Yeni Bir Başlangıç, Siz De El Atar Mısınız?


SelimkiyecinÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
Mesaj: 63
SelimkiyecinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2016 22:23
Arkadaşlar merhaba,

Benim 10 litrelik bir akvaryumum vardı ve içinde 4 tane japon balığım vardı. Acemilik ve hevesle hızlıca kurup hatalar yaptık ve yeni bir akvaryum kurup bu hobiyi daha sağlıklı şekilde yapmak istiyorum. Bu konuda sizin de desteğinizi bekliyorum.

Buraya konu açmadan önce birçok başlığı inceledim ve https://www.akvaryum.com/Hesaplayici/balikmiktari.asp buraya bakarak hesaplamalarımı yaptım ama matematik ve tecrübeler birbirin tutmuyor o yüzden size ihtiyacım var...


[B]1) Akvaryum [/B]| 50cm boyunca, 25 cm genişliğinde, 30 cm yüksekliğinde, 2-3 mm cam kalınlığında, 37.5 litre bir akvaryum yaptıracağım. (Akvaryumum çalışma masamda olsun istiyorum o yüzden max. ölçülerim bunlar olacak)
- Bu akvaryumun fiyatı 45 tl olacak normal midir?
- Silikonu beyaz yaptıramam gerekli değil m?
- Yapan kişiye "abi şunu da yapalım, bunu da yaptık mı?" demem gereken şeyler var mı?

[B]2) Balık türü [/B]| Akvaryum net olduğuna göre, içindeki balık çeşidini de ona göre seçmeliyim.
- Hesaplıyıcıya göre 2 cm boyunca neon tetradan 20 tane atabilirim:D Sağlıklı olması için siz kaç tane önerirsiniz.
- Benim gönlüm neon tetra ve bir vatoz. Bunlar dışında öneriniz var mı?
- Karides beslemek istemiyorum:)
- Neon tetra uygun olursa yanına başka türler ekleyebilir miyim? Rasbora, kırmızı zebra, tetrazon?

[B]3) Malzeme [/B]| Gerekli meteryaller neler olacak?
- Siyah hagen kum ve beyaz kumu farklı bir tasarımla birlikte kullanmak istiyorum. Uygun mudur?
- Yeni bir filtre alacağım. Bu hacme en uygun filtre nedir?
- 25 W ısıtıcı yeterli olacaktır değil mi? Burada da yüksekliğime uygun bir ısıtıcı öneriniz var mı?
- Hava motorum var ama kötü ses çıkartıyor... Kullanmak zorunda mıyım? Yoksa filtrenin aparatının suya titretmesi yeterli olacak mıdır?
- Akvaryumumda kapak olmayacak. Çift taraflı 8 ledli hoqas aydınlatma düşünüyorum. Akvaryumun sağına ve soluna monteli olacak. Uygun mudur?
- Bitki konusu da önemli. Bol bitkili bir akvaryum oluşturmam lazım. Cüce anubias dışında neler önerirsiniz?

[B]4) Kurulum sonrası[/B]
- Beslenme tarzı ve önerdiğiniz yemler.
- Olmazsa olmaz ilaçlar/gübreler/destek ürünler vs.
- Su değişim peryodu ve oranı.


Eksik ya da atladığım bir konu varsa lütfen iletin. Kıymetli yorumlarınızı heyecanla bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.




UP!

Eminim biri el atacaktır:(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2786
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2016 17:41
1-) O fiyata yaptırmaktan ziyade hazır bir akvaryum da bulabilirsiniz. Alacağınız akvaryum kapaklı olur. Ama 2-3mm çok ince masa üstünde duracağını düşünürsek bir de herhangi kazaya gidebilir yani patlayabilir ya da çatlayabilir. Tavsiyem daha kalın bir cam olması yönünde.

2-)20 adet olmaz tabii. Sonuçta balıkların da yüzme alanı olmalı. Onun yerine min. 6 lı en fazla 12 li bir tetra grubu olabilir. Neon tetra, rasbora birbirleriyle yaşarlar. Ancak yanlarına atacağınız tetrazon onlara nazaran daha büyüyen balıktır. Balıklarınızı rahatsız etmesi muhtemel.

3-)O hacimde iç filtre yer kaplar. Onun yerine şelale filtre tavsiye ederim. Piyasada çeşitli markaların şelale filtresi mevcut, sizin için daha uygun olacaktır. Hava motoru şart değil, yedekte bulunması iyi olur ama. Çıkan hava kabarcıkları balıklara oksijen sağlamaz, suyun dalgalanması balıklar için oksijendir. Şelale filtre ile bunu başarılı şekilde sağlarsınız. Led uygulaması konusunda pek bir şey anlamadım. Ama kapaksız bir ortamda led yaparsanız akvaryum buharından zamanla ledlerin yapışkanı gidecektir. Isıtıcı yeterli olur ama daha yüksek bir ısıtıcı da işinizi rahatlıkla görür. Piyasada zaten 25w 50w bulmak sıkıntı. Kumu karıştırmanızı tavsiye etmem, illa karıştırmak isterseniz zaten siyah ve beyaz karışık şekilde satılan kumlar mevcut.

4-)Canlı doğuranlara özel yemler mevcut. Her markanın kendine özgü yemleri vardır. Alacağınız balık türüne göre bunu belirleyebilirsiniz. Mesela Sera Vipan aklıma gelen ilk yem. Pul yemler de önemli. Tetra Min güzel bir pul yemdir, ondan da kullanabilirsiniz. Bir de balıklarınıza haftada bir ıspanak kaynatıp verirseniz hem sindirimi düzenlemiş olursunuz hem kabızlığın önüne geçersiniz.

Olmazsa olmaz ilaç diye bir şey yoktur. İlaç son çaredir. Ama elinizin altında bulunması gereken her an lazım olacak katkıları yazayım. Ben su düzenleyicisi olarak reeflowers effective kullanıyorum, bu üründen memnunum. Elinizin altında dinlenmiş su yoksa ya da acil su değişikliği gerektiren durum olduysa hava motoruyla 1 saat suyu havalandırırken bu ürünü kullandığınızda klordan eser bırakmaz. Mikofish yine mantar hastalığı için ne olur ne olmaz diye elinizin altında bulunması gereken 2. üründür. Eczanelerde satılan metilen mavisi de göz fungusu için her an elinizin altında bulunması gerekir. Bitki yoksa gübreye hiç gerek yok. Hatta basit bitkiler varsa bile gerek yok. (Anubias, eleoda gibi)

Son olarak haftalık %30 su değişimi yeterli olur. Dinlenmiş su olmasına özen gösteriniz.

Ek olarak, [K]bu yazdıklarım makalelerde zaten bulunuyor. Hatta ben üstün körü aktardım size. Ama forumun makaleler kısmını okuduğunuzda bunların kat ve kat fazla bilgiye sahip olursunuz. [/K]

Teşekkür Edenler: [T]180710,Selimkiyecin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cevdet Ali İlterÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 100
Cevdet Ali İlterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2016 23:51
-Cam ince sıkıntı çıkarabilir.
-Tetrazon neon tetraları rahatsız edebilir.
-Bence kum tek renk olduğunda daha görsel duruyor.Hava motoruna hiç gerek yok en ufağından bir iç filtre yada şelale filtre yüzeyi dalgalandırmaya dolayısıyla oksijen ihtiyacına yeticektir.
-Mutlaka ufak vatos alın çünkü büyüdüklerinde camı çok temizlemiyorlar.
-Moss alabilirsiniz.Fazla ışık ve gübre istemez ve uygun şekilde kullanıldığında bence tüm bitkilerden daha güzel ve doğal duruyor.
-Herkes bu konuda farklı düşünüyor ben kendi fikrimi söyleyim dip çekimi yapmayın.haftada iki yada üç kere akvaryumun yüzeyinden yüzde on kadarını alın ve suyu akvaryumun dibi hareketlenmeyecek şekilde yavaşça dökün.(Bence tek seferde yüzde otuz değişim yapmak yerine haftada 2 yada üç kere yüzde on değişim yapmak daha iyi.Hem ısı farklarının neden olacağı hastalık ve ölümlere engel olursunuz hem biyolojik dengenin daha sağlıklı oluşmasını sağlarsınız)Su mutlaka dinlenmiş su olmalı.Bu şekilde eğer uygun kalınlıkta kumunuz varsa oluşan biyolojik denge filtrenizden daha iyi iş görücektir.Biraz sabredip her an tanka müdahale etmemelisiniz.

Teşekkür Edenler: [T]180710,Selimkiyecin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelimkiyecinÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2015
Mesaj: 63
SelimkiyecinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2016 00:57
Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Gerçekten açıklayıcı ve uzun uzun yazmışsınız çok sağ olun...

Bu arada kumu karıştırmaktan kastım şekil yapmak:)

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=SXGITmj-WM8[/VID] şu videoda görmüştüm. Bu yüzden böyle 2 renk kum alayım diyorum. İç içe olmayacaklar yani.



[QUOTE=MurathanM]Led uygulaması konusunda pek bir şey anlamadım. Ama kapaksız bir ortamda led yaparsanız akvaryum buharından zamanla ledlerin yapışkanı gidecektir.[/QUOTE]

Abi led dediğim; şu lambayı akvaryumun bir tane sağ tarafına bir de sol tarafına takacağım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180710/IMG_0041.JPG[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir