-Red Kit- (video 2. sayfada)


berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 22:53

Fotoğraf:

Boyut (cm):                                                                         60x40x40 (h)

Kapasite (litre):                                                                   80-90 lt arasında değişmekte

Canlılar:                                                                               

Balıklar:                                                                   

Otocinclus affinis (2)                                         - Oto-Cat

Omurgasızlar:                                                          

Neocardinia Heteropada var.  (50-150)                      - Kırmızı Rilli Karides,

Anentome Helena (3)                                     - Katil Salyangoz,

Planorbis rubrum (10-20)                                               - Ramshore Salyangozu

            Bitkiler:                                                                      

Eleocharis Parvula, Anubias Barteri Var.

Malzemeler:  Tetra Ex 700 – Lily Pipe, Tetra 100w ısıtıcı, Twinstar Nano, Macro-aqua 2 lt tüplü Co2, Selenoid valf, Ista Max-mix Reaktör ( 0.8 damla), Dıy fanlı soğutma sistemi. Hopar 4x24 w Armatür ( sylvania 10k/gro/philips/10k ) 4-3-4 – Jbl aydınlatmalarım yakında elimde olacak.

Akvaryum Bakımı:Haftalık %20-50 su değişimi, aylık dış filtre bakımı, 6 ayda bir detaylı temizlik.

Kullanılan Yemler:Aşağıda Fotoğraflanmıştır ( ek olarak karideslere montmorillionit ve kurutulmuş mikroorganizma kullanıyorum)
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:Aşağıda Fotoğraflanmıştır ( ek olarak çamaşır suyundan zaman zaman faydalanıyorum)

Zemin: Orijinal Hagen diye geçen + tablet gübre

Gübreleme:Resimdekilerden üzerinde yazan oranda

Ek Fotoğraflar:

Sorularım ve görüşlerim:

 Arkadaşlar, Üstadlar bu ilk high-tech denemem.  Birçok konuda çok tecrübesizim.  Fakat görüşlerinizi almadan da ilerletmek mümkün değil.  Lütfen çekinmeden eleştiriniz.

 Tank 10 ayı geçti fakat bitkiliye 1 ayda çevirdim.  O sırada teçhizat toparladım vs.  Bu bir deneme tankı oldu.  Kendimce başarılı olduğumu düşünüyorum ama tankı biraz daha geliştiresim ve deneyimleyesim var.  Kayaların bulunduğu bölgelerde biraz renk çeşitliliği yaratmayı düşünüyorum.  Fakat temelde zayıf bir iwugami yapmaya çalıştım.  Kayaların olduğu bölgelere dikey bir arka plan bitkileri çalışılabilir.  Sinütik bir eğri çizmeye çalıştım kayalarla fakat tank kurulu düzendeyken tasarlamak zor oldu.  Kayalar bitkiler geliştikten sonra eklendi ( deneme olduğu için ) dolayısıyla kayaları dar tutmak zorunda kaldım.

 Soru – 1: Her hafta veya 10 günde bir parvulaları budamak doğru bir işlem midir?

 Soru – 2: Özellikle taban ve gübreleme sistemi hakkında yeniyim.  Bu konuda detaylı önerileriniz beni çok mutlu eder.  Nitratı nispeten yemleme ile sağlamaya çalışıyorum.  Ana canlım karides olduğu için N kullanma taraftarı değilim.

 Soru – 3:  Fotosenez nadir görüyorum. Fakat canlıların fotosentez yaptığı belli ( Büyümelerinden ve co2 düzeyinin sürekli dengeli olmasından) Acaba bu bitkilerde cayır cayır o güzel fotosentezi görmek mümkün değil midir?  Co2 seviyemi ölçüyorum ve doğru miktarda.  Acaba N düzeyinden kaynaklı bir problem midir ? ( bir yerde üstünkörü okumuştum )

 Katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.  İlerleyen zamanlarda konunun akışına göre ben de deneyimlerimi detaylandırırım.

Saygılarımla…

berkesim2014-07-18 02:30:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 23:15
Elinize sağlık öncelikle. Bence iyi bir tasarım olmuş. Kurulumdan itibaren kayaları kullanabilseydiniz daha iyi şeyler ortaya çıkabilirmiş.

Parvulaları her hafta budamanız pek yararlı olmayabilir. Belki bir miktar yandan sürgün vermesine yardımcı olur ama uzun vadede zararlı olabilir diye düşünüyorum.

K dediğiniz sanırım potasyum. Potasyumun yemle sağlanabildiğini ilk defa duydum. Değişim yaptığımız suda yeterince bulunmadığı için dışarıdan eklemek gerekir. Bitkiler için de oldukça önemlidir. Yemle nasıl sağladığınızı merak ettim. Nitratta suyun içinde bir miktar bulunabilir. Ölçüm yaparak eklemek daha iyi sonuç verir.

Fotosenetez ve nitrat arasındaki bağlantıyı ben bilmiyorum. Ama şunu iyi biliyorum. Tüm bitkiler fotosentez yaparken kabarcık çıkarmayabiliyor. Cuba ve utri zemimde çok fazla fotosentez yaparken parvula daha az eleocharis sp mini de neredeyse hiç kabarcık çıkaracak şekilde fotosentez yapmıyor. Yani kullandığınız her bitkide kabarcık göremeyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2014 23:18
Fotolarda sorun çıktı öncelikle özür dilerim, şuan uğraşmaktayım...
Uğur Bey, yanlış yazmışım... hemen düzeltiyorum... dediğim gibi bilgisizlikten.. Kastım fosfor olacaktı :-))
Bu arada isimsiz demek istemediğim için fotoğrafı çektiğimde orda ilk resimdeki tek başına dolaşan arkadaştan esinlenip red kit dedim :)) komik oldu ya herneyse :))berkesim2014-07-01 00:00:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:00
Bence çok fazla dert etmeyin fotosentezi falan. Sonradan ekleme yaptığınızda düşündüğünüz kadar iyi görünmeyebilir. Ben olsam bu tasarımı böyle bitirirdim. Yada illa ekleme yapacaksanız blyxa falan kullanabilirsiniz. Parvulayla birlikte kullanacağınız bitkiler pek hoş gelmeyebilir göze.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:17
[QUOTE=Keys] Bence çok fazla dert etmeyin fotosentezi falan. Sonradan ekleme yaptığınızda düşündüğünüz kadar iyi görünmeyebilir. Ben olsam bu tasarımı böyle bitirirdim. Yada illa ekleme yapacaksanız blyxa falan kullanabilirsiniz. Parvulayla birlikte kullanacağınız bitkiler pek hoş gelmeyebilir göze. [/QUOTE]
Ben kaya arkalarına basit ve uzun duran koyu yeşil tek renk sazları düşünmüştüm fakat dediğinizi deneyebilirim. Bakalım dediğim gibi bir deneme niteliğinde ilerleyen zamanlarda benzeri görüşleri alıp denemek isterim...umarım güzel görüşler ve eleştiriler çıkar. Özelliklede estetik ve teknik açıdan bu konudan faydalanmayı umuyorum.

Bu 3 haftada güzel kayalar bulabildim ( hepimizin büyük derdi ) hepsi fosil kaya, mükemmel değiller ama hoşuma gittiler. Özellikle de anubiasım arkasındaki odunumsu olan. Onların yosun tutmasını engelleyebildim. Birçok deneyim kazandım.

Anubiası niye bu tasarıma koydum? Çünkü o bitki akvaryuma başladığımdan beri bende ( 3 sene oldı sanırım ) arada yanlış bakımdan ötürü yara alsa da hatırası var ;)

Tabii karideslerim ve yedek bir tankımın olduğunu belirtmek isterim. O tankda odak karidesler.. O yedek tankda omurgasızlarımı üretiyorum, salyangozlar, karidesler, atık bitkiler hep ordalar. Bunun faydasını çok gördüm. Her arkadaşa tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 00:54
Kayaları nereden aldığınızı ve yosunlanmasını nasıl engellediğinizi öğrenebilir miyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 01:29
Yeri özelden mesaj atayım,

Yosun konusunda sizde biliyorsunuz bayağı uğraşı verdim. Tüm tank için bir sistem geliştirdim. Her yosun gidericinin farklı bir özelliğini kullanıyorum. Şimdiye kadarda bir sakıncasını görmedim. Tüm arkadaşlar için Şöyle özetleyim.

1. Güzel bir akıntı. Filtrem minimum 100lt-250 lt tanklar için fakat ben en alt litrede kullanıyorum.
2. Günde 2ml den fazla gübreleme kesinlikle yapmıyorum. ( her çeşit için önerilen dozaj 5 ml ben 2 gün arayla 2+2+1 şeklinde uyguluyorum) Gübreleme gece, excel gündüz.
3. Excel önerilen dozajı hiç aşmadım. Fakat hep en büyük boy şırıngayla su karıştırıp kaya üstüne sıkarak kullanıyorum.
4. Haftalık temizlikte excel uygulaması ertesinde mutlaka motorlu diş fırçasıyla kayaların üzerinde şöyle bir geçiyorum ( yosun olmasa da )
5. H2o2 ( oksijenli su) dolabımda gördüğünüz gibi büyük boy var. Surface skimmerımı çıkardım çünkü hoş görünmüyordu. Bu seferde yüzey yağlanması oldu. Youtube de şu ünlü videodaki amcanın yaptığını yapıyorum. Fısfısla az miktarda yüzeye günlük bakımda uyguluyorum. Fakat bunun bir yan etkisi var aşırı kaçarsanız mavi-yeşil algi tam tersine tetikliyor. O yüzden abartmamak lazım. Bende videodaki amcanın yaptığı gibi tankın içine değil sadece yüzeye uyguluyorum. ( haftalık 5 ml h2o2 %3 lük çözelti ve akvaryum suyu karıştırıp 1 haftada tüketiyorum)
6. ( en tehlikeli ve en etkin yöntem!!! )Haftalık temizlikte bütün iç aparatları çamaşır suyuna yatırıyorum. Su değişimi yaparken orda bekliyorlar. Böylece lily pipelar tertemiz oluyor. Yosun barınmıyor. Aylık dış filtre temizliğinde dış filtre motoruma da aynısını uyguluyorum. Fakat kova ve içindekilere kesinlikle dokunmuyorum. Bu işlem aşırı derece durulama gerektirir. Lütfen bu uygulamada çok dikkatli olun aksi halde tankınızı mahvedersiniz. Kesinlikle çamaşır suyunu direk akvaryuma enjekte etme taraftarı değilim. Size de tavsiye etmem.( yapanlar var )
7. Tüm bunları sistematik ve eksiksiz yaparken bazen yanlışlar oluyor. Tabiiki bu yanlışarı da twinstar bertaraf ediyor. Zaten bu işlemleri yapmasam da tankım aşırı derecede yosun üreten bir tank değil. Fakat nedense ben bu mevzuya pek bi takıldım. Camları bile hergün siler oldum:))

Bu esnada şunu da öğrendim aslında en basit ve en önemli şey gübreleme için önerilen dozaj tam bitkili tanklar için dolayısıyla bitki nüfusu arttıkça gübrelemeyi arttırıyorum. Sözgelimi şuan bile tam 5 ml gübreleme yapmıyorum. 3.5 ml civarındayım.

Tüm bunları layıkıyla yaptığım hafta sayısı az :))) dolayısıyla minimum % 30 su değişimi yapmak gerek ama bu değişimi bazen arttırdığım oluyor. İşte burada da işin esas sırrı olan 8 aylık oturmuş tankımın avantajı çok oluyor. Tabii bu düzen nötr kumda yapılıyor. Bitki için üretilen kumlarda bu durum daha farklı olacaktır. Her etmeni etkiyi ve her yöntemi doğru yerinde kullanmak önemli. Özelliklede uv filtreden halen çekinen benim gibi kullanıcılar varken.

Bence aktif toprak kullanan kullanıcılar uv filtre ekleyerek bu sorunu çözebilirler fakat bu konuda deneyimim yok. Uv filtrenin de timer ile çalıştırıldığı çeşitli öneriler mevcut. Bunlarıda şimdilik araştırıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 02:05
Yosunla mücadele konusu sizin aklınıza bayağı takılmış açıkçası :)

Yazdıklarınızın çoğunu yapmıyorum. Ama ilgilenenler için güzel bir paylaşım olmuş. Twinstarı bir ara bayağı tartışmıştık. Tüm bunları yaptıktan sonra ona pek iş kaldığını düşünmüyorum. İşin dinamiklerine bu kadar hakimken ben olsam üstte dediğim gibi bu tasarımı böyle bitirirdim. Yeni ve daha güzel işler geleceği kesin çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 02:26
Umut bey,
Ben sadece bu konuya hakimim sanırım diğer mevzularda biraz zayıfım. Twinstar konusu tekrar canlandı bu arada birisi daha edinmiş. Arkadaşımız da test ederse onun da fikirlerini alacağız. Ama dediğinize katılıyorum. Bu kadar özenden sonra twinstarsız da olur bu iş. O sadece bir tampon ve bu konuyu öğrenmek için bir araç oldu bana.
Hani dış filtre edinmeden ne işe yaradığını pek anlamazsınız ya onun gibi.
Cumhur beyin dediğine hemen hemen geldik yani:))berkesim2014-07-01 02:27:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrklvntylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/08/2013
İl: Içel
Mesaj: 314
DrklvntylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 03:08
Berk Bey resimler de yüklenince istikbali olan bir tank olduğuna tekrardan kanaat getirdim. Kayalar çok hoşuma gitti. Umut Bey'in de söylediği gibi peyzaj oluşturulmadan önce yerleştirilseydi daha da güzel olabilirdi. Aynen sizin de dediğiniz gibi kaya işi çok meşakatli. Bulunmasının ne kadar zor ve zahmetli olduğunu eşim de ben de iyi biliriz. Sizinle de konuştuğumuz gibi yazın sonun da tekrardan bir kurulum yapacağım ve artık kesin olan bir şey var ki o da kaya olmadan kurulumu bitirmeyeceğim. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız. Bu arada sormak istediğim iki şey var. Bunlardan ilki parvulaları ekerken hangi yolu izlediniz ve kaçar tane ekim yaptınız? Diğeri ise;twinstar sanırım şuan tankınızda mevcut ki bir önceki deneyiminiz de bunun size göre sadece para tuzağı olduğundan bahsetmiştiniz peki neden şimdi kurulumda kullanma ihtiyacı duydunuz? 

Saygılarımla;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 03:21
[QUOTE=Drklvntylmz] Berk Bey resimler de yüklenince istikbali olan bir tank olduğuna tekrardan kanaat getirdim. Kayalar çok hoşuma gitti. Umut Bey'in de söylediği gibi peyzaj oluşturulmadan önce yerleştirilseydi daha da güzel olabilirdi. Aynen sizin de dediğiniz gibi kaya işi çok meşakatli. Bulunmasının ne kadar zor ve zahmetli olduğunu eşim de ben de iyi biliriz. Sizinle de konuştuğumuz gibi yazın sonun da tekrardan bir kurulum yapacağım ve artık kesin olan bir şey var ki o da kaya olmadan kurulumu bitirmeyeceğim. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız. Bu arada sormak istediğim iki şey var. Bunlardan ilki parvulaları ekerken hangi yolu izlediniz ve kaçar tane ekim yaptınız? Diğeri ise;twinstar sanırım şuan tankınızda mevcut ki bir önceki deneyiminiz de bunun size göre sadece para tuzağı olduğundan bahsetmiştiniz peki neden şimdi kurulumda kullanma ihtiyacı duydunuz? 

Saygılarımla;
[/QUOTE]

Değerli yorumunuza teşekkürler:
1. 7 bağ ile başladım. 2 li 3 ( tel tel ) lü gruplar halinde dip gübresi kullanarak ektim. Resimlerde çok yoğunmuş gibi dursa da aslında üstten bakınca çok da yoğun değiller. Yine de 1 ayda 4 katına çıktılar.
2. Para tuzağı dememişimdir. Dediysem de yanlışlık vardır konuyu düzeltirim bana özelden iletirseniz. Cumhur bey böyle bir yorum yapmıştı. Sonuçta para benden çıktı :)) tabi orası bir tartışma ortamıydı konunun tamamını okursanız son yorumum şöyle olmuştu.

"Kısaca bir kendi deneyimimi özetlersem :
Akvaryumunuza 2 bin tl ve üstü harcama yaptıysanız, sizin için çok önemli olmasına karşın zaman zaman bakımları aksatıyor ve yine de çok büyük sorunlar çıkmasını istemiyor iseniz, bu cihazı araştırıp edinebilirsiniz. Ben kendi adıma kullanmaya devam edeceğim. Faydasını gördüm. Cumhur beyin de görüşlerini almanızda fayda var.
Artık karar size kalmış."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DrklvntylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/08/2013
İl: Içel
Mesaj: 314
DrklvntylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 03:25
Doğrudur Cumhur Bey de söylemiş olabilir. Evet konu tatlı bir eleştiri seviyesi içinde geçiyordu ki okumaktan kendimi alamıyordum. Parvulayı sormamda ki sebep ise;kimisi ekerken önce üstten 2-3cm kalacak şekil de budayıp dikiyordu kimisi de önce dikiyor akabin de 15 gün sonra buduyordu. Hangisinin daha iyi form da geliştiği ise muallaktaydı. Artık sizin yönteminizi yakından takip edebileceğiz. Tabi bizi habersiz bırakmaz iseniz. 
Saygılarımla ;
Drklvntylmz2014-07-01 03:26:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 03:33
[QUOTE=Drklvntylmz] Doğrudur Cumhur Bey de söylemiş olabilir. Evet konu tatlı bir eleştiri seviyesi içinde geçiyordu ki okumaktan kendimi alamıyordum. Parvulayı sormamda ki sebep ise;kimisi ekerken önce üstten 2-3cm kalacak şekil de budayıp dikiyordu kimisi de önce dikiyor akabin de 15 gün sonra buduyordu. Hangisinin daha iyi form da geliştiği ise muallaktaydı. Artık sizin yönteminizi yakından takip edebileceğiz. Tabi bizi habersiz bırakmaz iseniz. 
Saygılarımla ;

[/QUOTE]

Ben dikmeden önce budamıştım. Sonraki 2 hafta da 2 kez budadım. Şimdilik 9 gündür ellemedim. Bir süre bekleyeceğim. Budama konusu zayıf olduğum bir konu bu yüzden yanlış yönlendirmek istemem ama benim yöntemim genelde yurt dışında birçok kullanıcı tarafından tavsiye edilen yöntem. Birçok youtube videosunda benzer tavsiyeleri duydum. Şahsi kanaatim iki metodda farklı sonuçlar verebilir. Bu sizin istediğiniz peyzaja bağlı.

Ben biraz internet vidolarına kapılıp zevkine budama yapmış olabilirim :) çok zor bir bitki olmadığı için budamayı bertaraf edebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doganguneskÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 669
doganguneskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2014 20:33
Arka planda rotala red ve rotala green kullanımı arka planı canlandıracağı düşüncesindeyim belki araya birde Heteranthera Zosterifolia kullanılabilir. Otocinclus sayısı çok az bence arttırmalısın. Bu arada rillilerinde gözüm kaldı haberin olsun :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir