Yeni Kurulum İçin Görüşleriniz


YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2015 11:23
Arkadaşlar Merhaba. Uzun bir aradan sonra su dünyasına karideslerle dönmeye karar verdim. Bir haftadır da bilgi birikimi için forumu inceliyorum. Bir yaramazlık olmazsa bu hafta sonu kurulum hazırlıkları için kolları sıvıyorum. Daha önce bitki akvaryumumda sırasıyla kiraz, sakura ve amano beslemiş ve sorun yaşamamıştım. Şu anda da Arı türlerine karar verdim. Bu başlık altında görüş ve yardımlarınız ışığında kurulumu da adım adım paylaşacağım.

TANK: Elimde bulunan 50*30*40h ebatlarındaki tankı kullanmayı düşünüyordum ancak, forum da min. 80 LT olsun şeklinde bir bilgi buldum. Ne kadar büyük tank o kadar stabil su değeri ilkesi burada da geçerli sanırım. Daha büyük bir tank alacağım ancak tecrübeli arkadaşlara min kaç LT. olsun diye sormak istiyorum. Aklımdaki ölçü 60*40*45h. 100 lt civarı.

SU: Deniz akvaryumumdan kalan RO yu kartuşlarını değiştirip kullanmayı düşünüyorum. GH+ ile direk kullanma durumunda mineral eksiklikleri açısından ne kullanabilirim tavsiyeleriniz ne olur? Ya da bir şey kullanmaya gerek yok mu?

KUM: Ada Amozania, Akama, JBL ve Oliver Knot gibi alternatifler var. Ada için belli bir süre nitratı yükselttiği yönünde bir şey söyledi bir akvaryumcu ve JBL yi tavsiye etti. Sizce hangisi ve hangi nedenlerle? Fiyatta önemli bu arada tabi ister istemez min maliyet optimum fayda :)

EKİPMAN: Discus larımdan kalma Hanna combo ölçüm cihazım var. Propları ne alemde bilmiyorum kontrol edeceğim ve tekrar calibre edeceğim. İşe yaramazsa yeni alma durumunda neleri önerirsiniz PH, GH, TDS ölçümü için?

FİLİTRE: Düşük debili minik bir dış filitre (Sun Sun HW 602B) ve eheim 2213 var elimde bunlardan biriyle beraber önceden kalan pipo filitreleri kullanmayı düşünüyorum. Sun Sun sıfır ve başkasıyla değiştirme imkanım var bu konuda tavsiyeniz ne olur? Kumdan dolayı taban filitresi ile ilgili kullanım tavsiyelerini okudum. Bundan mı edineyim bir tane ve model tavsiyeniz ne olur?

BİTKİ: Bitki olarak su marulu, mos ball, java fern ve java mos düşünüyorum sizce uygun mu? Sizce daha uygun neler olabilir? Bir kaç mango da koymayı düşünüyorum.

DİĞER CANLILAR: Salyangoz olarak neritre türlerini düşündüm ancak bildiğim kadarıyla acısu türleri bunlar ve tatlısu da hayati idame yapıyorlar. Ömürleri ne kadar oluyor tatlısu da, almaya değer mi? Çok üreyip başa bela olmayacak başka hangi türleri önerirsiniz? Birde balık olarak tankın yükünü fazla artırmayacak kadar pigme çöpçü ile neon ya da kardinal düşünüyorum. Sizce başıma iş mi alırım, vaz mı geçeyim?

KARİDES: Başta söylediğim gibi Arı düşünüyorum nasıl bir mix yapmalıyım Hinamoru, Mosura vs oranı nasıl olsun. Adet olarak 10-15 gibi düşünüyorum. Bunları aldıktan belli bir süre sonra ilave yapmamın mahsuru olur mu? Tek tür ideal ancak su değerleri elbette Arı lara göre olacak şekilde, kesin olmamakla birlikte bir tür daha düşünüyorum. Sakura harici melezlenmeyecek hangi türü önerirsiniz?

Sabırla okuyacak ve fikirlerini esirgemeyecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2661
mustafakısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 10:23
Yasin bey sizde benim gibi yenı kurulumdasınız gerçi ben tankı kurdumda beklemedeyim.Ben 35x35x30 ebatında bir tank kullandım,lakin 80 lt genelde tavsiye ediliyor.Taban kumu ben Aqua Sand karides kumu kullandım genel olarak herkes ada yada akamada markası alın diyor.Üretim filtresi yada çok akıntı yapmayacak şelale tipi bir filtre kullanılıması tercih sebebi,ben orta boy üretim filtresi tercih ettim.Dolabın altında oldugundan görselik çokda önemli degildi benim için.Tank arakdaşı pek düşünmeyin derim balık olarak özellikle.Haricinde salyangoz türleri konulabilir.Bitki vs tercihiniz dogrultusunda ama moss mutlaka olmalı deniliyor.

Gelelim türlere,Ro kullanmıyor,Phı 5,50 - 6,50 arasında tutamıyorsanız,ppm degerleri 80-150 arasında degilse,ph metre,tds metre gibi cihazlarınız yoksa,mineral+,gh+ vb takviyeler almayacaksanız,kristal - taiwan türlerine hiç girmeyin deniliyor.Aldıgınız karides yaşarsa sevinin ama üremez gibi izlenimler oluşturulmuş hep.

Karides konusu ince elenip sık dokunmalı bir konu olarak algıladım ben.Cüsseleri küçük ama masrafları büyük .



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 12:35
Mustafa Bey tanka ve kuma karar verdim Tank 60*40*40 olacak, kum ada amozania biraz pahalı olacak ama karar verdim. RO mun kartuşlarını değiştireceğim, filitre 1 adet pipo bir adet taban olacak, taban a dış filitre bağlayacağım. GH+ ın ve minerallerin siparişini verdim. Bitki ve tank arkadaşlarını iptal ettim sadece sizin de dediğiniz gibi moss ve salyangoz olacak. İnşallah sorun yaşamayız. Dediğiniz gibi kendi küçük masrafı büyük. Kaldı ki RO, PH metre, EC ve filitreler elimde zaten var ona rağmen masraf büyük. Sizin de paylaşımlarınızı takip ediyorum. Size de kolay gelsin. Paslaşmayı ihmal etmiyelim :)Yasin2015-03-20 12:36:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafakısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2661
mustafakısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 13:56
Başlangıcınız hayırlı olsun diyelim o zaman.Ben daha basit türlere yönelme kararı aldım,şuan ki ev ortamı dolayısı ile masraf etmemek en iyisi çünkü sonra geri bozmak zorunda kalacagım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 16:53
Merhabalar,
Tank: Elinizdeki 50*30*40 tank son derece yeterli. Karidesler sanılanın aksine çok küçük hacimlerde dahi başarıyla bakılabilir. Tabiki, hacim ne kadar iyi olur ise o kadar kolay, risksiz ve başarılı bir tank olur. Ancak, 40 lt hacim bile filtrasyon uygun olduğu ve sabırla beklendiği sürece 100 karidese ev sahipliği yapabilir.(en başta 100 karidesden bahsetmediğimi, damızlıklar ve yavrularla beraber zamanla 100 e ulaşan karides sayısından bahsediyorum)
Su: Bende aynı şekilde deniz akvaryumumdan kalan 5 filtreli RO yu kullanıyorum. Deniz akvaryumumda son aşamada kullandığım reçine kartuşu iptal ettirdim. RO suyu üzerine GH+ işin esası zaten.
Kum: Arı ve taiwan türlerinde en beğendiğim en çok memnun kaldığım kum ADA Amazoniadır. Sadece benim değil, karides hobisiyle herkes Amazoniadan memnundur, hiç pisman olanı duymadım. Amazonia yerine JBL öneren, hatta amazonianın nitratı yükselttiğini söyleyen akvaryumcunun kulağının arkasına fiske vurup uzaklaşın :) Amazonia ya alternatif kumlar şu an için maalesef ülkemize gelmemekte. Akadamayı da düşük maliyetinden dolayı tercih edebilirsiniz, bir Amazonia değildir ama gayet yeterlidir:
Ekipman: Hanna combo ölçer son derece kaliteli bir ölçüm cihazı, kalibrasyonu yapıp kullanabilirsiniz. TDS konusunda ppm yerine ms ölçümü yapan başka markaları da önerebilirim. Ayrıca 2nci bir kontrol için PH, GH ve KH testi edinebilirsiniz. Aslında şart değil, ama bütçeniz uygunsa tabiki iyi olur. (ph ve sertlik konusunu zaten siz kombo ölçer ile hallediyorsunuz, ben genel bilgi olarak yazdım burada)
Filtre: Dış filtre, sünger filtre, HMF yada taban hangisini istiyorsanız, hangisi size en kolay geliyorsa, hangisi sizin için en ekonomik ise uygundur. Bunların birini yada birkacını kombine edip de kullanabilirsiniz. YETERKİ yeterli, etkili bir filtre sisteminiz olsun.
Bitki: Saydıklarınız son drece uygun. Bende aynı bitkileri kullanıyorum taiwan tanklarımda. Başka uygun bitkiler de vardır mutlaka. Tek önerim bitki de fazla çeşide, ve bakımı zor türlere girmemeniz olabilir. 
Diğer Canlılar: Nerite konusu biraz muamma olan ve olmayan tanklar var. Geçen başka bir platformda da mevzusu geçti. Taiwan türleri ile yaşatamadığım neriteler de oldu, halen sorunsuz duran tanklarımda. En güzeli minare salyangozu ve ramshornlar olabilir. 
Karides: Hinamoru, mosura, snow/golden vs oranı tamamen kendi göz zevkinize kalmş bir seçim. Arı ve kaplan türlerinde sonradan çok sayıda karides ekleme/çıkarma yapmayı önermem. Mümkünse tüm karidesleri bir seferde ekleyip, belki ufak tefek müdahaleler (ekleme-çıkarma) yapmanızı öneririm. Atıyorum 20 karideslik koloni planlıyor iseniz, en az 15 tanesini alıp sonradan 3-5 karides ekleyebilir yada çıkartabilirsiniz. Ancak 5 er 5 er 4 parti alım yapmayın.

sağlıklı karides akvaryumları

Alpay


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 17:55
Alpay Bey ilginize teşekkür ederim. Tank için tereddütteydim. Yeni bir tank yerine eskiyi kullanacağım şu durumda. Kum için de tavsiyenize uydum ve ADA Amazonia siparişini verdim. Bitki konusunda rahatım abartmayacağım. Karides olarak 15 ya da 20 adet düşünüyorum, ancak twbee almak pahalıya malolacak o yüzden tereddütüm var. Gerçi zaman var daha ancak bir an önce karar verip ona göre alım araştırması yapmak istiyorum. Amacım kaliteli twbee yavrular üretebilmek, ona göre de morph (lar) diyeyim edinmek. Ancak şu an biraz kafam karıştı crs, cbs twbee melezlerinin oranı na göre kaç twbee olmalı, cinsiyetler nasıl olmalı? En kestirme yol olarak melezleri dişi, twbee leri erkek almalı diye düşünüyorum ancak yavruların cinsiyeti anlaşılmıyor. Tabi birde twbee leri hangi morph dan almalı? Bu konuda da fikrinizi söylerseniz sevinirim. Bu arada da tank oturduktan sonra alım aşamasında ve sonrasında da sık sık görüşeceğiz sanırım :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2015 20:36
Yasin Bey,

tüm canlıları TWbee almak tabiki maliyetli bir yol. Ancak, araştırırsanız bazı arkadaşlarımızın sadece melez ile bile 6-7 ay içinde onlarca yüzlerce taiwan yavrusu aldıkları akvaryumların olduğunu görebilirsiniz :)
En önemli şey sabır ve çaba  karides hobisinde( ve diğer hobilerde tabiki), ondan sonrası inanın zaten geliyor.

Alpay

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2015 23:53
İlk adımı attık :)
Boş tank 65*45*45 extra clear


Taban filtresi ve filtre üzerine sera siporax, eheim ehfisubstrat pro ve lav kayası karışımı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2015 10:26
Kuruluma devam. Kum Ada Amozonia

[url=http://hizliresim.com/j56Evj][/url

Kullanılacak Dekorlar


İlk su doldurma




İlk canlılar yosunlarım. Gökşen Bey e teşekkürler ;)

Yosunlarla gelen kaçak misafirlerden biri Gökşen Bey e tekrar teşekkürler :)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2015 20:04
Merhaba,

Amazonia ilk kurulumda Amonyak (NH3 sanirim) salinimi yapar Bu da canlilar icin kesinlikle buyuk tehlike. Suyu doldurduktan sonra malzemeler calisir vaziyette en az 15 gun. (benim tercihim 20-25 gundur) bos calistirip su degisimi yapmayin. Eksilen suyu ekleyebilirsiniz.

Boylece Amazonia'da zaten bulunan bakteri vs amonyak ile beslenmeye baslayip azot dongusu baslar. Bir sure sonra amonyak NH3, nitrat'a donusur (NO3-)sonra da bu nitrat nitrit'e (NO2-) donusur. Bu surec 15 gun civarina denk geliyor. Bu surecten sonra canli eklemsi yapabilirsiniz. (siz yine de canli eklemeden once test yapin)

Yani kisaca akvaryumcunuzun olumsuz olarak bahsettigi amonyak salinimi aslinda otomatik olarak donguyu baslatmaya yarayan bir durum. Sadece acele etmemek lazim

Ayrica amazonia cok iyi bir filtrasyon malzemesi gorevi de gorur. Gecko2015-05-30 20:04:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 13:30
Gökmen Bey tank 20 gün çalıştı sonra affinisler, birkaç gün sonra da 3 adet melez eklendi ;)

Tankın yeni düzeni


İlk canlılar, Otocinculus Affinis 4 adet ti ne yazık ki birini kaybettim :cry: 3 adet kaldı.


İlk karideslerim Pinto melezlerim Alpay Bey'e :thanks:




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 17:27
Yasin Bey cok guzel gorunuyor melezler. Saglikli buyurler umarim. Biraz daha hacimli olsaydi keske tank. Bu arada bambu kamislari bir sure sonra curume yapiyor suda. Bence curumesini beklemeden cikarin. Yerine seramik veya hic olmadi pvc borular kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smithiseekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 876
smithiseekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 20:03
Güzel bir kurulum olmuş Yasin abi , konuyu takipteyim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkless85Çevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Konya
Mesaj: 50
darkless85Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2015 01:19
maşallah güzel olmuşşş . . . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir