SPiROGYRA


KÖYLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 172
KÖYLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 11:22
 merhaba  değerli hocamlarım.

spirogya  illeti ile mücadelemi kazanmış gibi duruyorum.   tankta hemen hemen hiç spirogya görmüyorum artık.   bu yosunla olan cebelleşmemde  sürekli destek olan ergün hocama ve fatih hocam teşekkür ederim. kurtulmak için  yaptıklarımı kısaca özetlemek gerekirse. kısaca şunları yaptım diyebilirim.
1- öncelikle gördüğüm  spirogyayı  cımbız ile topladım. bu oldukça etkili bir  yöntem çünkü bu yosun taşa yada bitkilere tutunmadığı için cımbızla tuttuğunuzda resmen tereyağından kıl çeker gibi geliyor hemen.  tekrar tekrar  ortaya çıktılar ama ben toplamaktan vazgeçmedim. ve her  seferinde azaldıklarını gördüm.
2- yaptığım diğer  etkili şey ise lokal olarak excel  uygulamak oldu.  her  gübrelemede normal olarak yapacağım excel dozlamasını  lokal olarak yosunu gördüğüm yerlere sıktım. bu şekilde yosunun hemen ölmediğini ama gittikçe  zayıfladığını  farkettim. ve  düzenli olarak excel dozlamaya devam ettim. 6-8 uygulama sonrasında  yosunların artık iyice inceldiklerini ve  cansızlaştıklarını gördüm.
3- fosfatı  azaltmaya çalıştığım zamanlar oldu ama bitki gelişimini yavaşlatmamak için 8-10 günü geçmedi bu uygulamam.  ardından normal gübrelemeye devam ettim.

özetle bu yosun  diğer saç sakal yosunlarından  farklı olarak öyle bir hafta da kurtulabileceğiniz bir yosun türü değil.   yaklaşık 2 ay kadar  uğraştırdı beni ama  sabır ve inançla  mücadele edince  defetmesi mümkün.  şimdi bu yosundan  korkmuyorum. biliyorumki  çözümsüz değil.  

ama malesef şimdide  cladophara diye bir illet yosun türü daha var tankımda.   çok az bir bölgede  ama  yayılmasından korkuyorum. elle toplamaya  çalıştım ama  spirogya gibi kolay  toplanmıyor. kopuyor hemen.  lokal olarak excel  uyguluyorum ama  forumda araştırırken  excelin bu yosunu öldürmek yerine kudurttuğu yazılmış.  gene  sinirleniyorum ama  yapacak bişey yok mücadeleye devam.

cladopharaya karşı  bilinen bir yol varsa  paylaşırsanız sevinirim.
atilla18482014-03-08 11:36:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihcanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Antalya
Mesaj: 607
fatihcanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 13:27
Cladophora alg den ziyade moss gibidir, excel öldürür hatta öldükten sonra kalsiyum içeren iskeleti aylarca sağlam kalır, ancak cladophora yayılmaz eğer dengede problem yok ise onu da cımbız ile rahatlıkla toplayabilirsin, ama toplarken kırmamaya bak kırılan parçalar ile yayılırlar...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÖYLÜÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 172
KÖYLÜÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 15:11
 fatih hocam  cladopharalara excel sıktım zaten bol bol. renkleri beyazladı. gri bir renk aldılar.  onlar ölmüşmüdür?

 cımbızla topluyorum toplarkende  su çekiyorum cladophara öbeğinin etrafından ki  kopan eden olursa su ile çekilip tanka yayılmasın.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir