18.000 Lt Piranha Ve Tetra Tankı


TurabÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2015
İl: Kastamonu
Mesaj: 10
TurabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 14:41
Babamın okulundaki akvaryum duvar kadar nerdeyse 5 bin tl ye falan yaptırmışlardı. kaç litredir acaba :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FERiTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 3754
FERiTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 14:48
En,boy,yüksekliği ölçersen bakalım kaç lt.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 14:50
Burda hesaplar
http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 16:09
[QUOTE=Va_sil]
Dedilerinizi tecrubenizdenmi,yoksa bir yerde mi okudunuz?
Cunku insan kalbi kotu ornek,bende size zurafanin kalbini ornek getirerek,insanin 4 mislisi calistigi icin ,benim dedigim dogrudur derim.Ama benim ve sizinde orneginiz yanlis tir sanirim[;)][/QUOTE]

Aslında ikimizin örneği de aynı şeyi kanıtlıyor, "bir değerin yüksek olması iyi bir şey olduğu anlamına gelmez" Yine örnekten yola çıkarsak kan dolaşımı ile ilgili kandaki alyuvar sayısı, bulunulan ortamdaki oksijen yoğunluğu, kişinin yaşı, son 24 saat içinde aldığı ilaçlar, kafein tüketimi vs vs gibi bir çok etkene bağlı.

Dolayısı ile filtrasyon için de "mevcut hacmin 3 ya da 4 katı yerine 7 katı çevirmesi daha iyidir" demek doğru olmaz diyorum ama benzer şekilde "3-4 katına gerek yok 1 kere çevirse yeter" de demiyorum. Bu hem gözleme hem de teoriye bağlı.

Haqos Expro-500 filtreyi 2 akvaryumda aynı ortamda kullanıyorum (iş yerindeki ofisimde) Akvaryumlardan birisi yaklaşık 110lt diğeri yaklaşık 40lt su alıyor. Filtrelerin içinde hemen hemen aynı malzeme var canlı yükleri farklı doğal olarak. Filtreyi biliyor musunuz emin değilim ama debi ayarını giriş ve çıkış borularının üzerindeki vana benzeri şeylerle ayarlayabiliyorsunuz.

110lt için kullandığımda bir türlü su tam berraklaşmıyor (başkasını rahatsız eden bir şey değildi ama ben biraz berraklık konusunda takıntılıyım) ve sürekli yüzeyde yağlı film oluşuyordu, ayrıca akvaryum içinde bazı bölgelerde dışkı, bitki parçaları birikiyordu. Önce kafamdan bir yüzey emiş aparatı uydurup yaptım, yüzey filmi ve berraklık sorunu önlendi, ancak yine kök etrafında pislikler birikiyordu. yüzey emiş de çok estetik olmadığı için çıkartıp küçük bir iç filtre ekledim (200lt/saat) ve bunu yüzeye yakın taktım. Görsellik düzeldi, film oluşumu hafif dalgadan ötürü yine olmadı ancak kök etrafındaki pislik birikimleri devam etti. Bu sefer daha yüksek debili bir iç filtre daha ekledim ve bunu mümkün olduğunca tabana yakın yerleştirdim. Akıntının ulaşmadığı bölgede oluşan sakal yosunu gelişimi durdu, sakal yosunu altındaki monte carlo gelişimini hızlandırdı. Expro-500 tahminen satte 300lt civarında su çeviriyor, kullanım süresince de çok ciddi bir debi kaybı yaşamıyorum ancak filtrenin giriş ve çıkışı birbirine çok yakın olduğu için ve benim akvaryumun pozisyonu nedeniyle yan cama koymak zorunda kaldım ve yerleştirme şeklinden dolayı debi vanaları tam açık olduğu halde verim alamadım, akıntı yetersiz kaldı, desteklenince düzeldi. (Bu arada normal şartlarda Expro-500 max 80lt için yeterli bir filtre ancak 60-65lt su alan akvaryum su sızdırınca mecburen akvaryum değiştirdim, büyütünce de aynı filtre ile devam etmeyi denedim. Bir şekilde oldu)

Diğer akvaryuma geçelim,

40lt için kullandığımda da su bir türlü berraklaşmıyordu. Bu akvaryumda sorun diğerinden daha fazlaydı, su sürekli pusluydu ve yine su yüzeyinde yağlı film oluşuyordu. Karides akvaryumu olduğu için yemleme de biyolojik yük de daha az. Emiş borusunda sünger takmıştım. Ondan mıdır acaba dedim ancak çıkardığımda da sonuç değişmedi. Debisi sonuna kadar açıktı ve 40 litre için fazla denebilecek bir akıntı vardı. Ben de bu akvaryum için debidi kısmayı denedim. Şu anda emiş en kısık ayarda ve bu ayarı yaptıktan çok kısa bir süre sonra (2-3 gün) su bardaktaki kadar berrak. Debi o kadar düşük ki sprey aparatına bağlı hava hortumu ağzı açıkken bile hava vermiyor.

İkisinde de aynı filtre malzemeleri ile aynı hacmi çevirdiğini varsayarsak birisine az gelen diğerine çok geldi. Benim kafama yatan biraz kendi uydurmam biraz da okuduklarıma göre en makul cevap da bu oldu.

Beğenenler: [T]176810,Kromatit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 16:41
Yorumumu yazayım, iş yerinde izleyemiyorum youtube yok [:D]

Akşama saklıyorum unuturum falan, merak ettim tankı [:)))]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 16:45
Yazdiklariizi coguna katilabilirim.
Ama bagzi konulari karistiriyorsunuz.
Daha yukardaki posta,demissiniz,yuksek debide,bakteriler tutunamaz,sonuc olarak ammonyak ,nitritler olusur.
Bu dediginiz dogru degildir,ispati da arkadasimizin gosterdigi 18000 lt akvaryumdur.Debisi bir defa da olsa (bence en azindan 6 defadir),pumdan en azindan saate 18000 litre gectigine ragmen,bakterileri sonucuna bakarak,cok saglikli duruyorlar.Demek ki,bakterilerin debi ile alakasi yok.

Debi baska akinti baska dir,yuksek debiyi az akintili yapabiliriz,tersini,cok akintiyi yuksek debi yapamayiz.
Hic bir filtre obur koseden,buyuk pislikleri akintisiz akvaryumda topliyamaz.Zamanla curuyerek,toz olur,sonrada filtre ceker.
Su yuzeyinde,yagli tabaka olusmasinin sebebi,100% akinti az oldugundandir.

Hic bir Filtrenin debisini vana ile azaltmamiz gerek,(istisnalar haric,yani fabrika motoru devirini dusurebiliyorsa,o zaman debi de duser)cunku motoru yorariz

Zannedersem boyle konular tartisilinca,hobinin problemlerine daha cok yanasiriz sanirim[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÜreticiÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2015
İl: Sakarya
Mesaj: 740
ÜreticiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 17:30
Dünyanın ışığı ve gübresi gitmiştir o tanka

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FERiTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 3754
FERiTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 21:42
Şimdi benim dış filtrem 1400 LT/H di fakat 500 LT tankda suda bulanıklık bir türlü gitmemişti biraz sıkıntı yaşadım bu konuda ve gittim 7 defa çevirecek bir filtre aldım şuanda 2 ay dip çekimi yapmayıp tanka her akşam düzenli tavuk eti ve karides atsam suyum bozulma o kadar kalıntı ve pisliğe rağmen. 1-2 Defa belki küçük hacimde yeterli olur ama ama büyük ve canlı yoğunluğu genel etçil türlerde mümkün değil yetersiz. Ayrıca 110 LT`de ne kadar balık besleyebilirsiniz en fazla 15 adet bir balık için en az 15 LT gerekirken en ufak canlı için bu hesap büyük canlılarda nasıl olur bilemem. Amaç tartışma veya az çok değil genelleme yapmadan olan bir durumu konuşmak, benim türüme göre 3-4 defa saatte yetersiz, sizin türünüze göre 1 defa çevirmesi yeterli bu benim düşüncem. [:iyi:] Bir diğer konu kesinlikle su çıkışı FX6 kullanıcısı olarak yüksek debili bir filtrede 2 çıkış kullanılmış muhtemel daha büyük filtrelerde çıkış belki 6 belkide 8 kanaldan verilerek o sertlik dağılabilir. İmkanımız olsa bu tankı yapan kişiyle konuşsak biz burada beyin fırtınası yaptık çok merak ettik aydınlatın bizi [:)]

Beğenenler: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 09:51
Düzeltme: Yahu o kadar yazmışım da aslında sadece son paragrafı okusanız ana fikir çıkıyor. Üşenmeyecek olanlar bari emeğe saygı aradakileri de okusun [:*] [:D] [:P] [3)]

Vasil bey, aslında aynı şeyi söylüyoruz da ben arada farklı konulara da değiniyorum. Benim debiden kastım filtre malzemesi içinden geçen suyun akış hızı. Yani canister'ın hacmi. Çıkış ucunu kalın, yağmuralama ya da sprey olandan koyarsınız akvaryum içindeki akıntının karakterini değiştirebilirsiniz ama vana ya da elektronik olarak suyun giriş çıkış hızı ile oynamadığınız sürece filtre medyasının içinden geçen suyun hızı değişmez ve eğer su, filtre medyasının içinden çok hızlı geçiyorsa, bakteri popülasyonun etkinliğini azaltırız diyorum.

Ferit bey FX6'dan bahsetmişsiniz, sepeti 20lt filtre medyası alıyor, eski filtreniz muhtemelen CF-1400 ya da muadili bir üründü. İnternette bu modele bakındım ama filtre malzemesi hacmini bulamadım ama muadili Fluval 406 8,5lt filtre malzemesi alıyor. Debisi sitesine göre 1,5 katı ama filtre malzeme hacmi 2,5 katı. Ayrıca suyu FX-6 kadar etkin bir şekilde malzeme hacmine yayabildiğini de sanmıyorum ve 1400lt/saat içinde malzeme yokken çevirdiği su miktarı. İçine sünger, seramik halka, siporax, elyaf vs ne koyarsanız koyun sepetleri doldurduğunuzda çevirdiği hacmin 900lt/saat üzerine çıkacağını sanmıyorum ki muhtemelen 700-800lt arasındadır. Sump mantığının asıl güzelliği de burada zaten, filtre malzemesinin çeşitlendirilebilmesi ve malzeme miktarının arttırılabilmesi. Ayrıca suyu temizlendikten sonra bastığınız için ve bir yerden zorla geçirmediğiniz için de debide değişiklik olmuyor ve tank hacmini kaç kere çevirdiğinizi net bir şekilde biliyorsunuz.

Yine konunun dışına çıkacağım ama filtrasyonda bence en önemli iki konu filtre malzemesi içinden suyun akış hızı ve filtre malzemesinin etkinliği. Sera Siporax, Eheim Substrat, JBL Micromex gibi sinterlenmiş cam ve diğer özel malzemeler sudaki bulanıklık dediğimiz aslında biyolojik atıklar nedeniyle oluşan pusu çok güzel temizliyorlar. Biyolojik sünger, elyaf da uçuşan katı atıklar konusunda etkili olurken biyolojik yükün arıtılmasında hafif bir yardım dışında etkileri olmuyor. UV yine benzer şekilde çok etkili deniyor, kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama en kısa sürede kullanmak istiyorum.

Aslında demek istediğim filtrasyon dediğimizde sadece mekanik değil biyolojik olarak da bakmak gerek olaya... ikisini bir arada sağlamak için de tank içinde optimum akıntı mekanik temizliğin iyi olmasını sağlarken filtre içindeki optimum akıntı da biyolojik temizliğin iyi olmasını sağlayarak birbirini tamamlıyor. Kimyasal temizliği su akvaryuma girmeden sağladığımızı düşündüğüm için o konuya çok girmiyorum. Gerekli durumlarda -suya ilaç eklendiğinde vs- karbon ve nötralize edici başka kimyasallar kullanılması gerekiyor ki gübre harici kimyasalın akvaryuma girmesini mantıklı bulmuyorum.

Konuya dönersek hani diğer detaylara girmiyorum ki aklımın ereceğini de sanmıyorum ama 18 tonluk bir akvaryum için saatte 126 ton (7 kere) çeviren bir pompa kullansak ve bu suyu 500lt'lik tamamen filtre malzemesi dolu bir sump'tan geçirsek ve bir şekilde partikülleri süzsek bile, taban ne kadar etkili olursa olsun, biyolojik filtrasyon düzgün olmayacaktır, buna aklım eriyor. Bu da eninde sonunda puslu bir tank demek oluyor. Ama 72ton (4 kere) çeviren bir pompa ile 2000lt'lik ve içinde 500lt filtre malzemesi olan bir sump'tan geçirsek biyolojik fitrasyonu daha iyi olur diye düşünüyorum. Belki az hacim döndürdüğümüz için mekanik olarak eksiklikler olacaktır ama bence biyolojik olarak daha etkili olacağı kanısındayım. Örnekleri biraz uç verdim ama anlatmak istediğimi anlatabildiğimi sanıyorum.[EDIT]pekozgur,2015-10-01 09:56:46[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 11:07
Tum dediklerinize katiliyorum[:)))],Itirazim ilk postuuzda yazdiginiz,yuksek devirli motorlarda,bakteriler tutunamadiklarindan,az biyoloji filtrasyonu olur diye.Cunku bakteriler,akvaryumun her yerinde yasiyabilirler.Camlarda,yosunlarda,kumda vs
Obur dediklerinize hemfikirim.

Bazi eklemeler yapmak isterim.

Gercekten karbon kimyasal filtrasyonu yapar,(yeni akvaryumlara,veya hastaliktan koydugumuz ilaclardan sonra koymamiz sarttir).Bitkili akvaryumlara,ozellikle gubre kullandigimiz zaman,kattiyetle koymamamiz gerek.
Ama baska bir is daha yapar..Akvaryumuzun suyunu berrak yapiyor.

Negativi de var,ama bu baska konu.

Ayni zamanda,UV lambasida suyumuzu berraklastirir,ama bununda negativ taraflari vardir (lambayi hic bir zaman kutusunun disinda yakmamaliyiz).buda baska konu.

Sozun kisasi,bence saglikli,temiz,berrak bir akvaryumumuzun olmasi icin,once cok okumamiz,sormamiz, sonrada akvaryumumuza neler uygun oldugunu bulmamiz gerek. Internet zamaninda,cok kolaydir.Basma kalip oneriler(coguda yalnis)hobiye yardim etmez, yeni fikrlere acik olmazsak,hobi ilerliyemez.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FERiTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 3754
FERiTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 11:46
Özgür bey söylediklerini dikkate alarak saygı duydugumu belirtiyorum fakat uygulama konusunda yapacağımı ve onaylayacağımı düşünmüyorum. Eğer bir dış filtre yeterli seviye malzeme ve elyafı abartmadan kullanırsanız örnek vermiş olduğunu uzak doğu malı filtre gibi debi düşmesi yaşanmaz. Kullandığım cihaz Jbl Cristal profil e1501 içindeki filtre malzemelerini azaltıp ince elyaf koydum ve sandığınız gibi 500 Lt\h debi düşmesi yaşamadım. 5Lt pet şişeyi 14,5 saniyede doldurdu buda dakikada 21 LT eder saatte ise 1260 LT ediyor bu ölçüm ilk günü ve son kullandığım gün yaptım ikisindede aynı sonucu aldım. Eğer yaşamış olduğunuz bir durum varsa paylaşabilirsiniz ama gözünüzle görmeyip kulaktan duyma bir olay varsa bize anlatacağınız lütfen konuyu kirletmeyelim. Filtre olayı benim için çok önemli bir husustur 500 TL`lik akvaryuma 2000 TL filtre parası vermiş birisiyim iç kısımlarından özellikleri hatta aylık ve yıllık eletrik tüketimine kadar araştırırım. Sump daha etkilidir fakat kurdum sistemde sump istemedim belki daha az para harcayıp belkide daha etkili bir temizlik olacaktı ama görselliğine önem verdiğim birde türk zihniyeti olduğu kolayı kaçmayı düşündüğüm için filtre tercih ediyorum. Fx6 zaten iç kısmı süngerden oluşuyor 3 sepeti var birisinde korbon filtre var iki sepet kalıyor, Zeolit, Seramik, Micromec kullanıyorum üstlerindede çok ince elyaf kullanıyorum 6 ay su değiştirmeyebilirim çiğ et tüketmelerine rağmen. Şuan bize bahsetmiş olduğunu ufak hacimde olan örnekler büyük hacimlerde olayların farklı olabileceğini sizde bizlerde iyi biliyoruz. O yüzden yanlış yönlendirmeler yapıp kimsenin canını yakmasak iyi olur diye düşünüyorum. Vermiş olduğunuz bilgiler için size teşekkür ederiyorum [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 11:58
İlk postta anlaşılamamış ya da yanlış anlatılmış olabilir, haklısınız. Sonuçta anlaştık.

Bir de okuduklarımızı denememiz, hemen "olmuyo" diye vageçmememiz gerekiyor. Bir başkasının deneyip olumlu sonuç aldığı şey, sizin için ufak bir etkende dolayı geçerli olmayabiliyor. Aynı aydınlatma ile birisi yosun sıkıntısı yaşarken diğerinde gayet sorunsuz çalışabiliyor. Sebebi ufacık bir şey oluyor ve bulmak ya da çözmek aylar sürebiliyor.

O yüzden bu hobide en önemli şeylerden birisi de sabır.

Beğenenler: [T]162688,Va_sil[/T][T]174517,Frttrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FERiTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 3754
FERiTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 12:31
Evet sabır en önemli etken ama sevdiğiniz bir konudada zor oluyor anında sonuç olsun istiyorsunuz buda acı deneyimlerle bitiyor. İlla ki dediğiniz gibi durumlar oluyor şahsen herkesin yüzlerce yavru aldığını full red lepistesi bir türlü yaşatamadım en fazla 15 gün rekorum en kaliteli suyu en stabil ortamı hazırladım yaşatamadım, başka birisi kötü şartlarda balıktan yüzlerce yavru aldı aslında birazda kısmet ve şans ekleyelim ne kadar doğru olursa olsun birşeyler ya gözden kaçıyor yada yanlış bir uygulama yapıyoruz [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 14:12
Ben de mesela şu anda gayet sağlıklı yaşattığım ve milletin tava yapacak kadar çoğalttığı kiraz karideslerde karnına yumurta indirmeyi başaramadım, deli olacağım :-) Bundan önce farklı bir kurulumda karbon rili'leri çoğalttım ama bunlar üremiyor fıttıracağım.

Bu arada konu ile alakalı bir konu da mesela mekanik temizliği, camların iç temizliğini felan nasıl yapıyorlar. Kıyafet giyip dalsan "ıstırır" mı ki o piranalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir