Tatlıdan Tuzluya ? (Alanya)


esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2010 14:51
         Merhaba akvarist arkadaşlarım.
               İsmim melih,Alanyada yaşıyorum, 80*25*50* ölçülerindeki tanganyika akvaryumumu üretimhane kurunca boşalttım ve şimdi denize çevirmek istiyorum,Acelem olmadığı için Üstadların talimatları ve önerileri ile birlikte yavaş yavaş kurmak istiyorum,maliyetini çok fazla düşünmüyorum ama ilk etaptada profesyonel birşeyde kurmak istemiyorum,deneme süreci olduğu için orta maliyetli orta kaliteli ürünler yeterli gelecektir diye düşünüyorum,Aklımda şu an 2 çift var bunlar damsel ve maroon olabilir ama maroonlar için net karar veremedim daha hoş bir tür bulursam onu besleyebilirim,9 yaşımdan beri tatlı ve acı sulu akvaryumlarla uğraşmama rahmen tuzlu su tecrübem sadece duyduklarımdan ibaret,Bana yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim,Alanyadan arkadaşlar olursa buluşup çaylı kahveli bilgilerimiz paylaşabiliriz..Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2010 17:12
Derinlik 25 çok az. Bence en az 40 ile başlayın.
 
Birde başlayacağınız ekipmanları yazarsanız daha çok yardımcı oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 02:14
       Muzaffer bey ilginize teşekkürler,
             25 cm e az demişsiniz,araştırmalarımda dediğinizi doğruluyor ama ben deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeyi tercih ediyorum yinede teşekkür ederim..Akvaryumun malzemelerinin yarısı hazır sayılır,yeterli ölçülerde,,
Kafa motoru,ısıtıcı,biyolojik sünger,,biaball,seramik,en kalın derece mercan kırığı,uygun seviye aydınlatma tertibatı,Ps,Elimde carbonda var ama fosfat yükselmesi nedeniyle kullanmalımıyım kullanmamalıyım karar veremediğim için size danışmak istedim,,kullananlar var diye okuyorum ama hiç görmedim?
           Elimde bulunan fabrikasyon 80*25*50 akvaryumu taşırma sistemli yapmak için delerken kırdım,bugün camını tekrardan kesip sorunsuz delmeyi başardım :) şimdi kurumasını bekliyorum,dış filtreyle samp olmadığını defalaca duymama rağmen arkadaşımın akvaryumunda 2 adet domino damsel çifti 2 adet dış filtreyle yıllardır sorunsuz şekilde yaşıyor ve sürekli yumurta döküyorlar,ilk başlarda bende dış filtreyle yapmayı düşünsemde sonunda samp yapmaya karar kıldım,yarın samp yapımına başlıyorum,en az kaç bölmeli ve kaç lt lik bir samp yapmalıyım,mobilyanın altına uygun yaparsam 60*22*45 lik bir ölçü çıkıyor,verimi ne derece olur ve kaç bölmeli yapmam gerekir?
        Bu arada 0 derece mercan kırığı kullanmayı düşünüyorum akvaryum tabanı için siz ne düşünüyorsunuz ? Şu an kararını verebildiğim kadarıyla 1 çift maroon ve 8-10 kadar cardinal beslemeyi düşünüyorum,biraz kalabalık olacak ama amacım hem deniz balıklarının yaşamları hakkında bilgi edinmek ve üretmek istiyorum,daha önce hiç deniz balığı tecrübem olmadığı için çok sabırsızlanıyorum,
       Birde akvaryumun suyunu denizden getirmeyi düşünüyorum Alanyada denize 300 metre mesafede yaşıyorum o yüzden suyu getirmek büyük bir sorun teşkil etmiyor ama birleşimi olmasına rağmen kızıl denizle bizim denizimiz arasındaki tuzluluk oranı çok farklılık gösterirmi ? İllaha Tuz kullanmalımıyım ?canlı kayayıda denizden getirmeyi düşünüyorum,alanya derinliklerinde çok çeşitşi anemonlar,deniz hıyarları ve daha birçok canlıyı bulmak mümkün
       Akvaryum onarımımı ve samp yapımını aşama aşama fotoğraflıyorum,akvaryumun tamamlanması ve oturduktan sonra canlıların gelmesi takribi 1 ayı bulacak,Olumluda Olumsuzda olsa bittiğinde hepsini yayınlayacam
         ilginize şimdiden teşekkürler
esmerix2010-07-29 02:15:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArtaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 783
ArtaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 17:00
Melih bey deniz akvaryumunda biyolojik sünger, biaball, seramik gibi malzemeler kullanılmaz.
-Mercan kırığınında en ince olanı makbuldur. Ancak argonit en iyi seçim olucaktır.
-Aktif karbonu sık sık değiştirmek koşuluyla kullanabilirsiniz.
-Akdenizin tuzluluk oranı biraz yüksek buharlaşmayıda hesaba katarak kullanabilirsiniz.
-Kayaları denizden almayın zararlı canlılar olabilir.
-Akdenizdeki anemonlar bildiğim kadarıyla son derece zehirli zaten kalabalık bir tank kuruyorsunuz balıklara zarar verebilir. Son olarak maroon clownlar diğer palyaço balıklarına oranla daha serttir kardinalleri rahatsız ediceklerdir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 21:56
Ardaya tamamen katılmakla birlikte asıl amacın ne olduğunu açıkça yazmanız sağlıklı ve doğru yorum yapmamıza sebebiyet verir.
 
Kalabalık bir akvaryum ve onların deniz ortamında yaşan canlıların aralarındaki hiyerarşiyi gözlemlemekten bahsetmişsiniz. Peki soruyorum size suyunuzu, kayanızı, birkaç parça mercanı, kumu, çıkartabildiğiniz hertürlü yaşam formunu alanyadan çıkartıp bunların yanına kızıldeniz, singapur ve malezyadan gelen canlı popilasyonunu ekleyip nasıl bir gözlem yapabilirsiniz. Farklı su değerleri, farklı ışık spekturmları ve farklı bir yaşam formunu benimsemiş canlıları aynı akvaryuma ekleyip neyin gözlemini yapacaksınız.
 
Eğer birşey yapacaksanız önce o yapacağınız ortamı aynen taklit etmeniz gerekir. Buna tatlısu biotopu deniyor. Tuzlu suda aynen öyle. Nasılki malawi ile tanganyika cihclidlerini aynı tankta beslenmemesi için onlarca sayfa yazı yazıyoruz ve yapanları telkin ederek uyarıyorsak farklı denizlerin farklı yaşam formlarınıda aynı tanklarda yaşatılmaması için klavye başında yazılar yazıyor, girdiğimiz ortamlarda bunları diğer dostlarla paylaşarak yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.
 
Eğerki yapacaksanız alanya biotopu yapın. Suyunuzu, kumunuzu, kayanızı, mercanınızı çıkartıp akvaryumunuza ekleyin. Yok ben soft - lps ve sps mercanlarda besleyeceğim yanlarınada nadir balıkta ekleyeceğim diyorsanız ben size alanyanın suyundan başka bişeyde önermiyorum. O suyuda iyi analiz attikten sonra eklemenizden yanayım.
 
Tuzlu su akvaryumlarında sınır yoktur. En sağlıklı sistemler hep en iyi ekipman kullanımıyla başarıya ulaşıyorlar. Düzenli yapılan testler ile dozajında eklenen elementler sayesinde bu güzel dünyanın devamını sağlıyoruz.
 
Çok zor olmayan ama çok dikkat isteyen reef dünyasında ayrıntılar hayat kurtarır...
 
Sağlıklı balıklar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 00:57
 Arda bey ve Muzaffer bey yorumlarınız için teşekkürler
                 iyiki sizden gelen mesajları beklemeyip işe koyulmamışım,Aslında bilgi çoğalınca nano bir akvaryumun yetmeyeceğinin farkındayım ama şu an durumlar profesyonel bir akvaryum kurmaya yeterli gelmiyor,bu sebele nano kurmayı ve denemeyi tercih ettim,2 gündür mesajlarınızı bekliyordum yoksa yarın gidip malzemeleri alacaktım,elimde olanlarla birleştirip kurmaya başlayacaktım
            seramik ve carbon kullanılmaz demişsiniz arda bey,kullananları gördüğüm için bende kullanmalıyım diye düşündüm ama uyardığınız için teşekkür ederim,kuruluma başlamadan önce size danışıp direktifleriniz doğrultusunda akvaryumu faaliyete geçirsem daha iyi olacak sanırım,
           Bugün mobilyanın altına uygun olarak 60*20*45 ölçülerindeki sampı bitirdim,4 bölmesi var ve su giderleri taşmayacak şekilde ayarlandı,bu samptan en verimli şekilde nasıl yaralanabilirim,içine koymam gereken malzemeler nelerdir,sadece elyaf filtrasyonu ve bakteri oluşumuna yeterlimidir ?
          eğer bu özelliklerdeki akvaryum sizde olsaydı ne şekilde değerlendirirdiniz ?İçine koymam gereken malzemeleri yazabilirseniz bende onları bir araya getirerek bir akvaryum kurmaya çalışacağım,2 el bir aqua macro NS-16 nano skimmer buldum,100 lt akvaryum ve 48lt sump için yeterlimidir?
        şimdiden teşekkür ederim
         Görüşmek dileğiyle

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArtaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 783
ArtaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 13:14
Sumpun  ilk bölümünde elyaf koymanız gerek (biyolojik filitrasyon için değil sadece kaba pisliği tutması için), 2. bölüme ısıtıcı tuz ölçer termometre aktif karbon gibi şeyler yerleştirebilirsiniz, 3. bölümü diğer bölümlerden daha geniş tutun buraya protein skimmer yerleştirceksiniz, 4. bölümde ise kafa motoru olcak. Aqua macro NS-16 kağıt üstünde yeterli duruyor ancak siz yinede çok fazla canlı ekleyip zorlamayın sistemi. Son olarak 15 kilo canlı kaya almanız gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 19:12
Arda bey Teşekkür ederim yorumlarınız ve direktifleriniz için
       bugün malzemeleri verdiğiniz direktifler doğrultusunda sipariş ediyorum, ürünler gelsin kurulum aşamasında yardımlarınıza ihtiyaç duyduğum an yine mesaj yollayacağım.
      tekrar teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2010 03:12
Merhabalar arkadaşlar

      uzun süren ve birçok talihsizlikle dolu bir bekleyişten sonra perculalarım geldi. Bugün aşılama alıştırma derken bayağı bir uğraştım ve sonunda sorunsuz bir şekilde balıklar yeni evlerine yerleştiler. 5-6 saat oldu ve şu an gayet sağlıklı duruyorlar. Akvaryumumda denizden getirdiğim ve 2 ay kadar güneşin altında öldürdüğüm kayalarla beraber canlı olan kayalardan var,3 çeşit (2 şerli ) tüp kurdu,4 adet domates anemonu ve 2 adet tam olarak ne olduğunu bilmediğim ( katil anemon zannediyorum ) anemon var. Fakat perculaların en çok buble anemonu sevdiğini biliyorum. Temin edebileceğim güvenilir bir internet sitesi arıyorum. Aynı zamanda 2 adette maroon clown almayı düşünüyorum,ikisinin birbirine uyumu nedir ? ve balıklarımı en sağlıklı ve mutlu şekilde büyütüp belkide yavru almanın püf noktalarını bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum
sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 21:57
Hayırlı olsun Melih Bey, maroon'lar perculalar için sorun oluşturacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 22:18
Hayırlısı olsun Melih bey . Murat Abininde dediği gibi maroonlar biraz diğer türlere nazaran agresif balıklardır . Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esmerixÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 25
esmerixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 22:24
Teşekkürler
   Şimdilik perculalar maronlar için sorun teşkil ediyor gibime geldi kayanın arkasında oyuk bulup oraya girmişler ve sanki maroonun birinin kuyruğu didiklenmiş gibi gördüm ama tamda göremedim içeri kaçıyorlar..yeni geldiklerine bağlıyorum ama tabi tam olarak bilmiyorum şimdilik dursunlar diyorum ama ilerde büyük problem çıkarsa çıkartırım peculaları,maroonlar daha güzeller
   :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir