Vatozlarda Dikkat Eilmesi Gerekenler


unknownÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 18
unknownÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2007 19:08
Henüz 2 aylık bir akvarist olmama rağmen, tam anlamıyla yoğunlaştığım akvaryum konusunda tim bilgilerimi not ediyorum. Zaman zaman bu bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim. Çünkü sizlerden de çok şey öğrendim.

2 gün önce Vatozum ile ilgili olara forumdan yardım istemiştim. Ancak cevap gelene kadar vatozumu kaybettim. Vatozumun öldüğünü farkettiğimde Vatozu sudan hemen çıkararak inceleme altına aldım. Vatoz da hiç bir darbe veya yara izi yoktu. Son iki günden beri aşırı sakindi ve camlarda değil sürekli yerde görevini yapmaz bir halde görüyordum. Hastalık belirtisi yoktu.

Küçük bir araştırma yaptım. Barışçı ve dayanıklı bir balık olan vatozum neden öldü ?

Akvaryumdaki balıklar:
1) 7 adet Japon
2) 2 kristal, 2 siyah ve 2 beyaz olmak üzere toplam 6 adet köpekbalığı.
3) 2 adet Siyah American Tetra
4) 2 adet çöpçü
5) 3 adet Platy
6) 1 adet vatoz (vardı yani )

Ebatlar        : 80X50X30

Malzeme     : Dipte kum, çakıl ve midye kırıkları

Bitki            :Cryptocoryne wendtii

Düzen:        : Bir adet iç filtre, bir adet ısıtıcı, akvaryumun arka alt kısmında fiber havalandırma borusu

Su sıcaklığı   : 26 C derece

Kimyasal     :
a)Genel Dezenfektan
b)Klor giderici

Su değişimi   : Her hafta düzenli olarak 1/3 ü değiştirilir. Kullanılan su dinlenmiş sudur.

Kullanılan yem:
a)Dip yemi tablet
b)Yaprak yem
c)Granül yem (küçük yuvarlak şekilde)

Yemleme düzenli olarak her sabah saat 10:00 da ve her akşam saat 22:00 da yapılıyor.

Bu şartlar altında vatozu kaybetmek illaki insanın canını sıkıyor. Gelelim asıl konumuza:

Yapılan yemlemeler neticesinde artan ve balıkların gözden kaçırdıkları yemler ile balıkların dışkılarının su dibinde biriktiğini öğrendim. Doğal olarak bunuda görüyordum. Ancak zararlı olabileceğini düşünmemiştim. Biriken yem artıkları ve balıkların dışkıları suyun dip kısmından yukarı seviyeye doğru yükselen bir şekilde suda bulunan nitrat (pH) seviyesinin artmadına neden oluyormuş. Bu biriken nitratın seviyesi arttıkça zehirleme özelliğine sahip oluyor. Ve suyun dip kısmında bulunan balıklardan başlayarak üst kısma kadar zehirlemek suretiyle, bir gecede akvaryumda bulunan tüm balıkların ölümüne neden olabiliyor. Profesyoneller buna Nitrat Patlaması diyor.

Önem verilmesi gereken konu akvaryumda bulunan balıkların üzerine ne kadar titrenirse titrensin mutlaka suda bulunan tüm değerlerin önemle takip edilmesidir. Yani sadece bitkilendirmek, yemlemek, suyu değiştirmek yetmiyor. Nitrat ölçümü yapan elektronik cihazlar olduğunu öğrendim. Ancak bunların çok da sağlıklı sonuçlar vermeyeceği anlatıldı. Bu nedenle ben de kimyasal deney şeklinde ölçüm ve sonuç veren bir set aldım. Ayda bir kez mutlaka bu nitrat değerinin ölçülmesini tavsiye ediyorum. Belki bu teste 45 YTL gibi bir ücret ödedim ama sonuçta o balığı geri getiremedim. Balık dahi olsa o can maddi değerle asla kıyaslanamaz.

Yazı içerisinde veya bilgilerde hatalarım olabilir. Sonuçta 2 aylık bir akvaristim. Daha iyisi olmak için elimden geleni yapıyorum. Okuyan arkadaşlar bildikleri konular doğrultusunda hataları düzeltirlerse sevinirim.

Sonsuz saygılarımla...
unknown2007-2-19 19:12:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2007 21:59
Zafer bey geçmiş olsun bunun için düzenli su değişimi ihmal edilmemeli diye insanlar bağırıyor.Sizin yazınız tam anlatıcı olmuş.Elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir