Silinebilir


gandalfthegreyÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 06/10/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 63
gandalfthegreyÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2020 11:19
.[EDIT]gandalfthegrey,2020-11-24 23:10:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2020 11:02
[QUOTE=gandalfthegrey]Arkadaşlar 17 adet tropheus besliyorum. Akvaryum ile birlikte set olarak aldığım balıklar, yavru olarak alıp büyütmüş. Şu an 15 tanesi yaklaşık 8cm boylarında, 2 tanesi ise 6cm boylarında. Araştırdığım kadarıyla artık sağlıklı bir koloni olmaları için dişi - erkek oranını ayarlamak gerekiyor.

Akvaryumda 1 tane aşırı baskın balık var, renkleri en canlı olan. Kendine bir bölge belirliyor ve çoğu zaman diğer balıkları oraya almıyor. Tahmin ediyorum ki o erkek. Bir de dişisi var, onun alanına girmesine izin veriyor, hatta bazen girip orada bekliyor. Bir tane de biraz daha az baskın ama yine diğerlerini kovalayan, titreyerek diğer dişileri çeken bir balık var. Acemi olsam da benim gözlemim balıklar artık çiftleşmeye çalışıyorlar, deneye deneye yakında yavruları olur.

Fakat o baskın dediğim balık, toplamda 5 diğer balığı sürekli kovalıyor, bazen birbirlerine saldırıyorlar, %99 o kovalayınca kaçıp uzaklaşıyorlar.
Bu durumda benim en kısa sürede cinsiyet ayrımı yapmam şart. Fakat bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum.

İnternette nasıl anüs-vent ayrımı yapılacağı anlatılıyor, ben erkeklerden en baskın ve renkleri canlı olan 1 taneyi akvaryumda tutmak istiyorum, dişilerin hepsini de bırakacağım. Fakat akvaryumdan yakalamaya çalıştığımda balıklar saniyesinde kapkara olup birbirlerine sokuluyorlar, ayırmak mümkün olmuyor. Geçenlerde akvaryum değişimi yaptım, kovaya koyduğumda hepsi birbirinin aynısıydı. Anüs-vent ayrımı ise tahmin ettiğimden de zordu, hiç belli olmuyor.

Bu konuda önerebileceğiniz bir yöntem var mı bana? Şu an mesela sadece balıkların davranışlarına göre hangilerinin erkek olduğunu, hangilerini ayırmam gerektiğini biliyorum. Ama kepçeyi elime alıp yaklaştığım an hepsi kararıp birbirine benzeyecek. Ayrımı gece karanlıkta yapmam mümkün değil, çünkü ayırdıktan sonra mecburen birine vermem gerekecek, uzun süre kovada bekletmek olmaz. Bu işte kullanmak için geniş 20cm lik bir kepçe dahi aldım, ufak kepçe ile yakalamak çok zor oluyor, çok hızlı balıklar. Tavsiyelerinizi bekliyorum.[/QUOTE]

Merhaba...

Öngörülerinizin hepsi doğru. Yani erkek balık baskın, daha canlı renkleri ve iri olur daha çabuk gelişir. Çiftleşme dönemi gelince agresif olur. Sadece dişileri değil herkesi kovalar. Gözlemleyerek bu bilgiler doğrultusun da bir tahminiz olacaktır ama kesin emin olmak için anüs-vent bakarak cinsiyet ayrımı yapmaktan başka çareniz yok.

Akvaryumunuz da varsa kaya-taş v.b şeyleri çıkarın. Saklanamasınlar, siz de kepçeyi rahat kullanın. Gece de yapsanız kepçeyi gördükleri anda renkleri kararacaktır.
Cinsiyet ayrımını yaparken yanılmalar olabilir. Yani yanılsanız bile zaman için de düzelte bilirsiniz. Şöyle ki; ana akvaryum haricin de küçük bir 2. Tanka (60-70 litre bir tank. ileri de yavru tankı olarak kullanabilir) ayırdığınız ya da emin olmadığınız balıkları bu tanka ayırarak gözlemleyerek duruma göre müdahale edersiniz.

İyi Hobiler...

Teşekkür Edenler: [T]226010,gandalfthegrey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir