Yosunlarla Mücadele (anlatım)


AquaticPlantsÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 622
AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2021 05:27
Bunlar ulaşılabilir konular, yine de anlaşılır bir biçimde forum ahalisinin kafa karışıklığını gidermek açısınsan özet geçmek istedim. Faydalı olması dileği ile...

Temiz bir akvaryuma sahip olmak herkesin arzusu ve hakkıdır. Fakat günümüzde bilgi kafamızı karıştırabiliyor, özellikle panik ve stres anlarında bazı bilgiler ince detayları kaçırılarak ters tepebiliyor.

Konuya yosun nedir, nasıl oluşur şeklinde girmektense farklı ve radikal bir şekilde girmek istedim.

Yosunla mücadele ediyorsanız stres ve panik yapmadan gözlemleyerek gerekirse not tutarak yosunun sizi yenmesine izin vermelisiniz ki bir sonra ki sefere tecrübeniz olsun ve sakin kafayla, bilinçli bir şekilde sizde ona karşı galibiyet kazanın ve bu galibiyet hobi hayatınız boyunca tecrübe rafınızda yada dolabınızda yerini alsın. Bu malubiyeti çoğumuz yaşadık yalnız mağlup olurken düşmanı gözlemleyip bir takım noktaları değerlendirip not almadık. Sorunun temeli aslında buradan kaynaklanıyor. Yosun evrenseldir, herkesin başına gelen birşeydir çünkü nemin ve suyun olmazsa olmazlarındandır. Yalnız yosunu idame etmekte bu hobide bir sanattır. Bu yüzden iyi bir gözlemci, kararlı bir hobici olmadığınız sürece yosuna karşı her zaman mağlup olacaksınız. Aslında önlemi ve mücadelesi o kadar kolay ki belki bu yazıdan sonra "ahh be boşu boşuna strese girmişim, yorulmuşum" diyeceksiniz.

Ernest JÜNGER ; En iyi zırh hedeften uzak durmaktır.

Hedeften uzak durmak için;

1- sağlıklı bitki kütlesi
2- verimli bir filtrasyon
3- verimli bir ışık kaynağı ve fotoperiyot
4- içeriği temiz ve saf hammadde kullanılarak hazırlanan profesyonel besinler
5- güzel bir taban kurulumu
6- dengeli ve verimli su şartları
7- stabil bir karbondioksit kaynağı
8- düzenli tortu temizliği
9- düzenli su değişimi
10- düzenli budama

Bu 10 madde sizi hedeften uzak tutar.

1- sağlıklı bitki kütlesi sağlıklı bir akvaryumun temelidir. Verdiğimiz besini almayan bir bitki bize sorun yaratır. Peki bunu nasıl anlarız ? Yaprak formu bozuk olan bitkileri kıyamadığınız yada üşendiğiniz için akvaryumdan çıkarmaz yada budamazsanız o bitkiler yavaş yavaş yosunu ayağınıza getirir. Sağlıksız bir bitki yada yaprağı organik atıktır, bu bitkiler yada yapraklar karbonhidrat ve amonyağa sebebiyet vererek alg sporlarının üremesini tetikler.

2- filtrasyon bitkili bir akvaryumun kalbidir. Gözümüzle göremediğimiz nitrifikasyon bakterileri yosunların temeli olan amonyak ve silikat birleşiminde ki amonyağı nitrit ve nitrata çevirir. Sonrasında amonyaksız bir silikatın tek başına bir hükmü kalmaz.

3- verimli bir ışık kaynağı bitkilerin büyümesini tetikler, co2+o2+ışık birleşiminde bitki stomalarını açar ve suda ki besinleri enzimleyip yakmayabaşlar ve bir yandan da bazı elementleri depolarken bazı hareketli besinleri de gövdesinde dolaştırıp filizlenmeyi tetikler.

4- makro, mikro, demir ve remineral besinlerini kullanmadan önce profesyonelliğinden yada hammaddesinin yüksek saflıkta olduğundan emin olmak gerekir. Kötü hammadde ile hazırlanmış besin kararsızdır ve suda kirlilik yapar. Su kirliliği hem canlılarımızı hem de bitkilerimizi etkileyen temel unsurlardan biridir.

5- taban kurulumu bitkilerinizi taşıyacak ve yeri gelip dozlamayı unuttuğumuz besinleri tolere edecek, anaerobik ve aerobik bakterilere ev sahipliği yapacak, taban filtrasyonunu sağlayacak unsurdur. Köklü bitkiler için yaprak enzimlemesinin yanı sıra kök enzimlemesi de önemli olduğundan harici bir besin sütunudur.

6- verimli bir enzimleme ve bitkili akvaryum canlıları için sağlıklı su şartları gerekir. Her ne kadar istekleri değişken olsa da temel olarak 1-3 kh, 6-8 gh, 100-200 ppm, 6.5-7.5 ph aralıklarında bulunan su şartları bitkili bir akvaryum için en verimli su değerlerdir.

7- tüplü sistem her zaman en stabil karbondioksit kaynağıdır, mayalı ve strik asit sistemler stabil olmayışlarından dolayı başınızı ağrıtabilirler, low tech harici tüpünüz yoksa çok fazla verim beklemeyin.[:)]
Karbondioksit bitkilerin besin enzimlemesinde rol oynar, eksikliği herşeye sebep olabilir ve bu sebepleri aynı besin eksikliği gibi görebilirsiniz. Bitkilerinizde bir sıkıntı varsa ilk olarak Karbondioksit kaynağınızı gözden geçirin. Bitkiler için en verimli uygulama suda co2'yi biriktirmeden uygulamaktır. Biriken co2 hızlı tükenir ve gelen gideni karşılamazsa bitkileriniz co2 eksikliği çeker. Aynı zamanda suda o2 olmayışı da bitkilerin co2 enzimlemesini durdurur. Co2 bitkiler tarafından o2 ile sentezlenerek kullanılır.

8- yem, dışkı, erimiş yapraklar organik atıklardır. Bunlar parçalandıkça dipte toz gibi tortular bırakır. Bu tortuları mümkün olduğunca 2 haftada bir yada ayda bir temizlemelisiniz.

9- suda bulunan organik, inorganik, kimyasal ve biyolojik kirliliği seyreltmek ayrıca suda ki eksik olan mineralleri tamamlamak amacı ile haftada en az 1 %50, en fazla 3 kez bölünmüş şekilde %75 su değişimi yapmak sizi en fazla 20dk yorar ama emin olun buna değer. [:)]

10- düzenli budama hatta sık bitkilerde 3 ayda 1 kez komple söküp yeniden dikme sizi yosundan uzaklaştıracak belki çok önemli unsurlardan biridir. Sık bitkilerin alt yaprakları ışık almadığı için erimeye müsaittir, bu erime tanka amonyak olarak yansıyacaktır. Sonuç ne mi ? Tabi ki yosun [:)]

24 saatlik nöbette istirahat aramı ayırıp yazdığım bu konu da hatalarım olabilir, yazmayı unuttuklarım da olabilir. Lütfen hatırlatın ve düzeltin. Bildiklerinizi saklamayın, paylaşmaktan korkmayın ki doğrusunu öğrenelim, yanlışını da araştırıp düzeltip yeniden öğrenelim. [:)]

Değer verip okuyan herkese teşekkür ederim. [:3]

Yosunlarla Mücadele kısmını da bir sonra ki nöbetimde tamamlarım, yoruldum yiter gari. [:lol:]

Beğenenler: [T]228373,Crowntail Betta[/T][T]19769,ogurcay[/T][T]214092,Nursun[/T][T]224948,Leof[/T][T]231171,dilaracaglayan [/T]
Teşekkür Edenler: [T]228373,Crowntail Betta[/T][T]58613,KubilayK[/T][T]229710,reprise[/T]
+1: [T]218464,Rudas[/T][T]224948,Leof[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir