Yeni Yarışma Tarihi ve Özellikleri


reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 23:33
Her yeni düzende illa ki iyi-kötü eleştiriler, iyi-kötü tecrübeler olacaktır. Belki düzenin ya da yapılmaya çalışılan sistemin eksiklikleri de vardır. Bu gibi eksiklikler zamanla tecrübe edildikçe görülüp düzenlenecektir diye düşünüyorum.
O yüzden, heyecan yapmadan bekleyip, düzenin oturmasını sağlamaya çalışanlardan biri olmamız bizim de elimizde.
Zamanla üye arkadaşlarımız da bilinçlenip puanlamayı adil yapmaya gayret edeceklerdir diye düşünüyorum. En azından buna inanmak istiyorum.

Ayrıca bazı yorumlardan anlıyorum ki yarışmanın amacı anlaşılmıyor bazen. Yarışmada balıklar yarıştırılmıyor. Bu bağlamda, bir japon balığının da en az bir tropheus kadar şansı olacaktır. Olması gerekir. Yarıştırılan şey balığın türü olmamalıdır. Önemli olan o canlının nasıl fotoğraflandığıdır. Umarım puanlama yapan arkadaşlar buna dikkat ederler.
Tabi bu durum akvaryum kategorisinde biraz değişiyor.
reverse2010-11-04 23:35:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 08:46

Benim yarışma konusundaki önerim;

Site anasayfasındaki yarışma bölümünde yarışma ile ilgili kuralların (bu başlığın birinci sayfasındakiler ve eklenmesi gerekenler olursa) belirtilmesi ve değerlendirme ile ilgili açıklamaya yer verilmesi yönünde (değerlendirme sadece oy verenlerin "beğenisi" ile oluyorsa buda belirtilmeli ki kimsenin aklında soru işareti kalmasın, farklı ihtimaller düşünülmesin). Şuan hala orada bulunan jüri kısmı değiştirilip kurallar veya açıklama gibi bir başlık altında bunlara yer verilebilir.
mustafaerdogar2010-11-05 12:50:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2010 16:34
Katılım sayfasında düzenlemiştik de, yarışma ana sayfasını unutmuşum, o da tamamdır. Hatırlatma için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RADALIÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4349,3[/B]
Kayıt: 21/03/2007
İl: Kirklareli
Mesaj: 417
RADALIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 14:04
Gerçekten güzel bir uygulama olmuş. Fakat bence juri kaldırılmamalıydı. akvaryum.com forumunda neredeyse hepimiz birbirimizi tanıyoruz, her ne kadar isimler, nikler, verilen oylar sonradan paylaşılacak olsa da, hepimiz resme bakarak "bu akvaryum Ali'ye ait ya da bu balık Mehmet'in! Baksana arkada ki dekora oradan anladım" gibi.... Sonuçta forumda balıklarımızı, akvaryumlarımızı tanıtıyoruz resimleri paylaşıyoruz. Adil bir oylama olacağını düşünmüyorum. Sizce eurovision adil mi oylanıyor?? Bence bu şekilde bir uygulama yapılabilirdi! 
 
Forum üyeleride oy kullansın, FÖÜ leri oylarını kullansın. Dereceye girecek 3 katılımcı olacak ve her üye 3 oy kullanma hakkına sahip olsun. Hem bu şekilde üyeler oylarını daha iyi kullanmış olur düşüncesindeyim. Forum yöneticileri de oylarını kullansın aynı şekilde. Ardından da sitede bu konuda iyi bilgi sahibi olan (Fotoğrafçılıktan anlayan Balıklardan iyi anlayan vs.) arkadaşlardan kurulu bir juri oluşturulsun ve onlarda oylasın. 4 farklı ekipten alınan oylama oldu elimizde ve bunlara bir oran verilsin genel oy ortaya çıksın.
 
FÜ%? + FÖÜ%? + FY%? + Jüri%? = ?
Yukarıdaki gibi... Üniversitelerde de öyle yapılmıyor mı vizenin getirdiği bir oran var finalin getirdiği bir oran quizler ödevler bir oran son olarak ta genel not çıkıyor. Böyle bir uygulama daha iyi olabilir düşüncesindeyim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 15:38
Herşeyin daha iyisi vardır. Bence şu an en iyisi bu. Ancak eksikler görülüp bir dahakine düzeltmelere gidilebilir. Şu an için bana da eksik gelen şeyler var, ama inanın %100 herşeyi doğru yapın, yine onlarca yüzlerce üyeye ters gelen şeyler çıkacaktır. Beni tanıyan 20 kişi varsa, seni de tanıyan bir o kadar üye vardır. Bence o bakımdan pek bir eksiklik yok, ortalama oyu ciddi anlamda etkileyeceğini düşünmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 15:48
Katılıma art niyetli puan verilmediği sürece bu sistem gayet güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

skartalÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 98
skartalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 13:47

  Benim anlamadığım ,tereddüt yaşadığım ve nacizane tavsiyelerde bulunacağım bir kaç nokta var.

     Oy miktari değil ortalamasi önemli ise bir katilim sadece 1 kişi tarafindan tam puanla puanlandırılırsa o katilim birinci olacak anlamina gelmekte. Oysaki oylama hakkı olan özel üyeler ilgilenmedikleri katilimlari oylamiyorlar bile. Mesela şu an itibari ile canlilar katagorisinde oy almamis çok katilim varken 7-8 oy almiş katilimlarda mevcut.Benim nacizane fikrim yarışmanın bu haliyle oylamaya katilan özel üyenin bütün katilimlari oylamasi gerekliliğidir. En önemliside oylama yetkisi bulunanlara şunun bastıra bastıra söylenmesi gerekliliğidir; "Sizi tür,göl yada benzeri bir alt sınıf oylaması yapmamaktasınız! siz estetik olarak göze güzel geleni, sağlıklı ve diri oluşunu oylamaktasınız" denmelidir. Bu sayede bu objektif bakış açısı sağlanabilir. Sadece lelupi beslemiş bir özel üye bu sayede bir japon balığı için oy verebilir. Estetik, sağlıklılık gibi açıklardan eşdeğer gördüğü lelupi ve japon balığı fotoğraflarına aynı puanı vermelidir. Ve bence kesinlikle her oy veren bir cümle ile dahi olsa yorum yapma mecburiyetinde olmalidir. Şöyleki; "Ben japon balıklarından anlamam ama çok tatlı,şirin bir balık-renk ve doğru hareket yakalanmış estetik olarak güzel bir fotoğraf" yada " japon balıkları konusunda tecrübeli biri olarak demeliyim ki balığın vucudu çok orantısız, renkler ve poziyon iyi ama balik geometrik olarak puan kaybetmekte" gibi. Bu sayede hakkaniyeti sorgulamak gibi bir durumda ortadan kalkmış olur.

    Anladığım kadarıyla bir jüri yok. Sadece özel üye ve yönetci üyeler oylama yapacak. Peki kim yorum ve eleştirilerde bulunacak.Benim bu yarışmaya ilgimin en büyük sebebi üstadlarin yorumlarini görmekti. Geçen yarışmalarda "ciddiyetsiz" katilim olarak değerlendirilen ve eleştirlen katilimlar olmuştur. Katilimcilar oysaki bir onay sonrasi yarişmaya katilmaktalar. Buna rağmen bir katilim böyle değerlendirilmişti ve şahsi fikrim acımasız davranılmıştı. "Madem ciddiyetsizlikle değerlendiriyorsunuz neden yarışmaya katilma onayi verip jürinin sivri eleştirilerine maruz kalmasına izin veriyorsunuz" denilmişti hatta. Bunlara istinaden umarim oylayanlarinda ciddiyetleri tartışılmaz. Belirli bir cididyetle katilmiş olan katilimcilarda ,konusunda deneyimli olmasının yanı sıra estetik algısı belirli bir seviyede olan yorumlarin gelmesini ister. Çoğu katılımcıda kazanmaktan öte emek harcadığı balığın büyük bir üstad tarafından yorumlanması amacıyla katılmakta yarışmaya...

Gelelim özete ve benim şahsi fikrime;

Yarışmanın kalitesini katilimlar kadar jüri,punlama sistemi ve en önemlisi yorumlarda belirler. Mesala bir katilimci bir Macawla canlilar katogorisinden yarışmaya katılsın. Bu katilimci yarışma sonunda Mo DEVLIN ( Aquamojo)' in yorumunu kendi balığı için görürse duygulu anlar yaşar bence. Estetik kaygılardan-fotoğraf kalitesinden kaybettiğini ama değerli bir üstadın balığı hakkındaki övgülerini gördüğü için zevk alır. İlk başta belirtiğim özel üye yorumlarinin üstünde 1-2 Üstad yorumu bu şekilde konulabilirse muhteşem olur.Yorumlar önemlidir...

Yazdıklarımın hepsi nacizane benim tavsiyelerimdir, eldeki imkanlara göre yapılıp yapılamacağını bilemem ama umarim bir gün böyle yarışmalarımız olur. Şu anki halinede şükürler olsun, sonuçta bir rekabet ve bir sunum alanımız var. Emeği geçenlere şimdiden teşekkürler...

skartal2010-11-22 13:49:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 14:19
Önerileriniz için teşekkürler Şafak Bey. Dediğiniz gibi uzman yorumları insana iyi bir kılavuz olur ancak her konunun kendine has uzmanı var, o yüzden dileriz uzmanlar gelip yorum yapar, bunun için onlara çağrı da yaparız.

Diğer yorumlarınız daha ilk gün yorumları, dediğiniz yönde değişiklikleri değerlendirmek için 6 günümüz daha var bence.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 14:50
Ben bugün oylamalarımı yaptım ve rahatsızlık duyduğum bir konuyu hemen dile getireyim;
 
Sadece akvaryum katılımlarında (oda hepsine değil) oylama yapmama rağmen 10 puan üzerinden yapılan oylamanın yetersiz hassasiyette olduğu kanısına vardım. Zira bana göre farklı puan almaları gereken bazı katılımlara arada kaldıkları için aynı oyu vermek durumunda kaldım. Kaldıki balık kategorisindeki katılım sayısı düşünülünce bu durum daha da zorlaşacak gibime geliyor.
 
Sonuç olarak puanlama 10 üzerinden değilde daha büyük bir sayı üzerinden yapılabilirse daha adaletli puan verilebilir diye düşünüyorum.
mustafaerdogar2010-11-22 14:52:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 15:31
Kategori adedinin düşmesi dezavantaj doğurmakla birlikte rekabeti hat safhaya taşıyacak.Haliyle bu rekabet içinde yarışma kalitesi de yükselecektir. Herkesi memnun etmek tabiki imkansız fakat bir önceki uygulamaya göre daha zor ve rekabetçi ruha bürünen bir yarışma olacağını düşünüyorum.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 18:24
[QUOTE=mustafaerdogar]Ben bugün oylamalarımı yaptım ve rahatsızlık duyduğum bir konuyu hemen dile getireyim;
 
Sadece akvaryum katılımlarında (oda hepsine değil) oylama yapmama rağmen 10 puan üzerinden yapılan oylamanın yetersiz hassasiyette olduğu kanısına vardım. Zira bana göre farklı puan almaları gereken bazı katılımlara arada kaldıkları için aynı oyu vermek durumunda kaldım. Kaldıki balık kategorisindeki katılım sayısı düşünülünce bu durum daha da zorlaşacak gibime geliyor.
 
Sonuç olarak puanlama 10 üzerinden değilde daha büyük bir sayı üzerinden yapılabilirse daha adaletli puan verilebilir diye düşünüyorum.
[/QUOTE]

Çoğunluk sizin kadar hassas davranmıyor oylarken. E sistem de çoğunluğa göre tasarlandığı için böyle oluyor. Sinemaseverler bilirler IMDB de filmlere puan verilir. Bu puanlar da 10 üzerindendir. Ben de zamanında kanımca farklı kalitede olduğunu düşündüğüm filmlere aynı puanı vermek zorudna kaldım. Ama örneğin siz ikisine de 6 vermişseniz, farklı yaklaşan biri 5 ve 6 verebilir. "Common sense" denen şey de ortak olduğu için genelde isabetli sonuçlar alınıyor oylamadan.

Ben hakkını vererek oylamak için puan aralığını tamamen kullanıyorum. Katılımlara önce üstünkörü bakıyorum, en kötüyü ve en iyiyi belirliyorum, ikisine 1 ve 10 veriyorum, kalanlar da kalitesine göre aradaki değerleri alıyor. Birden fazla katılıma da eğer çok yakın kalitedeyseler 1 veya 10 verdiğim oluyor, önemli olan hem 1 i hem de 10 u kullanmak. Tabi yıllardır cichlid-forum yarışmasında oylama yaptığım için hızlı ve kolayca yapıyorum bu işi. Eğer alışık değilseniz ve 70 küsur katılımı adaletli bir şekilde oylamak istiyorsanız zor gelecektir elbette.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 18:46
[QUOTE=Really] Çoğunluk sizin kadar hassas davranmıyor oylarken. E sistem de çoğunluğa göre tasarlandığı için böyle oluyor. Sinemaseverler bilirler IMDB de filmlere puan verilir. Bu puanlar da 10 üzerindendir. Ben de zamanında kanımca farklı kalitede olduğunu düşündüğüm filmlere aynı puanı vermek zorudna kaldım. Ama örneğin siz ikisine de 6 vermişseniz, farklı yaklaşan biri 5 ve 6 verebilir. "Common sense" denen şey de ortak olduğu için genelde isabetli sonuçlar alınıyor oylamadan.
[/QUOTE]
 
Elbette; oyların ortalaması alındığından ve sonuç, çoğunluğun verdiği puanlara kayacağından hassasiyet düşüklüğü nedeniyle oluşacak sapma azalacaktır dediğiniz gibi. Ancak daha hassas bir puanlama sistemi ve puanlayanların olmasınında bundan daha adaletli sonuçlar çıkaracağıda bana göre bir gerçek. Tabi ben burada işin teknik tarafını bilmeden sadece öneri getiriyorum. Sonuçta 10 üzerinden yapılan puanlamanın örneğin 100 üzerinden yapılacak şekilde ayarlanması; gerek ayarlama gerekse diğer işlemler açısından veya benim göremediğim başka sakıncalar göz önüne alınarak değerlendirilir ve buna değecekse veya uygun bulunursa yapılır. Öneri getirmek bizden; gerisine karışmayız gibi oldu Tebessüm
 
[QUOTE=Really] Ben hakkını vererek oylamak için puan aralığını tamamen kullanıyorum. Katılımlara önce üstünkörü bakıyorum, en kötüyü ve en iyiyi belirliyorum, ikisine 1 ve 10 veriyorum, kalanlar da kalitesine göre aradaki değerleri alıyor. Birden fazla katılıma da eğer çok yakın kalitedeyseler 1 veya 10 verdiğim oluyor, önemli olan hem 1 i hem de 10 u kullanmak. Tabi yıllardır cichlid-forum yarışmasında oylama yaptığım için hızlı ve kolayca yapıyorum bu işi. Eğer alışık değilseniz ve 70 küsur katılımı adaletli bir şekilde oylamak istiyorsanız zor gelecektir elbette.
[/QUOTE]
 
Bu tarz bir oylama için mantıklı bir çözüm. Ama sanırım benim tarzım değil. Zira örneğin katılımlar arasında en iyisi olduğu için 10 verdiğim bir katılımın benim için "kusursuz veya ona çok yakın" olduğunu (gerçekte olmadığı halde) kimsenin düşünmesini istemem...
mustafaerdogar2010-11-22 19:16:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aycan kurtÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,74405[/C] [C]6,2,74405[/C] [C]2,3,74405[/C]
Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 299
aycan kurtÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2010 02:23
[QUOTE=skartal]

     Oy miktari değil ortalamasi önemli ise bir katilim sadece 1 kişi tarafindan tam puanla puanlandırılırsa o katilim birinci olacak anlamina gelmekte.[/QUOTE]


Bir haftanın sonunda en çok oy alan 10 katılımın ortalaması değerlendirilerek ilk 10 oluşabilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 11:22
Sayin yoneticiler oy kullanamiyorum....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir