Sakal yosunu ile mücadele


DoğanTÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 190
DoğanTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 01:32
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 9 ay önce askerlik dolayısıyla akvaryumu,vatan bana balıklar size diyerek anne ve babama emanet edip gittim.6 ay sonra geldiğimde,6 ay dip çekimi yapılmamış su değişimleri yapılmamış bir akvaryumla karşılaştım  doğal olarak.Saç yosunu,sakal yosunu ve camda lekeler mevcuttu.Canlıların durumu ise ters orantılı olarak çok iyiydi.
Gitmeden önce  akvaryuma sadece eksilen suyu ekliyordum.Tıkır tıkır işleyen problemsiz bir denge vardı.Pistia lar nitrat olayını hallediyor,ışığı kestiğinden dolayı anubiaslar fazla ışığa maruz kalmıyordu.Hatta çiçek açmışlardı.Fotoğraflarını bulamadım,çok güzeldi.Herkes adi salyangozlar dan kurtulmak  ister,ben çok severdim.Çok çalışkan yaratıklar.Akvaryumda ne kadar atık varsa çok hızlı bir şekilde temizlerlerdi.Katil salyangozlar da olduğundan nüfüs sabit kalırdı.
Döndüğümde pistialar yoktu.Pistialar olmayınca köklerine saklanan adiler saldırıya tamamen açık konuma gelmiş,kökleri kazınmış.Anubiaslar fazla ışık almaya başlamış su değişimleri de olmayınca dengeler altüst olmuş.
İlk olarak standart işlemleri sırasıyla yapmaya başladım.Birçok sorunu hallettim ancak sakal yosunuyla hala mücadele ediyorum.Şelale filtre vardı çıkardım dış filtre aldım.Çok da okur araştırırım ama genel olarak bilgi sahibiyim.Daha spesifik bilgilere ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.O yüzden kafama takılan birkaç husus hakkında fikirlerinizi rica ediyorum.

1-Sakal yosunlarını elle ayıklıyorum fakat ufak tefek illa kalıyor.Ordan büyümeye devam ediyorlar.Sanırım sert olduklarından sae ve vatozlar da yemiyor yada onlar da yetişemiyor hızına.Aklıma bütün bitkileri söküp,bir kova içinde yeterli süre karanlıkta bekletmek geldi.Elimde de Reeflwers remalgae var.Onu da kullanıp en azından mevcut olanları tamamen temizlerim diye düşünüyorum ancak bitkiler yosunlardan önce ölür gider diye endişeleniyorum.Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir ?Akvaryumdaki bitkiler anubias barteri var-nana-petite.
2-Şelale filtre varken suda partikül yoktu ancak şimdi var.Tetra ex 700 ,içinde standart seramik-bioball-sünger-karbon-elyaf şeklinde geldi.Koca Tetra içine ne konulacağını benden iyi bilir diyerek kafama takmadım ancak şu partikül canımı sıkınca biraz araştırdım.Malzemeler konusunda birçok fikir mevcut.Ben bioball ları,eheim substrat pro yada seachem matrix ile ,karbonu da seachem purigen ile değiştirmeyi düşünüyorum.Sıralama o zaman mantıklı bir düzende olur mu ? ve berrak ve partikülsüz bir suya kavuşurmuyum ?
3-4 erkek 2 dişi l 144 cinsi vatoz mevcut.Ayrı bir üretim tankı kuruyorum şimdi ama akvaryumda küp de olmasına rağmen bir kere de olsa üremeyi denemez mi bu hayvanlar ?
4-Elimde flourish excel ve trace var.Arada bir kullanıyordum ama bunlar ne işe yarar gerçekten?benim işime yarar mı ?
5-Bunların dışında söylemek istedikleriniz olursa lütfen söyleyin.


Şimdiki durum:








Önceki durum:










Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 07:35
İnanırmısın benzer durumu ben yaşadım, askere gitmeden evvel hepsini elden çıkarmıştım 7 aded lepistesime kıyamamıştım,ufak bir akvaryuma alarak akvaryumun tabanını  bolca deniz kabuğuyla doldurmuş ve java yosunu eklemiştim,öylece bırakıp gittim, ilk izine geldim pislik içinde ama sayı epey artmıştı üreyenler henüz damızlık değillerdi, temizledim su değişimi yaptım falan ben gitikten sonra ölümler olmuş falan bir süre sonra tekrar çoğalmışlar geldim yine aynısını yaptım yine kayıplar olmuş en son çok az kalmışlar ve ölümler durmuş sonrasında ise tezkereye geldiğimde 100 e yakın lepistes vardı akvaryumun arka ve yan camlarında arka plan olarak pislik vardı,ön cam ise 2 ayda bir keyfe keder silinmiş buğulu belli belirsiz görüntü içinden hiç bahsetmiyim zaten içeriyi gören cennetlikKeza suda oksijen seviyeside oldukça düşük tüm balıklar ağızlar yukarıda kuyruklar aşağıda kambur şekilde sabit bekliyor yem atınca zoraki yiyiorlar sonra tekrardan asker gibi hizaya geçiyorlar hatta makarasını yapmıştık annem balıklarıda asker ettim bak tek sıra diziliyolar falan demişti ama ne dizilme arkadaş burunlarının önünden yeni doğmuş yavrular geçiyor umurlarında değil ,hava motorunu ısıtıcıyı bırak filtreyi bile haftada 1 saat çalıştırıyorum demiştiSonrası malum ıvırını zıvırını kimyasından doğasına herbişeyini bilen ben balıkları bir güzel katlettim ondan sonra anladımki lepistesde su biraz çamurumsu olacak,bolca yosunlu olacak,güneş görecek,oksijen düşük olacak,kalitesiz yem kullanılacak,akvaryuma el sokulmayacak,dekor yapılmayacak,filtre haftada bir çalışacak,suda akıntı olmayacak ve yemle beraber kaşık kaşık tuz atılacak,mümkünse balıklar unutulacak ve haftada bir iki kez yem atılacak. İşte abartısız bir şekilde en kaliteli lepistes üretimi budur ben o balıkları öldürdükten sonra aynı sistemi anneme kurdum yine aynı şekilde üretimde çığır açtı o gün bu gündür ne zaman lepistes beslersem o zaman ilkel bir akvaryum kuruyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 16:33
Doğan Bey Merhaba,

1. ne SAE ne de cüce vatozlar sakal yosununa dokunurlar. Besin değeri yok anladığım kadarı ile.  (SAE'ler küçükken iyi yosun yeselerde büyüyünce protein ağırlıklı beslenmeye başlarlar, bu da hesaba katmanız gereken bir durum). Anabias 1 hafta kadar ışıksız dayandığına şahit oldum. Ancak bunu yapmanıza gerek bile kalmayabilir. 2 ayrı çözüm var.
1. Birincisi etkilenen bitkileri akvaryumdan çıkartmanızı gerektiriyor. Sonra katkısız çamaşır suyu ile su karışımı (1:19 oranında) biktikileri 2-3 akika arasında bıkarıyorsunuz, sonra defalarca temiz su ile yıkıyorsunuz bitkileri, en son chlor kırıcı eklenmiş su da bekleterek akvaryumunuza tekrar yerleştirebilirsiniz. Tabi ki bu riskli bir yaklaşım...
2. İkinci yöntem 2 farklı yaklışım ile yapılabilir.
        a. 1'de olduğu gibi tanktan sökülen bitkiler oksijenli su içeren bir batırma kabında batırılarak yıkanır sonra tanka yerleştirilir.
         b. Hiç bitkileri sökmeden şırınga ile sakal yosunun olduğu yere oskijenli suyu sıkarak uygulayabilirsiniz. Peroksit'i sıkarken 5 dakikaya işlemi yayarak yavaşça istenilen bölgelere sıkın. Dilerseniz yarım saat ile 45 dk arasıdna bekledikten sonra su değişimi yapabilirsiniz. Hava moturunuzu kapatmayın. Filtrasyon da önemli ama bakterilere bir şey olma riskine karşı bakterleri barındıran süngeri (birden fazla varsa birini) çıkartın. bilmeniz gereken peroksit ışık altında hızla bozlumakta. Bu nedenle uygularken ışık gelmeyen bir ortamda yapmanızda fayda var.

2. yöntemdeki dozaj ise genellikle eczanelerde bulunan %3 saflıktaki oksijenli su (H2O2) dan 250 litre akvaryum suyuna 60ml konulmasıdır. konsantrasyonu ve akvaryum lt göre değişiklik yapabilirsiniz.

Peroksitin güzel tarafı tepkimeye girdiğinde oksijen salmasıdır... bu nedenle uyguladıktan sonra en fazla 30-45 dk sonra ışıkları açarak peroksitin oksijene dönüşmesini sağlayın (akvaryumunuzda bol oksijen kabarcıkları göreceksiniz)....


Sormamın mahsuru yoksa akvaryum su üstünde olan bitkiler (daha önceki halinde olan) nedir? Listede pistia yazmışsınız ama ben böyle büyük pistia görmedim henüz akvaryum da. Frog bit denilen bir bitki var acaba o mu diye merak ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoğanTÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 190
DoğanTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2014 13:23
Ben bitkileri söküp yine düşündüğüm şekilde karanlıkta 2.yöntemi deneyeyim en iyisi.Akvaryum içinde herhangibir işlem yapmak istemiyorum çünkü.Teşekkür ederim en kısa zamanda deneyip geri dönüş yapıcam.
Bitkiler pistia yanlış değil.Yaprakların çapı 7-8 cm kökü de 30 cm olan da olmuştu.Bende güzel geliştiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dialogÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 286
dialogÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 21:46
Doğan Bey sorun çözüme kavuştu mu, detay verebilirseniz seviniriz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 23:25
Black molyleri yosunla savaşta kullanmayı denedinizmi? Yem vermeyince piranha gibi yosun ve bitki tüketiyorlar. Şu anda elimde 6 7 aded moly var henüz 1 hafta 10 gün kadardır bendeler , bunlar gelmeden önce hafiften yosun oluşumları vardı, şu anda yosun kalmadı.Yem vermiyorum balıklara javamosları bile yiyorlar tam bir yosun canavarı. Saeleri bile bu kadar iştahlı yosun tüketirken görmedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir