Sucul Bitki Bilimi Meraklılarına


AquaticPlantsÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 622
AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 20:00
Bir bitkili akvaryumun görsel güzelliğinden ziyade en çok ilgimi çeken ve beni büyüleyen kısmı hep bitkilerin bilimsel tarafı olmuştur. Bir cüce ciklet besleyen, tanganyika besleyen yada killifish besleyip onların hareketlerini inceleyen, üreme aşamalarını takip eden hobici dostlarımız onlardan nasıl keyif alıyorlarsa bir bitkinin fizyolojisi, biyolojisi, morfolojisi ve anatomisini inceleyip verdikleri tepkileri takip etmekte bana ayrı bir keyif veriyor. Sadede gelelim, aşağıda paylaşmış olduğum makale Florida üniversitesinin doğal habitatta sucul bitkilerin fotosentez araştırması ve gözlemi. Alıntıdır ve sucul bitkiler üzerine yeterli bilimsel araştırma olmaması sebebi ile tekil kaynaktır. Günümüzde halen sucul bitkilerde stoma olup olmadığı veya verimli olup olmadığı bir tartışma konusudur. Kimi mikroskopta görünen stomaların işlevini yitirmediğinden bahsediyor, kimi ise Co2 emiliminin kloroplast aracılığıyla alındığını, mevcut stomaların işlevsiz olduğundan bahsediyor. Yalnız stomalar enzimlemeyi bitki yaprağının altından yapar, üstünden terleme gerçekleştirir. Akvaryumlarımızda fotosentezi gözlemlediğimizde bitkinin bir süre sonra yaprağını kaldırdığını ve alt yapraklarının baloncuklarla dolu olduğu görürüz. Bence sucul bitkilerde stoma işlevsel aga. [:)]

FOTOSENTEZ

Fotosentez, su bitkileri ve algler dahil olmak üzere birçok bakteri türünde ve hemen hemen tüm bitkilerde meydana gelen kimyasal bir süreçtir. Bitkiler ve bakteriler sadece üç basit bileşen (karbondioksit, su ve güneş ışığı) kullanarak kendi yiyeceklerini yapabilirler. İlk fotosentez yapan organizmalar, alglerin ve bakterilerin ilk formlarıydı. Bilim adamları, dünya biyosferindeki tüm oksijeni "tersine çevirmek" veya yenilemek için yaklaşık 2.000 yıllık fotosentetik faaliyetin gerektiğini tahmin ediyorlar.

Neyse ki, insanlar ve balıklar dahil tüm hayvanlar için oksijen bu sürecin bir yan ürünüdür. Fotosentez meydana geldiği sürece, oksijen sürekli olarak havaya ve dünyanın göllerine, okyanuslarına, nehirlerine ve göletlerine salınır. Algler, bakteriler ve bitkiler tarafından yapılan fotosentez, insanların soluduğu havayı sağlar.

FOTOSENTEZİN TEMELİ

Fotosentez olmadan bildiğimiz hayat mümkün olmazdı
Çoğu bitkide fotosentez, kloroplast olarak bilinen özel hücrelerde gerçekleşir. Bitkilerde gördüğümüz yeşil renk, kloroplastların içindeki minik yeşil pigment (ışığı emen moleküller) tanelerinin sonucudur. Bu pigmentler genellikle klorofil (kloro = yeşil; fil = yaprak) olarak bilinir.

Farklı bitki türleri, fotosentez için farklı klorofil formları kullanır. Klorofil a, ışık enerjisini (güneş ışığı) kimyasal enerjiye (karbonhidratlar) dönüştürmekten doğrudan sorumlu olan pigmenttir. Pek çok bitki ayrıca diğer kimyasal işlemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olan klorofil b ve klorofil c pigmentleri içerir.

SU BİTKİLERİ VE FOTOSENTEZ

Su bitkileri de dahil olmak üzere bitkiler oksijen üretir ve ayrıca oksijen kullanırlar. Bu süreçler şu şekilde çalışır:

Güneşli bir günde, fotosentez yapan algler ve su bitkileri sürekli olarak suya saldığı için suda çözünmüş oksijen genellikle bol miktarda bulunur. Diğer birçok organizma oksijeni kullanıyor olsa da, bir oksijen fazlalığı vardır.

Gün batımından sonra, güneş ışığı olmadan fotosentez önemli ölçüde yavaşlar, hatta durur. Bu nedenle, olağan oksijen taleplerine (balıklardan, makro omurgasızlardan, kurbağa yavrularından vb.) Ek olarak, algler ve bitkiler de sudan oksijen çekiyor. Sistemdeki oksijeni kullanan çok fazla bitki veya hayvan, oksijeni tüketebilir ve özellikle birkaç gün süren bulutlu hava veya düşük ışıktan sonra daha az fotosentez gerçekleştiğinde balık öldürme potansiyeli yaratabilir .

SU BİTKİLERİNDE FOTOSENTEZ VE OKSİJEN ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

SU RENGİ
Doğal olarak oluşan çay renkli tanenler gibi suda çözünmüş maddeler, güneş ışığının su kolonuna girmesini önleyebilir. Bu, birçok kırmızı su veya kara su gölünde çok az sayıda su altı bitkisinin bulunmasının nedenlerinden biridir. Belirli bir derinliğin altında fotosenteze izin verecek kadar ışık yoktur. Bu göller, güneş ışığı ile doğrudan temas halinde olan, çıkıntılı veya yüzen yapraklı bitkileri destekleyebilir.

BULANIKLIK
Bol miktarda asılı kil, silt veya fitoplankton (serbest yüzen algler), bir gölü bulanık veya bulanık hale getirebilir, bu da düşük ışık koşullarından dolayı dalgıç bitki fotosentezini ve büyümesini yavaşlatabilir veya engelleyebilir.

Florida'nın Apopka Gölü, bulanık bir gölde meydana gelebilecek döngünün güzel bir örneğidir. Suda güneş ışığını bloke eden, dağıtan veya emen bol miktarda yosun ve asılı tortu nedeniyle, suya daldırılmış bitki toplulukları yeniden oluşamadı. Dipte yeterli toprağı sabitleyen bitkiler olmadığında, tortular rüzgar ve dalga hareketiyle yeniden asılı kalmaya devam ederek bulanıklık problemini daha da ileriye götürür.

BULUTLU HAVA
Birkaç gün süren bulutlu hava, fotosentez hızını yavaşlatarak su kütlesi içinde daha düşük oksijen üretimine neden olabilir. Havalandırıcılı küçük bir balık havuzunuz varsa, bulutlu havalarda açın. Daha fazla bilgi edinmek için Gölet Yönetiminde Havalandırmanın Rolü'nü okuyun .

GÜN UZUNLUĞU
Daha az gün ışığı saati (sonbahar ve kış boyunca) ayrıca fotosentezi ve ayrıca sıcaklık ve nemi etkiler.

YAPRAK ÖZELLİKLERİ
Bir yaprağın durumundaki değişiklikler (yaşlanma, yırtılma vb.), Yaprakların dalda dizilişi, hatta bir yaprağın şekli ve boyutu bile bir bitkide meydana gelen fotosentez miktarını etkiler; Öyle ki, ışığa karşı toleranslarına bağlı olarak zaman içinde iki farklı bitki türü gelişmiştir.

"Güneş bitkileri", ışık yoğunluğu arttıkça artan bir fotosentez oranı yaşarlar. Bir "güneş bitkisi" üzerindeki yapraklar, gölge bitki yapraklarından daha belirgin loblara sahip, daha küçük ve daha kalın olma eğilimindedir. Bu yapraklardaki özel hücreler daha yüksek fotosentez oranlarına izin verir.

"Gölge bitkileri", çok fazla ışık mevcut olsa bile daha düşük bir hızda fotosentez yapar. Yaprakları daha az klorofil hücresiyle daha ince ve daha uzun olma eğilimindedir, bu da düşük ışık koşullarında fotosentez yapmayı kolaylaştırır.

IŞIK ZAYIFLATMA VE FOTOSENTEZ

Bitkiler, insanlarla aynı görünür ışık spektrumunu kullanır (400 ila 700 nanometre arasındaki dalga boyları).

Bununla birlikte, su altında yaşayan su bitkileri fotosentez için ihtiyaç duydukları ışığı elde etmekte daha zorlanırlar; asılı parçacıklar, çözünmüş maddeler ve su derinliği, suya nüfuz eden ışık miktarını sınırlar.

Su derinliğindeki ışık azalmasını (veya zayıflatmayı) tahmin etmenin en az iki yolu vardır.

Secchi disk: Işık azaltımını ölçmenin en kolay ve en ucuz yöntemi bir Secchi diski kullanmaktır. Siyah beyaz disk suya indirilir ve görünmez hale geldiği yer Secchi derinliği veya Secchi şeffaflığıdır. Bu ölçüm elde edildiğinde, bir ışık zayıflama tahmini elde etmek için bunu ikiyle çarpabilirsiniz. Örneğin, gölünüz için bir Secchi derinlik okuması 5 fit ise, 10 fitlik hafif bir zayıflama tahmini elde etmek için 2 ile çarpın. 2 x 5 fit Secchi derinliği = 10 fit ışık zayıflaması

Bu, gölünüzün 8 fit derinliğinde ve Secchi derinliğinin 5 fit ise, ışığın muhtemelen gölün dibine ulaştığı ve daldırılmış bitkilerin dibinde büyümesinin beklenebileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, Secchi disk okuması sadece 3 fit ise ve göl derinliği 8 fit ise, ışık muhtemelen dibe nüfuz etmiyordur (2 x 3 fit Secchi derinliği = 6 fit ışık zayıflaması). Bu durumda, su altındaki bitkiler muhtemelen dipte büyümeyecektir.

Çoğu insan Secchi diskini su berraklığını ölçmek için bir araç olarak düşünür. Bununla birlikte, belirli bir su kütlesinde büyümesini beklediğimiz suya daldırılmış bitkilerin bolluğunu ve türünü tahmin etmek için de kullanılabilir.

Elektronik ışık ölçer: Işık zayıflamasını ölçmenin ikinci yöntemi, bir elektronik ışık ölçer içerir. Yüzeyin hemen altında ve ayrıca farklı derinliklerde bir okuma alınır. Okumalar, ışık zayıflamasını hesaplamak için aşağıdaki formülde kullanılır:

Iz = I0 e -kz

Nerede

Iz ,
I0 derinliğindeki ışığın yoğunluğudur, suyun yüzeyinin hemen altındaki ışığın yoğunluğudur
e , doğal logaritmadır
k , ışığın aşağıya nüfuz etmesi (veya "ışıma") için katsayı olan dikey zayıflamadır (azaltma).

Beğenenler: [T]229301,kaanbalcı61[/T][T]213236,Aplot[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]44449,Uzay[/T][T]228875,mentalixx[/T][T]161975,z.b.s.k[/T][T]201103,jaws78[/T][T]218464,Rudas[/T][T]58613,KubilayK[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]236910,ceriicey[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]44449,Uzay[/T][T]201103,jaws78[/T][T]73007,Öğretmen Ali[/T][T]58613,KubilayK[/T]
+1: [T]201103,jaws78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir