Sump'ta Bambu kullanımı


intelicÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 106
intelicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 18:20
 
[QUOTE=Demasonilover]Zaten oldum olası siporax yada substrat gibi biyo halkaların ciddi oranda nitrat tükketiğine inanmamışımdır, hala daha da inanmıyorum. 
[/QUOTE]

[QUOTE=Yunus]
Filtrem'de ilk etapta 5 6 lt sera siporax vardı , nitrat sorunu çıkınca 3 lt daha ekledim sonuç hiç değişmedi.
Bu konuda bende sizin söylediğinize katılıyorum.
Fazlasıya siporax koymama rağmen nitrat'ta bir düşme göremedim.
[/QUOTE]

Selamlar, alıntıladığım bölümlerde yanlış bir anlama, algılama gördüğüm için bir bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Siporax gibi filtre malzemelerinin ve aslında genel olarak dış filtrelerin ve sumpların işlevi nitratı yok etmek değildir! Bu konunda mutlaka nitrit-nitrat döngüsü makalesini okumanızı öneririm. Diş filtrelerin ve sumpların birincil amacı biyolojik filtrasyondur: Amonyak > Nitrit > Nitrat.  Bu anlamda akvaryum suyunda nitratın bulunması iyi veya kötü fark etmez, bir biyolojik filtrasyonun gerçekleştiğine işarettir. Eğer akvaryumunuzdaki nitrat oranı yüksekse bunun nedenini dip çekimi, su değişim sıklığı, yemleme sıklığı ve yoğunluğu genel olarak genel biyolojik yük, yani canlı yükü bakımından irdelemeniz gerekir. Lütfen bilmişlik tasladığımı düşünmeyin, ne öğrendiysem akvaryum.com'dan öğrendim. Azot döngüsü konusunun akvaryum biliminin temel unsurlarından biri olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla... intelic2009-10-04 18:22:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 23:33
Hakan Bey estahfirullah bilgiçlik tasladığınızı düşünmüyorum; bizlerde çoğu şeyi siz gibi akvaryum.com'dan öğrendik, fakat sizde af buyurursanız bende size bir tavsiyede bulunayım.

Azot döngüsü gibi akvaryum sevdasının belkide en temel makalesini okunmasını tavsiye edeceğiniz kişileri kayıt tarihini, attığı mesaj sayısını, yaptığı akvaryum tanıtımlarını kısaca inceledikten sonra seçin derim.

Kısaca özetlediğiniz nitrat düşürme yöntemlerinin tamamını kusursuz uygulasanız dahi bitkisiz tanklarda nitrat ile yinede bir takım sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Bambuyu deneme ve/veya deneme teşebbüslerimiz bundan ileri geliyor...

Saygılar.
Demasonilover2009-10-04 23:37:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

intelicÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 106
intelicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 23:21
[QUOTE=Demasonilover] Azot döngüsü gibi akvaryum sevdasının belkide en temel makalesini okunmasını tavsiye edeceğiniz kişileri kayıt tarihini, attığı mesaj sayısını, yaptığı akvaryum tanıtımlarını kısaca inceledikten sonra seçin derim.

Kısaca özetlediğiniz nitrat düşürme yöntemlerinin tamamını kusursuz uygulasanız dahi bitkisiz tanklarda nitrat ile yinede bir takım sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Bambuyu deneme ve/veya deneme teşebbüslerimiz bundan ileri geliyor...

Saygılar.
[/QUOTE]

Bahri bey, iyi güzel diyorsunuz. Ben de zaten nitratı düşürme çabalarına karşı değilim ki? Tam tersi bu konuları ilgi ile takip ediyorum. Yunus beyin yaptığı çalışmaları büyük bir dikkatle takip ediyorum ve büyük saygı duyuyorum. Fakat foruma kayıt tarihi, mesaj atma sayısı, akvaryum tanıtımları verilen yanlış bilgiyi doğru yapmaz! Bunu yazarken amacım Yunus beyi suçlamak değildir... Demek istediğim şey, bu konuları çok sayıda kişi okuyor ve burada yazılanlardan hareketle "demek siporax nitratı tüketmiyormuş, demek buna ihtiyaç yokmuş vs." gibi fikirlere kapılmaları mümkün olabilir.

Asıl konuya geri dönecek olursak, keşke Discovery kanalındaki Mythbusters programında olduğu gibi deneyler yapabilme şansımız olsa. Aynı miktarda nitrat oranına sahip su, aynı hacimdeki kaplara konsa, birine bambu, birine su mercimeği öbürlerine vs. vs. konsa ve bir de kontrol kabı olsa. Gerçek ve doğrudan kullanılabilir bilgiler elde edebilsek, nitrat konusunda ve daha bir çok konuda ciddi yol alma şansımız olurdu. Yunus bey elindeki imkanlarla bunu yapmaya çalışıyor, öncülük ediyor, tebrik etmek lazım.

"Sınanmamış bilgi, güvenilir bilgi değildir..."
intelic2009-10-06 00:00:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 13:15

[QUOTE]"Sınanmamış bilgi, güvenilir bilgi değildir..."[/QUOTE]

Evet hiç şüphe yokki değildir fakat kendi kişisel deneyim/düşünce/tecrübelerimizi bu sitede paylaşmadığımız sürece Mythbusters'ları sanırım birkaç yüzyıl daha beklememiz gerekecek çünkü biz akvaryum sevdalıları için discovery gibi bir kanal iki deli bilim adamı bulup bahsettiğiniz deneyleri yapmayacaktır muhtemelen Kahkaha

Konuyu dağıtıp, geyik muhabbetine çevirmeden eğreti iddiamı netleştireyimki en azından ne düşündüğüm yanlış anlaşılmasın.

Kabul gören iddia : Sera siporax, eheim substrat pro, seachem matrix vs ... gibi seramik halkaların içine yerleşen bakteriler buradaki geniş yüzey alanında gerekli ortamı bularak, akvaryum suyunuzu biyolojik olarak temizler ve balıklarınıza sağlıklı bir ortam sunar.(Asıl tartışma konusu azot döngüsü ve/veya bakteriler olmadığı için altı çizili  yerleri kısaca atlıyorum)

İddiaya göre örneğin siporax her bir litresinin 200 lt akvaryum suyunu biyolojik olarak arıttığı söyleniyor(ürünün satışının gerçekleştirildiği sitelerde ve referans olarakta üretici firma gösteriliyor)

Eheim substrat pro: Her bir litresinin 450 m2'lik yüzey alanı sağladığı belirtiliyor yine benzer şekilde.

Şimdi iredelenmesi gereken bana göre şu: Siporax diyorki benim 1 litrem 200 litre su temizler eheimde diyorki bir litremde 450 m2 yüzey alanı vardır. Bu iki firma hepimiz biliyoruzki marketin liderleri fakat 200 litre akvaryum suyu demekle ne kastediliyor acaba bu nasıl bir 200 litredir ? Tey%20Tey


Ben ikiyüz litrede 1 çift zebra besleyenide bilirim karma malawi diye 30 balık besleyende bilirim şimdi sera hangi 200'ü temizliyormuş acaba o 30 balık günde bir kere pisleyip, iki tur atsınlar suda, terleri, şunları, bunlarını değil siporax, feriştah olsa biyolojik temizlik felan hikaye 1 aya kalmaz bütün balıklar ya mantar olur ya iç dış parazit; yanlışım varsa söyleyin.

Eheim pro ise diyorki 450 m2 yüzey alanı iyide güzel kardeşim ne kadar suya, kaç metre kare yüzey alanı lazım ve bu hesabın şaşmaması için kaç litre suya kaç balık gerekiyor, bitkili, bitkisiz ??? Akla daha onlarca soru gelir....


Zihnimizi bu tür girdaplardan kurtaracak tek emin yol kaliteli test kitleriyle su parametrelerini düzenli olarak kontrol etmek değil mi ?

Ha şimdi ikinci bir gerçekten bahsetmek lazım : Bitkisiz, canlı yükü nispeten yüksek tanklarda(benim tanktaki canlı yükü akvaryum.com'un verdiği tabloya göre çok düşük aslında 920 litrede 24 balık besliyorum) dip çekimini yıllardır aksattığımı hatırlamam, yemleme yaparken tek kriterim kuma tek yem tanesi değmeyecek, artık sera yada tetra denen yemleri bile kullanmamaya çalışıyorum yeteri kadar kaliteli değil diye ama nitrat hala daha 70'in üstünde. Sumpta 8 litre siporax ve 8 litre substrat pro var bir o kadar daha eklesem, kalıbımı basarım 70 olan nitrat 60'a düşmez.

Şimdi seramik halkaların azot döngüsü sayesinde nitratı yediği içtiğine inanmamı bekleyen çok adam çıkacaktır biliyorum, ''sen bilmiyorsun, sen anlamıyorsun'' diyende olacaktır ama körü körüne bunlara inanacağıma bambuyla, su mercimeğiyle yapacak çok işim var. Tey%20Tey



Demasonilover2009-10-07 13:16:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 237
YunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 18:58

Deniz akvaryumu filtreleme sistemlerinde sump'ta elyaf harici hiç bir filtre meteryali bulunmuyor.

Bunun nedenini ise ne kadar filtre malzemesi o kadar nitrat üretimi şeklinde tabir ediyorlar ve filtrede hiç bir meteryal kullanılmıyor.
Kullanılan elyafta su içerisinde değil suyun dışında suyun direkt aktığı yerde kullanılıyor. 
Tuz'lu suyun en büyük avantajı p.s. bunu bizim tatlı su akvaryumlarında kullanma şansımız yok.
Ama anladığım kadarıyla filtrede ne kadar çok malzeme varsa nitrat oranı o kadar artıyor..
Tuz'lu su sistemlerinde elyaf 2 güne bir değiştiriliyor bunun nedenini ise nitrat üretmesine müsade vermemek için deniyor.
Tuz'lu suda bakteriler için canlı kayalar yetiyor ama tatlı suda bakteri kolonileşmesi için nasıl bir yöntem geliştirilmeli bunu sürekli düşünüyorum.
İlk iş olarak üç gözlü olan sump sistemimin bir gözünü tamamen boşalttım sadece 1 gözünde filtre metaryali kaldı.
Bunda'da mavi sünger siporax elyaf var.Diğer gözde Bambu,su mercimeği ve su marulu en son gözde kafa motoru var.
Yavaş yavaş diğer filtre meteryallerini çıkartmayı en son olarakta sadece pislikleri tutması için su dışında elyaf kullanmayı düşünüyorum ama bunu düşünürken sistemin çökmesinden korkuyorum.
 
Deniz akvaryum'larında kullanılan sistemin fotoğrafı aşağıdadır.
Resimde görüldüğü gibi elyaf ve mavi sünger kule sayesinde su dışında duruyor.
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

intelicÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 106
intelicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 19:02
[QUOTE=Demasonilover]
Şimdi seramik halkaların azot döngüsü sayesinde nitratı yediği içtiğine inanmamı bekleyen..
[/QUOTE]

Nitrat, azot döngüsünün son halkasıdır. Seramik halkalar nitrat yemez? Amonyak yer, nitrit kusar, nitrit yer, nitrat kusar... Akvaryuma 10 ton seramik halka kosyanız da nitrat düşmez !!! Nitratı sadece ve sadece su değişimi düşürür! Ve bitkili akvarumda bitkiler tarafında tüketilir.

Hala aynı şeyi iddia etmeniz ilginç, benim buna hala cevap vermeye çalışmam daha da ilginç... Son mesajımdır...

Yunus bey, amacım açtığınız konuyu baltalamak değildi. Çalışmalarınızda başarılar...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 237
YunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 19:26
[QUOTE=intelic] [QUOTE=Demasonilover]
Şimdi seramik halkaların azot döngüsü sayesinde nitratı yediği içtiğine inanmamı bekleyen..
[/QUOTE]
Yunus bey, amacım açtığınız konuyu baltalamak değildi. Çalışmalarınızda başarılar...


[/QUOTE]
Bu tarz seviyesini koruyan tartışmalar hoşuma gidiyor.
Her bir yazışmada değişik bir bilgi sahibi oluyorum.
Benim yapmak istediğim şey aklıma gelenleri burada paylaşıp bilen arkadaşların bu konular hakkındaki görüşlerini almak.
Bilgilerinize ve yazdıklarınıza saygım sonsuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 00:34
[QUOTE=intelic] [QUOTE=Demasonilover]
Şimdi seramik halkaların azot döngüsü sayesinde nitratı yediği içtiğine inanmamı bekleyen..
[/QUOTE]

Nitrat, azot döngüsünün son halkasıdır. Seramik halkalar nitrat yemez? Amonyak yer, nitrit kusar, nitrit yer, nitrat kusar... Akvaryuma 10 ton seramik halka kosyanız da nitrat düşmez !!! Nitratı sadece ve sadece su değişimi düşürür! Ve bitkili akvarumda bitkiler tarafında tüketilir.

Hala aynı şeyi iddia etmeniz ilginç, benim buna hala cevap vermeye çalışmam daha da ilginç... Son mesajımdır...

Yunus bey, amacım açtığınız konuyu baltalamak değildi. Çalışmalarınızda başarılar...


[/QUOTE]

Hakan Bey karşı tarafa cevap hakkı doğuracak, kişiyi zan altında bırakacak yorumların ardından son mesajımdır demek doğru değildir lakin konu hakkında konuşmak istemiyorsanız yazdığım son cümleyi alıntılayarak doğrudan bana göndermede bulunmamalısınız !

Nedense başından beri azot döngüsünü bilmediğim kanısına kapıldınız ve hala daha aynı şeyi dayatıyorsunuz azot döngüsünü inanın çok iyi bilirim. Forumumuzda ve forum dışında şimdiye kadar ne kadar bilimsel makale bulsam her seferinde acaba bu defa farklı birşey bulabilirmiyim diye hep okumuşumdur, hepte okuyacağım...


Eğerki seramik halka nitrat düşürmez diyorsanız bu benimle hem fikir olduğunuz anlamına gelir, bende başından beri piyasada substrat olarak bilinen ve nitratı düşürdüğü iddia edilen filitre medyasının bunu yapmaktan uzak olduğunu vurgulamaya çalışıyordum. Belki sizin haberiniz yok ama firmalar gerek kendi resmi sitelerinden, gerek yayınladıkları dergilerle, gerekse online satış firmaları üstünden yüksek fiyatlara sattıkları bu filitre medyasının nitratı düşürdüğünü iddia ediyorlar ve hatta bu, şu anda bile akvaryum.com tarafındanda kabul gören bir teorem durumunda.

Elimde şu anda ''Sera Rehber'' dergisinin ''Akvaryumumu Nasıl Kurarım?'' adında ücretsiz yayınladığı dergi mevcut sizin için 22. sayfayı tarayarak müsadenizle gerçeği görmenizi sağlamak istiyorum.



Gördüğünüz gibi Hakan Bey Sera, sera siporax ile ''Daha az su değişimi'' demeklede kalmayıp, siporax halkalarının nitratı devamlı düşüreceğinide iddia ediyor, üstelik bunu sadece bu dergide değil, daha bir çok kaynakta tekrarlıyor, örnekler artırılabilinir; benim itirazım bunadır, umarım anlamışsınızdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 237
YunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 08:58
[QUOTE=Demasonilover]
Sera siporax ile ''Daha az su değişimi'' demeklede kalmayıp, siporax halkalarının nitratı devamlı düşüreceğinide iddia ediyor, üstelik bunu sadece bu dergide değil, daha bir çok kaynakta tekrarlıyor, [/QUOTE]
Sera'nın kendi sitesindede aynı şeyi söylüyor.
Aşağıdaki link'ten okuyabilirsiniz.
Ayrıca sitedeki sera labaratuvar kısmına girip gerekli bilgileri yazdıktan sonra nitrat bölümünü 50 üzeri yazdığınızda direkt sera siporax öneriyor.
Firmanın söylemek istediği şey siporax nitratı düşürür demek oluyor ama ben buna inanmıyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 09:17
Olaya şöyle bakmak lazım.Elimizde bir substrat var ve mekanik olarak hem aerob hem de anaerob bakterilerin yerleşmesi için hazırlanmış.Doğrudur,dış yüzeyleri  aerob,iç yüzeyleri anaerob bakteriler için yapılmış olabilir ancak bu sera siporaxın mekanik yapısının hiç bozulmaması halinde geçerlidir.Bu gibi yapıların gözenek ve odacıkları zamanla korozyona uğrayarak şekil değiştiriyor.Şeklinin değişmesiyle ve odacıklarının büyümesiyle beraber hem yüzey alanı azalır hem de anaerob bakteri sayısında ciddi düşüş olur.Eğer ki içerilere oksijen giderse bu sefer orayı aerob bakteriler işgal eder.Bu demek değildir ki oksijenli ortamda tüm anaeroblar ölür.Elbette böyle değil ancak yarışmalı bir gelişme olduğu ve aeroblar anaeroblardan oldukça hızlı olduğu için zamanla onların yerini alırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 10:58
Onurcum inan şimdiki aklım olsa hayatta ne substrata, nede siporaxa milyarlarca para öderdim bence bu kesinlikle saflık, para tuzağı yada ne dersen o ...

Konuya senin kadar hakim değilim tabi, korozyondan dolayı yayılımcı aerobların, uyuşuk anaeropların yerlerini işgal ettiğinide şimdi senden duymuş oldum(vay namussuzlar vayyy Big%20smile) !

Ne varki şimdi herhangi birimiz bir başlık açıp ''500 lt tankım, 150 lt sumpum var, malawi besleyeceğim, bitki düşünmüyorum; sumpımı nasıl doldurmalıyım?'' desin bütün forum siporax der başkada bişey demez; erkeksen çık, şurda tartıştıklarımızı orda tavsiyeye dönüştür bakalım Höyt

Kızanlar, küsenler, aba altından sopa gösterenler, kalın kafalı muameleleri vs ... (Sanırım abartmıyorum) 500 litre bir tanka uygun düşecek miktarda siporax yada her ne kullanılacaksa verilecek parayla çok rahat bambu, su mercimeği alınıp çok daha doğal ve etkili bir yöntemle biyolojik arıtım yapılabilinir.(Hiç seramik halka kullanılmasın demiyorum, bence mekanik filitrasyon için en azından tatlı su akvaryumlarında gerekli fakat bu ayrı bir tartışma konusu dolayısıyla buraya girmeyeceğim)


Bu arada bir soruda size yönelteceğim Yunus Bey izninizle : Yüksek nitratı bambu ve su mercimeği yardımıyla 10'a kadar düşürüdüğünüzü söylemiştiniz, peki 10'a düşen nitrat mevcut bambular ve mercimekler ile devamlı aynı seviyede mi seyrediyor yoksa başlarda düşen nitrat, daha sonraları dalgalanmalar yaparak yükselme eğilimi mi gösteriyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 237
YunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 17:25
[QUOTE=Demasonilover]
Bu arada bir soruda size yönelteceğim Yunus Bey izninizle : Yüksek nitratı bambu ve su mercimeği yardımıyla 10'a kadar düşürüdüğünüzü söylemiştiniz, peki 10'a düşen nitrat mevcut bambular ve mercimekler ile devamlı aynı seviyede mi seyrediyor yoksa başlarda düşen nitrat, daha sonraları dalgalanmalar yaparak yükselme eğilimi mi gösteriyor ?
[/QUOTE]
İşlerimin yoğunluğundan ve bambulara güvenimden dolayı su değişimini 3 hafta kadar aksattım.
Ölçüm yaptığımda nitrat'ın 25 ml seviyelerine yükseldiğini gördüm.
25 ml fazla bir miktar değil ama anladığım kadarıyla 30 adet bambu geç su değişimlerinde akvaryum hacmime göre az geliyor.
Önümüzdeki günlerde Antalya'ya gideceğim Antalya'da bambu'yu Afyon'a göre daha ucuza alabiliyorum.
Antalya'ya gittiğimde 30 adet daha bambu almayı düşünüyorum.
Bambu alacaksanız mümkün olduğunca en kısalarını almanızı tavsiye ederim Bahri bey.
Bambu'ların sürgünleri inanılmaz dercede kısa sürede uzuyor ve bambu'lar dolabın içine sığımaz duruma geliyor.
Su mercimeği konusuna gelince sump içimdeki sirkilasyondan dolayı bunları bir arada tutmak zor oluyor.
Sump'ta su eksilmesinden dolayıda sump camına yapışıp kuruyor.
Bunların bir arada durması ve sirkilasyona kapılmaması eksilen su'dan etkilenmemesi için bir çare düşünüyorum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 20:52
Cevap için teşekkürler Yunus Abi bende bugün forumdan ssnack isimli arkadaşla kanal kanal gezip su mercimeği ve ismini yada cismini bilmediğim tuhaf bir bitkiyi alıp geldim eve Kahkaha

Su mercimeklerini yavruluğun içinde 160 litrelik yavru tankına koydum bile sorun olmayacak gibi duruyor şimdilik o tuhaf bitkiyide saçma sapan bir şekilde taşların arasına sıkıştırdım binde bir ihtimal tutar diye koydum işte delik etmeden siporaxla felan olmuyor bu iş Sok

Tutarsa zaten abime sözüm olsun kargoya koyar yollarım ama bambuyu ucuza bulduğun yerin mümkünse kartını alırsan benim için sevinirim belki bende sipariş ederim daha sonra...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 21:18

Yunus abi,bitkiler sadece azot kullanmaz.Bu yüzden ya su değiştireceksin,ya da gübre ekleyeceksin.Başka çaresi yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir