Sp ilk yavrular-bundan sonrası


wind08Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 18
wind08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2008 14:33
Merhabalar,
Splerimi alalı 3-4 ay olmuştu. 100 lt, bol kayalıklı ve bitkili (evet anubias ve sazlar var:) 4d/1e olan akvaryumum var. 10 gün önce ilk yavrularımı da aldım ama biraz acemiliğime geldi. Aslında daha önce başka bir dişinin ağzı dolu idi, ayırayım mı aıyrmayayım mı derken dişi ya yavruları yuttu ya da diğerlerine yem oldular. Öyle olunca ikinci ağzı dolu dişiyi iyice takip edip, 15 günlükken yavruluğa ayırdım. 4-5 gün sonrada ağzındaki yavruları çıkardı. Ben işte olduğum için göremedim, annem de çok meraklıdır ve 4-5 saat süren bu işi oturup zevkle izlemiş. Çok güzeldi diyo, inşallah ikincisini görürüm.
Yalnız çok yavru kaybettim, yarısı zaten ölü doğmuş. Kalan 10 taneden de 4 tanesi 1-2 gün içinde öldü, sanırım bizimde acemiliğimize geldi. Mesela keselerinin düşmesi gerektiğini bilmiyordum, hemen sera micron yavru yemi verdik, anneyide 1 gün sonra ayırdık. Neyseki kalan 6 tanesi 10 günlük oldular ve sağlıklılar. Ayrıca bir balığın daha ağzı dolu. Bu durumda birkaç sorum olacak:
1-Bu yavruları ana tanka kaç aylık olunca salmalıyım?
2-Yeni yavrularda geleceği için küçük bir akvaryum almak gerekecek mi? Yoksa yavruluğu bölüp bölüp, idare edebilir miyim?
3-Havalar ısınınca akvaryumum suyu 28.5a kadar çıktı. Isıtıcı takılı değil artık, geceleri bile 27.5larda ısı. Temmuz, ağustosta soğutma gerekirse bunu nasıl yapacağım?
4-Spler çok ürkek, kayalık alanda çok var, hep saklanıyolar, iceman almak istiyorum ama şu sıralar baya verimli ürüyorlar gibi, bu düzenide bozmak istemiyorum. Iceman alsam, ne cinsiyette ve kaç tane almayım? Ayrıca bu yeni icemanlar, splerin üremelerini olumsuz etkiler mi?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

raydekÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 521
raydekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2008 22:19
1. Sarı prensesler çabuk büyürler. Tabi bu biraz da sunduğunuz olanaklara bağlı. Ana tankta sadece s.p. varsa 3 ay civarı sonrasında salabilirsiniz garanti olması açısından.
 
2. Büyütmek için bence de bir yavru tankınız olmalı. 50 litre civarı basit ve gösterişi önemli olmayan bir akvaryum işinizi görür.
 
3. Buz sayesinde bunu sağlayabilirsiniz ama inşallah hepimiz bu yazı problemsiz atlatırız :)
 
4. Bir tane de iceman kolonisi koyabilirsiniz bence. Ben bir problem olacağını zannetmiyorum. Zaten s.p.'leriniz artık oturmuş ve düzene girmiş.
 
Not: Ağzına yumurta almış balığı ikinci yumurta alışından itibaren 11. günde kusturun. Hem balığı yormamı hem de kayıpları minimize etmiş olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir