140x55x50h Bitkili için teknik detaya ihtiyacım var!


ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 14:02
Merhabalar,
 
Yaptıracağım dolablı akvaryumun boyutlarını 140x55x50h (Yükseklik) olarak belirledim ve aklımdaki detayları netleştirince siparişini vereceğim.
Dolabın akvaryumu taşıyıcısı kalas iskeletli (inşaatlerde işçilerin, varillerin üzerinde durduğuna benzer, kare profilli bayağı kalın, destekli doğal ahşap) dıştan giydirmesi ise beyaz MDF-Lam olacak. Camlar 10mm rodajlı. Mustafa Erdoğar beyin tavsiyesi ile de dolabın içine yaklaşık 100Lt'lik cama cam bir tank konulacak (su dinlendirme amacı ile). Filte: Bir süre önce Jebo 829 dış filtre satın almıştım (5 tepsili, 1500Lt/sa).
Önceki akvaryum projem, ölçüleri (150x45x60h) nedeniyle  sitenin CEO'ları tarafından red yedi (uzunluk/genişlik/yükseklik oranı) ...
Kesinlikle ama kesinlikle bitkili akvaryum istiyorum!  En çok sevdiğim bitki ve peyzaj ise yemyeşil bir taban (çimen gibi) ve mangrow kütüklerine misina ile bağlanan java moss gibi uygulamalar. Dev yapraklı iri bitkiler ilgimi çekmiyor. Balıkları da neon gibi minyon türler düşünüyorum . Yani büyük bir akvaryum ama içindeki ayrıntılar çok sayıda ancak küçük ölçekli olmalarını istiyorum
 
Low tech - Mid tech - High tech araştırıken bir kaç bilgiye sahip oldum.
Low tech ile başlamaya karar verdim. Ancak akvaryumumun mimari/yapı olarak temel olarak high tech'e de uygun olmasını istiyorum
Sorularım özetle şu şekilde;
 
*Üzerinde en çok durmam gereken bölümün kapak olduğunu tahmin ediyorum! Bu kapağın 6 tane 120cm 'lik T5 floresanı yan yana taşıyabilecek donanıma (6x54W için 3 tane balast vs.) sahip olması kısa-uzun vadeli bir öngörü için yeterli mi? Abartılı mı? Yoksa farklı uzunluktaki floresanlar için farklı kombinasyonlar mı denemeliyim? Bu floresanlar için reflektör gerekli midir? Watt hesabını etkiler mi?
 
*İleride high-tech'e geçiş yapıp, 6 tane floresan aynı anda çalıştığı zaman, tahmin ediyorum ki suyun ısısı çok artacak! Hatta şimdi bile evin ve akvaryumların ısısı 29-31C aralığında. Şimdi bile lazım iken fanlı bir soğutma için şimdiden bir donanım yaptırsam, yerinde bir uygulama olur mu? Somut bir rahatlama getirebilir miyim ? (Not: Evim muhtemelen İstanbul'daki en kuru ev. Kışın %37-Yazın maksimum %48 oluyor).
 
*Gündüzleri genellikle evde kimse bulunmaz. Evin elektrik sayacı akıllı sayaç (22:00-06:00 Ucuz, 06:00-17:00 normal, 17:00-22:00 çok pahalı tarife). High-tech (6x54w=324w/saat) yada bitki için ışık yakmak zorunda olduğum (ama kendim evde olmadığım) zamanların çoğunu 22:00-06:00 saatlerine denk getirerek bu işte tasarruf yapabilir miyim yoksa bitkilerin - balıkların biyolojileri allak bullak mı olur?
 
*Son soru! Akvaryum ölçüsünü 140x55x55h yaparsam (50h->55h   55/55=1) ... Tepede 6x54w floresanlara kadar kapasiteye kadar çıkabileceğimi varsayarsak, tabanın 10cm kalınlıkta olacağını, suyu da 50cm kadar dolduracağım öngörülürse (ışık ile kum arası su yüksekliği 40C) bu 5 cm'lik artış ile kaybım ne olur?
 
Gelecek cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Scherwin2011-07-28 14:04:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 15:20
Merhaba.Diğer konuyu çok ne hatırlıyorum, hobideki ilgi alanınızı güzel isimlendirmişsiniz, hoşgeldiniz 

Tankın boyutları güzel, değiştirmeye gerek yok. Tarifinizden anlaşıldığı üzre mobilya da oldukça sağlam.Filtre içinde daha kaliteli malzemeler kullanmanız gerekebilir, aynı doğrultuda sirkülasyonu arttırma amaçlı kafa motoru gerekebilir, çok elzem değiller.

Aydınlatma ile başlayalım.T5 seçimi süper, 6 floresan hiç de abartı olmaz.Uzunluk iyi, değişik uzunluklar aramaya gerek yok.Refloktör edinebilirseniz ışığınızın verimi artar, tavsiye edebilirim, ama olmazsa olmaz değildir.Küçük bir Karaköy seferi ile bu işi halledebilirsiniz.Floresan tür seçimi farklı bir konu.Onu daha sonra tartışırız, belirleriz.

Soğutma işi T5 aydınlatma ve kapalı sistemlerde çok zor.Tankın siparişini vermemişsiniz.Asma kapak yaptırırsanız işiniz çok kolaylaşır.Fanlar ile çözülebilir.Aksi halde soğutucu için büyük bir bütçe ayırmanız gerekebilir.

Hesaplarınızı bukadar ayrıntılı tutmayın bence.Bırakın bitkiler, balıklar geceyi görsün, daha huzurlu gelişsin 

Kayıp çok olmaz.Fakat bu işlemi suyu fazla ısıtmamak adına yapıyorsanız işe yaramaz.Bu kadar aydınlatmayı kapalı kapakta içeren bir sistemi soğutmak yukarıda bahsettiğim üzre çok güç.Asma kapak tankları kesinlikle inceleyin.Google ile 'ADA style tank' aramasındaki görselleri inceleyin.Ve son olarak 55-50 oranından vazgeçmeyin.Küçük bitkiler, ayrıntılardan söz etmişsiniz.Yükseklik her zaman olayı çirkinleştirmeye yaklaştırır.

Düşük sistem başlamak istediğizi söylemişsiniz fakat istediğiniz türler buna pek müsade etmiyor.Taban bitkileri ışık-co2-besin üçlemesinin maksimum olduğu anlarda etkili gelişim gösteriyorlar.Ben derimki co2'ye dair ekipmanlarınızı, mikro-makro türden gübrelerinizi de sistemi başlatırken elinizde bulundurun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 15:22
Selamlar,

Öncelikle yeni tankınız hayırlı olsun. Yüksekliği 50cm e çekmekle çok doğru bir iş yapmışsınız bence.
İri yapraklı, büyük ve uzun bitkilerden de hoşlanmadığınızı söylediğinize göre neden 55cm yükseklik
için uğraşıyorsunuz onu tam anlayamadım. Yükseklik arttıkça hem tankın içine müdahale zorlaşıyor
hem de yetiştirmek istediğiniz taban bitkileri için gerekli olan yüksek miktardaki ışık için ek harcama
ve elektrik parası ödemek zorunda kalıyorsunuz. 5 cm önemli gibi görünmeyebilir ama inanın 50 cm
yükseklik sizin için en iyisi. Hatta 45 yapın diyeceğim ama elim varmıyor yazmaya :)

Akıllı sayacınız varsa  indirimli saatlerden faydalanmak çok mantıklı. Ben de akıllı sayaç kullanıyorum 
ancak bunun için bir başvuru yapılması gerektiğini vs. duymuştum ve daha sonra hiç araştırmadım.
Tedaşa giren çıkamıyor zamanında işim düştüğünde çok canım sıkılmıştı o günler geldi aklıma eksik 
olsun dedim :) Bu durum gündüz saatlerinde eğer akvaryum ışık almayan bir ortamdaysa balıkları
ve bitkileri kesinlikle olumsuz etkilemez. Geceyi ve gündüzü belirleyecek olan sizsiniz :)

Aydınlatma konusunda, akvaryumunuzun net hacminin 423 litre olduğunu düşünürsek yüksekliği 55cm
yaparsanız belki yeterli olabilir ama ne kadar verimli olur onu bilemiyorum. Ama sağlıklı ve hızlı bir
gelişim isterseniz aydınlatmayı arttırmanız ya da bunu yapmadan yüksekliği azaltmanız bu
aydınlatmayla daha yüksek verim alabilmenizi sağlar. Reflektör kullanmanız da oldukça iyi olur. Eğer
bulamazsanız kapağın içini beyaz bir şeyle ya da alüminyum folyoyla kaplayabilirsiniz.

Fan konusunda, bu denli yüksek hacimli bir tank fanla pek mümkün olmaz sanırım. Fan kullanan ve
size yardımcı olacak arkadaşlar mutlaka olacaktır.

Kolay gelsin, bol şans.
darksider2011-07-28 15:27:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 17:13
Hay bin kunduz!  
Bol karbondioksitli, ancak ucunda azcık da olsa bir ışığın göründüğü bir tünelde sürüklendiğimi hissediyorum
Serkan bey, Özgür bey yorumlarınız için çok teşekkür ederim...
Anladığım kadarıyla yüksekliği 50h'nin üzerine çıkaranı birlik olup dövüyorlar  ...
Yükseklik saplantım ile ilgili olarak, bu forumda fotoğraflarda gördüğüm süper bitkili akvaryumları canlı olarak görmedim. Göz nizam yapıp tankımı çok mu basık yapıyorum sorusu kafamda bir virüs gibi canlanıyor  Hatta bu saplantıda Serkan beyin bahsettiği ADA Styl Tank'ların da etkisi yok değil! Bana kalsa yüksek tanklar bunlar! Ama tabii o tepeden sarkan asma aydınlatmayı beslemek için nükleer reaktör kurmak vede satın almak için daire ipoteklemek gerekiyor da olabilir  Ben artık 50h'ye razıyım, herkes bu şekilde düşünüyor ise zaten aklın yolu bir.
 
Görünen o ki; zurnanın zırt diyeceği yerin kapak (kapalı sistem) ve bu sistemin soğutulması konusu olacaktır!
Akvaryumu üretecek kişi ile dün akşam görüştüğümde ben daha bir yorumda bulunmadan: bitkili+6x54w 'dan bahsedince dedi ki, ısı problem olacak, akvaryumun üstünün büyük bir bölümünü açık bırakalım, floresanlar arkada kalır, sirkülasyon olsun dedi! Yani profilden bir taç görünecek! içinde floresanlar olacak dedi. Ancak Benim boyum 184 civarı ve 75cm dolap+50h cm + 8cm taç = 133cm tepeyi gökte süzülen bir Awacs gibi görürüm  bunu söyleyince o zaman tepeye boş bırakacağımız alana 1 veya 2 büyük kapak yaparız, istediğinizde takıp çıkarırsınız dedi!
Bence mantıklı. Ben tavandan sarkmalı bir ışıklandırma yaparsam mühtemelen eşim de beni tavandan sarkmalı bir sistem ile sallandırır ibret olsun aleme
Hatta ben olayı bir adım ileri götürüp böyle bir proce pardon proje  düşündüm:
 
 
High-tech'e geçersem düz kapakların yerine bu fanlı kapakları takacağım. Fanlar belki helalarda kullanılan nispeten büyük fanlar olacak (tabii kibar olanları ) ve hızları kontrollü olacak, böylece optimal soğutma ve bunu dengelemek için devreye girecek ısıtıcıların ortasını bulurum (İyimserliğime hayranım bu arada )
 
Yaptıracağım akvaryum bu arada neredeyse %100 buna benzeyecek. 10-15cm 'lik tac yandan bunları gizleyecek ve hatta suyun seviyesini de gizleyecek. Böylece bunca floresan, kablolar vs. gözükmeyecek:
 
 
Scherwin2011-07-28 17:29:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 20:24
Aslında genel olarak tüm açıklamalar yapılmış. Ben konuyu devam ettirme açısından bir iki ekleme yapayım.
 
Isınma sorunu ile ilgili Serkan'ın oldukça tecrübesi olduğundan bende ona katılarak mümkünse tankı üstü açık yapmanızı tavsiye edeceğim. Armatürü tavan asma değilde ADA tanklarındaki gibi yapabilirsiniz. Örnek:
 
 
Bu konuda benim kendi imkanlarımla bir çalışmam olmuştu. Ayrıntıları bu konuda:
 
 
Yüksek çıkışlı T5 kullanacağınız için asma kapak nedeniyle ışığın yükseğe çıkması ve tank dibine ulaşması zorluğunu fazla yaşamayacağınızı söyleyebilirim. Bu lambalar net 60-70 cm yüksekliğe kadar tüm bitkilerde verimli olabiliyorlar diye biliyorum.
 
Yinede kapalı sistemde karar kılarsanız benden ziyade Serkan'ın bu konuda (ve son mesajınızdaki düşünceleriniz hakında) yardımcı olabileceğini sanıyorum.
 
Işıkları gece açık bırakıp gündüz kapama konusunda ise bildiğim kadarıyla bilimsel olarak ispatlanmamış olmakla birlikte ben doğal olandan mümkün olduğunca uzaklaşmamak gerektiğine inanıyorum. Yinede karar sizin.
 
Son olarak reflektör kullanmanız yararınıza olur elbette (özellikle tankı üstü açık yaparsanız). İstanbulda dahi reflektör bulmak zor olabiliyor. Benim aldığım çok iyi bir yer var. Dilediğiniz zaman bilgilerini özelden verebilirim. 
mustafaerdogar2011-07-28 23:18:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 00:59
Merhaba.Mustafa tankın örneğini vermiş.Kapak hafif bir malzemeden dikdörtgen olarak da imal edilebilir.Linkteki çalışmayı incelemelisiniz.2 adet fan malesef o tankı o aydınlatma sistemi varken soğutmaz.Kapağı komple fandan imal etmeniz gerekebilir 

Kapağında 6 adet 24 watt'lık t5 lamba olan bir tankım var.2 adet 12cm çapında fan üfleme yapıyor, 2 tane 8'lik fan tahliyede görevlendirildi.Buna rağmen yetersiz.Sizin tankta hava üfleyen fan direk floresanların sıcaklığını su yüzeyine vuracak.Ben tankın kapağını az miktar açıp fanları çapraz yerleştirdim.Aydınlatmayı fasılalı yapmayınca ısı 29'a kadar çıkıyor.Şuan 27' de tutmayı başarabiliyorum.Buyrun kapalı sistem tankım.



Yol yakın hala...ADA stili bir tank size ekstra külfet çıkartmaz, emin olun.Açık sistem bence daha görsel.Arka cama suya açılı bir şekilde 3-4 tane fan koyunca bitkiler üşür bile  Tank açık olduğu için fanlar bir yandan floresanların ısısını etrafa yayarken diğer yandan buharlaşmayı hızlandırarak soğumayı sağlayacak.Elektrik kısım, kablolama, balast vs. sizi düşündürmesin.Kendiniz yapabilirsiniz.Balastları kapağın arka kısmına monte edersiniz, işlem tamam.Borunun içinden ise 1 kablo prize, tadından yenmez.Şuan bu tankın peyzajını kazasız tamamlamak istiyorum.Sonrasında anında bunu evden çıkartıp açık sistem bir tank yapacağım.Hobide şuana kadar en çok pişman olduğum olayın kendisidir bu tank 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ScherwinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 103
ScherwinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 13:28
Merhaba arkadaşlar,
 
Teşekkürler Mustafa Bey, Teşekkürler Serkan Bey. Yorumlarınız için tekrar çok teşekkür ederim.
Dün akşam üretici ile anlaşmaya vardım  
Kapak konusunda ise istediğim kadar zamanım var. Kapak dizaynı detayları açık bırakıldı, aydınlatma (6x54W - 120cm T5) konusunu fiyata dahil etmedik ucunu açık bıraktık, camlar, profil ve dolap konuşuldu, para transfer edildi  Akvaryumu üretecek kurum, ağırlıklı (neredeyse tamamen) olarak resif akvaryum işi ile uğraşan bir kurum. 
Ölçü olarak 145x55x50h seçildi. Bu ölçü ile dolabın genişliği 150cm olacakmış. Bu kadar artacağını öngörememiştim. İyi ki 150 düşünmemişim dolabı ile 155 olacakmış, duvar ise 160 dip dibe kötü görünürmüş.
Ön ve yan camları extra clear glass (kristal cam) olarak seçtim. Işık ve renk kaybında azalma sağladığı iddia ediliyor. Maliyeti artırdığı için genellikle sadece ön camda kullanılıyor ancak yemek yediğimde akvaryumu yandan göreceğim için bunu da ex. clear glass yapayım aklımda kalmasın dedim.
Neredeyse %100 benzeyecek dediğim bu tasarım:
İyi çekilmiş bir fotoğraf değil ve mavi arka fon işi bozuyor gibi. Ayrıca benimkinde ayak görünmeyecek. Yani genel havası ile Serkan bey sizin akvaryuma benzeyecek . Vallahi şahane görünüyor sizinki . Peyzajını tamamlayınca evden çıkarmaya kıyamayacakmışsınız gibi bir hisse kapıldım  demedi demeyin
Mustafa bey sizin yapıtınıza hayran kaldım. Çok güzel
Arkadaşlar evimden bir kesitin fotoğrafını eklemek istedim;
 
Salonda her şey IKEA! kare kare ve IKEA beyazı. Bahsettiğiniz kenardan askılık bir sistem ile aydınlatmayı sağlamak, bu salona yerleştirmek görüntüyü oldukça olumsuz etkileyebilir. Bir kere ölçü 145cm! Askılık ile akvaryum tepesinde duracak (Mustafa Beyin yaptığı) aygıt bende en az 130cm uzunluğunda ve 6 floresan olduğu için baya da geniş olmak zorunda! Yani sizde göründüğü zarif, elit şekli ile bende durmaz bir nevi "sanayi" köşesi havası verebilir!
Bir diğer ve asıl önemli konu ise benim ölçülerimde (145x55) akvaryumun üstüne kuşak ve destek camları olacak (ADA tarafından üretilmedi ise şart görünüyor!)! Bunlar da üstü açık bir akvaryumun görüntüsünü oldukça olumsuz bir hale getirecektir.
Özetle; Ben her şeyi bu tacın içinde, en azından tepeden açık kalsa da profil bakışta gizletecek şekilde düşünmeliyim
Bu bağlamda üzerinde durduğum 2 plan dolaşıyor aklımda!
 
A) Mustafa Beyin yaptığına benzer reflektörlü, 6xT5' yanyana barındıracak kapalı kompakt bir üniteyi bir şekilde üretip/satın alıp tacın profilden bakış sınırları içinde asmak/gizletmek! Bu durumda gene ısınma yapma olasılığı görünüyor, belki fanlar ile dengelenebilir.
Örnek çizim;
 
B) Akvaryumun dayandığı salon duvarının arkasında mutfak balkonu var! Bu duvarın takriben yerden 60cm yüksekliğinde genişce 2 (veya 1) delik açmak! Bu donanıma sahip değilim bir doğalgaz ustasına yaptırabilirim (Zaten dış filtreyi mutfak balkonuna koymayı düşünüyorum). Çok mecbur kalırsam bu balkona konumlandırılmış bir akvaryum soğutucusu düşünebilirim  Balkona diyorum Çünkü bu cihazlar çevreyi ısıtıp, ses yapabilir ve kapalı bir akvaryum dolabının içine tıkındırılmaları sakıncalı olabilir.
 
A planını her halükarda düşünmek zorundayım. Bu floresanları reflektörlü bile olsalar bir kapağın altına çıplak halde vidalanmalarını tercih etmiyorum. Burada dikkat etmem gereken olay her şeyin tacın içine sığması ve gerektiğinde kapağın bunların üstünü örtebilmesi. B planı ise adı üstünde B planı  son çare olarak elimden geleni yaparım.
 
Tekrar teşekkür ederim. Selamlar...
 
Scherwin2011-07-29 13:31:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2011 14:38
Merhaba.Tank boyutu çözüldü ve sipariş verildi, güzel bir adım.En büyük sorun kapak ve sıcaklık 

Ben herşeye rağmen asma kapak diyorum.Tank uzun, kapak büyük olacak. Kapağı asmak için boru tarzından ziyade 4x4 krom kaplama profil kullanabilirsiniz. Bulunması ve fiyatı zor değil.Asma kapağı hallettikten sonra yanlara fan sistemleri konumlandırılabilir.Portatif bir sistem ile kışın bu fanları 2 vida sökerek kaldırabilirsiniz.Şuan iş yerinde olduğum için çizim yapma vaktim-fırsatım pek olmuyor.Akşam örneklemeye çalışırım.Asma kapaktan ziyade birkaç modifikasyon ile fanların iş yapacağı bir kapak da tasarlayabiliriz.Siz sadece acele etmemeye özen gösterin  Bu işin ucuz ve sıradışı kısmı.

Diğer ihtimal, resimdeki gibi kapalı sistem bir tank ile beraberinde 1000 TL'lik bir soğutucu bütçesi.Bu para sizi yormuyorsa arkanıza bakmayın.Teferruatı bir kenara bırakın, güzel bir cihaz alın ve keyfinize bakın.Ama dersenizki soğutucu işin yokuş kısmı, ozaman az önceki paragrafın üzerinde duralım.Seçim oldukça basit, iki şıkka sahip bir soru 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir