süngerler hakkında...


emin3874Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 30
emin3874Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 12:32
Süngerlerin ağırlıklı olarak planktonla beslendiğini zannederken Dr. Jasper de Goeij yaptığı bilimsel çalışmada süngerlerin çözülmüş organik karbona - dissolved organic carbon (DOC) bel bağladığını söylüyor.

Organik karbon süzülürken işin çoğunluğu tanımlamayı yapan hücrelerin-choanocytes suyu hayvana pompalamasıyla gerçekleşiyor. Yaptığımız testte bir hücrenin (Halisarca caerulea) 5.5 saatte bölündüğünü gördük. Bu DOC u yiyecek olarak kullanamayan canlılar için yiyecek kaynağı sağlıyor.

"Süngerler yiyeceklerini sudan karşılamıyorlar. Çünkü besin yönünden çok zayıf ortamlarda yaşıyorlar bazen günlük 100 lt suyu süzmek durumundalar. Bu da süngerlerin virüs, bakteri ve zehirli organizmalarına takılma şansını arttırıyor. Bu durum süngerlere ciddi zarar verirken, süngerler hücrelerini sürekli yenilemek zorunda kalıyorlar."

Organik karbonlar akvaryumlarda çoğu zaman yiyecek olarak kullanılmıyorlar. Zira bunların %20si mercanların mukuslarından kaynaklanıyor. Mercan salgıları bakterilerin yiyecek ağını engelliyor. Bu döngüde karbonu geri dönüştüren süngerler önemli rol oynuyor.

Akvaryumlarımızda bu ağ için yapabileceğimiz sadece manuel olarak dışarı atmak oluyor. Süngerler eşsiz filtrasyonlarıyla ve resif akvaryumları için doğal yiyecek kaynağı sağlıyor.

Önümüzdeki yıllarda cryptic refugiumlar, makro alglerden oluşanlarla yer değiştirmesi kaçınılmaz olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir