Sıcaklık ve Üreme


mustafasayanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 60
mustafasayanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 11:52
Arkadaşlar, birisi 50lt. diğeri 260lt. iki adet bitkili lepistes akvaryumum var. Akvaryum suyumun sıcaklığı bu aralar sıcaklığın da etkisi ile 33 derecelerde. Ve gördüğüm kadarı ile balıklarım yavrulamıyor ya da yavruluyor da yavrular ölüyorlar. Çünkü uzun zamandır ortalarda hiç yeni yavru gözükmüyor. Sıcaklığın böyle bir etkisi var mı acaba. Ya da sorunu başka yerde mi aramalıyım. Suyumu soğutmanın bir yolu varmı. Bilgi ve tecrübesi olanlar birikimlerini aktarırlarsa sevinirim.   Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 12:05
Spermlerin canlılığı sıcaklıkla doğrudan alakalıdır. Örneğin insanda 35.5 derecenin üzerinde spermler işlev bozukluğu yaşamaya başlar, sıcaklık yükselmeye devam ederlerse ölürler. Sıcaklık belli bir noktanın üzerine çıkarsa mevcut spermler zarar gördüğünden erkeğin yeniden dölleme işlevini sağlayacak spermleri üretmesi zaman alabilir. (1 sperm bile teoride yeterlidir ama istatistiki olarak mevcut sperm sayısının yükselmesi gerekir.)

Balıklarda da bu tip üst sıcaklık sınırları vardır. Kesin bir sıcaklık bilgisi elimde yok ama genelde spermlerin enzimlerinin çalışma sıcaklıklarının üst sınırı düşüktür. Eğer sorun bu ise sıcaklıklar düşünce zamanla sperm üretimi artacak, erkek balık işlevselliğini yeniden kazanacaktır.

Burada bir nokta daha var. Mesela balık 33 derecede bile ürüyor ama üst sınır 34 olsun. Sıcaklık 34'e bir kere çıkıp indiğinde yeterli sperm sayısına ulaşılıncaya kadar belli bir zaman geçmesi gerekecektir. Bu sürede yeniden sıcaklık yükselirse üretilmiş az miktardaki sperm de ölecektir.


Tabii bu anlattıklarım dışında sebepler de olabilir. İlla budur diyemeyiz, aklıma geldiğinden yazayım dedim.
onuruygun2010-08-18 13:37:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsahiniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 492
karsahiniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 13:30
Ben İstanbul'dayım ve su sıcaklıklarımız aşağı yukarı aynı.Lepisteslerimde doğum devam ediyor bir problem yok.
Suyu soğutmak için alüminyum soğutucuyu suya batırıp üzerine bir fan bağlayarak suyu birkaç derece soğutabilirsiniz.Kompres yapılan jelleri dondurarak su akışının olduğu yerlere bırakarak ta soğutabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir