Su sesli kanaryalar


cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2012 10:08
Bence her akvarist evinde kanarya beslemeli.. Sebebine gelince, onu videoyu izledikten sonra anlarsınız.. 

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=TlFGm5BKC7E[/VID]

Şimdi diyeceksiniz ki bu videoda su sesi yok... İşte buyrun açıklamalarıyla su ötüşü turlamaları...

Ülkemizde sıkça beslenen milanois yani malinua kanaryaları iyi birer waterslager yani su kanaryası olabilirler..

Ötüş Tanımı: Waterslager/malinois ötüşündeki bazı bölümler; kesiksiz tempo, kesikli tempo ve sakin tempo şeklindedir (makaralı tempo, vuruşlu tempo ve sakin tempo).

Bir başlangıç noktası olarak, gelin kesikli su sesini ele alalım: burada vuruşlar ayrılır. Vuruş seslerinin hiç biri, kendi aralarında herhangibir bağlantıya sahip değildir; aralarında bir boşluk vardır ve bükülmüş bir su sesi ana ses içine yerleşmiştir.

Fokurdama vuruşunda, vuruşlar daha hızlı bir ritme sahiptir ve her biri diğerini çok yakından takip eder; ana ses içinde daha az büklüm vardır ve vuruşlar kesikli türdekinden daha az ayrılmıştır.

Akarsu sesi vuruşunda, vuruşlar birbirlerine çok daha yakın olarak sunulur ve ana ses tonu daha az büklümlüdür.

Hakem sadece su vuruşlarını gerçekten bilmekle kalmamalı, aynı zamanda bu üç su sesi arasındaki farkı da  derhal tanımalıdır.

Hakem, kesikli ya da kaynayan su manasında üretilebilen su vuruşunun bir ana ses tonu olduğu gerçeğini gözden asla kaybetmemelidir.

Fokuradayan su vuruşu kolaylıkla tanınır: Bu sesler, boğazın dibinden gelerek yükselen pes, iyi ayrılmış vuruşlarla ötülür.

Değeri, dinleyiciye verdiği müzikal hoşnutluğa bağlıdır. Su vuruşlarının ses tabanı, OUILLE, AULLE, OU, ya da  OO şeklinde icra edilmelidir.

Bir burgulu su vuruşu, sesin şiddetini bir kreşento yapamak üzere artırır ve sonra kuvvetliden piyanoya (yumuşak) ya da piyanissimoya (çok yumuşak) doğru, dalga yaparak ya da ileri ve geriye sallantılar yaparak gider, bu daha fazla değerlidir.

TURLARIN TANIMLANMASI

Kesikli Su Sesleri (Klokkende):

·        Yeterli, 1 – 12 puan

·        İyi, 13 – 24 puan

·        Çok iyi, 25 – 36 puan

Kesikli ya da ağır ağır ötülen su sesinin özel karakteri, fokurdayan su sesi ile işitilen farklı bir şekildeki ritimdir.

Esas teşkil eden sesler şunlardır: OUILLE, AULLE, OU, ve OO sesleridir. Bazen A, E, I ve U  sesli harfleri kullanılır, ancak bunlar daha az değerlidir. Sessiz harf olarak DL, BL, WL ve GL kullanılır. Bu şekilde ses rengi en iyi şekilde icra edilir. İyi esas teşkil eden seslere  bağlanmış keskin ya da sert sesli harfler de keza bu sesin değerini düşürür.

İyi temel sesli ve iyi bir şekildeki sesler daha iyidir.

Dalgalı kesikli su sesi ve dövülen bir su sesinin ikisinin birden bulunduğunu anlamalıyız. Dövülen su sesi, daha hızlıdır ancak dalgalı olandan daha az kaliteli olmamalıdır.

Dövülen su sesi, KL  ya da GL gibi sessiz harflere sahip olacaktır.  Dövülen su sesini bizlere sunarken genelde, kuşun ötüşü içinde bir çok su sesleri bulunur. Sesler sadece yarı kesikli olursa, tur değerinden kaybeder. Keza bu durumda, sesler sahip oldukları yumuşaklığı ve zenginliği de büyük ölçüde kaybeder ve bunun bir geri çekme diye düşünülmelidir.

Fokurdayan Su Sesi (Bubbling Water Beat - Bollende)

·        Yeterli, 1 – 9 puan

·        İyi, 10 – 18 puan

·        Çok İyi, 19 – 27 puan

Fokurdayan su sesi, waterslager ötüşündeki ikinci ana sestir; kesikli su sesinin sadece bir biçiminin bozulması değildir. Kusursuz fokurdayan su seslerini ötebilen bir çok kuş vardır.

Bu bir makaralı su sesine benzer gibidir ancak yükselen bir tona sahiptir. Birisi bu sesi;  bu turun temel sesi, fokurdama sesi olarak tanımlayabilir. Çünkü her vuruş sesi süre olarak daha kısadır, bu turun ritmi öncekinden çok daha  hızlıdır.

Bu ve kesikli su sesi arasındaki temel fark, gerçekte, vuruşların daha az fark edilebilir olmasından kaynaklanır. Gerçi, fokurdayan su sesi turu kesiksiz tonlar içinde sınıflansa da, bunlar vuruşlar arasında çok kısa kesintilere uğrarlar. Turun değeri, doğru temel tonda üretilen sulu seslere bağlıdır. Tur; O, OU ve U sesli harfleri ve B, W, H ve D sessiz harfleri ile ötülür.

Su etkisi farkedilmiyorsa, kuru bir su vuruşundan söz edilir ve ses değerinden kaybeder.

Akarsu Sesi (Rolling Water Beat - Rollende)

Yeterli, 1 – 6 puan

İyi, 7 – 12 puan

Çok iyi, 13 – 18 puan

Kesikli ve fokurdayan su turlarında olduğu gibi, akarsu turu da bir seri vuruşlardan ibarettir. Fark, hızlandırılmış bir ritimden ileri gelir. Sesler arasındaki aralıklar, fokurdayan su sesindekinden daha kısadır. Kalanına gelince, akarsu turunun yapısı, fokurdayan su turunkine çok benzer; O, OU ve U sesli harfleri ile W, G, D, L, R ve B sessiz harflerini kullanır.

Burada da su efekti, değer bakımından büyük bir etkiye sahiptir.

Bu turun kimliğinin tespit edilmesi, temel tonun uzunluğuna ve seslerin birbiri arkasına dizilim hızına bağlıdır.

I sesli harfini kullanan çok yüksek perde dışında, yüksek ya da düşük müzikal perde içinde sunulmuş olabilir. Tur keza değerini düşüren çeşitlemeler içinde de ortaya çıkabilir, örneğin: yüksek, düz, kuru ve su sıçratma sesi gibi.

A sesli harfi değerini düşürürken sert sessiz harflerin işitilmesi de turu daha az hoş yapar

Su Makara Sesi (The waterrol), akarsu vuruşu içinde sınıflandırılır.

Su Makara (The waterrol), diğer sessiz harflere ilaveten R sessiz harfinin kullanıldığı makaralı bir sestir.

İyi bir su makara sesi dinlenirken, birisi kendini taşlar ya da diğer nesneler gibi engeller etrafında oluşan girdaplar içinde suyun aktığı yerdeki çağıldayan bir dere kenarında hayal edebilir. O kişi, belli belirsiz etrafa su sıçratmaları ile fısıldayan önceden kestirilemeyen dalgaların etkisinde kalır.

Burada, su vuruşlarında bir sorun yoktur, çünkü tur, kesiksiz bir makaradan oluşmuştur.

Su makara’nın ana sesleri, fokurdayan su turundakilerle aynıdır: OU,O ve belirli durumlarda A sesli harfleri.

Sessiz harfler ancak duyulabilir ve R, W, L, G, D ve B harflerini kapsar. Bu sessizler, ikili ya da üçlü bir şekilde seslilerle birlikte kullanılır. Su makara sesi içinde bir yerde R harfi elzemdir. Su makara, akarsu  vuruşunda olduğu gibi puanlanır.

Chor

·        Yeterli, 1 – 6 puan

·        İyi, 7 – 12 puan

·        Çok iyi, 13 – 18 puan

Chor kesikli bir turdur; sesli harfleri kısa ve sesler arasındaki aralıklar belirgin şekilde işitilebilir. Sesleri az ya da çok “CHOR CHOR” gibidir. Sesli harfi O’dur ve sessiz harfleri belirgin çırpıntılı bir CH ve R’dir.

Bazen baştaki sessiz harfler SJ’dir (muhtemelen Ş). Sessiz harfler ve hata sayılan A sesli harfinin kullanılmasıyla ilgili yanılgılar vardır. Bülbül bu turu öter ve bu nedenle bir kez daha waterslagerların ötüşünde tercih edilmiş olur.

Yetiştiricilerin bir çoğu bu gün artık bu turu tanımaktadır. Onlar, bir chor olarak açık bir şekilde ötülse bile onu bir knor olarak alırlar.

Knor

·        Yeterli, 1 – 6 puan

·        İyi, 7 – 12 puan

·        Çok iyi, 13 – 18 puan

Knor, waterslager ötüşü içinde işittiğimiz kadarı ile, genellikle yuvarlanmış bir versiyondur. Tamamen kesiksiz bir makara şeklindeki bir turdur. Harz’ın knor’una karşılık gelir, bir çok farklı varyasyonlar içinde sunulmaz. Genelde, yuvarlanmış bir knor vardır ve gluck aksanlı bir knor’a gluck knor denir.

En değerli türü yuvarlanmış knor’dur. Tur sarmal olursa, buna burgulu knor deriz.

İyi bir knor’un ana sesleri, O ve OU sesli harfleri ile KN ve R sessiz harfleridir.

Kapalı bir gaga ötülmelidir, doğru olmayan sesli harfler daha az değer sapmalarına  ve A ve E sesli harfleri knor’un daha aşağı kalitede olmasına neden olur.

Sesli harflerin bitişik olmadığı ayrılmış knor’lar vardır. Diğerleri, hatalı sesli harflerle oluşturulunca, sulu ya da titrektir.

İdeal bir knor, kapalı, pes, melodic, kuvvetli olan ve çok kısa olmayan bir sestir; bununla birlikte çok uzun da tutulabilir.

İyi bir waterslager knor’u kısa ve “burgulu”dur.

Metalik Sesler ve Tjonken

 

·        Yeterli, 1 - 9 puan

·        İyi, 10 - 18 puan

·        Çok iyi, 19 - 27 puan

Bunlar bir waterslager için karakteristik seslerdir. Metalik sesler hariç, puan kartında bütün turlara sahip bir waterslager %100 ötüş güzelliğine sahip değildir. Metalik sesler büyük aralıklarla ayrılan seslerden oluşmuştur.

Değerli bir metalik ses; ekosuz işitilebilmelidir, ya da bu tur metalik bir ses değildir.

Birisi sık sık her hangi bir rezonans olmadan flütlerin vuruşunu işitebilir ancak, aldatılmış olmazlar: çünkü bunlar metalik sesler değildir.

Metalik sesler hert hangi bir perdeden ötülebilir; onlar başlangıçta T sessiz harfi ile başlar ve NG sessiz harfleri ile bitirirler.Ana sesler; O, OU ve U sesli harfleridir. Eğer metalik ses, O sesli harfi ile birlikte TJ ( sesler ç’ye benzer) sessiz harfleri ile başlıyor ve NK sessiz harfleri ile bitiyorsa, biz bunu bir tjonken olarak değerlendiririz.

Biz bu sessiz harfleri nadiren işitiriz; onlar tedrici olarak ortaya çıkar ancak ortaya çıktıklarında ötüşe büyük bir değer katıyor demektir.

Doğru olmayan sessiz harfler nedeniyle bir çok hata mevcuttur.

Keskin I ve düz A harfleri turun ses ve değer kaybına neden olur. Aynı şey, EU ya da IEU ile oluşturulan anasesler için de geçerlidir.

Titrek metalik sesler daha az bir degree sahiptir ve yüksek ve keskin sesler ceza puanı alabilirler.

Souten Nağmeleri ve  Flütler

·        Yeterli, 1 - 9 puan

·        İyi, 10 - 18 puan

·        Çok iyi, 19 - 27 puan

Flütler, ötüşün olmazsa olmaz bir bölümünü oluştururlar, ançak bir çok flüt onu bozabilir. Ardı ardına ötülen 4 ya da 5 flüt sesi en iyi etkiyi bırakır.

Bir temel sesin uygun olarak uzunluğunu sağlayan sesli harfler uzatılmış   ve aralıkları yeterince uzun olmalıdır.

Soetes dışında, ki bunlar daha yavaş olsa bile, flütler, turlar içinde en yavaş ritime sahiptir. Bunlar, bir sessiz harf ile daha önce oluşturulan bir sesli harf tarafından oluşturulur. En pes sesli harfler, O ve OU, en hoş melodiyi sunar. Başlangıçtaki D ya da T sessiz harfleri keskinlik katabilir. Keskin  ya da tiz flütler bütünlüğe zarar verir. TSI ya da SI gibi harf kombinasyonları cezalandırılabilir.

Souten Nağmeleri, puan kartında flütlerle birlikte sınıflanırlar.

Bunlar flütün bir şeklidir ve bu nedenle puan kartında benzer şekilde değerlendirilirler.

Son bir kaç yıldır bunların işitilmemesine rağmen, bülbülde gelen bir tur nağmesi oldukları düşünülür ve bu nedenle bunların çok cazip oldukları farzedilir. Soutes, unutulmazlardır. Bunlar, pes OU flütleri ile kıyaslanırlar. Bunlar değişik bir ana sesle ötülebilir. Bunlar ve flütler arasındaki fark, buradaki temel ses daha uzundur ve biraz pesten tize geçen bir bükülmeyle ötülür. İlk sessiz harf S ve son sessiz harf T’dir. Ritim, flütlerinkinden daha yavaştır ve ana sesler arasındaki aralıklar daha uzundur.

Wouten Nağmeleri (Woutes)

 

Wouten nağmeleri artık sunulmamaktadır ve pratik olarak yok olmuşlardır. Bunlar puan kartından çıkartılmıştır.

Tjokken and Makaralı Tjokken

 

Tjokken

 

·        Yeterli, 1 - 6 puan

·        İyi, 7 - 12 puan

·        Çok iyi, 13 - 18 puan

Makaralı Tjokken

 

·        Yeterli,  1 - 6 puan

·        İyi, 7 - 12 puan

·        Çok iyi, 13 - 18 puan

Tjokken, kesikli basit sesler katagorisine aittir. Yapısı, temel ses içinde kısa ve su etkisi olmayan kuvvetli bir sestir.

Ana ses, başlangıçta TJ (sesler ç harfinin okunuşuna benzer) sessiz harfleri ile birlikte O ve OU sesli harfleri ile sonunda K sessiz harfidir. Waterslager ötüşünü oldukça etkileyen bir bülbül tur nağmesidir

Arada sırada doğru telaffuz edilmeyen bir tjokken nağmesi işitiriz; Bu, kuş başlangıçta SJ ve sonunda G sessiz harflerini kullanmışsa ortaya çıkar.

Bir A sesli harfi ile tanımlanan Tjokken düzdür ve IO, IOU ve U ana sesleri hatadır.

Ritim, heceler arasındaki uzun aralıklarla yavaş olmalıdır. Bir O sesli harf tabanlı ve belirgin aralıklarla sunulan şekli, iyi bir tjok’tur.

 

Makaralı Tjokken (Rolled Tjokken)

Adının aksine, makaralı tjok, makaralı bir tur değildir. “Tjok” sesi her zaman kesiklidir, ancak ismin orijini, burada vuruşların hızlandırılmış ritiminin bir sonucudur.

Olası hatalar tjok için olanlarınki ile aynıdır. Eşlik eden sesler bazen daha kısadır ve iyi bir sunum, buz benzeri sert bir yüzey üzerinde hızlı bir şekilde sektirilen bir mermerin çıkarttığı tıkırtı ses gibi seslendirilmelidir.

Bir su sesi etkisi, makaralı tjok’un değerini biraz düşürecektir

Waterslager ötüşü bazen; ya hızlı bir iyi tjok, ya da yavaş, iyi bir makaralı tjok gibi tanımlanabilecek bir turu içerir. Bu durumda, puanlar sadece biri ya da öteki için verilir, ikisine birden verilmez. Olumlu çeşitlemeler için birisi, skora 1 puan ekleyebilir.

Schokkel (Berceuse)

·        Yeterli,  1 - 3 puan

·        İyi,  4 - 6 puan

·        Çok iyi, 7 - 9 puan

Schokkel, vuruşları çok ayrılmış olan kesikli bir sestir.

Eşlik eden sesler, bir sallanma hareketi içinde birbirini takip eder ve burada, bu tur ile diğer bütün kesikli turlar arasında fark vardır.

Ana ses, flüttekinde daha kısadır ve bu tur, herhangibir temel ses içinde sunulabilir. A, EU ve E sesli hafleri daha az iyi hatta genizden gelen sesler iken O, OU ve U sesli harfleri iyi seslerdir.

Sessiz harfler, H ya da bazen yumuşak bir B ya da L’dir.

Schokkel’in O ya da OU seslileri ile birlikte H sessiz harfi ile başladığında ve evvelce bahsedilen ayrılmış, sallantılı ritimi kazanmasının çok iyi olduğu düşünülür.

Sert, uzun, genizden çıkan, zorlanmış ya da hastalıklı sesler gibi bazı hatalı sesler vardır. Buna, belirli seslilerin ya da yanlış sessiz harflerin kullanılması  neden olur.

Diğer bir schokkel türü de nemli schokkel ya da sulu schokkel (waterschokkel) denilen türdür. Bu nağme kırsalda bulbul tarafından ötülür. Yapı benzerlidir ancak, ana ses su sesini çağrıştıran bir büküntü içerir. Bu nağmeyi duymak çok hoştur. Bazı kuşlar, ana seste artan ya da eksilen çeşitlemeler sunar.

Schokkel oldukça nadir bir turdur.

Zil Sesleri (Bells - Bellende/Clochettes)

·        Yeterli,  1 - 6 puan

·        İyi, 7 - 12 puan

·        Çok iyi,  13 - 18 puan

Ziller, kesikli ve ayrılmış seslerdir ancak, bunlar çok hızlı bir ritimde sunulurlar. Ana ses; başlarken L ve sonunda NG sesiz harfleri ile birlikte en çok U ya da I sesli harfleridir.

Nadir olarak, ziller daha pes temel seslerle ortaya çıkar. Bu durumda, pes zillere sahip oluruz. Bu gün zillerin sınırlı ses tonları sunulduğu göz önüne alındığında, dinleyicinin dikkatine el konması olası değildir.

Kuşlar bazı zilleri ötmeyi sever ancak, bunların aşırı olmasına ya da çok sık tekrar edilip edilmemesine dikkat edilmelidir.

Ziller ötüşe çeşitlilik katar. Mevcut olan bazı hatalı sesler; keskin ya da sert zil sesleridir.

Bir kuş, ötüşte S, ST ya da T sessiz harflerini kullandığında, tur hatalıdır demektir ve ceza puanı verilmelidir.

İyi zil sesleri nadiren işitilir.

Makaralı Zil (Rolled Bell - Belrol)

·        Yeterli,  1 - 6 puan

·        İyi, 7 - 12 puan

·        Çok ,  13 - 18 puan

Makaralı zil sesi, kesikli basit seslere bağlıdır ve bu bir makaralı tur sesidir. R sessiz harfi ile birlikte U ve I sesli harflerini kullanır

Bu tur sesi ile zil sesi arasındaki fark, onu makaralı hale getiren R sessiz harfinin kullanımındadır. Makaralı zil sesi açık gaga ile ötülür. Bu, turun  geriye kalanını kolaylıkla bozar ve ötüşü olumsuz yönde etkileyebilir.

Bazı sesli ve hatalı sessiz harflerin kullanılması turu sert, genizden çıkartılan, keskin ve kaba duruma sokar.

Makaralı Flüt (Rolled Flutes - Fluitenrol)

·        Yeterli,  1 - 6 puan

·        İyi,  7 - 12 puan

·        Çok iyi,  13 - 18 puan

Adının aksine, bu tur, makaralı bir ses değildir. Makaralı flüt, kesikli bir tur nağmesidir. Adını, eşlik eden hızlı dizilerin normal flüt ritmine göre çok daha hızlandırılmış olması nedeniyle almıştır. Her eşlik eden ses de keza daha kısadır.

Sessiz harfleri; OU, U ya da I sesli harfleri ile birbirine karışan D ya da TL harfleridir. Her hangi bir perdeden ötülebilirse de U ya da I  sesli harfleri ile en sık orta perde ile yüksek perdeden ve nadiren de O ya da OU sesli harfleri ile daha pes bir perdeden ötülür.

İyi makaralı flütler, gerçek master parçalarıdır ancak kolaylıkla bozulabilirler.

Başlangıçta S, TS, TSJ ya da T sessiz harfleri içeren sert, genizden çıkan, keskin ya da oldukça yüksek perdeden makaralı flütlerin hatalı oldukları düşünülür ve cezalandırılırlar.

İşte 120puanlık ötüşlü bir waterslager milanois...
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=cXqLPAEumf0&playnext=1&list=PL66AC1981F3A01DE2&feature=results_video[/VID]





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LIGHTNINGÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]7864,1[/B] [C]2,2,21216[/C]
Kayıt: 28/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1577
LIGHTNINGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2012 14:33
Malinois su sesine yakındır, ancak Harz(Roller) su sesinde doğası gereği bir numaradır. Harz roller olarak aratabilirseniz detaylı bilgi ve videolara ulaşabilirsiniz.ZAFER2012-08-25 14:35:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir