Veliferalarım


MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 15:03
Herkese iyi günler. 1 ay önce 3 adet velifera aldım. Erkeğin boyu 8 cm, dişilerden biri 6, biri 4 cm kadar. Aldığımdan bu yana erkek veliferada çiftleşme belirtisi yok. Büyük olan dişi velifera ise tanktaki diğer balıkları kovalıyor, erkekle kavga ediyor. Erkek son 1 haftadır karşılık veriyor. Erkek velifera üst yüzgeçlerini tamamen açmadı hiçbir zaman, o yüzden kılçıklarını da sayamadım. 
Tank 100*30*45 ölçülerinde, kullandığım yemler tetra bits, NovoFex, NLS kaz ciğerli yem, NovoTabs, tetra pro algae, NovoVert. Ayrıca 2-3 günde bir öğün canlı siyah kurt veriyorum (tubifex değil, ancak besin değerleri ve görüntüsü benziyor). 800 lt/h debili AquaPro marka dış filtre ve iyice akıntı olsun diye orta güçte bir iç filtre kullanıyorum. Açık yüzme alanı olsun diye tank genel olarak boş, altta yan yana duran 3 adet seramik vazo, onlara ve yere tutturduğum 3 adet anubias var. Tankta başka hiçbir balık yok, sadece 3 adet velifera var. 
Eklediğim video ve resimlere bakarak erkeğin neden böyle davrandığına dair bir şeyler söyleyebilir misiniz? Bu erkek neden bu kadar pasif ve çiftleşmiyor? 

Sorunumun daha detaylı açıklaması şu linkte, maalesef birşey yazan çıkmadı.


Not: Kamerayı çözemediğimden videoların başında netlik sorunu var, sonradan düzeliyor.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=BNW0TbNxeaQ[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=do-uKAOE12E[/VID]






Bu resimde erkeğim albinoluk özelliklerini kullanarak yemleri ıskalayıp 2 parça kum tadarken...






Saussure2013-12-07 15:06:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Pro FBÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 354
Pro FBÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 18:26
Balıklar çok sağlıklı, başarılı bir akvaryum kurmuşsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hardtrustÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 298
hardtrustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 18:29
Belki de balığınız dişilerden hoşlanmıyordur. Gay olabilir. Akvaryumunuz yeterliyse 2 dişi 1 erkek velifera daha ekleyebilirsiniz. Petshopta  dişileri çok kovalayan bir erkek bulursanız alın. Bazen balıklar birbirlerini izleyerek hareket ediyorlar. Gördüğüm kadarıyla dişi çiftleşmek istiyor. Ekstra balık eklemeseniz bile yakında çiftleşeceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

frezya3Çevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2013
İl: Konya
Mesaj: 173
frezya3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 19:59
Benimd pilatilerim ilk başta çifleşmiyorlardı ama geçen gün çifleştiler ve yavrulardır bende yavrularu şanş eseri gördüm ama malesef hepsi öldüler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 23:18
[QUOTE=hardtrust] Belki de balığınız dişilerden hoşlanmıyordur. Gay olabilir. Akvaryumunuz yeterliyse 2 dişi 1 erkek velifera daha ekleyebilirsiniz. Petshopta  dişileri çok kovalayan bir erkek bulursanız alın. Bazen balıklar birbirlerini izleyerek hareket ediyorlar. Gördüğüm kadarıyla dişi çiftleşmek istiyor. Ekstra balık eklemeseniz bile yakında çiftleşeceklerdir.[/QUOTE]

Gay olabileceğini ben de düşünüyorum :D Akvaryumda 2 dişi daha vardı, ay kuyruk bir velifera dişisi vardı, onu ay kuyruk olduğundan moli genleri ağır diye geri verdim. Bir de albino gold dişisi vardı. Ancak onu hamile sanıp almıştım, kamburu vardı, karnı çok şişmişti, balık bloat çıktı ve bir haftada öldü. Erkek bu dişilere de hiç ilgi göstermiyordu.  Petshoptaki diğer erkeklerin moli genleri çok baskındı. Albino gold olmayan erkekler dişileri normal velifera gibi perdelemek yerine moli gibi çiftleşiyordu. Diğer albino goldların ise formları çok hoşuma gitmemişti. Bazısının beli inceydi, bazısının yelkeni kısaydı, yanaklarında turunculuk yoktu. Form olarak benimki kötünün iyisiydi, ancak bu da tövbeli çıktı ve dişiden dayak yiyor. Anlamadım gitti. 
Benim 2 tane teorim var, birincisi erkek dişiden dayak yediği için streste, dişiyi yendiği ve tahtı ele geçirdiği zaman çiftleşmeye başlayacak. İkinci teorim ise erkeğin gözü pek iyi görmüyor, 3. resimde ağzında taşlarla olan resme bakınız :D Bu hareketi çok yapıyor, batmayan yem attığında da birkaç deneme yapmadan yemi bulamıyor. 
Şöyle bir sorun var, güzel formda safkan özellikleri gösteren velifera bulmak çok zor. Olsa direk alacağım. Ne üretenler dikkat ediyor, ne petshoplar.   

[QUOTE=frezya3]Benimd pilatilerim ilk başta çifleşmiyorlardı ama geçen gün çifleştiler ve yavrulardır bende yavrularu şanş eseri gördüm ama malesef hepsi öldüler.[/QUOTE]

Umarım benimkilerde çaktırmadan çiftleşiyorlardır, ancak velifera çiftleşmesini görmemek çok zor, olsa görürdüm. Umut Günay'ın velifera erkeğinin videosuna bakın, olsaydı görememem çok düşük ihtimal.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jbxtrÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2012
İl: Antalya
Mesaj: 188
jbxtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 15:26
Bende dün akşam hoşuma giderek 1 erek 2 dişi velifera aldım fakat veliferalar hakkında pek bilgim yok internetten biraz araştırdım. Sanki dişi balığın bir tanesi hamile gibi me geldi karnı bayağı şişti sabah akvaryuma bakayım dedim balıklar ne yapıyor birde ne göreyim 25-30 tane arası yavru olmuş dişin karnı inmiş şimdi yavrular akvaryumda dolaşıyorlar akvaryum bitkili olduğu için saklanacak yerleri çok ve iki adet dişi balon moli de hamile inşallah onların yavrularıda kısa sürede olur.




Senin de balıkların inşallah en kısa sürede çiftleşir yavru alırsın
jbxtr2013-12-08 15:30:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 22:01
http://www.akvaryum.com/forum/veliferalar_ciftlesmiyor_k577288_sn1.asp

Yukarıdaki linkte şöyle bir yazı var:

"Velıferadan yavru almak biraz zormuş duyduguma göre bu balıkları daha erken büyütmek için hormon verılıyormus ve buda kısırlıga sebep olabılıyormus.benımde başıma gelmıstı pek yavru alamamıstım.ve bazende balık doguruyor bız görmeden yiyorlar bu konuyada dıkkat etmek lazım akvaryumda yavruların saklanabılecegı rafya yada bıtkıler olmalı"

Benim garibime giden şey şu, canlı doğuranlar uygun ortam olmasa bile çiftleşir, hatta yeni alınan balıklar bile stresliyken çiftleşirdi (en azından benim lepistes ve molilerim böyle yapardı). Bir süre daha bekleyeceğim, bu süre zarfında güzel bir erkek velifera arayacağım. Eğer bulamazsam akvaryumu acı su akvaryumu haline getireceğim ve pH'yi 8 civarına getireceğim. Bu işlemleri yapana kadar balıkları canlı siyah kurt ve taze sarımsak suyu emdirilmiş yemlerle besleyeceğim. Bakalım balık hormonlu muymuş, yoksa suyu mu beğenmemiş.  

+1: [T]180729,zulfadli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir