzenli aydınlatmaya geçicem eğer ki bitkilerimde ki gelişim hızlarında fotosentez va de değişme olursa burdan yazmaya devam edicem.. Yosun oluşmasında dediğiniz gibi fosfat eksikliğinde en basitinden yeşil algler üremekte fazla besinden ziyade eksiklikte kesinlikle haklısınız. Şahsen test kiti kullanmıyorum fakat gözlemlere göre kendi gübreleme takvimimi oluşturmuş bulunmaktayım. Ve size sorum olucak gübrelemede ışıkların açık olması yada olmaması su değişimi öncesi veya sonrası kısacası yosunları tetiklemeden en uygun gübreleme şartları nelerdir ?
Saygılar( aslında konu dışına çıkılıyor ama bu bilgiler çoğu arkadaşımız abimizin aradığı bilgiler konunsahibinin affına sığınıyorum)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir