Yoksa Siz Halâ Dip Mi Çekiyorsunuz?


zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 19:39
Arkadaşım çokta güzel özetlemişsin. Sizler bu kadar yoğun davranınca bir kısım imkanlar dahilinde okudum. Devamda edeceğim. Bakarsınız bende sizlere katılırm. Ama birazda göz zevkimi de ön planda tutuyorum. Konunuzuda bu arada takip edeceğim. Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 19:53
Başlık su degiştirmeyin manasında algılanıyor ben dahil.
Başlıkta ufak düzeltme olsa sorun kalmaz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:00
[QUOTE=zupermen]Arkadaşım çokta güzel özetlemişsin. Sizler bu kadar yoğun davranınca bir kısım imkanlar dahilinde okudum. Devamda edeceğim. Bakarsınız bende sizlere katılırm. Ama birazda göz zevkimi de ön planda tutuyorum. Konunuzuda bu arada takip edeceğim. Saygılarımla...
[/QUOTE]

Abi bak dene, bir süre dip çekme. sadece göz zevkinse olay dipte biriken kaba pisliği al sadece. kumu eşme, kaldırma...  Onun dışında kaba pisliği alınca dipten su çekmeyi bırak, yüzeyden al...  Sonra yenisini ekle..  Bir çok arkadaşım var nezaman evime gelseler bu akvaryumun suyu neden bukadar temiz diye veryansın ediyorlar..  Dene derim. Emin ol göz zevkin de tatmin olacak.. Bence kaba pislikleri bile almak gereksiz. Zaten 3-5 saat içerisinde yok oluyorlar bakteri döngüsü oturmuş tanklarda ve su değişimiyle akvaryumdan tahliye ediliyorlar..  Geriye cam gibi berrak su ve mutlu balıklar kalıyor...
Sizin balıklarınız gülümsüyormu? Dibi kurcalamayın, yüzeyden su değiştirin farkedeceksiniz yüzlerindeki tebessümü :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:16
[QUOTE=tlgtck]Başlık su degiştirmeyin manasında algılanıyor ben dahil.
Başlıkta ufak düzeltme olsa sorun kalmaz..
[/QUOTE]

Dip çekimiyle su değişimi özdeşleştirmiş olmanız sizi bağlıyor. Normalde iki farklı ifade söz konusu. İngilizce forumlarda ikisi için yine farklı ifadeler kullanılır ve farklı şeyler anlaşılır. "Change water" "Clean bottom, gravel" gibi.

Yani söylemeye çalıştığım şu. İfadede noksanlık yok. Ne denilmeye çalışıldığı gayet açık. Zaman içinde iki farklı kavramı birbiriyle özdeşleştirmişsiniz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:50
Onur Bey, Yazınız için teşekkürler, neredeyse tüm yazışmaları okudum. Düşünce ve görüşlerinize katılıyorum.

Türkiye'de akvaryumculuk bir garip gidiyor,  yanlış yönlendirmeler ve buna bağlı kayıplar çok oluyor. Basit bir örnek discus, doğal yaşam alanlarına bakıldığı zaman bu balığın nasıl bir akvaryum ortamında beslenmesi gerektiğine dair bir ön fikir oluşabilir. Ama bazı kişiler tarafından şöle yapma böle yapma aman şunu kullan aman ölür derken gerçekten yeni başlayan kişi ne yapacağını şaşırıyor, su değiştireceğim diye sürekli suyun kimyasını değiştiriyor balıkları strese sokuyor, en ufak bir durumda kimyasal ilaç yüklemesi yapıyor ve balık sonunda ölüyor, 

Burada asıl komik durum ise balıkları ölen hobici neden öldüğünü anlamıyor bile ister istemez kendini suçluyor ben yanlış yaptım diyor, aslında kendisi hiç bir şey yapmıyor sadece başkalarının laflarına bakarak bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Dip çekimi konusu discus camiasından fırlamış ve yayılmış olarak düşünüyorum.

2 hafta önce wild discus aldım bu discuslar için 400 lt lik sump'lı akvaryumumu 2 ay öncesinden hazırladım, Bol miktarda bitki, Kökler, öncesinde akvaryuma neon, kırmızı burun ve bir kaç benzer tür balık attım, 2 ay boyunca yemleme, ışık, sıvı gübre takviyesi yaptım. özellikle bazı bitkilerin yapraklarını ayırdım ve akvaryum içinde çürümeye bıraktım 1 haftadır da catappa yaprakları attım. Discusları akvaryuma atmadan 2 haftada UV açık tuttum.  Dip çekimini boş verin hiçbir müdahale de bulunmadım akvaryuma ve test verileri mükemmel.

Şuan hafif sarımsı ama çok net, sürekli dibi çekilen bir akvaryumdan daha net ve temiz bir su. Su değişimi yapılabilir, ama bazı konularda okuyorum su değişiminde yarışa girilmiş bir eda var kimisi %30 kimisi %50  oradan birisi çıkıyor ben günlük %70 su değiştiriyorum falan, komik geliyor bana.


B.YILDIRIM2014-05-18 21:29:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:54
Bedeki akvaryum biraz daha farklı topraklı falan konuya çağrılan yerde zaman dar biraz paylaştım. Ama tecrübeli insanlarla muhattap olmayı özlemişim. Bunu fark ettim. Saygılarımla en kısa zamanda dönüş yapacağım şimdi çıkmam lazım. Sağlıcakla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:01
 [QUOTE=B.YILDIRIM]
Su değişimi yapılabilir, ama bazı konularda okuyorum su değişiminde yarışa girilmiş bir eda var kimisi %30 kimisi %50  oradan birisi çıkıyor ben günlük %70 su değiştiriyorum falan, komik geliyor bana.


[/QUOTE]
Size komik geliyor olabilir ancak Discus su degistirmezsen ya da dip cekmezsen olecektir diyen yok ki.. Ayrica Discuslarda surekli ve gunluk su degisimlerini yapan ve onerenler,yillardir bu isi yapan ureticilerdir..Yani bu kadar insan yanlis biliyor olamaz..Su degistirmezsen Discus yasamaz diye birsey yok!!! Discus farkli bir olay,hastalik kimisi icin..Siyah pigment,yanik kalma vb gibi durumlarin onune gecmek ya da duzgun formu olan balik elde edebilmek icin verilmis onerilerdir..Forumdaki bazi kisiler bilir,ben 3 adet Discus yavrusunu olabilecek en kotu sartlarda besledim,ama anladim ki zor bir is,yemek yemiyor,yanik kaliyor,pigment atiyor falan filan..Dediklerinize katilmiyorum,madem bu kadar kolaydi da neden kaliteli,yanik olmayan ve pigmentsiz Discus yavrulari 100tl den basliyor?Guzelim vatanimizda bulunmayan Vieja turlerini yurtdisindan 150-200 dolara getirtirken,hemen her akvaryumcu da olan Discus'un kaliteli ve es tutmus ciftleri 1000 tl ye kadar cikabiliyor?
  Dip cekimi baska,su degisimi baska bir konu..
omardaing2014-05-18 21:15:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:30
Su degişimi renk ve form balıkları için en önemlisidir..
Bizim Japon dedigimiz balıklara % 100 su degişimi uygulayan çok ama PH,SICAKLIK şartlarını ölçüp tam olarak aynı şartlarda su degişimini yapıyor. Adamların balıklarına bakıyorsun rüya gibi..
Balık sayısı,ufak akvaryumlar, filtrelasyon,havalandırma yetersizligi, Yeşil yosunlu ve nitrat emici su üstü bitkilerini kullanmama..
Renk ve form balıgı istiyorsan su degişimine yükleceksin imkanın varsa..


tlgtck2014-05-18 21:31:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:49
Tezcan (bey demiyorum sende bana deme) balık yetiştiriciliğini - hobi işini ben tavuk yetiştiriciliğine çok benzetiyorum.
Uzak doğuluların balık yetiştiriciliğinde ticari anlamda bizden çok ilerde olduğu konusunda sana aynen katılıyorum.
Tavuk örneğine dönersek. Köyde tavuklar doğal ortamda yaklaşık 6 ay da 1,5-2 ağırlığına gelir. Günde 2 defa tahıl ile yemlenir, aralarda da tavuk bula bildiği börtü böcekleri yer. Hazır çiftliklerde ise çabuk büyüsün diye doğal olmayan yemler le sürekli doğal olmayan yemlerle yemlenir ve 40 günde inanılmaz büyüyerek 2-3 kğ ağırlığına ulaşır. Bu çiftlikteki civcivleri hangi ırktan olursa olsun köydeki gibi beslesek imkanı yok 6 aydan önce yenecek büyüklüğe gelmez. Aynı şey balıklar için de geçerli. Sadece satmak amaçlı balık üretimin de de aynı şey yapılıyor aslında. Normal ve doğal yemleme ile o balıklar o kadar süre de asla öyle çabuk büyümez. Bu yüzden balıklar tavuklarda olduğu gibi sürekli bol miktarda yemleniyorlar. Bazı üreticilerin günde 8-10 a çıktıklarına şahit oldum. Doğal olarak böyle bir yemlemeye hiç bir filitre ve tabandaki bakteriler yetişemez. Geriye tek seçenek kalıyor her gün su değişimi. Biz hobiciler daha çok köydeki çiftçiler gibiyiz, zaten akvaryumumuz doğal ortama yakın olmak zorunda. Durum böyleyken çiftlikteki muameleyi balıklara uygulamaya gerek yok diye düşünüyorum 
Diskusların çok güzel görünmesi konusunda da kendimden bir örnek vereyim. Köydeyiz sıradan köy tavuklarımız var, bir gün şehirden bize misafir gelen akrabalar yanlarında canlı bir çiftlik tavuğu getirdi. O zaman ben dahil gören tüm köylüler bizim tavukların 3 katı olan bu tavuğa hayran olmuştuk. Şimdi çiftlik tavuklarını yaşam ve yemleme biçimlerinden dolayı kesinlikle yemiyorum. İlk gördüğümde de renkli renkli iri iri diskuslara çiftlik tavuğunda olduğu gibi hayran olmuştum Uzun süre de besledim ama artık doğal diskuslar bana çok daha güzel görünüyor.
Uzak doğunun iklimi suları amazon havzası sularına yakın. Üreticilere de doğal yollardan yavru alıp doğal şekilde büyütmek çok daha fazla pahalıya geleceği için her gün suyun değiştiği akvaryumlarda üretiyorlar. 
omardaing2014-05-18 21:51:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 21:51
Arkadaşlar bir ufak parantez bazı discus lar. Da ırk kırılmalarıda var.Yani ikinci nesilden sonra eş tutsada yumurtalar tabiri caizse cılk. Ayrıca balık renklerinde en önemli faktörlerden birisi ışık. Balık formları konusunda dabalıkların yemlerinde kullanılan yağ oran düşüklüğü ve vitamin zenginliği. Siz suda nasıl zor hareket ediyorsaniz bu balıklar içi.de gecerli yani yaktıklari kalori cok fazla.

Sipurilina ve agar agar tavsiye

Balık yemlerinde yağ oranları firmalara göre farklılık gösterir. En azı iyidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 22:00
Aslinda Discus konusunda en son konusmasi gereken kisiyim belki de..Esimin kuzeni bu isi Uluslararasi duzeyde yaparken benim hicbir bilgi birikimim yok..Yani ben sadece gorduklerimi soyledim,ancak Discus ile ilgili olan baska bir forumda devamli ayni seyleri okudum..Hadi esimin kuzeni yabanci,ama bizim Turkler de ayni seyi uyguluyorlar..Dedigim gibi,bu is  Guvercin gibi,hastalik gibi birsey yani.. Dediginiz dogru,iklimler arasinda inanilmaz fark var..Ucaktan inince gercekten baska bir dunya'ya gelmis gibi oluyorsunuz,hani kapali bir bolumu olan akvaryumcuya girersin ve 10dk da ter icinde kalirsin ya,iste tum ulke o havada .. Zaten ben artik konunun muhalif tarafinda degilim,dip cekmiyorum senin tavsiyene uydum.. Ben sadece basligin biraz tahrik edici ve dip cekenleri biraz rahatsiz edici oldugunu dusunuyorum.. Ayrica ben Discuslarin artik dogada olmadigini dusunuyorum,belki de yaniliyorumdur..Wild Discus diye birsey cikti bu aralar,yahu zaten evcil balik mi olur? Yani bence wild,dogaya salinmis ve dogasinda yasayan baliklar ve digerleri tamamen akvaryum uretimi.. Sanirim Discusta F0 gibi bir olay artik yoktur..
  Neyse konu dagilmasin ben Omer'in tavsiyesi ile,artik dip cekmiyor ve duzenli su degisimi yapiyorum (haftalik)..
CHETEZ2014-05-18 22:18:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 22:27
Başlığa çok takılmamak lazım. Yıllar önce çok dikkat çekmiş bir margarin reklamından esinlenilmiş. Dikkat çektiği için de başarılı olmuş diyebilirim. öteki türlü bu kadar ilgi çekip tartışılmaz ve bu kadar faydalı bilgi paylaşımı olmazdı 
Dediğim gibi asıl mesele yemleme tarzında. Geçen Adanalı bir Malawi türleri üretici ile bu meseleyi konuştuk. Biz dip çekmezsek akvaryum 2 günde kırmızıya yakın bir renk alır dedi. Çok haklı çünkü günde 7-8 defa verilmesi gerekenin  3-4 katı yem veriyordur. Yemlerin rengi de kımızıdır.  Doğal olarak o kadar yemlemeye ne filtre ne de taban habitatı yetişebilir. 
Doğada bol miktarda diskus var. 
F0 ları en son 900€ gibi fiyatlara satılıyordu.
4 ana grupta toplanırlar. Aşağıdaki konuda varyeteleri ile birlikte var.
http://www.akvaryum.com/forum/vahsi_discus_turleri_fotolu_k172800.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 23:16
Balık ne olursa olsun kendi doğal ortamlarında dahi bir iki dereceleri tolere eder gece gündüz ısı farklilıkları hatta. Bazı firmalar ısıtıcılarını kombineli adaptasyonlu üretirler yani balık türünüze göre kalibre ediyorsunuz. Oldukça zor. Iki adet derece kullanmanız gerekiyor. Ayrıca su değişimlerinde suyu karbondan geçirmek bana göre herzaman yararlıdır. Kloromin nedeniyle. Bunun testini yapan oldumu balıklarınızda yavru aldıklarınızı gördüm üç veya dördüncü nesile dönen oldumu. Benim balıklarım bana gülümsüyor. Beşinci nesildeyim ki Columnaris atlatmış dişilerim var.

Arkadaşlar konunuzu okumaya devam efiyorum ancak yanlış tavsiyeleriniz var. Akvaryumda çivinin demir vermeyeceği ve akvaryuma zararı oldüğu gerçektir. Siz bunu tavsiye ediyorsunuz. Bunun bitkilerce istenen demirle alakasınin olmadığı demir gübrelerinin üzerinde dahi yazar.

Su degisimini tartişmak bile yanliş. Buharlaşan suyun yerine sürekli su ilavesi su sertliğini bir süre sonra ne hale getirir. Bu doğada bile böyle. Ayrıca ph ciddi anlamda da takılmak gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 23:50
Çivi atmadım atmamda atanada mani olmam 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir