Tropheus ve Bitki


RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2013 17:27
Öncelikle  selamlar. Gördüğüm  hemen  hemen  tüm  tropheus  tankları  bitkisiz. Doğal  şartlarda  otçul  olan  bu  canlıların  kum  ve  kaya  yemediğini  bildiğimize  göre, doğal  ortamlarında  bidiğimiz  türde  akvaryum  bitkileride  olmadığına  göre  yedikleri    nedir? Yosun  olduğunu  aşağı  yukarı  hepimiz  biliyoruz.İş  akvaryumlara  gelince  yosun  istenmeyen  konuk  bizler  açısından. Zaten  gerekli  yemlerle  canlımızın  bu  ihtiyacını  karşıladığımızı  düşünüp  yosunuda  yok  ediyoruz. Buraya  kadar  sorun  yok. Bir  tropheus  ne  kadar  çok  yosun  yer  doğada? Oldukça  fazla  olduğu  kesin. Bu   kadar  yosunlaşmanın  olduğu  sularda  yüksek  orandada  fotosentez  olur. Akvaryumlarda  ise  bu  işide  filtrelere,  motorlara  ve  su  düzenleyicilere  havale  ediyoruz.

Tropheus  akvaryumunda  bitki  olmalıdır. Olmaması,kum-kaya  koymakla  sadece  birebir  doğasını  taklit  ediyoruz  sanrısıdır  o  kadar.Ya  yosunlaşmayı  sağlayacak  yollar  bulmalıyız  yada  yosunların  görevini  üstlenecek  bitkilere  yönelmeliyiz. Yosunların  görevini  üstlenecek  bitkiler  tropheusların  doğasına  aykırılık  değil,  daha  uygun  şartlar  demektir.

Otçul  bir  canlının  yaşadığı  ortamda  bitki  olmamasını normal   saymamalıyız. Yiyecekleri  tarzda  bitkileri  belki  dayandıramayız,  ancak  daha  dayanıklı  türlerle  bu  açığı  kapatmalıyız. Bu  konuda  bitkisiz  tropheus  tanklarını  doğru  bulmadığımı  belirteyim. Yani  hiçte  türe  uygun  tanklar  değil  elimizdeki  görüntü.

Saygılar...
Rüzdil2013-03-04 17:29:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

predatorÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 704
predatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2013 17:58
Farz edelim ki yiyemeyeceği tarzda bitki türlerinden koyduk. Bunun balıklara ne gibi bir yararı olacak? Tanka bitki ekleyerek ne gibi bir eksikliği gidermeyi ya da önlemeyi düşünüyorsunuz?  Bülent ÖNER2013-03-06 19:20:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2013 18:52
Bu  konuda  ciddi  olmadığınızı  farz  ediyorum. Birincisi  oksijen  sağlaması,  ikincisi  nitrat  ve  fosfat gibi  zehirli  atıkların  seviyesini  kontrol  altına  alabilme, azotuda  unutmayalım .Zararlı  bakterilerin  kullanacağı  karbondioksitide  tüketirler. Ayrıca  bu  şekilde  düşünüyorsak  kum  kayada  koymayalım,onların  bitki kadar  bile  faydası  yok. Doğal  ortam  şartlarını  oluşturmaktan  bahsederken  tek  anladığımız  görüntü mü?

Lütfen  dostlar  bu  konuda  daha  yapıcı  düşünelim.

Saygılar...

Rüzdil2013-03-04 18:53:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 00:01
Bitki aslında akvaryumda hoş bir görüntü oluyor. Ben de bitkş eklemeyi çok düşündüm ve istedim aklımda olan bitki de javafern di ama hangi petshopa gittiysem bitki satılan tanklar hep salyangoz doluydu ve bu bir risk bence çünkü çok çabuk ürediklerini duydum ve bu yüzden de bitki ekleyemedim maalesef.Yani uzun lafın kısası bitki bir risk oldu benim için.Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 00:30
[QUOTE=Sezginer]Bitki aslında akvaryumda hoş bir görüntü oluyor. Ben de bitkş eklemeyi çok düşündüm ve istedim aklımda olan bitki de javafern di ama hangi petshopa gittiysem bitki satılan tanklar hep salyangoz doluydu ve bu bir risk bence çünkü çok çabuk ürediklerini duydum ve bu yüzden de bitki ekleyemedim maalesef.Yani uzun lafın kısası bitki bir risk oldu benim için.Teşekkürler[/QUOTE]

Adem  Bey  temiz  bitki  bulmak  zor  değil, alacağınız  java  fern  türü  bitkileri  çeşme  suyu  ile  yıkayarak  yumuşak  şekilde  salyangozlardan  kurtulabilirsiniz. Ancak  salyangozlardan  hoşlanmıyor  olsanızda  şunuda  hatırlayın,  bir  akvaryumda  ne  kadar  çok  farklı  tür  canlıyı  ortama  sokarsanız  o  kadar  oturmuş  bir  akvaryum  elde  edersiniz. Balık  için  bitki,  bitki  için  salyangoz  faydalıdır. Bitki  yiyen  türlerden  bahsetmiyorum. Yani  salyangozda  aslında  bitki  köklerini  havalandırarak,  atıkları  çözündürerek , kopan  çürümüş  yaprakları,  fazla yemi  tüketerek, kumu  havalandırarak    bu  döngüye   katkı  sağlamakta.

Kısacası  bitkiyi mutlaka  ekleyin  derim. Salyangozuda  zararlı  olarak  görmeyin  tıpkı  yosun  gibi  onada  haksızlık  ediliyor.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firtina16Çevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2011
İl: Erzurum
Mesaj: 1014
firtina16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 09:41
Merhabalar
Bilindiği üzere, Tropheuslar doğalarında yuvarlak hatlı taşlar üzerindeki yosunları kazıyarak hayatlarını devam ettirirler.
Ben de 540 lt lik akvaryumumda kurulum ve takip eden suyun oturma aşamasında, Anibias bitkisi kullanarak döngüye katkıda bulunmak istedim.Arka fonumda bej renkli patlatma taş fon.Işıkların saatini yüksek tutarak yosunlaşmasını sağladım.Öğünler arasında bakıyorum patlatma taş üzerindeki yosunları tırtıklıyorlar.oldukça hoş bir görüntü ortaya çıkıyor.anibiaslarada zarar vermeyip, lav kayasına bağlı diplerini oyarak yuva yapmaya yaprakları üzerindeki hafif yosunları didiklemeye devam ediyorlar .Velhasıl keyifleri gıcır. Sorun olarak sadece bej renli kalsiyum karbonatlı kumum hafif karardı, oda ışıklandırmayı azaltınca normale döndü.Balıklarım 2-3 cm den 7-8 cm kayıpsız getirdim.
Tropheus tanklaında konulabilecek bitki sayısı az, ancak konulmalı diyorum.
Herkese hayırlı hobiler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

predatorÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 704
predatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 12:27
[QUOTE=Rüzdil] Bu  konuda  ciddi  olmadığınızı  farz  ediyorum. Birincisi  oksijen  sağlaması,  ikincisi  nitrat  ve  fosfat gibi  zehirli  atıkların  seviyesini  kontrol  altına  alabilme, azotuda  unutmayalım .Zararlı  bakterilerin  kullanacağı  karbondioksitide  tüketirler. Ayrıca  bu  şekilde  düşünüyorsak  kum  kayada  koymayalım,onların  bitki kadar  bile  faydası  yok. Doğal  ortam  şartlarını  oluşturmaktan  bahsederken  tek  anladığımız  görüntü mü?

Lütfen  dostlar  bu  konuda  daha  yapıcı  düşünelim.

Saygılar...

[/QUOTE]

Öncelikle alaycı bir tavrım olmadığını belirtmek isterim. Kırıcı yada yıkıcı bir yorumda yapmadım sadece net düşüncelerinizi ögrenmek için size 2 tane soru sordum. Kum ve kaya gerekli seyler ama simdi bunlardan bahsedip konuyu dagıtmak istemiyorum. Bizim deniz akvaryumlarinda kullandığımız refugium bu sizin bahsettiğiniz işleri yapmak icin. Belki duydunuz belki duymadiniz bilmiyorum ama yapıcı olaraktan refugium olayını size tavsiye ederim. Ana tank baglantılı bir refugium yapılıp yuksek ph tan etkilenmeyen bircok bitki orada bakılabilir. Yada sumpta bakılabilir. Fakat tropheuslar bol oksijenli suyu severler, bitkiler ise tam tersi. Bitki sayısı cogaldıkca icerdeki karbondioksit yetersiz kalıcak ve bitkiler ölücektir. Bitkiler yaşasın diye tüp alıp iceriye karbondioksit vermemiz gerekir. Burdada bir uyumsuzluk söz konusu olduğu ap açık ortaya çıkar. İcerdeki azot döngüsü bitkisizde yolundamı diye ölcmek istersek amonyak, nitrit, nitrat testlerini yapıp döngüyü kontrol edebiliriz. İyi bir flitrasyon ve derin kum yatağına sahip tanklarımda simdiye kadar amonyak 0, nitrit 0, nitratta 20yi gecmedi. Önüne gecemedigim nitrit nitrat problemlerim olsa tatlı su icin kesinlikle bir refugium kurardim ama simdiye kadar hic gerek duymadim. Her tankın ihtiyacı, balık sayısı, hacim ve su degisim sıklığına göre degisir. Sizin tankınızda buna ihtiyac oldugunu dusunuyosaniz tropheuslara yem olma ihtimali olmadan refugium icinde bitki yetistirmenizi tavsiye ederim. Tanka hic hava vermeyip, dıs flitre cikisini suyun icine batık sekilde verip, bitkilerden gelicek oksijenle bitkilerin tropheuslara yeterli oksijeni vericegini saniyosaniz yaniliyosunuz, yok ben tanka hava vericem suyuda yukardan dusurup havalandircam derseniz bu seferde bitkiler yeterli karbondioksiti bulamaz. Ben bazi tanklarimda sumpta yada tank icinde bambu kullandim baya bi nitrat emiyolar ve problemsiz yasiyolar sizede bambu tavsiye ederim.. Yine kaptirip cok uzun yazmisim :) Neyse, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 14:07
[QUOTE=predator] [QUOTE=Rüzdil] Bu  konuda  ciddi  olmadığınızı  farz  ediyorum. Birincisi  oksijen  sağlaması,  ikincisi  nitrat  ve  fosfat gibi  zehirli  atıkların  seviyesini  kontrol  altına  alabilme, azotuda  unutmayalım .Zararlı  bakterilerin  kullanacağı  karbondioksitide  tüketirler. Ayrıca  bu  şekilde  düşünüyorsak  kum  kayada  koymayalım,onların  bitki kadar  bile  faydası  yok. Doğal  ortam  şartlarını  oluşturmaktan  bahsederken  tek  anladığımız  görüntü mü?

Lütfen  dostlar  bu  konuda  daha  yapıcı  düşünelim.

Saygılar...

[/QUOTE]

Öncelikle alaycı bir tavrım olmadığını belirtmek isterim. Kırıcı yada yıkıcı bir yorumda yapmadım sadece net düşüncelerinizi ögrenmek için size 2 tane soru sordum. Kum ve kaya gerekli seyler ama simdi bunlardan bahsedip konuyu dagıtmak istemiyorum. Bizim deniz akvaryumlarinda kullandığımız refugium bu sizin bahsettiğiniz işleri yapmak icin. Belki duydunuz belki duymadiniz bilmiyorum ama yapıcı olaraktan refugium olayını size tavsiye ederim. Ana tank baglantılı bir refugium yapılıp yuksek ph tan etkilenmeyen bircok bitki orada bakılabilir. Yada sumpta bakılabilir. Fakat tropheuslar bol oksijenli suyu severler, bitkiler ise tam tersi. Bitki sayısı cogaldıkca icerdeki karbondioksit yetersiz kalıcak ve bitkiler ölücektir. Bitkiler yaşasın diye tüp alıp iceriye karbondioksit vermemiz gerekir. Burdada bir uyumsuzluk söz konusu olduğu ap açık ortaya çıkar. İcerdeki azot döngüsü bitkisizde yolundamı diye ölcmek istersek amonyak, nitrit, nitrat testlerini yapıp döngüyü kontrol edebiliriz. İyi bir flitrasyon ve derin kum yatağına sahip tanklarımda simdiye kadar amonyak 0, nitrit 0, nitratta 20yi gecmedi. Önüne gecemedigim nitrit nitrat problemlerim olsa tatlı su icin kesinlikle bir refugium kurardim ama simdiye kadar hic gerek duymadim. Her tankın ihtiyacı, balık sayısı, hacim ve su degisim sıklığına göre degisir. Sizin tankınızda buna ihtiyac oldugunu dusunuyosaniz tropheuslara yem olma ihtimali olmadan refugium icinde bitki yetistirmenizi tavsiye ederim. Tanka hic hava vermeyip, dıs flitre cikisini suyun icine batık sekilde verip, bitkilerden gelicek oksijenle bitkilerin tropheuslara yeterli oksijeni vericegini saniyosaniz yaniliyosunuz, yok ben tanka hava vericem suyuda yukardan dusurup havalandircam derseniz bu seferde bitkiler yeterli karbondioksiti bulamaz. Ben bazi tanklarimda sumpta yada tank icinde bambu kullandim baya bi nitrat emiyolar ve problemsiz yasiyolar sizede bambu tavsiye ederim.. Yine kaptirip cok uzun yazmisim :) Neyse, saygılar.
[/QUOTE]

Kırıcı  olduğunuzu  düşünmüyorum,  yapıcı  yaklaşmadığınızı  sorunuzdan  düşünüyorum. Neyse  gelelim  önerinize  tanklarda  ne  fazla  bitki  problemim  var  nede  farklı  bir  şey. Konu  olabildiğince  doğal  ortamına  uygun  ortam  sağlamak. Yani  dış  müdaheleyi,  en  aza  indirmek. Karbondioksit  ve  bol  oksijen  dengesini  nedense  teorik  düşünüyorsunuz,  pratikte  bırakın  gerektiği  yerde  bitkiler  doğal  yollarla  gelişimini  durdurarak  veya  bir  kısmı  ölerek  dengeyi  bulsun. Sorun  canlıların  doğallığına  fazla  müdahele  eden  anlayışımızda. Karbondioksit  veya  gübre  tarzı  hiç  bir  şey  hiç  kullanmadım  tanklarımda  bu  güne  kadar,  ilginçtir  bitkilerim  kendileri  gayet  güzel  yaşamakta. Bakın  basit  örnek  vereyim ki  belki  fikriniz  olur, Evde  olmadığım  bir  dönemde  10  gün  elektrikler  kesik kaldığı  halde(hanım  sigortaları  indirmiş,  döndüğümüzde  söyledi)  tankımdaki  balıklarda  kayıp  yaşamadım.

Neyse  dostum,  önerilere  teşekkürler,  ancak  hala  konuyu  doğal  bir  dengede  tank  kurmak  olarak  düşünmediğinizi  düşünmekteyim. Gübreyi  basın,  karbondioksiti  verin,  oksijen  vermeyin  demiyorum, tropheus tanklarında  bitkininde  kum,  kaya  kadar  doğal  ortamlarının  gereği   olduğunu  söylüyorum.

Saygılar...

Rüzdil2013-03-05 14:49:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dadas2013Çevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2013
İl: Erzurum
Mesaj: 3
Dadas2013Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 17:58
Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 3 yıldır trapeus bakıyorum ve bu gune kadar hep akvaryumumda bitki oldu.2 çeşit oldu anubıas ve amazon.Şuanda var. Ben bir sıkıntı yaşamdım.Hem suyun denegesini sagladım hemde göze hitap etti. Bencede olmalı bitki.

Teşekürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

betta2010Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 570
betta2010Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 20:19
Bitki tamamen tercihe bağlı bir durum.Eğer biyotop akvaryumu yapacağım diye yola çıkacaksanız o zaman bitki kullanmazsınız..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzdilÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 182
RüzdilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2013 23:34
[QUOTE=volkanoguz]Bitki tamamen tercihe bağlı bir durum.Eğer biyotop akvaryumu yapacağım diye yola çıkacaksanız o zaman bitki kullanmazsınız..

[/QUOTE]
Emin misiniz?Biyotop  akvaryumu  kuracaksanız  o  zaman  yosunlandıracaksınız  yoksa  biyotop  akvaryumu  diyemezsiniz  ona,  tercih meselesi  değil,  her  şekilde  doğru  olana  en  yakını  ise  amaç  unutmayın,  yosunda  bir  bitkidir  ve  o  biyotopun  asıl  öğelerinden  biridir .  Lütfen  tercih   meselesi  demeyin. Bu  durumda  tercih  meselesi,  bardakta  betaya  devam  diyenleride  haklı  görmek  zorunda  kalırız...


Saygılar...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biologÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 198
biologÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 01:25
Merhaba tropheus akvaryumlarında bitkinin, Nedim Beyin değindiği gibi nitrat seviyesini düşürdüğü gibi balıkların stersinide azalttığını düşünüyorum, benim bitkili tankalarımdaki balıklarım diğerlerine göre daha rahat görünüyorlar... bence...
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cief17Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 542
cief17Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 11:54
Bitkinin akvaryuma faydalarını tartışmayalım. Zaten saymakla bitmez,ancak bahsettiğimiz trop akvaryumu ise bitki bakmak hem zor hemde bitkinin kendisi için çok sağlıklı değil. İdeal bir trop akvaryumunda bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi çok zor. Ben trop tankımda sadece anubias bakıyorum ki bildiğiniz gibi çok dayanlıklı bir bitkidir, o bile varlığını zor sürdürüyor. Aynı anda farklı bir tankta bitkide yetiştirdiğimden aradaki farkın bariz olduğunu anlamak çok da zor olmuyor. Dolayısıyla trop akvaryumunda yetiştireceğiniz bitki belki balığın strresini azaltır, belki göze güzel gözükür ama bioliojik döngüye çokda fazla katkı sağlamaz diye düşünüyorum. Bu düşünceme karşı çıkacak kişinin beni inandırması için oturmuş düzenli yavru veren kalabalık bir trop kolonisinin olduğu bitkili bir tankı örnek göstermesini isterim. Gösterebilirsede  emin olun ki çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2013 12:12
Tropheusların sevdiği bitkileri akvaryumda bulundurma işi oldukça maliyetli bir iş. Onların yemesi için kimse akvaryumda bitki beslemez. Yemedikleri bitkilerin tabiki suya faydası tartışılmaz ama madem işimiz onların doğasını taklit etmek. Doğasında olmayan bitkileri akvaryuma koymanın da o zaman pek anlamı olmamalı. Bu benim düşünceme göre Ankara'da sokaklara Avakado ve Muz ağacı dikmeye benzer...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir