Power Led Çalismam Hakkinda?


KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2017 12:43
[QUOTE=GaMeR]

Bende de BSA vardı, ve hiçbir değişiklik yapmadım; birkaç ay sonra kendiliğinden yok oldu. Buraya gelip, birkaç ay dokunma kendisi gider demeli miyim? Tecrübem bu yönde çünkü.

"Şunu değiştirdim, düzeldi. Böyle yaptım, şu oldu." şeklinde tecrübeler ne yazık ki yanlış OLABİLİYOR. Sizin ki yanlıştır demiyorum. Akvaryum ile ilgili tecrübelerde atlanan ufak bir detayı hatırlatmak isterim.

Detayla ilgili bir örnek vereyim: Mesela siz bir akvaryumu 6 ay kullanıyorsunuz, sonra ışık değiştiriyorsunuz, bir 6 ay daha kullanıyorsunuz. Diyorsunuz ki, sadece ışık değiştirdim. Fakat o akvaryum artık senelik akvaryum olmuş, sizin önceki şartlarınızı karşılamıyor. Kumu, kütüğü, bakterisi herşeyi değişmiş. Mevsim değişmiş, sıcaklık değişmiş, verdiğiniz yemler -belki- 6 ay bayatlamış, bitkiler belki maksimum boylarına ulaşmış, değiştirmediğiniz diğer lambalar eskimiş, diğer lambaları da değiştirdiyseniz eski ışık zaten değişmiş.

Demek istediğim böyle birşeyi tecrübe ile sabitlemek için, laboratuvar şartları denilen; aynı sıcaklık, aynı ortam, aynı canlı türü ve sayısı gibi şartlarda ve aynı anda denemeler yapılmalıdır. Pek çok teorik bilginin de kaynağı budur.[/QUOTE]
Dikkat ederseniz kendi deneyimimi aktarıyorum. Bunu literatüre geçirin demiyorum.
Ayrıntıları öğrenmek isterseniz yemler yeniydi, bitki yoktu, süreç bir haftaydı, yaz ayları suda sıcaklık 28-29 derece..
Birçok doğru bilgi olabilir ben hiçbirini reddetmiyorum. Emrah Bey'in dediği gibi ışığın şiddeti renginden daha güçlü bir etki yapıyor buna da katılıyorum. Sizin dediğiniz gibi akvaryumun oturması ile de ilgilidir. Bunu da reddetmiyorum.
Fosfat nitrat oranıyla da ilgisi olabilir. Su değişimi oranı da etki eder. Belki şehrin su değerleri de değişmiştir. Birçok etkenden birisi tetikleyici diğerleri bunu kuvvetlendirici olabilir.

Ancak diyorum ki. Ben bu akvaryumu bildiğiniz şerit ledle de kullandım, yosun sorunu olmadı. Daha sonra belki bitkili de yaparım dedim floresan taktım. Bitki olmadığı için ışığın gücü de azdı sadece aydınlatma amaçlı kulandım. Ancak yeşil nokta yosunu ve 60 cm yüksekliğe rağmen tabanda dahi siyah yosun oldu. İlerleyen zamanda bir haftalık bir süreçte soğuk beyaz renkteki ışığı kullanmaktan vazgeçtim. Sadece yem vermek için açtım. Sonra da yosun derdim olmadı. Buradan yola çıkarak benim yosun sorunumun tetikleyicisi ışığın şiddetinden ziyade rengiymiş/frekansıymış/dalga boyuymuş dedim. Bu benim kişisel deneyimim.
Haklı olduğunuz yerler var. Kontrollü deneyle bunu kanıtlayıp makale haline getirip su ürünleri dergilerine göndermedim. Ancak buradan olgu sunumu şeklinde paylaşmış olayım.
Emrah Bey'e de senin dediğin yanlış benim ki doğru demiyorum. Sizinki doğru olabilir ancak benimki de doğru diyorum.
Yok benim yaşadığım olay bilime, doğa kanunlarına aykırıysa bunu cinler benim akvaryumu çarptı şeklinde yorumlamaktan başka çare kalmıyor.[EDIT]Kromatit,2017-01-06 12:44:26[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]85927,GaMeR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2017 18:43
Par değeri 400-700 nm aralığında fotosentik canlılar için ihtiyaç duyulan aralık olarak kabul edilir.

Bir de Pur değeri vardır bunlar en iyi kullanılabilen aralıklardır. Bu aralıkta 400-550 nm ile 620-740 nm olarak görülmüş ve en iyi kullanım aralıkları olarak belirlenmiş.

Bu araştırma yapılırken alg ve bitkiler ayrılmamış, ışığın rengi önemsenmemiştir.

Karar sizin.[EDIT]Tunc Berk,2017-01-06 18:43:30[/EDIT]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir