Uzun Süre Veya Hiç Su Değiştirilmeyen Akvaryum


BlackLioNÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 9
BlackLioNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2023 00:41
Merhaba arkadaşlar,

Sizlere bazı konularda ki bilgilerimi çok kısa aktarırken bazı konularda da soru sorup fikrinizi ve deneyimlerinizi almak istiyorum. ben ve bu forumu okuyan herkes bu cevaplardan yararlanacaktır.

1- Youtube'da ve çeşitli platformlarda özellikle yurt dışında hiç su değişimi yapılmayan yoğun bitkili ve aynı zamanda farklı türde balıkların olduğu akvaryumlar önüme düşüyor. Üstelik çok büyük hacimlere sahip değiller. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bitkilerin akvaryum su kalitesini arttırdığını, nitratı ve amonyakı azalttığını biliyoruz. Daha doğal ve yoğun bitkili bir tasarım ile hiç su değiştirmemek sizce mümkün mü? Mümkünse Nasıl?

2-İnternette reklamları bulunan "Artık dip çekimi yapmanıza gerek yok" Sloganları ile çıkan ayda 1 veya senede 3-4 kere su değiştirmeyi tavsiye eden iddialı filtre markaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Denediniz mi?

[B]3- Şimdi en önemli ve gerçekçi meseleye gelelim; Haftada 1 dip çekimi ve su eklemek maalesef bir çoğumuzun her zaman sürdürebildiği bir ritüel olmaya biliyor. Çeşitli durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda da oluşabilecek sıkıntılar bu hobiye girenlerin çok kısa bir sürede hobiyi bırakmasına ve yaptığı tüm masrafın zarar olarak yanına kalması ile sonuçlanıyor. 100 Litre Akvaryumda, 3 haftada bir dip çekimi ve su ekleme, 1,5 ayda 1 ise filtre temizliği yapacak şekilde sağlıklı bir düzen oturtmak için ne yapmalıyız?
[/B]
[B]Akvaryumu uzun süre temiz tutmak, 3 haftada 1 dip çekimi ve su ekleme yapmak. 100 litrelik bir akvaryumda nasıl mümkün olurdu?[/B]

*Nasıl bir filtreleme ve o2 sistemi?
*Nasıl bir taban malzemesi?
*Nasıl bir dekorasyon?
*Ne ölçüde nasıl bir bitkilendirme?
*Ne kadar balık yoğunluğu ve Canlı çeşitliliği?

Yardımcı Unsurlar: Nitrat için Yoğun Bitkilendirme, Midye, Dibe düşen yemler için salyangoz, vatoz, çöpçü, vs.

Nasıl bir biotop yaratırsak 100 litrede 3 hafta 1 su değişimi yapacak temizlik dayanıklılığını elde ederiz. Balık sayısı az ve orta seviye yoğunlukta olana göre ayrı ayrı fikirlerinizi, deneyimlerinizi paylaşabilirseniz. herkes için ortaya müthiş bir hizmet çıkacaktır. Hem de hobinin yayılması gelişmesine katkımız olmuş olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4283
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2023 01:22
Merhaba,
Sizin için yeni olan olgunun internette birçok örnekleri olduğu gibi, forumda da birçok kereler tartışılmıştır. Arama sekmesinden bunlara ulaşabilirsiniz.

Su değişimine gerek olup olmadığı, sıklığının ne olacağı, filtreleme sisteminize, canlı tür ve yoğunluğuna, bitki yoğunluğuna, tank hacmine, yemleme miktarına vs bağlı olarak değişir. Sorularınızın sabit bir cevabı yok. Bu konuda katkıda bulunmak istiyorsanız bir örnek kurulum çözümlemesi yayınlamanız yerinde olur.

Bir çok insan tank bakımını sizin de dediğiniz gibi gerekse de gerekmese de bir ritüel haline getiriyor ve bu rutin içersinde kendi kendilerine bedava terapi uygulamış oluyorlar. Onların elinden bu imkanı almak ne derece doğru olur bilemiyorum.

Beğenenler: [T]197800,cagri[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240932,Ehtiyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagataycÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2022
İl: Ankara
Mesaj: 77
cagataycÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2023 09:02
~75lt su hacmine sahip (7-8 cm kumdan dolayı düşen) 100lt tankta beslediğim 20 transgenetik, 6 neon, 5 çöpçü, 1 sae, 5 helena, 2 moli, 2 nerite ten oluşan canlının yanı sıra baktığım ortalama bitki yüklü( 4 rizon anubias, 3 rizom java, ve ~10 dal hızlı büyüyen low tech bitki) akvaryumumda 900lt motorun bağlı olduğu ~2500cm3 hacminde (25x10x10) sünger filtre ile ayda bir %20 su değişimi yapıyordum. Hatta suyun yapısı o kadar güzeldi ki ne yosun oluşuyordu, ne de ağır amonyak vb. kokusu vardı. Balıklar da sağlıklıydı. Değişim yapmasam da olurdu.

Ne zaman 2 haftada bire düşürdüm ve % yi değiştirdim, yosun, ölüm, koku bin türlü musibet oldu, sistem bozuldu. Zaten artık dipten çekmiyorum ortalardan su çekip ekliyorum sadece.

Yılda bir değişim bence biraz abartı (insan sırf kurcalamak uğraşmak için bile yapar) ama 1 ay belki 1,5 2 ay bile su değişimi yapmadan kullanılabilir uygun ortamda. Haftalık değişim bence tek iç filtrenşn kullanıldığı ve adam akıllı bitki kullanılmayan zamanlardan gelme bir alışkanlıktan ibaret. Dış filtre ya da pipo tarzı büyük sünger filtre varsa zaten haftalık değişim gereksiz oluyor.
[EDIT]cagatayc,2023-12-10 09:07:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir