Ters dönen, yan ve dengesiz yüzen japon


gargoyleÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
gargoyleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2006 17:48
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle hepinize selamlıyorum. Akvaryum sahibi ve bu sayfaların üyesi olarak aranızda yeniyim.

Geçmişteki forumlarda japon balıklarının ters ve yan dönmesi konularında yazılanları okudum fakat benim balıklarımın tam olarak nesi olduğunu anlamak için yeni bir forum açtım çünkü balıklarımın daha önce anlatılanlarla aynı belirtileri gösterdiğinden pek emin değilim.

2 tane küçük 1 tane de yavru japon balığım var (küçük dediklerim 5-7 cm siyah ve turuncu, yavru olan ise 2-3 cm boyunda alacalı). Esas sorun önceden sağlıklı olan ve bi terslik göszlemlemediğim yavru olan balığın dün yemlemeden sonra aniden ters dönüvermesi.


Bu ve buna benzer sorunlarla dah afazla karşılaşmamak için uzunca da olsa akvaryumun hikayeasini anlatmak istiyorum. Bundan yaklaşık 1 - 1,5 ay önce Küçük olanlardan birinın (siyah - pörtlek gözlü olan) hareketliliğinin azaldığın, sıkça suyun üstünde hareketsiz durduğunu, hafif yana dönük dengesiz bir şekilde yüzdüğünü, yüzerkende zorlanıyormuş gibi yüzdüğünü farkettim.

Bu durum 2 hafta kadar çok şiddetli olmayarak devam ettikten sonra balığı aldığım yere götürdüm. Satıcı bakar bakmaz "Bi defa bu balık kabız, ayrıca ufak ta bir paraziti var dedi" dedi. Balıkları 2 - 3 gün aç bırakıp 1 maşrapa suya 1 damla metanol mavisi + 1 tatlı kaşığı kaya tuzu içerisinde balıklara 1 dakikalık banyo yapmamızı önerdi ve en fazla iki banyoda bir yeni banyo suyu hazırlamamızı söyledi. Uyguladık ve sonuç olumlu oldu hasta (siyah olan) balığımın hareketleri düzeldi. Hiç bir zaman diğeri (turuncu) kadar hareketlenmedi, arada bir yine bekleme yan yüzme nöbetleri gelip gitti ama eskisi kadar kötü de olmadı.

Siyah balığın arada gelip giden keyifsizliğini şimdilik bir kenara bırakarak daha acil olduğunu düşündüğüm yavru balığa dönüyorum. Yavru balığım, daha önce bişeyi yokken dün yaptığım yemlemeden sonra suyun üzerinde ters döndü. Düz dönmeye çabaladı, daha derine doğru yüzmeye çalıştı ama sanki karnındaki bişey onu suyun üstüne çıkmaya zorluyormuş gibi hareket etmeyi bırakınca yeniden ters dönerek suyun üzerine doğru yükselmeye başladı. Balığın öleceğini düşündüm ama ölmedi.

Daha önceki forumlarda yazanları okuyarak balığımı derinliği az ve kenarları bombeli olan (dip ve ağız kısmı dar ,orta kısımları geniş) süt.ş marka cam bir yoğurt kavanozuna koydum. İlginçtir ki balığım kabın kenar şeklinden faydalanarak hareket etmeden düz durabiliyordu. İşe gitmem gerektiği ve elimden başka birşey gelmediği için balığımı o şekilde bırakıp uyumaya gittim.

Sabah kalktığımda balığım düz birşekilde yüzerken buldum ve çok mutlu oldum. Küçük balığı sabah yoğurt kabından aldım. Su değişikliği ve dinlenmesi için 35 lt.'den alıp 5 lt.'lik tanka koyduğum diğer 2 balığımın yanına koydum ve işe geldim (Umarım yanlış bişey yapmamışımdır). Balıklarımın şu anki durumunu ise henüz bilmiyorum.

Daha önce anlatılanlara baktığımda bunun tekrar edebilecveğini öğrendim. Balıklarımı bu şekilde görmek açıkçası beni çok üzüyor ve endişelendiriyor. Ispanak haşlayıp vermem ve minimum miktarda aynı zamanda da farklı yemlerle beslemem gerektiğini okudum. Aşağıda akvaryumum ve bakımla ilgili bilgileri veriyorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

- Balıklar: 4 aydır 2 adet küçük balık (siyah olan patlak-portlek gozlu), 1 aydır da 1 tane yavru japon balığı besliyorum
- Tank: 1 ay önce aldığım yavru balıkla birlikte diğer 2 balığımı 5 lt.'lik tanktan 35 lt.lik tanka aktardım
- Su değişimi: 35 lt.lik tankatki suyu 15 günde bir tamamen değiştiriyorum. 35 lt.'yi 1 gün bekletip balıkları içine koyuyorum. Bu sırada 1 gün boyunca 5 lt. içerisinde bekliyorlar.
- Dekor: Ana tankın dibinde az miktarda (neredeyse 1 sıra) turuncu ve mavi taşlar var. 1 tane ufak mercan parçası var ve bitki yok.
- Suya eklenenler: Tanka (35 lt.) yeni su koyarken koruma amacıyla 1 damla metilen mavisi ekliyorum.
- Su taşıma/bekletme: Tanka suyu taşırken 5 lt.lik pet su şişesine koyup taşıyor ordan da 35'lik tanka döküyorum. 5 litrelik yedek tank için ise tank lazım olduğunda pette bekleyen 5 lt. suyu koyuyorum.
- Yemleme: Günde 1 kere sadece bitkisel yem ile besliyorum. Yemler sarı silindirik kutuda (sanırım sera gold flora). Satıcı adam her gün bitkisel yem ile beslemenin sorun yaratmayacağını söyledi. Sera'nın normal (üzerinde japon resmi olan) japon balığı yemi de var ama uzun süredir kullanmıyorum.
- Yem miktarı: Yukarıda anlattığım bitkisel pul yemden, yetişkin bir erkek elinin küçük parmak tırnağı (bayan elinin işaret parmağındaki tırnak) kadar ufalayarak veriyorum. (Önceden günde 2 kez yemleme yapıyordum şimdi dah az -tırnak kadar- miktarda yemi günde 1 kez veriyorum).
- Balıkların yeme olan ilgisi: Akvaryuma yem atıldığında yeme karşı ilgi büyük oluyor. Neyle kıyaslayacağımı bilemiyorum ama bana hızlı tüketiliyormuş gibi geliyor. Ayrıca yemler henüz suyun üzerindeyken tüketildiği için sudan şapırtılar geliyor (filmlerdeki piranha saldırılarını andırıyor)
- Mineral, sertlik vs değerler: Suyun ph değeri, nitrat miktarı konularında bilgim yok. Musluk suyunu en az 1 gün bekleterek kullanıyorum (Anadolu yakası Feneryolu mah. musluk suyu). Dün 5 litrelik tankın büyük bir kısmına içme (Eri.li marka) suyu koymak durumunda kaldım ve yaklaşık 2 balık yaklaşık 1 gündür, 1 tane de yavru balık yarım gündür içerisinde 1 damla metil. mavisi olan suda duruyor.


Aklıma gelen hemen herşeyi anlattım. Akvaryumuma henüz filtre almadım. Neyi yanlış neyi doğru yapıyorum bilmiyorum ve fikirlerinizi öğrenmek istiyorum. Haşlanmış ve püre olmuş ıspanak (miktarını bilmiyorum), az yemleme, değişik/çeşitli yem kullanmak gibi öneriler okudum. Ek olarak neler önerebilirsiniz? Fikir verirken bilmeyi istediğiniz başka şeyler olursa sorun. Elimden geldiğince çabuk cevap vermeye çalışırım.

İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gargoyleÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
gargoyleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2006 17:57
Suyun ısısı genelde 23 derece kadar. Önceden kalorifer yanındaydı 24 derecede duruyordu. Yerini değiştirdim ve 22-23 lere düşürdüm.

Akvaryumun içine koyduğum derecede 23 derece görünüyor fakat akvaryumun dışına yapıştırılmış, bant şeklinde bir derece dah avar orada 1-2 derece daha yüksek görünüyor.

Ayrıca 35'lik akvaryumu komşumuz atarken gördüm ve kapılarından aldım. 1 ay kadar önce sabun ve süngerle içini temizledim ve iyice durulayarak kullanmaya başladım. Dün gece Tankın henüz 3. su değişimi yapıldı (1 damla metilen mavisi eklendi) ve bu gece balıkların içine konulmasını bekliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1160
AbuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2006 20:16

Onur bey merhaba,

  Baya uzun bir yazı yazmışsınız okumak baya uzun sürdü

 İlk önce yaşadağınız sorunlar genellikle kabızlıkla alakalı olduğu için onunla alakalı önerilerde bulunacağım.

  * özellikle 35 litrelik bir akvaryumda filitresiz japon balığı bakmak çok zordur.Acilen iç filitre alacağınızı sayarak aşşağıda yazdıklarımı dikkate almanızı tavsiye ediyorum.

  * 15 günde 1 suyu tamamen değiştirdiğinizi yazmışsınız,bu yaptığınız uygulama tamamen yanlıştır,15 gün boyunca hazır hale gelen bakteri olarakta oturan bir suyu tamamen değiştirmeniz , her değişimde yeni akvaryum kuruyorsunuz anlamına gelir.Yani kısaca, her değişimde yeni bakteri oluşumu demektir ki bu da balıklarınız hem strese sokar hemde hastalıklar açık hale getirir.

  * Diğer bir konu ise su değişimi ; Yeni su eklemenizi temiz suyla yapmaktan çok musluk suyu ile yapmanız gerekiyor.Forumda biraz araştırma yaparsanız bu konuda bilgi edinebilirsiniz.Zaten suyunuzu dinlendirdiğinizi söylediğiniz için sorun olacağını sanmıyorum.Vede yukarıda da yazdığım gibi akvaryumunuzun suyunu tamamen değiştirmek yerine haftada 1 dip çekimi yaparak yüzde %15 gibi bir su cekimi yaparak akvaryumunuzun suyunu daha sağlıklı bir hale getirmeniz mümkündür.(çekim yaptıktan sonra beklemiş olan suyu eklemeniz gerekiyor)

  *  Bana göre balıklarınız tek yem türü ile beslemeniz kabızlıklarına yol açıyor.Japon balıkları özellikle kabız olmaya çok açık hayvanlardır.Bundan dolayıda imkanınız varsa ve mali durumunuz yerindeyse kaliteli ve değişik yemlerle beslemeniz  ( sera goldy color ,royal tetra color vs... )kabızlık olayını ortadan kaldıracaktır.Ayrıca kabızlığın azda olsa önüne geçmeniz sağlayan diğer yöntemde haftada 1 balıklarınız aç bırakmanızdır.Japon balıkları açlığıa çok dayanıklı olduğundan ölmesi veya hastalanması mümkün değildir.

  * Akvaryumunuzun su sıcaklığı japonlar için uygundur.İçte bulunan derece ile dışta bulunan(cama yapışık) dereceler arasında 1 derecelik ısı farkları bazen oluşmaktadır.Bunda herhangi bir sorun bulunmuyor.

  * O derece küçük bir akvaryuma çok fazla kum koymanız pek bir anlam taşımıyor,ayrıca koymuş olduğunuz taşlar mutlaka suyunuza salınım yaparak suyunuzun kalitesini bozuyordur.Bunları akvaryumdan çıkarmanızı ve yerine japon için uygun bir kum almanızı öneririm.En önemli konu ise acilen japon akvaryumunuzdan mercanı çıkarmanızdır.Japon balıkları bir taraflarını yaralayabilir ve ölebilirler.

  * Son olarakta herhangi bir hastalık yokken suyunuza herhangi bir kimyasal koymamanız,ancak su değiştirmeye böle devam ederseniz yeni koyduğunuz su için suya Sera Aquatan veya o tarzda bir su düzenleyici kullanmanızı tavsiye edebilirim.

  Bu kadar yazdıktan sonra son bir öneri olarak forumda iyi bir arama yaparak akvaryum nasıl kurulu? su nasıl hazır hale getirili gibi konularda araştırma yapmalısınız.

  Saygılar.

 

Abu2006-11-16 20:17:6

Beğenenler: [T]181223,CanerS[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gargoyleÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
gargoyleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2006 16:28
İlginize çok teşekkürler ederim AYTEK Bey,

Bu tavsiyeler bana oldukça faydalı oldular. Sorularıma cevap bulana kadar boş durmayarak araştırma yaptım ve akvaryum kurulumu su değişmi hakkında da fikir edindim. Japon balığının hayatta kalması için değil keyifli bir biçimde yaşayabilmesi için ne gibi şeyler gerektiğ konusunda da kafamda şöyle böyle birtakım şeyler oluştu (oluştu demekle kalıyorum edinilmesi gerken bilgi gerçekten çok fazla).

Bir yavru ve siyak patlak gözlü balığımın keyifsizliği beni tedirgin etti ve onları tekrar eski sağlıklarına kavuşturmak için uğraşıyorum. Şu an akvaryum içerisinde turuncu balığın bir hakimiyeti ve diğerlerini kovalama eğilimi gibi bir durum söz konusu. Eğer gerçekten bir alan kavgası söz konusuysa sanırım bunu sadece akvaryum büyüterek çözebilirim (balıkları ayırmak istemiyorum). Alan kovalaması değilse turuncunun yaptığı ne olabilir onu da bilmiyorum. Aralarından en hareketlisi turuncu. Bir ısırma veya kemirme durumu yok sadece diğerlerinin üstüne yürüyor diğerleride bi müddet kaçıyor ve duruyor sonra yine aynı şey tekrar ediyor. Özellikle yem verildiğinde turuncu diğerlerine göre daha bir hareketli gibi. Umarım ölümle sonuçlanacak bir durum değildir.

Tekrar çok teşekkürler ve saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1160
AbuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2006 22:48

  Onur Bey,

  O küçüklükteki akvaryumda bazen bu sorularla karşılaşılıyor.En mantıklısı imkanınız ve maddi durumunuz ölçüsünde akvaryumu büyütmek.Ayrıca eğer bu şekilde kovalamaca devam ederse ne yazık ki bazı balıklarınızı kaybetmeniz olası,ayrıma imkanınız varsa kavga eden balığı ayırmalısınız.Ayrıca İlk zamanlar ölümler kaçınılmaz olur,okuyarak ve deneyerek kısa bir süre sonra ölüm olanlarını % 0 ' a cekebilirsiniz.

  Balıklarınızla ilgili sorunları mutlaka okuyarak öğrenebilir ve çareler bulabilirsiniz.japon balıkları kolay ölmezler ancak hastalandıklarında kurtarmak gerçekten zordur.

  Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gargoyleÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
gargoyleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2006 03:52
Filtre taktım yavru balık dibe çöktü, diğer balıklarımın ise keyfi kaçtı hareketsizleştiler. Şelale filtreyi henüz yeni takmamla alakası varmı? forumlardan okuduğum kadarıyula sorun balıkların korkması da olabilir nitratta olabilir. Neyi yanlış yapıyorum bilemiyorum.

Kavgacı balığı 5 lt. ye ayırabilirim. Ama hazır suyum yok pek. (ki o da biraz hareketsiz şu sıra).

bir süredir kabızlık şüphesiyle yemlerini az verdim olabildiğince az veriyorum onunla da alakalı olabilir mi? henüz bi kez ıspanak veridm (parcalayıp dibe çökmesini sağlayarak). Kimi az kimisi çok her biri en az birer parça yedi ama yeterli oldumu bilemiyorum. Dipteki yemleri farkedene kadarda biraz zaman geçti aslında.gargoyle2006-11-19 3:55:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

free willyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 348
free willyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2006 04:02

Aytek Bey bütün söylenicekleri söylemiş sanırım.

+1

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2006 21:06
Onur bey sizdeki durmun aynısı benim Panda Orandam da var ama bende çaresini bulabilmiş deilim malesef. Akvaryumcuya sorduğumda başlığımın obur olduğunu ve bu rahatsızlığın geçmesinin çok zor olduğunu söledi. Bu hastalık öldürmüyorda bu tür sıkıntı veren bir durum yaratıyor malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gargoyleÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
gargoyleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2006 16:39
Şu an yavru Japon'umun yüzgeç ve kuyruğunda erimeler oluyor. Eriyen kısımlarda sümüksü bir madde var. Balığım iyice hareketsizleşti. kıvrık ve hareketsiz bir şekilde akvaryumun dibinde yatıyor ve durumu hiçte iyi görünmüyor. 5 lt. içerisinde 1 damla metilen mavisi koydum ve orada bekletiyorum. Evden çıkmadan bir 30 dakika gözlemledim ama hareketlerinde pek bir farklılık yok.

Dün ana tankın üst yüzeyinde hareket etmeden durduğu için bir maşrapa içine akvaryum suyu + 1 tatlı kaşığı kaya tuzu + 1 damla metilen mavisi koydum. 1 dakikalık banyo bitemeden japonum çok rahatsız oldu. Çıkarıp normal suyun içerisine koyduk ama düzelemedi. Eve gittiğimde ölü bile bulabilirim balığı. Ne yapmalı balığı kurtarmalı.

Bu arada şelale filtreden rahatsız oldu gibi geliyor diğer balıklarım. şelaleyi verip yerine iç filtre almayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

By_LorenzoÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2014
İl: Ankara
Mesaj: 11
By_LorenzoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2014 02:06
Arkadaslar merhaba ben japon baligi besliyorum biraz evvel baliklarim gayet saglikli gorundukleri halde birtane oranda japonum ters dondu suda hemen fark ettim ayirip biraz akvaryum biraz normal sudan koyup hava tasi takip ayri bi tanka aldim ama kaya tuzu ekledim ama baligimi yasatamadim bir tane baligimda da resmen felc olmus gibi kuyrugu sabit kaldi
baliklarima ne oluyor ne olur yardimci olu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebileÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2016
İl: Izmir
Mesaj: 1
SebileÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2016 20:52
Merjaba dün aldığım japon balığım sürwkli ters dönük bi şekilde yüzüyor aldığımda karnı biraz şişti şşmdi dahada şişti ve çoğu zaman hareket etmiyo ben dürtersem hareket ediyo ne yapmalıyım 😵😵 çok üzülüyorum bu duruma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Atay24Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 11/01/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 684
Atay24Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2017 17:36
Japon balıklarına konservede bezelye alıp verirseniz ters yüzmesine fayda edebilir bu arada ters yüzüyorsa Kaya tuzuda koymanızı tavsiye ederim[:)]

Teşekkür Edenler: [T]227320,Belinay akarca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir