Uzman arkadaşlardan yardım bekliyorum


Cihan BaturÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 727
Cihan BaturÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 23:54
Arkadasim,bana karirsa biraz daha sakin dusunun,ve gercekten sizi doyurucu cevaplar verildigine inaniyorum cunku yazilan ve yapilan yorunlar gercekten iyi.Bana sorarsanizda bu buyuklukteki akvaryumlara,sump sistemi en uygunudur.Dusunce olarakta soyle soylemem daha iyi olur,iki akavaryum ve iki sump sistemi ikisininde sonucta su degerleri farkli olacak bir akvaryumunuza allah gostermesin hastalik girerse,digeride hastaliktan payini alir ,eger tek bir sump kullanirsaniz.  emniyet iki ayri sump  sistemi derim bende.batur2006-10-7 23:55:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tecnomasterÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
İl: Erzincan
Mesaj: 13
tecnomasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 23:55
[QUOTE=emiir]

Mustafa bey, vermiş olduğunuz adres gerçekten çok faydalı örneklerle dolu. Ancak güzel yazınızda belirttiğiniz ufak bir ayrıntıya değinmek istiyorum. Sump filtrenin üzeri kapanmaz ve kapanmamalıdır. Çünkü ( hele ki kule tipi sump yapılırsa ) filtrenin içerisindeki hava her zaman taze olmalı ki bakretiler havadaki oksijeni de kullanabilsinler. Bir tek suyun ilk temas ettiği elyaf bölümünün üzeri kapalı olabilir ( ki ben onu da tavsiye etmiyorum ve kendi filtremde kapatmıyorum ) Nedeni de, güçlü akan suyun dışarıya sıçramaması ve sesin biraz olsun azaltılmasıdır.

Çok uzattım galiba ama ana fikir olarak özetlemek gerekirse, elyaf temizliği ihmal edilmezse sump filtrede koku olmaz. Olsaydı eşim beni kapının önüne koyardı  

Sağlıklar...

[/QUOTE]
 
Kule tipi bölge mutlaka açık olmalı haklısınız zaten yazıma dikkat ederseniz kule tipini neden tercih etmemiz gerektiğini belirtirken hava ile karışarak malzemeye çarparak suyun dökülmesi gerektiğini belirtmiştim. Ancak bu tür sistemler kurulurken akvaryum içindeki doğal olmayan malzeme kalabalığını kaldırmak ve benzer sebeplerden yan kısımlarında ek su tankları da yapılır. Bu bölgelerde su dinlendirmesinden kalorifer tertibatından su ısıtmaya, yavru tankından bitki tankına, artemia havuzundan suni kuluçkaya kadar hayal gücünüze göre geliştirilebilir. Özellikle kule bölümü kesinlikle hava ile temas etmeli ama kapanmasında mahzur olmayan diğer bölgelerin de üstü kapanmalı. Bu sadece koku ile değil çevre temizliği, su eksilmesi, dışardan içeriye yapancı madde girişi gibi nedenlere bağlanabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tecnomasterÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
İl: Erzincan
Mesaj: 13
tecnomasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 00:10
Mustafa Bey,
 
Öncelikle eğer imkanınız var ise tek parça bir tank düşünün. Şöyle anlaşılır bir örnekle sebebini izah edeyim. 10 litrelik bir tanka 1 gr dezenfektan atarsanız balıklarınız ölür ancak 100 litrelik bir tankta balıklar bunu absorbe edebilir ve 1000 litrelik tankta nerdeyse hiç etkilenmezler. Anlatmak istediğim ideal su şartlarını akvaryum ortamında sağlamak zordur aksattığımız su değişimleri, yanlış ışıklandırma, eksik maddeler ne derseniz diyin mutlaka hatalarımız olur. Tank kapasitesi ne kadar küçük ise bu o kadar büyük sonuçlar doğururken büyük kapasitelerde absorbe olabilir.
 
3 tank demek 3 ayrı ısıtma, 3 ayrı denge, 3 ayrı filtreleme yani 3 katı uğraş demektir.
 
3 tank demek balıklar için daha küçük gezecek bir alan demektir.
 
3 tankın tek artısı birbiri ile uyumsuz olan balık cinslerine ayrı tanklarda bakabilmeniz olur.
 
Ayrıca tek büyük tankta balıklar sahiplenecek bölgeleri daha rahat bulacak geniş bir alanı daha rahat paylaşacaklardır.
 
Gelelim yanyana dizilimli sump sistemine. Bu sistem elbetteki iyi bir sistemdir. Uzun bir süre kullanılmıştır halen kullanılmaya devam etmektedir. Ancak bir genelleme yaparsak insanda bile bazı rahatsızlıklar vücudun kapalı bölgelerinde meydana gelmektedir. Yani iyi havalanmayan bölgelerde. Genel olarak yararlı bakteriler oksijeni sever ve temiz hava ister. Kule tipi sump diğer modellerin kullanılmasından sonra işin bir adım daha geliştirilmiş şeklidir. Amaç daha iyi havalandırmadır. Yer müsait ise kule tipi tercih edilmelidir çok daha randımanlı çalışır ama mümkün değilse diğer sistemde kullanılabilir. Benim kanaatim bunca emek ve maddi harcama yapıyor isem değmeli ve en güzeli olmalıdır.
 
Benim tercihim tek tank, kule tipi sump olurdu...
 
Bir diğer arkadaşımızın belirttiği stres olayını da sakın küçümsemeyin etrafında çok hareket olan balıklar kendini rahat hissetmez ve bu sizin tüm iyileştirmelerinize rağmen hastalık olarak karşınıza çıkar. Çift tarafı açık bir akvuryum balıklar ne tarafa giderse gitsin dışarıdan saklanamayacak demektir. Mutlaka orta bölgede çok iyi tasarlanmış kayalar, mağaralar, kovuklar düşünülmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir