1125L Bitki Akvaryumum


BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2011 16:36
[QUOTE=ubeceren]Cuba benim için de hala hoz bir bitki , kuracağım tankta bir kez daha deneyim, bu  önyargımı kırmak istiyorum. Önceki glosso ağırlıklı, gayet sağlıklı olan  tankıma eklediğim büyükçe bir lav kayasındaki cuba öbeği ilginç bir şekilde akvaryumun başka hiçbir yerinde yosun yokken saç yosunu ile doldu, devam eden günlerdede sarardı ve öldü, emersed olarak sırf bu iş için kurduğum tankımda da cubalar tabiri caizse ne öldü ne dirildi, 2 ay boyunca 1 cm bile büyümediler ama çürümediler de, en sonunda sıkılıp bozum tankı. Herhalde ADA aquasoil gibi zengin besinli bir taban istiyor diye karar bağlamıştım, fakat yeni tankımın öncesi Tropicadan Cuba konusunda uzman biriyle yaptığım yazışmalarda Cuba için özel bir tabana hiç gerek olmadığını bu bitkinin besinin çoğunu yapraklardan aldığını belirtti. Fakat çok yüksek oranda co2 istediğini vurguladı, bir de adaptasyon sürecinde ışık miktarını azaltmamı önerdi.  Tropica nın sitesinde de  kolay bir bitki olduğu belirtilmesine karşın birçok kişinin bu bitki de başarılı olamaması ilginç.[/QUOTE]

Ben emers yetiştirmeyi tank içerisinde yapmıyorum. 10x10cm tabanı olan ufak kaplar içerisinde bildiğimiz saksı toprağı ile yapıyorum. Akvaryumda kullanacağım zaman oradan alıp ekiyorum doğrudan. Özel bir taban gerektiyor olsaydı benim akvaryumumda yetişmezdi zaten, üst katman en ince yerde 7cm kalınlığında "Cuba" köklerinin bu katmanı aşıp besin katmanına ulaşabilmesi pek mümkün değil. Ektiğim cuba öbeklerinin altına birer tane misket gübre ekledim, ne derece faydalandılar bilemiyorum. CO2 konusuna katılıyorum, akvaryuma 7/24 35-40ppm CO2 veriyorum.
Bu arada sırf cuba için değil bütün bitkiler için geçerlidir adaptasyon sürecinde ışıkları tam açmamak. Yeni ekilen bir bitki (yeri değiştirilenlerde dahil) yeni köklerini bir hafta on gün gibi bir sürede yayabiliyor bu süreçte besin tüketimi zaten düşüyor bitkinin. Bitkilerin büyümeye başladığını görmeden tam gübreleme yapmak ve ya tam ışık yakmak cidden riskli.

Yeri gelmişken, bu kurulumda adaptasyon sürecini hızlı atlatmada faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yöntem uyguladım. Sonuç bence tatmin ediciydi ama bir kurulum daha yapıp emin olmam lazım o yüzden denenmesini şimdilik tavsiye etmiyorum. Uyguladığım yöntem bilinen yöntemin tam tersiydi aslında(yukarıda yazdıklarımın tam tersini söyleyeceğim şimdi); suda bütün besinleri olması gerektiğinden yüksek miktarda tuttum. Yeni ekilen hırpalanmış bitkiler zor besin alacağından sudaki besin yoğunluğunu arttırarak bitkilerin işini kolaylaştırdığımı düşünüyorum. Örneğin kurulum yapıldığı günün ertesi günü tankta balık yokken 40-45ppm CO2, 15ppm NO3, 1ppm PO4 ve 30ppm K dozladım (Aydınlatma yarım açık). Ve 2 gün de 1, 50-60% (bazen daha fazla 90% gibi) su değişimi yapıp su değerlerini sıfırladım, su değişimleri bir nevi sigorta gibi düşünülebilir. Ve tekrar doz aşımı gübreleme yaptım. İki hafta boyunca düzenli olarak bu şekilde devam ettim ve bitkilerde yeni sürgünler görülmeye başlayınca ışıkları tam yakıp, dozlamayı bitkilerin tükettiği miktara getirdim.
Emer yetişmiş cuba ve yine emers yetişmiş rotala sp. green'in adaptasyon süreleri beni memnun etti. Ama bu yöntemin işe yarayıp yaramadığını anlamak için aynı bitkilerle diğer yöntemi kullanarak kurulum yapmak lazım, ki şu an pek mümkün değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2011 22:54
[QUOTE=yasmut] Ertuğrul bey,

Berkay ile birlikte bir gün kararlaştırısanız seve seve gelirim.  Güzel sohbetler çıkacağından eminim. Hem görsel hem sohbet dolu bir gün olur.

[/QUOTE]
 
Tunç bey, ben de aynı fikirdeyim Berkay'la organizasyonu yaparız artık.Görüşmek üzere...
 
 
Uğur bey, Tropica ile yazışmanızı okudum, cuba biraz nazlı bir bitki bu gerçek, ama gereken şartlar sağlandığın da ( özellikle Co2,makro ,mikro gübreleme vs.) gerçekten çok hızlı yayılıyorlar tecrübeyle sabittir.
Berkay'ın izniyle biraz nostalji yapmak istiyorum geçen sene kurduğum Cuba tankı,ilk  sevdam.,taban hagen..
 
 
 
 
 
 
 
 
sayer2011-04-03 22:56:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2011 00:15
Berkay bey merhaba.Denediğiniz yöntemi tekrar uygulamanıza gerek yok, aynı yolu izleyip emersten alınan birkaç tür bitki hiç bir sıkıntı yaşamadan adaptasyonu atlatıyor.Şu sıra emers ile çeşitli bitkileri farklı kumlarda yetiştirmeyi deniyorum.Denemeler sonucunda kendimce en etkili yöntemi seçip, uygulamalarımı o doğrultuda yönlendirdim.Utricularia graminifolia, cuba, glosso ve verticillata bitkileri direkt olarak yüksek sistem tanka girerek tek yaprak kaybetmeden gelişimlerini sürdürdüler.Glosso çok çabuk atak yapıyor, verticillata da ona yakın.Ancak cuba ve UG biraz nazlı bu anlamda.dediğiniz üzre kök gelişimini biraz hızlandırdıktan sonra yeni filizler vermeye başlıyor.Ben zemin için bir önlem almadım, buna rağmen kuru ortamdan gelen bitkiler tatmin edici bir hız ile gelişebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2011 13:59
[QUOTE=serkan_cetinkol]Berkay bey merhaba.Denediğiniz yöntemi tekrar uygulamanıza gerek yok, aynı yolu izleyip emersten alınan birkaç tür bitki hiç bir sıkıntı yaşamadan adaptasyonu atlatıyor.Şu sıra emers ile çeşitli bitkileri farklı kumlarda yetiştirmeyi deniyorum.Denemeler sonucunda kendimce en etkili yöntemi seçip, uygulamalarımı o doğrultuda yönlendirdim.Utricularia graminifolia, cuba, glosso ve verticillata bitkileri direkt olarak yüksek sistem tanka girerek tek yaprak kaybetmeden gelişimlerini sürdürdüler.Glosso çok çabuk atak yapıyor, verticillata da ona yakın.Ancak cuba ve UG biraz nazlı bu anlamda.dediğiniz üzre kök gelişimini biraz hızlandırdıktan sonra yeni filizler vermeye başlıyor.Ben zemin için bir önlem almadım, buna rağmen kuru ortamdan gelen bitkiler tatmin edici bir hız ile gelişebiliyor.[/QUOTE]

Serkan Bey,
Emers bitkilerin adaptasyonu konusunda size katılıyorum, performansları cidden şaşırtıcı.
Benim denemek isteğim ise yeni kurulmuş bitki tankının genel adaptasyonunu ve bitki gelişimini acaba uyguladığım doz aşımı gübreleme ve gün aşırı büyük su değişimleri hızlandırdı mı hızlandırmadı mı. Bunu öğrenebilmek için birde normal başlangıç yapıp görmek lazım. Tabi pek çok değişken olacağından pek sağlıklı karşılaştırma yapmak mümkün olmayacaktır. Fakat şu ana kadar bu şeklide yüksek doz gübreleme ile iki farklı akvaryumda, iki başlangıç yaptım. Sonuçtan memnunum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 23:33
Herkese Merhabalar,

Gelişimin daha rahat görülebilmesi adına yeni fotoğrafı yine eskilerin altına ekledim.
29 Mart 2011 tarihli fotoğraf:

(Ara ara ufak değişiklikler yapıyorum; kimisi kalıcı olacak, kimisi bitkiler daha iyi ışık alsın diye geçici. Böyle bakınca, 2 fotoğraf arasındaki 7 farkı bulunuz gibi oldu alt alta ekleyince )
Saygılar.

Not: Tasarımda beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz kısımları belirtirseniz sevinirim. Bitki türü seçimleri, bitkilerin dizilişi, cansız dekorların konumları vs.

Bammbamm2011-04-10 00:28:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 00:51
Berkay bey yapılan tüm değişiklikler yerinde ve profesyonelce olmuş.Bu başlık bence forum klasikleri arasında yerini almıştır :) .
Tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 04:50
Selamlar, 

Tebrik ederim; şuan başlangıç aşamasında olmasına, tasarımı henüz oturmamış olmasına rağmen çok
başarılı ve beni heyecanlandıran bir düzenleme. Daha önce de bir kaç şey söylemek istemiş ama 
vazgeçip süreci izlemeye karar vermiştim. Ancak tasarım hakkında düşünceleri öğrenmek istediğinizi
okuyunca yerimde duramadım :)

Öncelikle söylemek istediğim bence soldaki düz kütüğü çıkarmanız çok yerinde bir karar olmuş.
Nacizane fikrim düzenlemede eksik olan şeyin, tasarımın birbirinden bağımsız 3 parçadan oluşuyor
olması. Sol bölüm, sağ bölüm ve zemin. Sağ bölümden düzenlemenin sol üstüne doğru yükselen
diagonal dal bu kopukluğu bozmak için atılmış bir adım gibi görünüyor ve doğallığı bozuyor. Ancak
bence çok yerli yerinde duruyor. Sadece onu destekleyen, alttan daha önce çıkardığınız kalın dalın
konumuna benzer ve üstteki dalın formuna uygun bir kaç dalla desteklenmesi gerekiyor olabilir.
Aynı şey sağ taraf için de geçerli olursa burada bir denge yakalanmış ve sol taraf ile görsel bir 
bağlantı kurulmuş olabilir. Sol taraftaki taşlar, özellikle önde duran ve büyükten küçüğe sıralanmış
3 taş doğallığı bozan başka bir unsur. Aralara yerleştirilecek irili ufaklı diğer taşlar ve aralarında
kullanılacak verticillata, staurogyne vb. bitkiler bütünlüğü oluşturup zeminle bağlantı kurulmasına
yardımcı olabilir. Aynı şekilde sağdaki dalın kullanımına paralel soldan sağa doğru yönlendirilmiş
bir kaç dal da belki bağlantı için işe yarayabilir.

Kafamda canlanan şeyi daha net gösterebilmek için hızlıca bir şeyler karalamaya çalıştım. Skecin
kalitesizliği için kusura bakmayın ancak düşüncemi ifade edecektir..




Umarım mesajım biraz olsun tankınıza dışarıdan bakabilmenize yardımcı olur ve fikir verir.
Bu güzel tankın takipçisiyim :)

Saygılar..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2011 18:33
İzninizle, bende böyle canlandırdığımda gözüme daha güzel geldi. Aynı zamanda da hedefe daha yakın geldi. Zira sağ taraftaki grubun arkasındaki boşluk tasarımı bütünlük açısından zayıflatıyor. Grup tamamen sağa çekildiğinde orta tarafa kazandırılan alan (belkide çok boş kalacak diyeceksiniz) bana göre daha etkileyici oluyor. Hatta bu boşluk bir iki küçük kaya takviyesi ile çok daha çekici hale getirilebilir.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2011 23:38

* Forumun nadide tanklarından biri diye düşünüyorum. Etkileyici ve imrendirici. Ayrıntıları daha iyi görebilmek adına yüksek rezolüsyonlu görüntüler sizden ricamızdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makistÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 166
makistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2011 00:31
Bende akvaryumum var diye dolaniyorum ortalikta. Bu ve buna benzer örneklere bakinca insan utaniyor...

Tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2011 02:21

Gerçekten takdire şayan bir çalışma.Muhteşem sabrınız ve inatçılığınız akvaryum.com ailesinin tecrübelerini olumlu yönde etkileyecektir.Takibe devam...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuaanÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
QuaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2011 03:21
Akvaryum mükemmel olmuş.Nazar değmesin.Size toplam maliyeti ne oldu acaba canlılar hariç?Ve aylık elektrik faturanız nedir ?:D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2011 13:29
      Tebrik ederim Berkay Bey. Çok güzel bir kurulum olmuş.Şöyle bakınca bütün konumlar , (üçgenler, altın oran vs.) itibariyle dört dörtlük oluşturulmuş, enfes bir akvaryum görüyorum karşımda. Başlangıçta yapılabilecek birkaç şey vardı ama artık olmasa da olur denebilir.O da iki tümsekten oluşan zeminin, tümseklerini biraz daha belirginleştirmek. Yani eğim açılarını biraz daha arttırmak olabilirdi. Özellikle büyük tümseği. Ama olsun bu hali de fazlası ile güzel.
 
     Bitkilerin kullanımı oldukça başarılı. Özellikle verticillata'ların konumları , dekorasyondaki  etkileri mükemmel. Moss haricinde hiçbir extra bitki eklemeyin derim ben. Bulabilirseniz mini pellia olabilir , taşlar üzerinde kullanılmak üzere. Arka fon oluşturan bitkilerin büyük kök grubuyla entegrasyonu (siyasi bir cümle gibi oldu ya :D) artarsa, zemin tamamen gelişirse, açık renk ışıklı fon ve hareketli bir su yüzeyi ve çekilecek kaliteli bir fotoğraf la, bu akvaryum İAPLC de tarihi bir derece alabilir.

     Fotoğraflama aşamasında tek tür büyük bir grup sürü balığı eklenmeli hatta türü biraz hacimli türlerden seçmeli. Bir de şimdi birşey dikkatimi çekti. İkinci fotoda Sağdaki büyük grubun solundan öne doğru uzanan kalınca bir dal var. Üçüncü foto da kaldırılmış. Bence o şekli, ve açısı ile kalması daha güzel olurdu. Hem biraz kalın oluşu itibariyle grubun görsel olarak öne çeker, hem de derinliği arttırır.

Tekrar tebrik ederim.
batuhanbayram2011-04-14 13:46:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yavuzbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 74
yavuzbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 00:07
Bu tip çalışmalar beni çok mutlu ediyor tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir