Rüzgar Tirübünü ile elektrik üretmek


zerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 23:05
Benim kastettigim şey ne kadar basit bişiyken neden böyle abartılı şeyler yazılıyor anlıyamıyorum? İlk yazımda zaten linki vermişim eger mümkünatı olmayan birşey olsa zaten insanlar bunu üretmek için ugraşmazlardı degilmi? Sadece garajda üretim yapmışlar ve yaptıkları herşeyin yazımı çizimi açıklaması ölçüleri bile var.. Ben yapabilicek, yapmak isteyen varmı diye sormuştum!Kimi neyi nasıl hesaplıcaz diye zaten sormamıştım gereksiz tartışmalar oluşturmayalım sonuç odaklı olalım lütfen çözüm yaratmak istemeyenlerde gereksiz yere yazmasınlar.


Tartışmak için degil rüzgar tribününü yapmak için yazın.

Bu zamana kadar olumlu olumsuz katılan herkeze teşekkürlerimi sunuyorum

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 00:06
Zerher Bey siz bizim DIY güneş paneli forumumuza gelin. Biz hayal kurmuyoruz, bir sonuca varıcaz yani uygulayacağız. Ama bazı arkadaşlar gerçektende uçmuşKahkaha
 
 
electrofish2008-10-07 00:26:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alkaniloÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 27
alkaniloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 17:28
Arkadaşlar niye ups le uğraşıyorsunuz anlamadım.Yapmanız gereken bir araç şarj dinamosu bulmak sonra rüzgar enerjisiyle bunu çevirmek daha sonra bunu bir regülatör vasıtasıyla 12 V DC ye sabitleyip 60 veya üretmek istediğiniz enerjinin büyüklüğüne göre ne kadar büyük olursa okadar iyi olan ki ben 90amperi tercih edicem bir akü almak.Bu aküyüde bir inverteki tüm büyük sanal marketler satıyor,(değişik watt üretebilecek modelleri var ) sisteme bağlıyorsunuz ve birde bakıyorsunuz elinizde 220 V AC var.Bukadar kolay.Haydi Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarikatanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 199
tarikatanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 23:19
http://www.ruzgarenerjisi.net/urun.htm#

buraya bir göz atın derim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 00:24
Arkadaşlar;öncelikle konu çok faydalı bir konu olmuş bunu belirteyim.
 
Osman beyin dediği gibi bizimde bu konuya benzer bir çalışmamız var.İsteyen o kunuyuda ziyaret edebilir.
 
Yiğit abiye sonuna kadar katılıyorum.Çokta basite alınacak bir sistem değil bu.
 
Benim takıldığım nokta oto şarz dinamosu.
 
Rüzgar türbinlerinin çalışma prensibi nedir bilmiyorum ama bu iş için düşünülebilecek enson alet;oto şarz dinamosudur.Oto şarz dinamoları,enaz 1000 devirde dönerse şarz eder ama 1000 devirde edilen şarzda kullanacağınız akım,bir oto teybini bile çalıştırmaya yetmez.Bunun için en randımanlı şarz 3000 devir ve üzeridir.Bir oto şarz dinamosunu nasıl 3000 devirde ve rüzgar ile çevireceksiniz?Bunun için rüzgar değil bir kasırga lazım.TebessümAyrıca diyelimki şarz dinamosunu bir şekilde 3000 devir dönmesini sağladınız.Ama bu seferde dinamo 3000 devirde döner fakat,şarz etmeye başladığında,yani dinamoyu aküye bağladığınızda akünün çekeceği amper dinamoyu durma noktasına getirir.Dinamoyu aynı hızda döndermek için basit rüzgarın gücü asla yetmez.
 
Bildiğim kadarıyla rüzgar türbinleri çok düşük devirlerde çalışıyor.Ve ürettiği elektiriği direk akülerde depolamadığı ve arada bazı aletler cihazlar kullanıldığından türbine yük binmiyor.Ama şarz dinamosunu direk aküye bağlarsanız dinamoya yük biner ve sistem çöker.
 
Ama şarz dinamosu değilde,bir şekilde o rüzgar türbinini yapmayı başabilirsek gayet mantıklı bir proje ortaya çıkar.Ben şahsım adına saatte 300 waat elektirik üretebileceğim bir türbin yapabilsem bu iş için milyalar harcarım.
 
Dediğim gibi,öncelikle türbini iyice bir araştırıp,yapmak lazım.Ama ne derecede işe yarar bilemiyorum açıkcası.Ama olmayacak diyede birşey yok.Mutlaka yapılabilir ama nasıl.Kafasi%20Karismis
 
Bizim konumuzdada hala bu soruların cevaplarını arıyoruz.Aslında bayada bir yol kateettik sayılır.Tebessüm
 
Buda Osman beyin başlattığı bir konu.
 
 
Arkadaşlar;öncelikle kendi elektiriğimizi üretmek (enazından bir kısmını) çok güzel bir çalışma.İnşallah el birliği ile bunu başarabiliriz.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 15:10
Selamlar;
Öncelikle günümüzde artık elektrik faturasına gelen sık sık zamlar ve ısıtıcıların devreye girmesi ile elektrik üretmek, hobiciler başta olmak üzere bir çok sanayi kuruluşununda hedefi haline geldi.Çalıştığım şirket tekstil sektörünü bitirip, enerji üretimi ile ilgili yatırımlara hazırlanıyor.Fakat bizim kaynağımız sıcak su olduğu için durum biraz daha farklı.
Elektrik üretimi ile ilgili Elektrik Elektronik Mühendisi arkadaşım Yasin ÖZEN'le yaptığımız çalışmanın bazı noktalarını belki sizlere fikir verir diyerek paylaşmak istiyorum.
İşletmemizin içerisinde 24 saat boyunca çalışan ve RAM Makinesi olarak bilinen bir makinenin soğutulmasında kullanılan, 16 adet 220 voltluk motordan oluşan bir fan sistemi var. İlk olarak bu fan motorlarından birinin milini uzattırdık.Uzatılan mil ucuna kayış yardımı ile 50 NC olarak tabir edilen kamyonetlerin şarj dinamosunu bağladık.Şarj dinamosu eğer 2800 devir/dakika döner ise 24 volta yakın bir voltaj veriyor.Daha düşük devirlerde ve daha yüksek devirlerde çıkış voltajı değişiyor.Bu değişimden zarar görmemek için, dinamo çıkışına bir regülatör bağlanabilir veya diyotla yapılmış bir düzenek gerilimin artmasına karşı sistemi koruyabilir.Bizim elimizde bu tarz bir düzenek olmadığı için daha farklı bir yol izledik.
Şarj dinamosundan çıkan artı ve eksi kablosunu, 2 adet seri bağlanmış 60 Amper/saatlik 12 voltluk akü grubuna verdik.2 akü seri bağlandığı için 24 volt, 2 akününde şarj olması için yeterli oldu.
Doğru akımın, alternatif akıma dönüştürülmesini sağlayan cihazlara Invertor deniyor.Bu Invertorlerden 300 watt olanını Denizli Vegtronik Elektronikten konsinye olarak istedik.Invertor 12 volt doğru akım girişini 220 volt alternafit akıma dönüştürüyor.Gücü 300 Watt.Fiyatı 400 Ytl idi. Üzerinde kısa devre koruma, ısı koruma gibi birçok özellik vardı.Ayrıca dahili regülatörede sahipti.
Invertorun girişi 12 volt olduğu için;
dinamo çıkışına bağladığımız 2 adet aküden yanlızca BİRİNİ kullanabildik.
Çünkü akülerin toplam gerilimi 24 volttu.Bunu kullanamzdık.Bu yaptığımız sistemde eğer;
Şarj dinamomuz 12 voltluk olsa idi veya Invertor girişimiz 24 volt olsa idi daha rahat ederdik.Bizim kurduğumuz sistemde 1 akü boşuna durmuş oldu.Bu şekilde 2800 devir/dakika ile elde ettiğimiz 24 volt ile, 2 adet aküyü şarj ettik.Akülerden sadece birini Invertore bağlayakta 220 volt elde ettik.
Gelelim sonuca;
Akülerin şarj olması 14 saat sürdü. (aküler ve dinamo kullanılmıştı)
Şarj olan aküler ile 150 wattlık bir fluoresan grubunu 8 saat civarında yakabildik.Ama dediğim gibi aküler ve dinamo kullanılmıştı.Yeni ve daha yüksek akımlı akülerle bu süre arttırılabilir.
Bu bizim elimizde olan ve hazır dönen bir motordan elde ettiğimiz elektrik enerjisinin basit hikayesi idi. Denizli Organize Sanayide bulunan Tuğra pide de ise 1 adet rüzgar tribünü mevcut.Sahibi ile Yasin ÖZEN'in yaptığı sohbetten ev bana aktardıklarından aklımda kalanları paylaşmak isterim. Rüzgar tribünün kurulması bahsedildiği üzere kolay değil.Prosedür işleri oldukça fazla.Ayrıca en yüksek verimi almak için 3 aya yakın ölçüm yapılmış.Pervaneler yaklaşık 2.20 cm civarı.3 adet pervane mevcut.Bu pervanelerin en verimli pervane tipi olduğu söyleniyor.Bu yüzden uçaklarda yüksek verim almak için kullanılıyor. Pervanelerin yerden yüksekliği yaklaşık 12 metre.Tribün gücü 4,5 KW.
Tribünün pervaneleri dişli sistemi ile dinamoya bağlı.Sistemi yurtdışından gelen bir ekip kurmuş.Ayrıca bilmiyorum daha önce bahsedilmemiş sanırım, rüzgarın yönüne göre pervanelerin yönünü değiştiren bir kuyruk düzeneği var.İstenirse elektronik veya mekanik orasını tam bilmiyorum bir frenleme sistemi mevcut.Yani rüzgar deli gibi essede devir sabit tutuluyor.Rüzgar yavaş eserse pervane mili gevşetiliyor.Bunlar otomatik yapılıyor. Sistemin maliyeti konusunda bir konuşma geçmedi.Ama 500.000 dolardan aşağıya olmayacağına ben kanaat getirdim ki yukarıda bahsedilen 2.000.000 dolar normal bir fiyat.
Belki yardımcı olur diyerek şirkette kurduğumuz sistemin basitçe resmini çizdim.Bu sistemi sadece deneme amaçlı yaptık.Şu an aktif olarak kullanmıyoruz.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 16:02
Barış Bey sizin motorlarla verdiğiniz örnek hazır kullanılan motordan ayrıca elektrik almak için çok güzel. Ama burdaki arkadaşlar sıfırdan elektrik üretmek istedikleri için, o kadar güçlü motorun harcıyacağı güç elde edilenden fazla olacak. Yani pek mantıklı gelmiyor. Rüzgar değirmenleri ise daha fazla elektriği  üretip daha ucuza satıldığını biliyorum. Ama yinede çok yüksek maliyetlere ulaşıyor. Ama biz başka bir başlık altında DIY bir sistem üzerinde duruyoruz ve bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. Başlık DIY GÜNEŞ PANELİ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 16:53
Barış bey;işyerinizde yaptığınız düzenek ilk görüşte mantıklı gibi görünsede hiçte espirisi olmayan bir çalışma.Sebebi ise;siz hali hazırda çalışan bir motora kasnak takıp şarz dinamosunu çevirerek enerji elde etmeyi planlamışsınız.Nasıl olsa bu fan çalışıyor,bari boşa çalışmasın aynı andada şarz dinamosunuda çevirsin gibi bir mantıkla hareket etmişsiniz.
 
Buraya kadar herşey iyi güzel ancak;hesaba katmadığınız birşey var.O motora bindirdiğiniz yük,motorun çektiği amperi yükselterek daha fazla elektirik yakmasına neden olur.Yani 3 liralık bir enerji kazanırsınız ancak 5 liralık enerji kaybedersiniz.Motor kendi halinde çalışırken atıyorum 5 amper çekiyorsa,siz şarz dinamosu ile yük bindirdiğinizde 10 amper çeker.Buda kazandığınız enerjiyi  fazlasıyla geri kaybetmenize neden olur.
 
Eğer bu tip jenaratör yada şarz dinamoları çok az bir güçle dönüp elektirik üretebilseydi,10 kw lık bir jenaratöün dinamosuna 3 kw lık bir motor bağlanarak o dinamo döndürülerek elektirik üretilirdi ve aradaki 7 kw lık bir enerji kazancınız olurdu.Oysaki 7,5 kw yani 10 hp gücündeki bir jenaratörün dinamosunu çevirmek için min. 15 hp lik bir motor takılır.Bir şarz dinamosunun kasnağını elle bile çevirdiğinizde 10-15 tur atar.Ama dinamo şarz konumuna geçip yüke bindiğinde elle o dinamoya 1 tur bile attıramazsınız.Demek istediğim bu tip aletleri kendi gücünden daha güçsüz bir motorla çevirmeniz imkansızdır.
 
İşyerinizdeki çalışmanız güzel ancak  boşa zaman ve para harcamışsınız.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 17:34
[QUOTE=olcayaksu]Barış bey;işyerinizde yaptığınız düzenek ilk görüşte mantıklı gibi görünsede hiçte espirisi olmayan bir çalışma.Sebebi ise;siz hali hazırda çalışan bir motora kasnak takıp şarz dinamosunu çevirerek enerji elde etmeyi planlamışsınız.Nasıl olsa bu fan çalışıyor,bari boşa çalışmasın aynı andada şarz dinamosunuda çevirsin gibi bir mantıkla hareket etmişsiniz.
 
Buraya kadar herşey iyi güzel ancak;hesaba katmadığınız birşey var.O motora bindirdiğiniz yük,motorun çektiği amperi yükselterek daha fazla elektirik yakmasına neden olur.Yani 3 liralık bir enerji kazanırsınız ancak 5 liralık enerji kaybedersiniz.Motor kendi halinde çalışırken atıyorum 5 amper çekiyorsa,siz şarz dinamosu ile yük bindirdiğinizde 10 amper çeker.Buda kazandığınız enerjiyi  fazlasıyla geri kaybetmenize neden olur.
 
Eğer bu tip jenaratör yada şarz dinamoları çok az bir güçle dönüp elektirik üretebilseydi,10 kw lık bir jenaratöün dinamosuna 3 kw lık bir motor bağlanarak o dinamo döndürülerek elektirik üretilirdi ve aradaki 7 kw lık bir enerji kazancınız olurdu.Oysaki 7,5 kw yani 10 hp gücündeki bir jenaratörün dinamosunu çevirmek için min. 15 hp lik bir motor takılır.Bir şarz dinamosunun kasnağını elle bile çevirdiğinizde 10-15 tur atar.Ama dinamo şarz konumuna geçip yüke bindiğinde elle o dinamoya 1 tur bile attıramazsınız.Demek istediğim bu tip aletleri kendi gücünden daha güçsüz bir motorla çevirmeniz imkansızdır.
 
İşyerinizdeki çalışmanız güzel ancak  boşa zaman ve para harcamışsınız.
 
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Kasnakla kurduğumuz bu sistemde arkadaşım, motordaki zorlanmanın öyle sizin bahsettiğiniz kadar olmadığını söyledi.Hatta ampermetreden okuduğu değerlere dayanarak bunu söylemişti.Yani sizin örnekte verdiğiniz ki adı üstünde örnek; 5 amperden 10 ampere çıkış yoktu bu sistemde.Akım artışı olabilir evet haklısınız, fakat artış bizi etkileyecek, bir artış değildi.
Yine de düşünceleriniz için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poimanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 124
poimanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 17:48
Proje konusunda fikirlerinizi desteklemekle beraber, ben de başka yönden ele alayım. Türbinlerden elektrik elde edip, bununla suyu hidroliz edip, oksijen ve hidrojen elde edebiliriz sanırım. Oksijenle akvaryumu havalandırır, hidrojenle de çayımızı demleriz :)
Ups, konverter, falan gerek kalmaz.
Yapılası birşey olmayabilir ama eski çalıştığım fabrikada bunu yapmayı düşünüyorlardı. Oradan aklıma geldi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 18:11
Barış bey;o arkadaşınızın bu konularda yeterli bilgisi yok sonucu çıkıyor yazdıklarınızdan.Ölçüm yaptığı ampermetreden elde ettiği bilgiyi aynı şekilde şarz dinamosunun ürettiği amperide ölçseydi sonucu anlayabilirdiniz.
 
Hiçbir elektirik üreten bir cihaz,hareketini tekrar elektirikle alarak harcadığı elektirikten daha fazlasını üretemez!!
Bu durum ancak şu şekilde olabilir ama.Motor ile dinamo arasına dişli sistemi koyarak,yani bir nevi şanzıman gibi,motora binen yükü dişli sistemi ile alarak dinamoya vermeyi başarırsanız olabilir.Ama büyük ölçülerde bu işi yapmak gene imkansız.Dinamoyu çevirmek için atıyorum 5 amperlik motor lazımsa ürettiğiniz elektirik 3 amperi bulmaz.
 
Amacım yaptığınızı kötülemek değil yanlış anlamayın.Ama bu yolla kasnak yada kaplin le herhangi bir elektirik motoruna bağlayarak şarz dinamosundan elektirik üretmek hiçbirzaman birşey kazandırmaz,aksine kaybettirir.Bu yüzden yazılarınızı okuyarak bilmeyen arkadaşları yanlış yönlendirip boşa masraf ettirmemek için bir açıklama yaptım sadece.
 
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 00:25

Bundan 8 sene evvel imes sanayi sitesinde bir adam öyle bir mekanizma şeması çizmişdiki harcadığı enerjiden daha fazla elektrik üretiyordu. Söylendiğine göre küçük bir prototip üzerinde çalışıyordu ve ben o çizimi gördüm ama çok karışıktı bana söylendiğine göre bir oda dolusu malzeme gerekiyormuş. Her neyse aradan epey bir zaman geçti adamdan bir daha haber çıkmadı, artık ne oldu ben bilmem ama birileri ortadan kaldırdı lafı en çok duyduğumuz söylentiydi, tabi çalıştığı prototipde kayboldu. Bu adamı tanıyan kişi, benim eski patronumun ortağının yakın bir arkadaşı idi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poimanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 124
poimanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 11:57
Arkadaşların dediği gibi, enerji eldesinde 3 koyup 5 alamazsınız. 3 bile alamazsınız. Başta sürtünme kuvveti buna engeldir. Bir oda dolusu malzeme bile olsa, sürtünme artacağından kayıp daha da artar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 12:50
İş sadece dişlilerdee bitmez. Nadir Bey sizin söylediğiniz doğru, zaten ben konuya hakimim, ama Tesla bunu 100 sene önce yaptı, yaptığı yetmiyormuş gibi, elektiriği kablosuz kilometrelerce öteye aktarmasınıdas buldu. Bu söylediğim adamın bunu bulmuş olabileceğine inanıyorum. Ama adamı kimse bulamıyorTebessüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir