Ramirezilerin Stresini Nasıl Azalttım?


fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2009 10:01
Merhaba,
Ben 7 adet Ramirezi'ye bakmaya çalışıyorum, ancak hemen strese giriyorlar, çok nazlı ve ürkekler. Saklanma yerinin dışına pek çıkmıyorlardı. Tankta neon ve panda çöpçüler vardı.
 
 
 
Geçen gün akvaryumcuları dolaştım ve şu balıkları tanka ilave ettim:
 
 
 
4 Adet melek (1,5 cm yavru:)
 
4 Adet harlequin rasbora
 
 
 
4 Adet kiraz barbus
 
 
2 adet barbus titteya
 
 
Ramirezilerin stresi oldukça azaldı. Saklandıkları yerlerden çıkıp, gezinmeye, hatta yem attığımda meleklerle beraber suyun üstüne bile geldiklerini, yemleri kapmak için diğer balıklarla mücadele ettiklerini bile gördüm.
 
Çıkardığım sonuç : Ramirezileri zararsız küçük balıklarla beraber beslemek streslerini azaltıyor, yeni tanka adaptasyonlarını kolaylaştırıyor!
 
Yazdıklarımı Ramirezi besleyenlerin veya beslemeye çalışanların anlayacaklarını düşünüyorum.
 
Bu konudaki tecrübe ve önerilerinizi bekliyorum.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yildiraykabakÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 266
yildiraykabakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2009 10:40
Merhaba Mutlu Bey,

Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Ne yazık ki öneri verecek durumda değilim çünkü şimdiye kadar başarısız denemelerim oldu :( Elbet bir gün bitkili cüce olayına gireceğim.

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2009 10:50
Mutlu bey ben sürü balıkları olan tetralar yerine canlı doğuranları tavsiye ederim.İlk ramirezileri getirdiğim zaman yem yemiyorlardı.Canlıdoğuranların olduğu tanka bırakınca iki günde değiştiler.Canlı doğuranların yem için deyim yerindeyse yaptıkalrı arsızlıklara onlarda katıldı.Lepistes,plati ve moli haricindekileri tavsiye etmem.Mesela kılıç yumurtlama ve yavru alma sürecinde rahatsız edebiliyor.
İkinci konu ise saklanma yerleri:Akvaryum bol bitkili ve saklanma yerleri çok olmalı.Yem haricinde akvaryuma müdahale olmamalı.İçerisinde peyzaj yaparken bile ani hareketler yaparsanız beyaz benek olabiliyorlar.
Suyun sertliği sadece yumurtalar için etken.Yani yavru almayacaksanız balıklar ph a alışabiliyor.
Kendilerinden büyük balıklarla ve diğer avcılarla anlaşamaz çok çabuk strese girerler.Neon gibi balıklarla daha önce beslediğimidede sorun yaşamıştım.Yani çok hızlı balıklarda onlara uygun değil.
Yem olarak sera spirıuina ve sera florayıda yiyorlar ama ağırlık tetra bits.
Aklıma gelenler bunlar.Şu anda 4. batım yumurtaları akvaryumumda.
Sizin sormak istediğiniz şeyler olursa cevaplarım.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2009 08:56
Merhaba Engin Bey,
 
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Maltepe Pet' den alışveriş yaparken lepisteslerin Ramirezilerin yanına uygun olmadığını söylemişlerdi. Ayrıca nereye baksam neon ve diğer tetra türleri ile çekilmiş fotoğrafları var.
Bundan başka ;
"

Ramirezi Karakteri;

Ramireziler barışçıl karakterleri ile bilinirler. Küçük boyutlara sahip oldukları için hem hoş görüntüleri vardır hemde küçük balıklarınız ile uyumlu bir balıktır. Karma akvaryumlarda rahatlıkla beslenebilirler. Fakat karma akvaryumlara bu balıkları eklerken dikkat edilmesi geren birşey vardır ki akvaryumda en baskın balık ramirezi olmalıdır. Ramireziye göre daha baskın türde bir balık olur ise ramireziler strese girip dropsy hastalığına yakalanırlar. Dropsy hastalığına yakalanan ram balığınun kurtulma şansı %1 gibi bir orandır. Bu hastalığa yakalanan balıklar %99 ölürler. Bu yüzden bu hassas balıklarla beslenebilecek balıklara dikkat etmek gerekir...

Birlikte en uyumlu oldukları balıklar;

  • Discus

  • Melek

  • Apistogramma türleri

  • Cüce vatoz

  • Corydoras(çöpçü türleri)

  • Neon tetra

  • Kardinal tetra

  • Red nose tetra

  • Black tetra

  • ...ve diğer ufak tetra türleri

Discus ve Melek yavru ise uygun balıklardır... Ancak çok iri boyutlara ulaşmış damızlık balıklar ramlerinizi korkutup strese sokabilirler...

Apistogramma türü diğer cüce cichlidler ramler ile uyumludurlar fakat akvaryum 300 litreden büyük ise ve her iki türden de birer çift var ise uyumlu olabilmektedirler. Aksi taktirde apistogrammalar ramirezi için sert karaktere sahip balıklardır ve onları strese sokacaklardır...

Cüce vatoz ve corydoras gibi dip balıklarıda ramlerle aynı ortama uygundur fakat ani hareketleri onları ürkütebilir. Cüce vatozlarında ramler gibi bölgeci oluşundan dolayı ramirezilerinizin ortamına el koyabilirler. Buda ramireziyi strese sokabilir. Corydoraslar bu konuda daha uygun dip balıklarıdır.

Neon tetra, Kardinal tetra, Red nose tetra ve diğer ufak tetra türleri ramirezilerin yanına en uygun balıklardır. Ramler bu balıkları kovalamaktan zevk duyarlar. Zarar veremedikleri için hiçbir sorun yaşamazsınız. Ayrıca onları bölgelerine yaklaşınca kovaladıkları için kendileri ile gurur duyarlar ve ramirezilerinizin stresten uzak olmasına yardımcı olmuş olurlar. Bu açıdan karma akvaryum için en uygun balıklar küçük tetralardır." http://www.ramirezi.info/karakter.html sitesinden alınmıştır.

Makalesi, beni bu yaklaşıma itmişti. Ancak sizin tecrübeniz de çok önemli!
Ramirezinin ne kadar zor bir balık olduğunu besleyenler bilir ancak!
 
Ben yem olarak sera vipan ve jbl chiclide dönüşümlü olarak kullanıyorum.
Haftada 3 öğünde ise vitamin emdiripte yem veriyorum.
Size soracaklarım :
 
Saklanma yerleri olarak ne tür aksesuarlar kullanıyorsunuz?
Su değişimlerini hangi sıklıkta yapıyorsunuz?
Daha önce yumurtaları yaşatıp yavruları büyütebildiniz mi? (inanılmaz!)
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2009 09:15
Cüce ciklitler(daha çok apistogrammalar için geçerli ama diğer türleri de buna katıyorum, mesela dicrossuslar, crenicichlalar, vs. ve tabiki microcehapauslar) doğal ortamlarında avcı predatörlerle beraber yaşarlar(characinler; piranhalar, haplolar gibi). Doğal ortamlarında sürekli tehdit halinde yaşadıklarından bitki, agaç parçaları ve atıklarının arasında sürekli ortamı gözetlerler. Eğer ortamda başka balık yoksa bunu, "ortamda avcıların varlığına" yorumlarlar. Yok eğer ortamda başka balıklar dolaşıyorsa ortamın dışarda dolaşmak, yemek için uygun olduğunu anlarlar. Sizin yaptığınızda zaten tamamen buna uygun. Ancak, "dither fish" dediğimiz bu balıkları seçerken sakin karakterli balıkları seçmekte de fayda var. En güzel sonucun microrasboralar, kalem balığı gibi küçük ağız yapılı balıklardan alındığı belirtiliyor. Böylece ciklet yavrularına da tehdit olmazlar. corylerden cüce türleri seçmek daha uygun olacaktır(tam olarak hangi türler bilmiyorum, similis, panda bunlara giriyor sanırım, ama corylerden daha iyi anlayan arkadaşlar bilgi verirse daha iyi olur). Bunun dışında bazı killifishler (özellikle akvaryumun üst yüzeyini kullanan, küçük boyutlu olanlar ve su değerlerine uyumlu türler), canlı doğuranlar güzel seçenekler.
 
saygılarımla
 
not:mayland&bork,1997'den kısmen alıntı yapılmıştır.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2009 10:18
 
Saklanma yerleri olarak sadece kayalar ev bitkiler var.Hindistan cevizini hiç denemedim.Ama aklımda.Benim akvaryumun kötü çekilmiş bir kaç fotosu:
Su değişimi Haftada bir defa yüzde 10 yapıyorum.Değiştireceğim suyun içine bir hafta önce aquatan,bir kaç gün sonra ise azoo black water ekledikten sonra bir kaç gün daha bekleyip ekliyorum.
Dün gece (akşamları küçül bir ledli lamba ile yumurtanın olduğu bölümü aydınlatıyor ve odanın ışıklarını yakıyordum,gündüzleri ise akvaryumun kendi ışığı yanmakta.)elektriklerin kesilmesi sonucunda karanlıkta kalan yumurtaları yine elma salyangozlarına kaptırdım.Sabaha doğru uyanıp el feneri ile baktığımda yumurtaların üstünü elma salyangozlarının kapladığını gördüm.Bu çok can sıkıcı bir olay.Bunu elma salyangozlarının 3. yapması.
Bugün elma salyangozlarını vereceğim ve bir daha asla almayacağım.Karmada amerikan çikletlerinin bir çoğu gibi 5 batım yumurtayı görüp sonra balığı üretim akvaryumuna almanın doğru olduğuna inandığım için bir daha yumurtlayana kadar (10 ile 14 gün arasında) bekleyeceğim.
Balıklar bu 4. batımda ilk defa anaç özelliklerini ve renk değiştirme huylarını edindiler.
 
3.Batımda yavruları gördüm ama yaptığım bir hata ve balıkların acemiliği yüzünden kaybettim.(Balıklar daha 1 yaşında değiller.)
Bu batımda elektrik kesintisi ve elma salyangozları mahvettti.
Forumda yavru alanlar içinde Refet bey(bjkalley) ve Batuhan abiyi(batuhanbayram) biliyorum.Özellikle Batuhan abi ve Mustafa Erdoğar çok yardımcı olmuştur.
Benim çıkardığım sonuca gelirsek cüceler gerçekten zor balıklar.Su değerleri ve stres en çok dikkat edilmesi gereken durum.
Çok araştırma yapıyorsunuz eminim yakında ben size soru sormaya başlayacağım.Aklıma gelenler bunlar.
Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2009 22:25
Merhaba

Benim bir video denemem aşağıdaki linkte:

http://video.google.com/videoplay?docid=1465229687430343409
fantastik32009-03-08 22:26:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2009 09:45

Merhaba

Bu videodaki balon Ramirezilerimin hepsini kaybettim. Şimdi üzülerek izliyorum.Mutsuz
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2009 21:54
Sayın ALPAY TERAZİ,

Alıntınız müthiş! Ramirezilerin Stres nedeniyle dropsy sorunu yaşamasının asıl kaynağını açıklamışsınız. Size çok teşekkür ederim. Bu bilgilere nereden ulaşıyorsunuz doğrusu merak ettim?

Saygılarımla.
fantastik32009-03-09 21:55:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 08:44
Mutlu Bey,
Teşekkür ederim, yardımcı olabildiysem, yeni bir şeyler katabildiysem ne güzel. Alıntılarımın kaynağı cüceler hakkındaki en kapsamlı kitap;
"South American Dwarf Cichlids, yazarlar;H.J.Mayland&Bork, kitap basım tarihi 1997(elimdekinin). Fiyatı nakliye dahil 43 $ amazonda. Ama son kitabı ben aldım sanırım, dün kalmamıştı başka:)
Uwe Romer'in mergus cichlid atlasından sonra bence mükemmel bir kitap.(Mergus'un şu aralar yanına yaklaşılmıyor, fiyatı 200 $ civarında)Cüceler hakkında hemen hemen her şeyi anlatmışlar. Türler konusunda tarihsel bazı değişimler olmuş, ama o kadar da olsun artık.
 
 
saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 10:56
Alpay bey,
 
Gerçekten yardımcı oldunuz. Bu kitabı Türkiye de bulamayacağız galiba. Ama sizin gibi arkadaşlar oldukça bilgimiz artacaktır.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 11:07
Sayın Engin Bey
 
Resimleriniz çok güzel. Akvaryumunuza nazar değmesin diye fazla iltifat etmeyeceğim ama anlayın beni.
Bir şeyi merak ettim, tankınıza hava kabarcığı veriyormusunuz? Bazı makalelerde tanklarda havalandırma yapmanın suyun Ph değerini yükselttiğini okumuştum. Ramirezi de düşük Ph sevdiğine göre yüzey hareketi bulunan (mesela ben şelale filitre kullanıyorum.) akvaryumlarda sizce hava kabarcığı vermeye gerek varmıdır?
 
Saklanma yeri olarak dün hindistan cevizi kabuğundan bir tane DIY yuva yaptım ve çok güzel oldu. Şimdilik suda bekletiyorum. Üzerine anubias ve diğer tutunucu bitkilerden bağlayıp tanka yerleştireceğim.
Fotoğraf çekemedim ama hayalimdeki görüntü :
şeklinde birşey.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 09:21

Teşekkür ederim Mutlu bey.Co2 yani karbondioksit kullanılan akvaryumlarda ph düşüktür.Hatta ph kntrolunu co2 ile bir nebze yapabilirsiniz.Ama yeteri kadar ışık sağlayamazsanız fotosentez gerçekleşmez ve oksijen verilmeyen tanktaki balıklar mefta olur.Ama ph sadece oksijen ve co2 ile değil kh ilede alakalı bir durum.

Tanka yeterli oksijen vermek diyince şunu ekleyeyim:Eğer yüzeydeki hareket yeterliyse zaten su dışardaki oksijenle kendi içindeki oksijeni eşitlemek isteyecektir.Bunun için su yüzeyinin hareketli olması yeterli.Ama balıklarımızın dalga sevmeyeceğine ve çok hareketli sularda bizim akvaryumda beslediğimiz bitkilerin yeterli beselenemeyeceğini düşünerek hafif bir hareket bence yeterli.Ben dış filte çıkışını suyun tam üstüne koyarak sadece yüzeyde çok küçük bir hareket oluşturuyorum.Eski tankımda sadece şelale filtre kullanmıyordum.Kullandığım bitkiler çok hassas değil bu yüzden sorun olmuyor.
Gösterdiğiniz örnek çok güzel.Ortaya kökler ve yuva,arka taraflara saz,kenarlara taban bitkileri v.s. ile çok çok güzel bir iş çıkartacaksınız.
Ben resimleri ve yaptığınız değişiklikleri dört gözle bekliyorum.Şimdiden kolay gelsin.
Saygılar.
 
(Bu arada hava kabarcığı suya oksijen vermez sadece su yüzeyini hareketlendirerek demin anlattığım havadaki oksijen eşitleme işini yapar.)
enginkoc342009-03-11 09:22:37

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 09:51
< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 11">< name="Originator" ="Microsoft Word 11"> < ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 11">< name="Originator" ="Microsoft Word 11">
Karbondioksit takviyesi için her gün bir tane Azoo CO2 tablet atıyorum. Satıcı bunun bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayacağı gibi Ph seviyesini de ayarlıyacağını söyledi. 1 aydır kullanıyorum, bitkilerde gerçekten fark görülür düzeyde. Benim tankım küçük (85 lt) olduğundan işimi gördüğünü düşünüyorum ama sizinki için sanırım yetersiz kalır.

Düzenli su değişimlerimi de yapıyorum. Su değişiminde Sera Aquatan ve

 
 
 
 
 
 

fantastik32009-03-12 10:02:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir