Tatil Geliyor - Bendende 1 tane Otomat Yemleme


tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2010 09:56
Ciddi anlamdaki ilk dıy projem. Tatil uzun olunca ve yemleme cihazları 30 TL den başlayınca bu işi nasıl 3 tl ile bitiririm hesabı yaptım.3 tllik bisküvi,çukulata aldım. İçini yedim dışını kullandım :)

Yasal uyarı : Kullanılan malzemeler aşırı kalorilidir, bu proje göbek yapar.

Gereken malzemeler :
- Eski bir duvar saati (Veya en az kibrit kutusu büyüklüğünde motoru olan çin malı saat)
- 2 adet Kafkas marka fındıklı acıbadem paketi (Veya 2 adet etipuff paketi) Resimlerde eti pufla başlasamda sonra acıbadem kabına yöneldim. Fark yok. İkiside hafif ve aynı şekilde işleme aldım. Hafif olması çok önemli. Gıytırık saat nasıl çevirecek kutuyu yoksa :)
- 1 adet tatlıkaşığı (kadranla akrep ibresi arasında akrep ibresi kontrolsüz bükülmesin diye destek olacak)
- 1 adet eski bıçak veya saat ibreleri aliminyum veya metal türüyse onlarada olur
- 2 parça kağıt (yem haznesi olacak kadar ufak)
- selebant veya herhangi bir bant yapıştırıcı
- Karga burun (Isıtma işlemlerinde eliniz yanmasın diye)

Hasta Saatin göstergeleri çıkarılır
Hasta Göbek (Motorun olduğu bölme) çıkarılır
Hasta Ben akrep aliminyum olduğundan onu ısıtıp Acıbadem bisküvi kabına delikler açtım. İlk olarak önemli olan nokta merkeze gelecek şekilde yuvarlak bir delik açmak. (Deliğin min ebatı akrebin girdiği yuva kadar olmalı. Rahat dönmeli.) İkinci olarak açılacak diğer delik akrebi büktüğünüz yerden kaba rahat girecek şekilde olmalı. Bu sayde kabı herhangi bi yapıştırıcı kullanmadan saat motoruna sabitlemiş oluyoruz.
Hasta Acıbadem kabının diğer yüzüne 1 geniş delik açıyoruz. Bu delikten yem dökülecek. Dar oması işimize gelmez. Esas olarak rotring kalem kapağının 2 katı yeterli bi delik olabilir.
Hasta O delikleri içerden kavrayacak şekilde 2 adet ufak kağıt parçasını yuvarlayıp yapıştırıyorz. Köşe kesim yaparak yan yatırmamız gerekir. Yoksa yemi rahat almaz veya hiç alamaz.
Hasta Acıbadem kapağını kapatıyoruz (Geçirmeli bi kapama sistemi var en ideal yem haznesi bu oldu o yüzden)
Hasta Dilediğimiz kadar toz yem pul yem veya granül yem atıyoruz yem dökümü için açtığımız deliklerden. Kapsül yemler deliklerden geçmiyor 3-4 tanesi yanyana gelince kapanıyor. Bu zannedersem paralı yemleme cihazlarındada olur.Deliği genişletirseniz kutudaki yemi 1-2 kullanımda araya verir :D
Hasta  Yaklaşık olarak yemleme gündüz olacak şekilde konumunu ayarlayıp bırakıyoruz. Bu arada belirteyim yemin miktarını içeriye kıvırdığımız silindir şeklindeki kağıt parçaları belirleyecek. Onu kısa tutarsanız az yem atacak ,uzun tutarsanız çok yem atacak. Balık sayınıza göre deneyip sonucu görün.
Hasta Eti puff paketiyle yapacaksanız tek farkı 2 ayrı paketi işiniz bitince yapıştırıcıyla yapıştırmak olacak.(japon tercihimdir)

Hasta Eti puffla başladım sonra kab ufak geldi gözüme acıbadem kabıyla devam ettim.50 küsür canlı doğuran balık olunca yetmiyor. Resimlerdeki kabı sanki hep acıbadem kabıymış gibi görün lütfen :D

Ayrıca bu düzenek tahmini max 5 gün yemleme için uygundur. Tek delikten 5 gün idare eder. 12 saatte 1  yemleme yapar. 180 derece paraleline 1 delik daha açarsanız günde 4 defa yemler.Ben öyle yapmıştım. Ama gereksiz bulup dışardan bi bantla geri kapattım. Yem erken biter alimallah.idare edecek sistem yapıyoruz. Balıkların karnını doyurmaya çalışmıyoruz :D Yinede keyf sizin.


Resimler :




















Ve son resimlerde görüldüğü üzere gece sabitlediğim sistemi sabah yemleme yapmış halde buldum. Sonuç sistem çalışıyor :)  Kolay gelsin. Bu arada her yer yem oldu ,anneniz veya eşiniz görmesin böyle bir durumu ,tepki kötü oluyor. Lütfen yem doldururken huni kullanın,saçılmasın sağa sola :) tremusa2010-11-10 10:40:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darcan_22Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 140
darcan_22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2010 11:50
Tebrikler. Oldukça yaratıcı bir çözüm ... darcan_222010-11-10 11:50:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExtremEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ExtremEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 10:23
İkinci tura yem kalmayacaktır , hem yemler bantlara yapışmış hemde kağıt hunileri nekadar dar bıraksanızda toz yemler saat ağır ilerlediği için hepsi hununin içine girecek ve tamammı akvaryuma dökülecek,akvarumdan çıkan buhar bantları yerinden sökebilir, büyük sıkıntı yani. Şahsen balıkların sağlığıyla ilgili konularda dıy projelere karşıyım , formda 15 tl ye yemleme makinaları var , bu parayı çıkaramıyorsa insan bu hobiye zaten başlamamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 10:52
Bugün itibari ile 4. kez yemlemiş ve halen devam etmekte. Dediğim gibi içine yerleştirdiğiniz kağıttan silindirin kalınlığı ve uzunluğuna paralel  miktarda yem atacaktır. İlk yemlemeler biraz yoğundu ,düne oranla %30-50 civarında azalma gözlemledim .Yarın tamamen bitecek gibi ama dediğim gibi idarelik bir sistem. Bu da bikaç gün iş görür görünüyor şimdilik.

O bantlar siyah bant ,suyla gevşemeyeceğine,açılmayacağına eminim. Silindir kağıtla yem yuvaları buharla yamulabilir, haklısınız. Ama ince kola şişesinin kabından da kıvırıpta yapılabilir. Yemlerin yapışması olayına gelince. Bantla değilde japonla dediğim kola kabından silindir yapılsa o olayda ortadan kalkar. Sonuç olarak DIY zevklidir. Hobi kadar haz verir insana. Bu forumda çok proje gördüm orjinalinden 3-5 kat masraf çıkaran. Ama iş bitince kişinin edindiği huzur bence daha önemli :)

Yemin hepsinin dökülmeyeceğini,bir anda bitmeyeceğini gözünüzde şöyle canlandırın. Yem ne kadar yoğun olsada silndirin geçtiği aralıktaki yemleri toparlayacak. Geriye kalanı tepetaklak olup  aynı yola bir daha dökülecek. Silindir yine hacmi kadar alıp diğer yemleri sağından solundan öteleyip geçecek. Ama özünde aciz bir proje katılıyorum :)

Yorumlar için teşekkürler. DIY hakkındaki genellemeniz hariç :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExtremEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ExtremEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 12:06
Aslında dıy hakkında genelleme yapmak istemedim , sadece canlı sağlığı için sıkıntı olabilecek dıylardan bahsettim, bende şuanda dış filitremin pervanesi kırıldığı için iç filitreden devşirme bir dış filitre yaptım onu kullanıyorum :) , ama en kısa zamanda (ay başı maaşı alınca:)) yeni bir dış filitre edineceğim ,tabiki kendi yaptığınız sistemin çalışması ve hobiye katkı sağlaması kadar güzel bişey yok , önemli olan canlının sağlığı , o mutlu olursa sizde mutlu oluyorsunuz :)
sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 12:19
Güzel olmuş tebrikler 
Kağıt aparat yerine pipet kullanırsanız daha yeterli bir çözüm olabilir belki ?

Bugün bende benzer bir otomat yapıcam , malum tatil süresince ailemin yanına gideceğimTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 14:50
Pipet nem dolayısıyla çabuk tıkanabilir. Aslında bu nem yüzünden birçok şey yolunda gitmez ,paralı yemleme cihazı alsakta yine aynı olabilir. Malum kış ,buhar resmen coşarak çıkıyor akvaryumdan.

Neyse bugün yemleme devam etti. 3 gün idare edeceğine kanaat getirdim. ama son attığı 2-3 turluk yem miktarı  benim 50-60 balığın neresine yetecek şüpeliyim. Dıy yaptık ama her an para verip paralısına bağlanabilirim :) Balık sayısı risk alabileceğim düzeyde değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 16:14
Bende de 2 lepistes mevcut , sızde balık sayısı yuksek , bende de en az sayıda Tebessüm
Akşam sizin sisteminizi kurup yola çıkacağım , az miktar yem ve pipet kullanacağım 
+
Siz 2 çıkış kullanmışsınız sanırım . Bende gündüze denk getirmeye çalışıp tek delik açacağım, 24 saatte 1 yemleme yapması için. Malum 2 balık olunca suyun fazla yemden zehire dönüşmesini istemiyorum 7 gün yokum çünkü .

Ve mantığım acil durumlarda idare eder bir yöntem olduğu yönünde seyrediyor Kazanannn

Tabi sürekli kullanımda çok düzensiz olacağı için şahsen tercih etmezdim . 
Ama bir yapayım eve gidince , belli olmaz belki beklenen çok üstünde birşey olur , sürekli kullandırır kendisini Tebessüm

Tebrikler tekrar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpgeminiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/05/2009
İl: Izmir
Mesaj: 400
alpgeminiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2010 17:55
[QUOTE=ExtremE]İkinci tura yem kalmayacaktır , hem yemler bantlara yapışmış hemde kağıt hunileri nekadar dar bıraksanızda toz yemler saat ağır ilerlediği için hepsi hununin içine girecek ve tamammı akvaryuma dökülecek,akvarumdan çıkan buhar bantları yerinden sökebilir, büyük sıkıntı yani. Şahsen balıkların sağlığıyla ilgili konularda dıy projelere karşıyım , formda 15 tl ye yemleme makinaları var , bu parayı çıkaramıyorsa insan bu hobiye zaten başlamamalı.[/QUOTE]

Ben şu 15 liralık yemleme makinası nerede var çok merak ediyorum. Link verebilirmisiniz?

Elinize sağlık, sonuçta kendiniz uğraşıp emek harcamışsınız. Alın terinizle yapılan her sistem ayrı bir zevk demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 22:22
Merhabalar
Dün gece eve geldiğimde hüsrana uğradım yemleme konusunda
1haftalığına şehir dışındaydım , Eti puf ve saatle oluşan yemleme makınasından yaptım ve acilen evden çıkmıştım
Dün gece geldim , koşa koşa akvaryuma baktım ilk iş olarak . Makina suyun içerisine düşmüş maalesef , cıft taraflı bantla sabitlediğimi sanıyordum kapağa.. Bantlar uçusuyordu akvaryumda ... Kapak olarak kağıt koymuştum , kağıttan eser yoktu , erimiş sanırım su içerisinde ... Balıklarda zaiyat yok  (1-2 cüce vatozum piyasada yok yalnız ) .. Ama saat içerisinde pil vardı ve hafif küflenmelerde olmuş . Bu sabah uyandığımda da akvaryumun suyu bulanmıştı , balıklar su ustunde yuzuyordu , hemen suyu degıstırdım bır kısmını , motorla hava verdım kurtardım sımdılık sanırım , umarım daha fazla aksılık olmaz , cok uzuluyorum cunku canlılara eziyet ediyor durumuna düştüğümde ...
Sikkin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tremusaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 499
tremusaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 23:24
Yukarda bahsetmiştik sanırsam bant nem ile çözünebiliyor veya kağıt nemle buruşabiliyor. Geliştirmeye açık bir uygulama yapmıştım :( .Japon yapıştırıcı kullansaydınız veya 2 parçayı bir demir parçayla eritme yaparak birleştirseydiniz daha sağlam olabilirdi. Bunun mıknatısla yapılanından esinlenmiştim ,farklı bir yol çizerek bu noktaya getirmiştim. Bende mıknatısın  konumundan kayıp suya düşüreceğini düşünüyordum. Geçmiş olsun ,kayıp yaşamamanız sevindirici.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir