155*57*50h The Adventure of a planted discus High Tech


thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:24
Fotoğraf:
Genel Görünüşü...













Boyut (cm):155*57*50(h)
Kapasite (litre):441 litre 
Aydınlatma:324 watt

3 adet hagen life glo t5 54 w
3 adet sylvania grolüx t5 54 w

Malzemeler:Eheim 2075 pro dış filtre
                    Jager 300 w ısıtıcı


Merhaba Arkadaşlar.
Foruma yeni üyeyim sayılır ve bitkili High-tech bir discus tankı kurmak istiyorum.Gerçekten discuslar hakkında birçok makale ve bilgi okudum.Daha önce 3-4 yıl süre ile canlı doğuran tankım olmuştu fakat şu an discus beslemeye karar verdim.Biliyorum discus beslemek biraz meşakkatli iş olsa gerek.Ama azmim beni yıldırmayacak inanıyorum.Bu işin üstesinden gelebileceğime ve sizin yardımlarınızla daha iyi bir benim için hayal olan ve gerçekleştirmek istediğim serüvenime başlamaya karar kıldım.Taban kurulumu için sadece hagen kum kullanacağım.Elimde hindistan cevizi torfu var ama üzerine sineklik çekip kullanılabileceğini biliyorum ilerde sorun yaratır su üstüne çıkar diye vazgeçtim.Siz değerli ,saygıdeğer arkadaşların yardımına ihtiyacım olacak.Sonuçta birlikten kuvvet doğar,el elden üstündür.

Saygılarımla...
thekobay2011-12-13 22:38:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:39

Hepimizin hayalidir güzel bitkili bir diskus akvaryumu...

Bitkilendirilmiş Discus akvaryumlarında başarı - Bölüm 1
George ve Karla Booth 
Discus’u bu kadar büyüleyici gösteren nedir? Belki de çok zor bir balık olmakla ünlendiği ve sadece çok deneyimli akvaryumseverler için uygun olduğunun düşünülmesindendir. Yada belki, soylu tavırlarındandır. Herşeye rağmen onlar akvaryumların kralları olarak tanımlanırlar. Eğer diskuslar hakkında şeyle bir araştırma yaptıysanız, çok az balığın böylesine bir etkiye sahip olduğunu ve büyük bir akvaryumdaki bir discus grubunun muhteşem olduğunu farkedebilirsiniz.

Bitkileri fazlaca seven meraklılar genellikle çarpıcı akvaryum kurulumlarına yönelirler. Geniş, dikkatlice düzenlenmiş bir akvaryum saatlerce seyre değerdir. Pekçok akvaryum meraklısı, discus ve canlı akvaryum bitkilerini biraraya getirmek üzerinde çalışmışlardır. Şu da bir gerçektir, dünya çapında ödüle layık görülmüş pekçok bitki akvaryumunda balık olarak discuslar bulundurulmaktadır.
Ancak başarılı bir bitkili discus akvaryumu yaratmak pek de basit bir iş değildir. Bu makale bu başarıyı elde etmiş kişilerin deneyimleri üzerine oturtulmuş ve sizlerin de buradan yeterli bilgi ve güveni alabileceğiniz düşünülmüştür. 


Artılar ve Eksiler 
Dıscusları bitkili bir akvaryumda barındırmanın pekçok avantajı vardır. En büyük avantaj ise bu ikisinin birarada sundukları güzelliktir. Discuslar yavaş hareketi eden ve bitkileri seyretmeyi seven balıklardır. Renkleri, özellikle metalik turkuaz varyasyonluları, canlı bitkilerin yeşil ve kırmızı renkleri ile kusursuz bir uyum sağlarlar. 
Daha önemli bir başka husus, bitkilerin sudaki Toksik maddeleri kimyasal bir filtre gibi temizleyebilmesidir. Bu bir discus akvaryumu için en önemli etkenlerdendir. Discuslar su kalitesine aşırı bağımlıdırlar ve bu nedenle akvaryumseverden çok yüksek standartları sağlamasını isterler. Sağlıklı bitkilerden oluşmuş iyi bir koleksiyon, sağlıklı bir ortam yaratacaktır ve bazı yaygın hastalıkların kesilmesine neden olacaktır. Bitkiler ayrıca discuslar için sağlıklı saklanma ortamları yaratacaktır. Discuslar genellikle çekingen balıklar olarak bilinirler ve akvaryum dışındaki aktivitelerden rahatsızlık duyarlar. Bitkiler diğer akvaryum dekorasyonlarına gore daha fazla tercih edilir, çünkü büyük bir discus kütük ve kayalarla kendini kolaylıkla yaralayabilirler. Stressiz bir çevre yaratmak aynı zamanda discuslarınızın sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir. Geniş yapraklı bitkiler genelde eş tutmuş discusların tercih ettikleri bölgelerdir. Pekçok üretici saksı yada bir parça tahta kullanırlar, ancak discuslar daha ziyade, Anubias yada Echinodorus yaprakları üzerine yumurta dökerler. Bitki yaprakları yumurtlamak için iyi şartlar sunarlar, diğer yapraklar yumurtaları gizlemeye yardım ederlerken, yumurtaları diğer akvaryumlardan ve akvaryumseverin kendisinden de saklı tutmuş olurlar. 
Discus işine dalmadan once, gözönünde bulundurmanız gereken bazı dezavantajlar bulunmaktadır. Sıcak su balıklarıdır ve tipik olarak 27-28ºC sularda bakılırlar. Ancak daha yüksek sıcaklıklar bitki türlerine bir sınırlama getirecektir. Discusların gelişimlerini hızlandırmak ve yumurtlamaları için formlarını üst seviyede tutmak maksadıyla çok iyi beslenmeleri gerekir. Genelde günde 4-5 kez yüksek proteinli yemlerle beslenmeleri gerekir. Balıkların belli bir yem yeme peryodları vardır, bundan sonra kalan yemler, su kalitesinin korunması için vakumlanarak alınmalıdır. Kısmi su değişikliklerini sıklıkla yaparak nitrat seviyelerini minimumda tutmak gereklidir. Aslında bitki akvaryumu yapanlar, yenmeyen yemlerin temizlenmesi ve sık su değişikliklerinin zor olduğunu belirler.

Bitkilendirilmiş bir discus akvaryumunda, bir arayol sağlanmalıdır. Günde bir kere çok yüksek kaliteli yem verilebilir ve her iki haftada bir su değişikliği uygulanabilir. Bu nitratı minimum seviyede tutabilir (<15 mg/l), ancak balığın olabildiğince büyümesine müsade etmez. Bu şekilde balıklar 25-30 cm yerine 20 cm çapa kadar büyüyebilirler. Ancak akvaryumunuza çok çok büyük değilse bu boya kadar büyümeleri zaten daha uygun olacaktır. Ancak bu denli az yemlemede dahi yumurtlarında kayda değer bir azalma görülmeyecektir. 


Farklılık iyidir 

Geçen yıllar boyunca, akvaryumculuk dernekleri ve diğer kurumlar pekçok iyi uygulama yöntemleri geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerin birkaçı, başarılı bir bitkilendirilmiş discus akvaryumu için birarada uygulanmalıdır. Bitkilendirilmiş akvaryumlardaki en yaygın uygulama yüksek yoğunlukta ışık kullanarak hızlı bitki gelişimi sağlamak ve ışığı seven bitkiler seçmektir. Genel kurala işe başlamak için ortalama litre başına 0.5-0.8 wattlık bir aydınlatmadır. Pekçok Akvaryumcu, daha yüksek, daha iyidir diye yanılgıya düşerek litre başına 1.1-1.3 wattlık aydınlatmaya yönelmektedirler. Genellikle her bitki bu kadar ışık gerektirmeyeceği gibi, bu kadar ışık discusları korkutacak ve zamanlarının çoğunu saklanarak geçirmelerine neden olacaklardır. 
Litre başına 0.4-0.5 wattlık aydınlatma ile dahi başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tri-fosfor ampul kullanımı uygun olabilir ki bu ampullerle su yüzeyinde yaklaşık 15.000 lüx ışık yoğunluğu sağlarsınız. Bu yoğunlukta iyi bir bitki gelişimi sağlayabilir ve discusları fazlaca rahatsız etmezsiniz. 
Bir başka iyi uygulama yöntemi, yaşlanmış substrat kullanımıdır. Pekçok akvaryumcu bitkili akvaryuma farklı taş, toprak parçaları koyarak burada bırakırlar, ve zaman içinde dağılığ parçalanarak besin ortaya çıkarmalarını beklerler. Ancak bu yöntem genelde fazlaca nitrat oluşumu sağladığından, discusların, genellikle diğer balıkların aksine, kaliteli su beklentisine ters düştüğünden kaçınılması gereklidir. Su değişiklikleri esnasında biraz da artıkların daha iyi temizlenmesi için dip vakumlama tavsiye edilmektedir. İyi su sirkülasyonu bitkiler için faydalıdır. Bitkiler balıklar gibi besinlerin peşinde dolaşamayacağından, su akımının besinleri yapraklara doğru getirip, yapraklardaki artıkları da uzaklaştırmasını bekleyeceklerdir.Discus akvaryumlarında hızlı su hareketi tavsiye edilmez. Discus yavaş hareketi eder ve yassı yuvarlak vücutları nedeniyle geniş hareketi alanı ister. Eğer hızlı akımlı bir ortamla karşılaşırlarsa, pozisyonlarını korumak için fazla enerji tüketirler. Ayrıca yavaş yem yerler ve akıntı yüzünden sürekli yer değiştiren yemi yakalamakta güçlük çekebilirler. Ancak bütün bunlar discus akvaryumunun durgun olması anlamına gelmez. Filtrasyonun çalışabilmesi ve suda oksijen dağılımının sağlanabilmesi için bir miktar su dolaşımı gereklidir. Hatta bazı bölgelerin sakin kalması sağlanabiliyorsa kuvvetli bir akım bile bulunabilir. Aslında, Echinodorus gibi geniş yapraklı bitkiler rüzgar perdesi ve çekici bir saklanma yeri oluşturma özelliğine de sahiptirler. 
Pekçok akvaryumseverin amaçlarından biri yoğun bitkilendirmeye sahip olmaktır. Akvaryum tabanının herbir milimetrekaresi bitkilendirilmediği sürece tatmin olamazlar. Çakılın görünürde olması onlar için katlanılamazdır. Bu bitkilendirme tekniği, discus akvaryumları açısından iki sebepten uygun değildir. İlki, discuslar temelde zeminde beslenen balıklardır, dipte fazla hareketi etmeden yemlenmeyi severler. Eğer yem bir bitki kalabalığının içine düşerse, balığın yeme ulaşması mümkün olamayacaktır ve sonuçta su kalitesinde problemler oluşabilir. İkincisi, discuslar büyük balıklardır ve yüzmek için boş alana ihtiyac duyarlar. Eğer akvaryum çok yoğun bitkili olursa yüzecek boş alan da bulamayacaklardır. Bir üçüncü neden de biz ekleyebiliriz – eğer akvaryum çok yoğun bitkili olursa discusları göremezsiniz ve bütün bu uğraşılar boşa gitmiş olur! 
Dikkat edilecek son bir nokta ise, dıscuslara akvaryum arkadaşlarının seçimidir, özellikle de alglerin yenmesi konusunda. Bitkili akvaryumlarda alg yiyen balıklar önemlidir, ancak dikkatli seçilmeleri gereklidir. Discuslar büyük ve yavaş hareketi eden balıklardır ve üzerlerinde lezzetli gelebilecek bir koruyucu dış tabaka vardır. Bu da vantuzlu alg yiyiciler için harika hedef olmalarına neden olur! Daima Gyrinocheilus aymonieri gibi agresif türlerden uzak durulmalıdır. Yumuşak huylu olarak bilinen bazı farklı türler için de tedbirli olmanız gerekir. Örneğin, Otocincluslar genellikle barışçıl alg yiyicilerdir ve kolay bulunurlar. Ancak, bunların türleri arasında da sorun yaratabilecek olanları vardır. Ayrıca Farlowella acus türü de discusları çekici bulabilir. Ancak bu tür pek iyi bir yüzücü olmadığından Discuslar kolay manevralarla bunlardan herhangi bir zarar görmezler.


Çok popular olan Siamese alg yiyen (Crossocheilus siamensis) de bitkili akvaryumlarda çok faydalıdır ancak dıscuslarla problem yaşayabilir. Çok hızlı yüzücü ve yiyicilerdir. Dıscuslara yem bırakmayabilirler ancak gende discuslarla birarada sıklıkla kullanılırlar. 
Diğer balıkları seçerken de dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Discusları heyecanlandırabilecek hızlı yüzen balıklardan kaçının. Tüm yemi bitirebilecek kadar hızlı yem yiyen balıklardan da kaçının. Olabilecek en iyi ve en tamamlayıcı balık türü Cardinal Tetradır (Paracheirodon axelrodi). İyi bir strateji olarak cardinalleri, discuslar henüz küçükken aynı akvaryuma koymak ve birlikte büyümelerini sağlamaktır. Aksi takdirde, gelişmiş discuslar için, bu küçük cardinaller pahalı bir ziyafet olacaktır. Bir başka uygun balık ta bir grup Corydoras (bildiğimiz çöpçü balıkları) olacaktır. Zeminden beslenen balıklar dibe çöken artık yemleri temizleyeceği için, corydoraslar herkesin favorisidir. Grup halinde iken daha güzeldirler bu nedenle birkaç tane bunların küçük türü olan C. trilineatus iyi olacaktır. Sakınılacak bir balıksa melek balığıdır (Pterophyllum scalare). Kendilerine zararsız, ancak discuslar için ölümcül parazitler taşıdıkları bilinmektedir ve hızlı yem tüketirler.

 Kaynak :Tropica

 Çeviren :Yıldırım ÖZDEMİR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayKunduRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 577
BayKunduRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:40
Tebrik ederim kardeşim.Ne kadar azimli olduğunu biliyorum.Sende betonu delebilecek azim var Hayal ettiğin tankını inşallah bir sıkıntı olmazsa bahar aylarında tamamlamış olursun.Mobilyalı tankın görünümü daha içerisinde diskuslar olmadan harika, birde sistem oturdumu ister çay demle ister kahve, geç karşısına saatlerce izle.Herşey gönlünce olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:42

 Benim tavsiyem daha sağlıklı ve daha gelişmiş bir discus için cama cam beslemektir.



 
oscarus2011-12-13 22:49:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:54
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim Kürşat bey.Size katılıyorum aynı görüşteyim fakat etkileyici büyüleyici bir tank herkesin hayalidir.Bende bunu discus ile yapmayı düşündüm.Umarım istediğim gibi bir tank olur ilerde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih8514Çevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2010
İl: Bolu
Mesaj: 167
fatih8514Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 22:59

Tebrik ederim arkadaşım,uzun zamandır araştırdığını biliyorum,en nihayetınde fotolar herşeyi gösteriyor muazzam bir akvaryum,eminim cok daha iyisi olacak,kolay gelsin,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayKunduRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 577
BayKunduRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 23:10
Hangi tür diskus bakacaksın ve arka fon için ne düşünüyorsun Umut kardeşim ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2011 23:19
Henüz karar veremedim Nurettin  abi.Öncelikle tankın oturmasını beklemeyi planlıyorum en az 3 ay kadar bitkilerin gelişmesini ve tank oturdurtan sonra discusları eklemeyi planlıyorum.Arka fon ise düz siyah renkte olacak. thekobay2011-12-13 23:20:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayKunduRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 577
BayKunduRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 17:14

Gayet güzel kardeşim.Mobilya, mdf mi ?İleride sorun olmaz umarım ama görüntüsü gerçekten hoş,bitkileri ekledikçe albenisi daha güzel olacak.Birçoğumuzun hayalinde kurmak isteyeceği tankı yapmaya çok yakınsın,inşallah terslik yaşamazsın.Bitkileri ekledikçe, resimleri paylaşırsan memnun olurum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LemuriaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 256
LemuriaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 17:51
Öncelikle hayırlı, uğurlu olsun. Umut, hobiye gerçekten gönül vermiş, itina ile araştıran ve emin adımlarla hayalindeki tankı kurma yolunda ilerleyen bir kardeşimiz. Bu sabrının mükafatını yakın zamanda alacağını düşünüyor, buradan tekrar tebrik ediyorum.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 22:45
Hepinizin fikirleri benim için önemlidir.Bitki konusunda ne yapabilirim.Hangi tür bitkileri önerirsiniz.Tasarım ve dizayn konusunda biraz kararsızım hangi tür bitkiler temin etmem gerekli gerekli peyzaj düzenlenmesini nasıl yapabilirim.Başka   türleri önerir misiniz yoksa discusta devam mı edeyim.Bitkili tank konusunda uzman olan abilerimin yardımına ihtiyacım var.Dizayn ve tasarım konusunda aklımda olan bir tank var.


Bu video da olan tank gibi yapmak isteğim hayalim.İçindeki bitki türleri nelerdir.Nasıl başlamayalım böyle bir bitkili akvaryum sahibi olmak için.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 22:53
[QUOTE=thekobay].Bitkili tank konusunda uzman olan abilerimin yardımına ihtiyacım var.[/QUOTE]

Bizide yabana atma umut abi. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:18
[QUOTE=thekobay]Hepinizin fikirleri benim için önemlidir.Bitki konusunda ne yapabilirim.Hangi tür bitkileri önerirsiniz.Tasarım ve dizayn konusunda biraz kararsızım hangi tür bitkiler temin etmem gerekli gerekli peyzaj düzenlenmesini nasıl yapabilirim.Başka   türleri önerir misiniz yoksa discusta devam mı edeyim.Bitkili tank konusunda uzman olan abilerimin yardımına ihtiyacım var.Dizayn ve tasarım konusunda aklımda olan bir tank var.


Bu video da olan tank gibi yapmak isteğim hayalim.İçindeki bitki türleri nelerdir.Nasıl başlamayalım böyle bir bitkili akvaryum sahibi olmak için.
Saygılarımla...
[/QUOTE]


Kardeş emin ol o diskuslar oraya sonradan konup video çekilip tekrar çıkartılmışlardır. Bu konuda bahse bile girerim :D   Balık + Bitki  veya  Balık +  Resif   emin ol bu ikili olmuyor :D.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2011 23:26
[QUOTE=by_mustafa] [QUOTE=thekobay]Hepinizin fikirleri benim için önemlidir.Bitki konusunda ne yapabilirim.Hangi tür bitkileri önerirsiniz.Tasarım ve dizayn konusunda biraz kararsızım hangi tür bitkiler temin etmem gerekli gerekli peyzaj düzenlenmesini nasıl yapabilirim.Başka   türleri önerir misiniz yoksa discusta devam mı edeyim.Bitkili tank konusunda uzman olan abilerimin yardımına ihtiyacım var.Dizayn ve tasarım konusunda aklımda olan bir tank var.


Bu video da olan tank gibi yapmak isteğim hayalim.İçindeki bitki türleri nelerdir.Nasıl başlamayalım böyle bir bitkili akvaryum sahibi olmak için.
Saygılarımla...
[/QUOTE]


Kardeş emin ol o diskuslar oraya sonradan konup video çekilip tekrar çıkartılmışlardır. Bu konuda bahse bile girerim :D   Balık + Bitki  veya  Balık +  Resif   emin ol bu ikili olmuyor :D.
[/QUOTE]


Mustafa Bey olmuyor demek yanlış olur, önemli olan doğru kombinasyonlar ve doğru adımlar. Doğru bitkileri seçip, gerekli olan ilaveleri yaptığınızda pek de güzel olur. Bitkili discus akvaryum örnekleri forumda da var, youtubeda da var. Youtube da örnekleri görmek isterseniz discus planted kelimelerini aratın bol miktarda bitkili discus seyir zevkine varın. :)


Bitki konusuna gelince zeminde marsilea hirsuta en doğru karar olur ki o örnek aldığınız akvaryumda da zeminde marsilea hirsuta kullanılmış. Arka planda da bolca çeşitli bitkiler mevcut.  Size en çok problem yaşatacak bitki grubu zemin bitkisidir. Bu konuya dikkat ederseniz diğer aşamaları rahatlıkla atlatacağınızı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir