Yeni Tank Sendromu - New Tank Syndrome


KaPRiS38Çevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2013
İl: Kayseri
Mesaj: 43
KaPRiS38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2013 13:20
Acık konusmak gerekirse çok uzatılmış ve kafa karıstırıyor.Biz yeni başlayanlar için konuyu kısaltıp acık ve sıralı maddeler halinde olsa bizde uygulasak iyi olurdu ama emeğe saygı tabi teşekkür ederim hiç yoktan hatalarımı anladım.Vieja2013-10-29 13:51:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknzgnÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 70
zknzgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2013 12:05
ah be canım kardeşim, 

ben nasıl bulamadım bu konuyu ve neden sabit konu değil ? 

3 gündür deliler gibi araştırıyorum, okuyorum. bu makaleyi okurken, sanki 'yardım edin' yazısı acmısım ve cevaben yazılmış gibi. Dediklerin birebir benim başımdan geçiyor şu an, ve hatta şöyle söyleyim, son paramla balık alıp, evdeki 3 günlük ekmeği akşam yemeği olarak yiyordum akvaryum karşısında. 

bu makaleyi okumasaydım, yarın suyu tekrar değişecektim (evet mavi ve tuz uygulaması yaptım fakat ölümleri durduramadım, daha bu sabah yemleme yaparken gözümün önünde bir yunusum can verdi)

hatalardan tecrübe almak gereklidir hayatta. bu makaleyi yazana da, yayımlayana da, burada paylaşana da ayrı ayrı teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Berkay2626Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1
Berkay2626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2013 00:32
Yalvarıyorum biriniz yardım etsin 1 hafta önce 35 40 lt arası bir akvaryum aldım ve bilgilerim yetersiz olduğundan balıkları direk dinlenmiş suya koydum ama lepisteslerimin sürtünme hareketleri beni arastırmaya itti bugün gidip bakteri kültürü aldım sera markasının suya koydum koymadan önce dip cekimi yapmıstım sizden ricam balıklarımı kaybetmeden bu dönemi nasıl atlatabilirim yazar mısınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NtreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 341
NtreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 17:18
Öncelikle paylaşım için teşekkürler. Ama her ne kadar maddeler halinde sıralasanızda biraz daha açıklayıcı veya sorulan sorulara cevap vermeniz daha önemli bence. 1 ay günde %15-20 su değişimi nasıl yapılacak? Herkesin maddi durumu iyi değil.. En az bir hafta önceden suyu beklemeye koymak gerekirki bu da ortalama 15-20  tane akvaryumun boyutuna göre 1 hafta dinlenecek şekilde günlük alınmak üzere kova gerektiririr. Su düzenleyicisi alsak dünya para eder.. Bakteri kültürü olayına hiç değinilmemiş. Olay sadece yazıyı mı paylaşmak? Tamamen kafam karıştı teşekkürler tekrar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 17:42
Ertan bey, akvaryuma ekleyeceğiniz çeşme suyunu damacana ya da bidonlarda dinlendirebilirsiniz. Tavsiye dilen 2 gün olsa bile eğer içine hava taşı koyabilirseniz 24 saat de yeterlidir. Bu durumda %10 su değişimi demek 200lt akvaryum için 1 damacana demektir. İlave olarak sadece ekstra bir hava motoru bulundurmanız yeterli. Su düzenleyicisi eğer suyunuzda ağır metaller varsa faydalı ama şart değil. 

Sizin kafanızı akvaryumcu bilgileri karıştırmış. Bakteri kültürü ve su düzenleyici onların genel önerileridir. Farkındaysanız bunlar da tamamen ticari ürünler. Bakteri kültürü de faydalı ama şart değildir. İmkan varsa başka bir akvaryum süngerini sıkmak da aynı görevi görür ve daha etkilidir. Amonyak oluşması için de akvaryum içine bir iki parça yem atıp bırakabilirsiniz. 

Arkadaş çok güzel ve akıcı okunabilen bir yazı paylaşmış. Biraz zaman ayırıp okursanız mevcut bilgilerinizle harmanlar ne yapmanız gerektiğini çözersiniz.

+1: [T]189569,Abdullah AYTAN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 18:07
Merhaba Ertan Bey, ben size yardımcı olmaya çalışayım, hem belki okuyan diğer arkadaşlara da faydası dokunur.

Yaklaşık 2 ay önce, uzun bir aradan sonra yeniden 100 litrelik bir canlı doğan akvaryumuna başladım, bu sefer farklı olarak bitki de yetiştireceğim için tuz da kullanamadım ve dolayısıyla nitrit patlaması sonucu 4-5 balığımı kaybettim, neyse ki hızlı önlemlerle durumu kısa sürede kurtardım, o günden beri test yapıyorum arada nitrit değerim 0 ppm her zaman, nitrat değerim normalden biraz yüksek 25 ppm kadar ama sorun olmuyor o kadar, o da su değişimleri ile iniyor.

Öncelikle akvaryumu boş çalıştırmanın faydası yok, biyolojik yük olmadan azot çevrimini yapan bakterileri çoğaltamazsınız. Bakteri kültürü bir sefer ilave edip bir kaç gün boş akvaryuma yem atsanız da gelişim pek hızlı olmuyor. İlk etapta dayanıklı ve az sayıda balık almakta fayda var. Bakteri kültürü olarak da Sera Nitrivec'ten memnun kaldım, piyasada 50 ml fiyatı 10-15 TL arasında, ilk kurulumda belirtilen miktarda kullanıp daha sonra her gün 10'ar ml en azından 1 hafta devam edilmesini tavsiye ederim. Su düzenleyici olarak Reeflowers Effective Conditioner veya Sera Aquatan var, bunlar da 7-10 TL civarında, ilk gün belirtilen miktar kullanıp daha sonra sadece değişim suyuna biraz ilave ettim, dinlenmiş su olduğundan sorun olmadı. Dinlenmiş suyu da 1-2 gün dinlendiriyorum, sıkışırsam ve yetmezse damacana suyu kullanıyorum. Daha ilk aldığım kutuyu yarılamadım bile, dünya para diye düşünmeyin.

Nitrit patlaması yaşarsak nerden anlarız, aşağıda maddeler halinde belirttim:

1- En kesin yöntem evde test kiti bulundurmak, sera veya JPL'nin 5-6 testi bir arada yapan pH kağıdı şeklinde testleri var, fiyatları 50 TL civarında, içinden 20-30 adet çıkıyor sanırım, dünyanın parasına test kiti almaktansa en ucuz ölçüm yöntemi bu kağıtlar, sonuçlar fena da çıkmıyor.

2- İlk başta amonyak artar, benim gibi bakteri kültürü kullandıysanız en azından suyu hazırlarken, amonyak bakteriler tarafından nitrite dönüştürülür, daha az zehirli görünse de aslında pek de değildir. Maalesef amonyak-nitrit çevrimi yapan bakteriler hızlı gelişse de, nitrit-nitrat çevrimi yapanlar bayağı yavaş gelişir, bu yüzden de nitrit patlaması olur. Balıkları gözlerseniz kuma ve bitkilere sürtünmeye başladıklarını, genelde su yüzeyine yakın durduklarını görebilirsiniz.

3- Karidesler de iyi bir indikatördür, akvaryumunuzda varsa su değerlerindeki bozulmalarda akvaryumun dışına kaçmaya çalışırlar. Sonra bazı balıklarınızın dipte nispeten hareketsiz durduklarını görürsünüz veya bütün balıklardan uzak tek başlarına takılırlar. Bu noktadan sonra balıklar ölmeye başlar. Bitkiniz yoksa tuz biraz zehirlenmeyi nötralize eder, ama bitkilere zarar verdiğinden ben kullanamadım.

Şimdi maddeler halinde bu illetten nasıl kurtulduğumu yazacağım:

1- Balıklar ölmeye başlayınca durum kötü diyerek test kiti aldım. Nitrit değerim 10 ppm civarındaydı.

2- İlk gün %70 civarında su değişimi, bu kadar dinlenmiş su olmadığından çeşme suyu da kullandım. Tabii tavsiye etmem ama hangisi daha zararlı diyerek kötünün iyisini seçiyorsunuz. Su düzenleyici mutlaka ilave edin bir süre önce. Nitrit 4 ppm'e indi. Ardından Sera Nitrivec yaklaşık 20-30 ml.

3- İkinci gün % 50 su değişimi, yine aynı şekilde kötünün iyisi diyerek çeşme suyu kullandım. Nitrit 2 ppm civarında. Ardından Nitrivec 10 ml

4- Balıklar gözle görülür şekilde rahatladı, eskisi gibi akvaryumda dolanmaya başladılar, sürtünmeler devam ediyor. Üç gün daha boyunca günde 10'ar ml Nitrivec kullandım.

5- Sürtünmeler azaldı, ancak nitrit hala 2 ppm civarında, mecburen bitkilere biraz zararı olabilir dense de belirtilen miktarda Sera Toxivec kullandım. Ertesi gün nitrit 0-1 ppm'e indi, sonrasında da sıfırlandı. Yine de 2 hafta boyunca haftada bir 10 ml Nitrivec kullandım. Nitrat da gözle görülür oranda düştü, ama dediğim gibi hala 25 ppm'lerde, su değişimi yaptıkça azalıyor.

6- Bu süreçten sonra haftada bir %30 oranında su değişimleri yapıyorum, bir hafta aksattım ama değerlerde oynama olmadı.

Günde iki kere yemleme yapıyorum, şu anda epey de lepistes, bir kaç da kılıç kuyruk yavrum oldu, gayet sağlıklılar. Dün farkettim kiraz karideslerin 5-6 yavrusu olmuş, artık balıklar yavrulara alıştı demek ki, karideslerden yavru bile beklemiyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NtreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 341
NtreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 22:29
Paylaştığınız bilgiler için bende teşekkür ederim Özgür bey. Heryerde farklı bilgiler mevcut. Sizin dediklerini akvaryumcuya desem o da sizi yalanlayacaktır. Ben ortalama bir bilgi ve doğru yol bulmaya çalışıyorum. Nihayetinde ucunda canlılar var yanlış bişey onları öldürebiliyor.


Kerem bey,

Size de bunları paylaştığınız için ayrıyeten teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı olmuş. Benim sitemim makale heryerde mevcut, önemli olan o makalelere gelen sorulara cevap vermek. Arkadaşın yerine sizin yaptığınız gibi.

Sorunuma gelince net olarak,


Geçen hafta yani 7 gün önce diyelim 140 lt. hacimli akvaryum kurdum. Kumunu yıkadım. Herhangi bir dekor koymadım. 6 tane japon 2 tane melek vs. balık ekledim. 2-3 gün su berrak bir şekilde kaldı. İç filtrem çalışıyordu sürekli. Akvaryumu kurmamın 2. günü dış filtrem de gelmişti. Lifetech 1200L/H. Ama su bulanmaya başladı ve dış filtre bunu temizlemedi. Aklıma filtreden başka sorunlar geldi. Araştırdım ve yeni akvaryum sendromunu buldum. Bakteriler Nitratlar Alg'ler felan bi ton bişey. Ortalama bi bilgi ile gidip JBL Denitol Bakteri kültürü aldım. Yanında göz damlası şişesi şeklinde bi kültür daha verdi akvaryumcu. Küçük şişeyi çalkalayıp filtre içerisine boşallttım. JBL Denitolu ise 30ml olarak ekledim. 12 Saat sonra %20 su değişimi yaptım. Sular 2 gün dinlenmiş vaziyette idi. Akvaryuma dökmeden 10'ar ml 10 Ltlik kovalardı sanırım. Ekledim içine. Sonra akvaryumdan Dipten kumu karıştırmadan çekim yaptım. Kovaları doldurdum akvaryuma. Su an 24 saate yaklaştı ve gözle görülür bir değişim yok. Balıklar hareketli. Akvaryumcu 1 haftayı belki bulabileceğini söyledi. Ben bundan sonra hangi adımları izlemeliyim. Yani şöyle izah edeyim izninizle;

1- 2,3,4,5,6,7 ?? Günde bir dip çekimi ve %20 su değişimi yap
2-Arkadaşın dediği gibi kovalara hava taşı koy 24 saate iner vs.
3-Su düzenleyici ekle her seferinde?
4-Kovaları akvaryuma dökmeden içerisine bakteri kültü şu kadar ekle. Ve her seferinde bunu yap gibi..
5-Dip çekimini yüzeyden/dipten, kumları karıştırarak/karıştırmadan yap. 
6-Yemlemeyi şu kadar yap? (Yem açık kullanıyordum ama dünden itibaren akvaryumcunun verdiği Sera gold kullanmaya başladım)
7-Suyum ne zaman berraklaşacak? Çoğu akvaryumun suyu berrak tertemiz. Yani o akvaryumlarda bu aşamalardan geçtimi bizimki böyle oldu anlamadım

Bu maddelerden zaten çoğunu yukarıda anlatmışınız ve tavsiyede bulunmuşunuz. Boş kalan kısımlar belirsizliğini koruduğu için kafa karıştırıyor. Ben genel anlamda sordum ama yinede o maddelerden cevaplarını bulamadıklarım var.
Yani bu şekilde bana daha açıklayıcı ve ne yapacağımı bilmem açısından net bir açıklama oluyor. Ayrıca Diğer arkadaşlara yardım açısında satırlarca yazı okumak yerine 6-7 maddelik bir bilgi daha cazip geliyor bana göre. Benim için öyle en azından. Ama tabi neyin neden olduğunu bilmekte de fayda var. Orası tartışılmaz bir konu.

Yazınızı okudum dikkatli ve 2-3 defa. Nitrit patlamasını 2 haftaki 70litrelik akvaryumumda yaşamışım ben yazınızdan onu anladım 5 cikletim o şekilde öldü. Şu anki balıklarımdan ölen yok ama tedirginim. Ayrica tuz atmak bakteri olusumunu engeller mi bu asamada?

Birde şunu sorayım;

Dediğiniz şekilde nitrit patlamasında uyguladığınız şekilde su değişimleri yapsam bakteriler için sorun olurmu yani bu bulanıklığa sebep olan olay tekrarlayacakmı? çok su değişimi bakterileri azaltmaz mı?


Tekrar teşekkür ediyorum.

ertannatre2014-12-11 00:55:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 03:27
Nitrit patlaması olayında suyumda herhangi bir bulanıklık yaşanmadı, suda aynı anda biriken amonyak nedeniyle sarımsı bir renk oldu, ancak bu 2-3 hafta sonraydı ve ilk bakışta dikkat çekmeyecek kadar hafifti. Acaba sizin sorununuz başka bir şeyden kaynaklanıyor olabilir.

1- Ben günlük su değişimini pek tavsiye etmiyorum, acil durumlarda bir iki gün arka arkaya yapılabilir, ama normalde 1-2 haftada bir yeterli, daha fazlasının balıkları sersem edeceğini düşünüyorum, dip çekimi size kalmış ama bakterilerin daha hızlı çoğalması için dönüştürülecek besin lazım.
2- Hava taşı hiç kullanmadım, ama çok anlam veremedim.
3- Su düzenleyici klor ve ağır metalleri bağlar, değiştirme suyuma ilave et, dinlendirme şansın pek olmazsa özellikle, ancak durmadan da ilave etmene gerek yok.
4- Bakteri kültürünü değiştirme suyuna değil direkt akvaryuma ilave et, çünkü bakteriler kumda ve filtre girişi gibi yerlerde çoğalıyorlar. Dediğim gibi ilk gün yazan dozu, sonra da 3-4 gün günde 10'ar ml ilave ettim ben.
5- Kumları karıştırma pek, kumun altında birikmiş zararlı maddeler olabiliyor, bunları suya karıştırmaya pek gerek yok. Üstteki pislikleri al yeter. Biraz karışsa problem olmaz, endişe etme.
6- Yemlerin iyi kalite olsun, sera ve tetra yemler iyidir genelde, çok fazla yem verme, balıklar nasıl olsa doymaz. Açlıktan da kolay kolay ölmezler. Kaliteli yemleri kovadan bölme şeklinde de satıyorlar, açık yem bunlardansa sorun olmaz.
7- Dediğim gibi akvaryumum her zaman berraktı, hiç bulanmadı, bence senin sorunun nitritten farklı olabilir, zaten nitrit bu kadar çabuk da ortaya çıkmaz gibi geliyor bu kapasitede bir akvaryumda, o kadar da su değişimi yapılmış. Tabii balıkların boyutları da önemli ama pek sanmıyorum, en azından 2 hafta geçmeliydi. Zaten siz de diğer akvaryumunuzda yaşadığınızı söylemişsiniz.

Tuz atmanın bakterilere zararı olacağını sanmıyorum. Bakteriler tuzlu su akvaryumlarında da oluyor sonuçta.

Bakteriler genelde dipte ve filtrede kümelendiği için ve sayıları epey fazla olduğu için kolay azalmıyor sanırsam. Ben su değişimlerini kolay yapmak için suyu pilli dip süpürgem ile sifonladım dipten, gerçi o sırada her gün 10 ml bakteri kültürü ilave ettim ama su değişimi ile pek azaldıklarını sanmıyorum. Öyle olsa nitrit düşmezdi. Bu arada aklıma gelmişken ekleyeyim, kesinlikle ilk kurulumlarda (sonrası için de geçerli tabii) filtreyi durmadan yıkamayın, bekleyin 3-4 ayda bir yapın, ilk kurulumda bu daha da önemli bakteriler dış filtrenin katmanlarında birikiyor, çoğalıyor. Yine kesinlikle filtreyi yıkarken akvaryum suyundan başka su kullanmayın.

Bulanıklık sebebi kum nedeniyle olabilir mi ama bu kadar zamana geçmesi lazımdı. Başka bir madde karıştı desem balıklar sağlıklı diyorsunuz. Biraz araştırın bence, başka bir sebep olabilir. Fikir vermesi açısından daha sonra paylaşırsanız güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NtreÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 341
NtreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 04:29
Anladım hocam. Gayet yerinde ve yeterli bilgilerin için teşekkür ederim. 

Ayrıca şu konuda kumun ve akvaryumun bulanıklığının resmi mevcut. Kum demeyelimde taşların boyutları biraz büyük yıkadım bolca. Ama yinede kalıyo illaki belki o karışmış olabilr. Belkide yemden olabilir. Çünki yemi başka bir kovaya yarım çay kaşığı attım ve 6 saatte sapsarı oldu içerisi. Dünden beri kapalı yem kullanıyorum dediğim gibi. Ve şu an baktım akvaryuma fotoğrafda ki haline göre birazcık netleşme var. 

http://www.akvaryum.com/Forum/ani_bulaniklasma_k813055.asp



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YAKUP KONAKÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2015
İl: Adana
Mesaj: 25
YAKUP KONAKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2015 22:07
Baştan sona okudum, bence yeni bir akvaristin kesinlikle okuması gerektiğini düşündüğüm bir yazı olmuş emeğinize sağlık.. Yakın çevreme önereceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kralqgÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2011
İl: Bursa
Mesaj: 166
kralqgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2015 14:06
Bu hızlandırma olayını şöyle yapsak nasıl olur , süreyi kısaltmak adına . Akvaryuma suyu doldurduktan sonra ilk bir hafta amonyak takviyesi yapıp daha sonra ikinci hafta bakteri kültürü ekleyerek 3. haftada düzeni oturtamaz mıyız acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Damla20Çevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2016
İl: Denizli
Mesaj: 2
Damla20Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 10:21
Ben motorumu bilmeden cesme altinda yikadim ne yapabilirim bu konu hakkinda lutfen bilgilendirir misiniz ?[:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caglar_JDEÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2016
İl: Isparta
Mesaj: 194
Caglar_JDEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 10:59
[QUOTE=Damla20]Ben motorumu bilmeden cesme altinda yikadim ne yapabilirim bu konu hakkinda lutfen bilgilendirir misiniz ?[:(][/QUOTE]

Akvaryumdan su alıp motorunuzu tekrar yıkayın. Ben birçok kez Çeşme altında yıkayıp akvaryuma taktım bir sorun olmadı.

Teşekkür Edenler: [T]184198,Damla20[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Damla20Çevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2016
İl: Denizli
Mesaj: 2
Damla20Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 19:55
Akvaryumumda 8 cesit balik vardi hepsi oldu simdi bos calisiyo 2 gundur balik alicam tekrar olmemeleri ifin ne yapmam gerekir bilgilendirir misiniz [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir