Rüzgar Tirübünü ile elektrik üretmek


bukowskirenÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 6
bukowskirenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2007 10:59

     Selam lar sevgili arkadaslar

Konustugunuz konu ne kadar yararli ne kadar cevreci,ne kadar guzel bir konu;"burasi akvaryum forumu ruzgar tribunu degil" demeyin lutfen sabah aksam kuresel isinmadan kaynaklarin tukenmesinden gelecegimizin cocuklarimizin tehlike altinda oldugundan endiselenmiyormuyuz?Peki biz akvarist isek bu akvaryumu binbir zahmetle evde tutup butun zorluklarina katlaniyorsak ,sadece onune gecip iki tek atmak icin mi?Biz gercekten doga seven ,yasadigi dunyanin oldugu haliyle korunmasini isteyen cevreye saygi duyan bu ve benzeri sebeplerle dogadan bir parcacik olan akvaryumunu evde ozene bezene yasatmaya calisan hatta buyuk bir ihtimalle ikinci bir hayvan ;kus kedi vs bakan insanlar degilmiyiz?Hergun aklimiza takilan kuresel isinma ,kuraklik nedenleriyle onumuzdeki yillarda boyle rahat rahat akvaryum bakabilecegimiz bile supheli, peki en azindan belki maliyeti bir sekil dusurerek yasadigimiz sehre gore gunesten, ruzgardan bir sekil enerji elde etsek barajlarda uretilen petrol ,komur vs vs harcanan enerjiden % 10 bile az kullansak bu onumuzdeki yillar icin hayatimizi hic mi etkilemez?Elektrikci bir arkadasimin anlattigina gore 2-3 milyar tl civari bir paraya kuracagimiz gunes panelleriyle ;evden eve degisse bile % 30-40 elektrik uretme ihtimalimiz olabilirmis; belki maliyet daha fazla olabilir emin degilim,dusunsenize evin elektriginin  % 40 i bile gunesten ya da ruzgardan gelse, her sokaktaki evlerin yarisi bunu kullansa ulke ekonomisine katkisi, cevreye yarari inanilmaz olur.Arkadaslarla yaptigimiz sohbetlerde hep bahsederim ;devletin bu konuda tesvik vermesi ,gunes ya da ruzgardan elektrik elde edenlere vergi indirimi kredi yardimi vs yapmasi gerekir yoksa butun dunyada yapilan tahminlere gore gelecegin en cok kuraklik cekecek ulkelerinden biri olan Turkiye mizde birakin akvaryumu baligi icecek suyumuz yiyecek ekmegimiz olmayacak.

      Kusura bakmayin cok uzattim ama bu kadar iyi niyetli arkadaslarimiza boyle sert elestiri yapilmasi garip geldi"yok burasi akvaryum forumuymus" falan filan!Akvaryum ne icin var ki o baliklar uzaydan mi geliyor; doga sevmenin bir nedeni degil mi butun bunlar.

    Sevgili arkadaslar ozetle;bir akvaryum sever mutlaka bir doga severdir ve cevresini ve dogasini korumak icin elinden geleni en basta kendisi ,cocuklari ve sevdikleri icin bile olsa yapmalidir.Eger maliyeti dusurebilirseniz mutlaka bu projeyi yapiniz Allah kolaylik versin hata ettiysem affola...

                         Herkese saygilar sevgiler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2007 10:53
Eren UZ bey ;

Ellerinize saglık diyorum :) yoklugumu aratmamışsınız:) arkadaşlar biz çok büyük çaplı bişiy yapmıyacagız parvane yarı çapı 1metre olan bişiy düşünüyorum ben açıkçası:) (tamam büyük oldu galbia:D ama bütün evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyorum bu büyüklükte bir türübünle:) ama pervane aerodinamik yapısını bulamadıgım için aliminyumdan döktürtemiyorum:( eger bulan bir arkadaş var ise paylaşırsa çok sevinirim)

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2007 11:31
Arkadaşlar kolay kolay yapılacak bir iş değil, bu her baba yiğidin de harcı değil, yapmak isteyen arkadaşları destekliyorum ama bu kadar profesyonel bir işi kolay şekilde yapılacağını sanmıyorum ama yapan olursada tebrik ederim biz yinede devletin bize verdiği elektiriğe talim edelim ve karşılığıda ödeyelim ,vergimizi verelim ülkemiz daha da kalkınsın o zaman böyle şeylere ihtiyaç duymayacağımıza inanıyorum çünki gelişmiş bir ülke de her ihtiyacımızı kolay karşılayıp istediğimiz herşeyi temin edebiliriz yani yurt dışındaki fuarları inceliyorum örnek olarak, adamlar son model teknoloji harikası otomobilleri bize göndermiyorlar gönderseler bile avrupada çoktan satışa sunulmuş ve orada kalmış malları çok sonralar bize ve 3. dünya ülkelerine gönderiyorlar neden bunun sebebide, bizim ülkemizin alım gücünün yüksek düzeyde olmaması bazılarına göre iyi diyenler olabilir ama avrupa daki piyasaya göre çok düşük bir gelir, bu gelir düzeyine bakarsakta dünyanın en pahalı benzini bizde yani dengeler çok bozuk demek istediğim bunu düzeltmekte bizim elimizde hint fakiri gibi yaşamak istemiyorsak her koşulda ülkemizi geliştirelim ve avrupa da kendimizi tanıtıp bizimde büyük bir pazar olduğumuzu göstermemiz lazım şimdi ne alaka demeyin bunların hepsi birbirine bağlı ama tabi teknolojiyi takip etmek lazım herkeze saygılar bol balıklı günler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2007 11:56

Arkadaşlar, kaç yaşındasınız yada ne meslekler ile uğraşıyorsunuz bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla bu rüzgar türbünü olayını çok hafife alıyorsunuz. Bir arkadaş aluminyum doğramacıda pervane kanadı yaptırmaktan bahsediyor, birbaşka arkadaş elektrik motoru bağlayıp rüzgar yokken çevirip elektrik elde etmekten bahsediyor, birbaşkası sanki hergün evde 10 tane yaparmış gibi duyduğu birkaç cihazı yazıp bunları birbirine bağla olur gibi şeyler yazmış. Kusura bakmayın ama bu bir beyin fırtınası değil, bunun adına fikir sahibi olmadan zikir sahibi olmak deniyor. Türbün kanatlarını herhangi biryerde yaptıramazsınız çünkü öncelikle bunun hesaplanması gerekir, hadi hesaplama kısmını geçelim; yapılan pervane kanatlarının arasındaki en küçük farklar (eğim, ağırlık vs.) balans bozukluğuna yol açacaktır, balans bozukluğu belki düşük devirlerde sorun çıkarmayabilir fakat yüksek devirlerde, yapılan cihaza da bağlı olarak ölümcül tehlike arz edebilir. Bir elektrik motorunu bir başkasına bağlayarak elektrik elde edersiniz fakat elde ettiğiniz elektrik harcadığınızdan daha düşük olur, eğer böyle birşey olsaydı nükleer santral vs. yapmaya gerek olmazdı, her evde bir dolap boyutunda bir cihaz ile kendi elektriğimizi üretirdik. Konu ilk bakışta basit gibi görünse de ki mantık olarak basittir fakat işleyiş içinde elektronik-mekanik ve aerodinamik konuları olduğundan pekte basit değildir. O yüzden birkaç parçayı bir araya getir yap söylencesi bir işe yaramaz, eğer madem bir beyin fırtınası yapılıyor öncelikle konuyu açan kişinin konu hakkında araştırma yapması, tezlerini sunması ve bilgisi olanların bu tezler üzerinden bilgi vermesi gerekir. Yoksa ortaya bir tez, yapım olayı atılmıyorsa sonuca varılması oldukça zordur.

Rüzgar türbünü yaparken olay iki farklı dalda incelenir; mekanik - elektronik. İşin elektronik kısmı temin edilmesi kolay kesimidir çünkü malzemeleri satın alabilirsiniz, en fazla bazı ufak modifikasyonlar ile birbirlerine adapte edilebilirler. Fakat kolay diye yazmama rağmen maliyeti de en yüksek kesimdir. Mekanik kısım dizaynı içinse kullanılacak mekanın rüzgar niteliklerinin bilinmesi gerekir. Mekanın rüzgar nitelikleri bilindikten sonra buna uygun pervane kanadı dizaynı yapılır. Yani;

1- Elde yüksek kazançlı bir elektrik motoru olmalı (tercihan neodim-demir-bor mıktanıslara sahip) bu motorun ürettiği güç oranlarında ne kadar karşı tork ürettiği mutlaka bilinmeli. (bir elektrik motorunu herhangi bir yere bağlı değilken elinizle mil'i çevirebilirsiniz, fakat motorun voltaj uçlarını kısa devre yaptığınızda mil'i çevirmek oldukça zorlaşır, yani motordan güç çekilirken, çekilen gücün miktarına göre size bir karşı güç sunacaktır.)

2 - Motorun maksimum devri bilindiğine göre mekanımızda olacak en yüksek rüzgar hızında motorumuzun o devirde döneceği bir türbün dizaynı yapılmalı, bu amatör ve küçük bir yapım ise metal yorgunluğunu hesaba katmaya gerek yoktur fakat türbün kanatları büyük yapılacaksa ve türbün yüksek bir platforma yerleştirilecekse metal yorgunluğu hesaba katılmalıdır. (her bir türbün pervanesi arasındaki boşluklar cihazımızın yerleştirildiği direk üzerinde her turlarında güç farklılığına yol açar, bir süre sonra bu direğin kırılması ile son bulur)

Bu iki sorunu çözdük diyelimki (ki, yazıldığı kadar kolay bir iş değildir) motor çıkışımızdaki voltaj stabil değildir, çünkü rüzgar stabil değildir. Bu kesimde önceden hesapladığımız minimum ve maksimum voltaj değerlerine göre ve uygun güçte DC/DC Konvertör kullanmamız gereklidir. Yani motor çıkışımızda 50 voltta olsa, 5 voltta olsa bunu depolama birimlerimize uygun voltaja çıkarmamız veya indirmemiz gerekir (mesela klasik aküler için 13,6 volt) Bu konvertör klasik bir düşürme işlemi değil aynı zamanda yükseltme işlemi de yapacağından bilinenden biraz daha karmaşık ve dolayısıyla daha pahalıdır. Elde ettiğimiz sabit voltaj ile akülerimiz şarj edebiliriz tabi bir şeyi şarj edebilmenin de şartı vardır, Diyelimki elimizdeki akü 13,6 voltta 6 amper ile şarj edilebiliyor, yeterli rüzgarımız yoksa uygun ayarlamalar için oldukça pahalıya denk gelen kapasitör ve şarj sistemleri kullanmak gerekecek, yada bu kısmı fazla pahalıya denk geleceği için es geçeceğiz ve yeterli rüzgar olmadığında şarj gerçekleştirmeyeceğiz. Herneyse, her halikarda elimizde birde şarj devremiz olacak.Akülerimizin çıkışı ise bir DC/AC konvertör'e uğrayacak ki, bu voltajı ev gereçlerimizde kullanabilelim. Bu kısım, kullanacağımız diğer şeylerin içinde en ucuz kesim olduğundan ve hazır bulunabileceğinden sorun değil.

Bunları hevesinizi kırmak için değil, ama pekte kolay bir olay ile uğraşmadığınızı ve hataya düşüp yapmak istediğiniz işi hafife almamanız gerektiğini söylemek için yazdım. Kolay görünen bir işe başlayıp hayal kırıklığı yaşamak işten bile değil. (gayet iyi bilirim :D )

Rüzgar türbünleri free-energy olayına başlamak için fazlasıyla uzmanlık ve para gerektiren bir olay, bence enerji ihtiyacınız yüksek değil iken güneş enerjisinden faydalanmanın farklı varyasyonlarını değerlendirmeniz daha düşük maliyetli olacaktır.

Öte yandan eğer Rüzgar Türbünü konusunda ısrarlı iseniz; fazla zarara girmemeniz için motor ve türbün kısmını hazır almanızı tavsiye ederim.

YBN2007-3-7 12:4:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berguneyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 53
berguneyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2007 12:39

Forumdaki neredeyse bütün mesajları okudum, ve gerçekten bu sistemi yapmak isteyen arkadaşların elektrik enerjisine değil de sanki bir uğraşa ihtiyaçları varmış gibi geldi bana

Biraz mantıklı olun lütfen, bazı arkadaşlar maliyet çıkarmış, 300ytl civarı gözüküyor. Aylık akvaryum masrafınız en fazla olsun olsun 20ytl tutar.

Diyelim sistemi yaptınız, peki harcadığınız parayı amorti etmek için 15ay beklemeniz gerekicek basit bir hesapla, bunu düşünmüşmüydünüz?

Ne gerek var yahu, balık üretimine geçin, daha çok zevk alarak elektriğe harcadığınız parayı hayliyle çıkarırsınız

Benim naçizane fikrimdi, kimsenin hevesini kırmak istemem.

Kolay gelsin arkadaşlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2007 13:50

[QUOTE=berguney]bazı arkadaşlar maliyet çıkarmış, 300ytl civarı gözüküyor. [/QUOTE]

Değil 300, 1000 Ytl masraf ile bu olay yapılabilecekse dakika harcamayın derim. İşe yarar basit bir sistemin 8000Ytl'den aşağı çıkacağını düşünmüyorum, sadece 2-3 fluoresan yakılacaksa bile gereken sistemin maliyeti yinede 300 ytl üzeri olacaktır. sistemin en ucuz kesimi ups olsa, sadece ups'in fiyatından bellidir.

YBN2007-3-7 13:50:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 10:12

View The Full Story of the blueEnergy Wind Turbine

The full photographic record of the building of the wind turbine from start to finish is documented on the following two pages: Page 1 | Page 2.

foreenerji.com dan'da 800'euro gibi bir fiyat oldugunu ögrenebilirsiniz.

adamlar yapıyor linklere bakarsanız.bize sadece atölye ve elektrikten anlayan birisi lazım. Yeterince araştırma yaptım.bu linkte ki rüzgar türübününü yapanlar sizin dediklerinizide hesaba katmışlardır? 8000 ytl degil cnm 800Euro ya sıfırını getirip evinize teslim ediyorlar. İnsanların şevkini kırmak yerine neyin nasıl yapabilicegimizi ve maliyetlerini nerden temin edebilicegimizi yazabilirsiniz yardım etmek istiyorsanız. Şevkimizi kırmayın. Tartışmak istemiyorum ama Engellenmek hoşuma gitmiyor. iyi günler dilerim. (nasıl girişimci olucaz bilmiyorum ki :S )
zerhan2007-3-13 10:45:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 11:58

Zerhan Bey,aerodinamik bilen birisimisniz?Ya da bunu yapmayı bilen birisini tanıyormusunuz?O kanadı yapmak okadar da kolay değil.F1'i iyi bilen birisi ne demek istediğimi anlayacaktır.Bu arada Yiğit Bey'e tamamen katılıyorum.Rüzgar gülü yapmaya benzemiyor bu olay.

Saygılar,

songoku2007-3-13 12:5:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 11:20

Zerhan bey,

800€'ya satılan türbin sadece türbin kısmı mıdır, yoksa regülatör,konvertör gibi elektronik aksamlar ve akü sistemleri de dahil midir buna? Sistemde acaba kaç akü kullanılması gerekmektedir ve sadece akülerin maliyeti nedir hesapladınız mı?

Eğer birşey yapılacaksa ilk olarak olabilirlik, sonrasında ihtiyaç listesi, ardından da maliyet hesabı yapılır. Eh, yapmak istediğiniz şey daha önce yapıldığına göre olabilirlik kısmını es geçelim. İhtiyaç listenizi tamamladınız mı? neye ihtiyacınız olduğunu belirlediniz ve ortalama bir maliyet çıkardınız mı,

Öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu ve piyasadan bunları ne kadara mal edeceğinizi belirlemelisiniz, ardından bu konular buraya taşınır ve işte o zaman hangi parça burada ve nasıl imal edilebilir, hangi parçalar hazır alınmalıdır, eldeki alım seçeneklerine göre (istenilen parça bulunamadığında dizayn bulunana göre değiştirilir) ne tip değişiklikler olacağı konusunda beyin fırtınası yapılabilir. İhtiyacınız olan mıknatıs türünü ve boyutunu hesaplayıp acaba fiyat aldınız mı? Asyanın 2. büyük mıknatıs üreticisi Türkiye'dir (1. çin) ve Türkiye'de üstün özellikli mıknatısları üreticisinden alabilirsiniz, fakat söyle söyliyeyim, 2 yıl önce ben oldukça küçük boyutta mıknatısları (sizin ihtiyacınız olan motor üretiminde kullanılamayacak tipte) adedi 4 dolar'dan almıştım. sizin ihtiyacınız olacak tiptekiler için ardına iki sıfır daha ekleyebilirsiniz.

Ama;

Amacınız bir evi vs. idare edecek birşey değil, sadece sistemin nasıl çalıştığını anlamak ve tecrübe edinmek için küçük bir prototip yapmak olsaydı elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırdım. Bu hali ile de size karşı çıktığım yada köstek olduğum yok, sadece paranızın ve zamanınızın boşa gitme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

Pervane kısmıyla ilgili olarak:

gazetelerde birçok defa kamyon tekerleğinin fırlayıp oldukça büyük zarar verdiğine dair şeyler okumuşuzdur. Acaba büyük zarar veren tekerlek yerinden koptuğu anda dakikada kaç devir dönmektedir düşündünüz mü? elbetteki pervane ile kamyon tekerleğinin ağırlıkları çok farklı fakat dakikada yapacakları devir sayısı da çok farklı, yani pervanemizin dakikada yaptığı devir sayısı yüksek olduğunda etkisi kamyon tekerinden pekte farklı olmayacaktır. Bir aluminyum doğramacıda yaptıracağınız türbin kanatlarının ağırlık dağılımı, boy ve eğim açısı olarak tamamen birbirinin aynısı olma ihtimali yoktur. Buna göre balans bozukluğunuz olacaktır ki, yüksek devirlerde bu balans bozukluğunun pervane miline yapacağı baskı yadsınamaz hale gelecektir, hal böyle olunca pervanenin kopma ihtimali de yadısınamaz hale gelir. Siz sisteminizi şehir içinde kurmayı düşünüyorsunuz, peki sırf bir pervane üretimini hafife aldığınız için olabilecek kaza sonucunda insanların yaralanmasını veya ölmesini göze alabiliyor musunuz? Yada söyle sorayım, Bu işin erbabı tarafından yapılmış çalışan* rüzgar türbinlerinden bir tanesini şehir içinde gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü herşey ideal bile olsa türbin kanatçıklarının arasındaki boşluklar bile devir esnasında platform üzerine devamlı değişen bir güç uygular ve bir süre sonra bu platform stabil olmaktan çıkar ve platform kırılır. Şehir dışına yapılan Türbin platformalarında bile belli zaman aralıklarında malzeme değişimine gidilmesi gerekir ve tehlikesi yüzünden şehir içinde rüzgar türbinlerinin kullanılması yasaktır.(Türkiye için bunu kesin olarak bilmiyorum)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2007 23:22
merhaba;
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.reuk.co.uk/OtherImages/pvcblades.gif&imgrefurl=http://www.reuk.co.uk/print.php%3Farticle%3DPVC-Wind-Turbine-Blades.htm&h=308&w=410&sz=16&hl=tr&start=20&um=1&tbnid=TBXt9G9_kndf6M:&tbnh=94&tbnw=125&prev=/images%3Fq%3Dbest%2Bwind%2Bblade%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:tr:official%26sa%3DG
araştırma seven arkadaşlarim nasılsınız ?
ben yine bir girişimde bulunuyorum iyisi de kötüsüde bizim nede olsa:) eleştirilere her şeye açıgım ama köstek olmak yerine şunuda şöyle yapabilirsiniz gibi yaklaşımlara inanın daha çok ihtiyacım var. Kimseden zorlada yardım istemiyorum. O yüzden iş olsun diye msj yazan arkadaşları dikkate almayacagım.

umarım bu kanat tasarımını ne kadar biliyorsunuz diyen arkadaşa o kanatlarında evde imal edilebilicegini gösteren bu link yeterili olur. bu arada herşey bir anda teknolojinin son ürünü olupta çıkmadı. Son teknoloji bişiy yapmaya çalışmıyorum istedigimi yapıcak bişiyi yapmaya çalışıyorum.

Hayırlı akşamlar dilerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2007 10:10
[QUOTE=zerhan]merhaba;
araştırma seven arkadaşlarim nasılsınız ? [/QUOTE]
 
İyiyiz hamdolsun, sen nasılsın?
 
[QUOTE=zerhan]
ben yine bir girişimde bulunuyorum iyisi de kötüsüde bizim nede olsa:) eleştirilere her şeye açıgım ama köstek olmak yerine şunuda şöyle yapabilirsiniz gibi yaklaşımlara inanın daha çok ihtiyacım var. Kimseden zorlada yardım istemiyorum. O yüzden iş olsun diye msj yazan arkadaşları dikkate almayacagım.[/QUOTE]
 
Benim anlatmak istediğim bunu yapamayacağınız değil, kullanamayacağınızdır. Yoksa bende şimdiye kadar birçok prototip imal ettim, bu prototiplerin hiçbiri kullanılacak şeyler değildi çünkü kağıt üzerinde herşey ne kadar güllük gülistanlık görünse de pratikte o kadar da işlevsel olmuyordu, fakat herzaman prototipler yapıldı çünkü hatalarımızı görmemiz gerekiyordu.
Şunu da söylemem gerek ki, ben makinacı değilim, Elektronik ve elektronik haberleşme üzerine okudum, uzmanlaştığım alan ise mikrodalga saldırı ve savunma sistemleri.
Rüzgar Türbünü yapılmaz mı, elbette yapılır, açıkçası bu kadar basit birşeyin yapılmaması için hiçbir sebep yok, fakat sizin öngördüğünüz para ile yapılamaz. O paraya birşeyler elde edebilirseniz de yeterli güç üretebileceğini sanmıyorum. İhtimal Çin'de yaşıyor olsaydık olabilirdi, ama Türkiye'de maliyetler farklı.
[QUOTE=zerhan]
umarım bu kanat tasarımını ne kadar biliyorsunuz diyen arkadaşa o kanatlarında evde imal edilebilicegini gösteren bu link yeterili olur. bu arada herşey bir anda teknolojinin son ürünü olupta çıkmadı. Son teknoloji bişiy yapmaya çalışmıyorum istedigimi yapıcak bişiyi yapmaya çalışıyorum.

Hayırlı akşamlar dilerim.

[/QUOTE]
 
Linkte PVC borudan kanat çıkarma var, fakat teorik, ortada yapılmış bir kanat mevcut değil (en azından verilen linkte) PVC'nin esneme yapacak olması, kesimin ideal olamayacağı, merkez deliğinin de tam tutturulamayacağı kesin olsada, PVC borudan kanat çıkarmı dersek, evet çıkar, hatta güzel bir düşünce, merkez deliğinin desteklenmesi lazım ve fikir iyi.
 
Zerhan bey, en baştan beri belirtmeye çalıştığım şey; bir projeye başlarken ince eleyip sık dokumak gerektiği. Açıkçası bende lise ve üniversite yıllarımda cebimdeki tüm parayı kendi kafamdaki projelere harcadım, o projelerden günümüze kalan varmı derseniz bir tanesi bile başarılı olmadı. Bana kalan tek şey başarısızlıklarımdan kalan çok değerli tecrübelerimdir, tecrübeler için değerli diyorum çünkü kolay elde edilmiyorlar.
 
Bir işin ne kadar kolay göründüğünün hiçbir önemli yok, eğer o işin bir parçası hakkında bilgimiz yoksa, bilgimizin olmadığı parçayı başkalarına yaptırmak ve onların insafına kalmak durumundayız. Madem bu projeye başlıyacaksınız, en azından sizin ilgi alanınıza girmeyen parça üretimlerini bilgisinden emin olduğunuz kişilere yaptırın.
 
Sistemi tamamladığınızda bu başlıkta tanıtımını yapmanızı dilerim. Unutmayın ki bu bir yarış değil, başarılı olmak zorunda değilsiniz, sistem çalışmasa bile tanıtımı yapmak, nelerin eksik veya yanlış olduğu konusunu irdelemek bile bilgidir.
YBN2007-04-18 10:40:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2007 11:29
Teşekkür ederim en azından her cümlenizde yanımdasınız. :)

Lütfen imla ve noktalama kurallarına uyunuz.

encort2007-04-20 15:24:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercanspakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 71
ercanspakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2007 23:11
Zerhan Bey fikir ve düşünce olarak basit gibi görünsede bu tür enerji dönüşümleri daima çok maliyetli ve tefarruatlıdır. 
 
Yiğit Bey'de bunun imkansız olmadığını yalnız göründüğü kadar basit ve ucuz maliyetli olamayacağını anlatmaya çalışıyor.
 
Tabikide bizde isteriz böyle birşeyi yapmanızı. 
 
Umarım çalışmalarınızdan ve araştırmalarınızdan hepimize faydalı birşeyler çıkarsınız.
 
Kolay Gelsin......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

F_K_AÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 461
F_K_AÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2007 18:21
Son sayfaya kadar herseyi okudum. Bazi yerleri gercektende komik geldi ama sonucta herkes fikrini soylemis. Bircok arkadasimizin dedigi gibi bu oyle atolyede ya da elektronik-mekanikten anlayan 1-2 kisiyle yapilacak bir is degildir. Aerodynamic icin bir arkadas Formula'yi ornek vermis ve cok iyi bir ornek vermis. Biliyorsunuz ki uretilen araclarda ve formula araclarinda ozellikle en cok uzerinde durulan konu auerodynamic'tir. Bu o kadar basit bir islem olsa buyuk firmalar bu is icin milyar dolar yatirim yapmazlar.
 
En basitinden evde rüzgar tribunu yapmak icin cok iyi bir matematik,  elektronik ve mekanik bilgisine sahip olmaniz gerekiyor. Kullanacaginiz pervanenin rotar capi, kanat adeti, nominal hizini (max. min.), sapmalari ve diregin uzunluguna kadar bircok seyi dogru olarak hesaplamaniz gerekiyor. Tum bunlar bittikten sonra kullanacaginiz regulatoru hesaplayacaksiniz. Bu belki cok kabaca bir anlatim oldu fakat diyelim ki herseyi tamamladiniz bu ruzgar tirubununu dikmek icin izin almaniz gerekir diye dusunuyorum. Hatali bilgi vermek istemem ama her kafasina esen tirubun dikemez sanirim. Sevkinizi kirmak istemezdim ama bu gercektende oyle bir kac transistorle, alimunyumcuda yaptirilmis bir pervane ile yapilacak birsey degildir.
 
Elektrikten tasarruf etmek istiyorsaniz gunduzleri akvaryumun isigini acmazsiniz ya da flerosan yerine ekonomik lamba kullanirsiniz, akvaryumunuzun alt kismini ve arka kismini strafor ile kaplamaniz, akvaryumun ustteki kapagin acikta kalan kismi icin cam kestirmeniz isiyi kaybetmenizi engelleyecektir. Boylelikle en cok elektrik harcayan isiticinin az calismasini saglamis olursunuz.
 
Cebinizden cikacak para strafor ve kapagin arka tarafindaki acik yer icin kestirdiginiz cam parasi olacaktir. Ayrica baliklarinizin akvaryumdan atlama riskini ortadan kaldirmis olursunuz. Buharlasan suyuda kaybetmeyerek hem elektrikten hem sudan tasarruf etmis olursunuz.
 
Saygilar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir