180*60*58 bitkili kurmak istiyorum


bailamosÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
bailamosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 15:05
Fotoğraf:

Boyut (cm):180*60/58
Kapasite (litre):626
Canlılar:Tropikal

Malzemeler:Sump, CO2 Tüp, Led aydınlatma

Akvaryum Bakımı:

Kullanılan Yemler:

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
Arkadaşlar, 1 yıla yakın süredir bu forumda elimden geldiği kadar bilgi edinmeye çlıştım. ama burası dipsiz kuyudan farkı yok. Halen kendimi yeterli hissetmiyorum. Amacım 180/60/58 ölçülerinde bitkili tank kurmak, içinde Tropikal balıklar olacak. Aydınlatma Led olacak ve Çinden ithal edeceğim. Dış Filtre için Sump düşünüyorum. CO2 tabiki tüp kullanacağım. Daha önce akvaryumum olmuştu ama internet forum gibi kaynaklar olmadığından bilinçsiz olarak bu hobiyi yapmıştım. Akvaryum .com ana sayfasındaki tasarım ve buna benzer birçok tasarımn var. Bunların hepsi tabiki iddialı tasarımlar. Amacım 4-5 tasarımı tek tankda arada estetik geçişlerle yapabilmek. Hepimizin beğendiği o iç çektiğimiz tanklar 50-60 cm ama benim hayalim.... 180 cm uzunluga 4-5 tasarımı aynı anda oturtabilmek. Bunu tek başıma başarabileceğimi sanmıyorum. Sizlerin düşünceleri benim içinönemli olup, yardımlarınızı bekliyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquagardenÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 122
aquagardenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 19:05
Ben 100x50x50 ile başladım Bitkili sevdasına. Keşke daha küçük adım atsaydım diye hayıflanmıyor değilim. Daha önce akvaryum tecrübem fazla yoktu bitkili akvaryum tecrübem hiç yoktu. Şuan akvaryumumun hali kafamdakinden çok uzak. Elbette zamanla olacaktır ama boyut biraz büyük olduğu için her deneme yanılma daha pahalıya mal oluyor. Bahsettiğiniz ölçüler oldukça büyük ve cezbedici. Genelde akvaryum alırken büyük olmasının su değerlerini oturtmak için avantaj olduğu söyleniyor fakat bitki akvaryumuna gelince Işık-Co2- Taban-Gübre-Bitki karakteristiği gibi parametreler işin içine giriyor ve kafanızdakini sahaya yansıtmak daha zor hale geliyor :). Elbette forumdaki arkadaşlarında yardımıyla ve ciddi bir maddi-manevi kaynak ayırınca bu işi başarabilirsiniz. Ama bence estetik-dekoratif bir tasarım yapmak için küçük ölçüler ile başlamak daha iyi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bailamosÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
bailamosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2010 11:35
Değerli forum üyeleri bu konuda bugüne kadar göstermiş olduğunuz üstün yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim. Açıkcası bu derece ilgiyi beklemiyordum.  Bilgi ve ışıklarınız doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_x_E_M_I_R_x_Çevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 187
_x_E_M_I_R_x_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2010 18:20

Önçelikle böyle bir tankla bitkili kurmaya kalkışdıgınız için sizi kutlarım.

1-Sump kullanmak  istiyorsanız. Bilmeniz gerekirki sump bitkili tanklarda tavsiye edilmez.Ama  şöyle yapabilirsiniz bir test kiti alıp sump calısır durumda co2 nin yeterli oldugu  noktayı bulunuz. Sumpsız sistemde 2 kabarcıksa co2 yeterlilik miktarı sumplıda 4 kabarcıkdır bu tahminidir akvaryum buyuk oldugu için ölçüm yaparak bulmanız gerekir.
2- Co2 nin akvaryumda iyi dagılmasını saglamak için  cif difüzör kullanınız. Sirkülasyon motoru kullanınız yine ölçüm yaparak yeterli degerleri bulmanız  gerekli.
3-Böyle bir tankda yosun ve algler olusmaya basladıgında önunu kesmenin cok zor olucagnı  düşünürsek tankın kurulum aşamasında ilk önce yosun yiyicleri eklemeniz bu sorunu baya bir geçikdirecekdir.Ve sorun teşkil edecek ve cözümü cok zor olacak seyler nelerdir diye düşünüp kesinlikle kurulumda önlemi alınmalıdır.
4- Akvaryumu kurdukdan sonra ön görülen  degerleri ölçüm yaparak bulmanız işinizi kolaylaşdıracakdır. İlk önce kurulumu yapın zor 3 adet bitkiyle ve 3 de kolay bitkiyle başlayın sistemi gözlemleyin biraz fotosentez ve bitkiler ne  gösteriyor diye  olumlu sonuc alırsanız istedigniz  oluşumu başlata bilirsiniz.
5- Akvaryumun can alıcı noktası ışıklandırma böyle bir tankın en pahalı aksamı ışıklandırma olacagından iyi düşünülerek yapılması gerekmekdedir  tavsyem tam ortasına  bir floresan koymanız.Ama ledler yeterli gelirde bu akvaryumda başarı saglanırsa ozaman hepimizin birer led aydınlatmaya ihtiyaçı var demekdir. Ama ben tavsiye etmiyorum ledi.

Umarım yardımcı olabilmişimdir merak ettiklerinizi özel mesajlada sorabilirsiniz her türlü elimden geleni yaparım saygılar ve hürmetler bizden. 
Herkeze saglıklı tanklar..
_x_E_M_I_R_x_2010-01-08 18:23:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2010 18:51
Ben en çok çinden ithal edeceğiniz LED sistemini merak ettim nasıl bişeydir?Maliyeti nedir?Kaç lümen ve hangi renklerde olacak?Ayrıca henüz led ile aydınlatılan bitkili Yüksek Destekli akvaryum örneği görmek pek mümkün değil.Bu konuda ışık verimi bakımından T5 sistemleri öneririm.

Benim akvaryumum da 500 litre ve sumplı,size tavsiyem 2000 Lt/saat  ve üzeri bir kafa motoru kullanmanız.Bu sayede hem akvaryumda iyi sirkulasyon olur,hemde sumpın içindeki kafa motoru ağzına co2 difuser koyarak,gazı yol boyunca çözmüş olursunuz.Ben böyle yapıyorum ve verimli olduğu kanaatindeyim.

Farklı tasarımları tankta aynı anda denemek sadece hayal gücüyle alakalı,fakat baçlangıçta bolca,rotalla,saz,cobamba,elodea gibi çabuk gelişen bitkileri bolca bulundurmalısınız,ayrıca forumda 1200 litrelik bitkili yapan Murat beyin tankınıda takip etmenizi öneririm.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bailamosÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
bailamosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2010 01:30
Evet arkadaşlar hepinize süper bir haberim var. Uzun çalışmalarım ve araştırmalarım neticesinde LED ışıklandırma konusunda ciddi bir aşama kaydettim. Bugüne kadar bu hususta bir çok tartışma açıldı, fakat kimsenin aklında evet budur şeklinde bir düşünce oluşmadı. Bugüne kadar bahsi geçen LED ler SMD3528 ve herbiri 0,1 watt dan daha az güce sahipti. Lümenleri 25-30 civarı idi. Neticesinde verim alamıyorduk. Çinde üretilen ve 1 adedi 1 watt olan SMD led buldum. ve sample getirmeyi planlıyorum. Bu ürün amerika ve avrupaya mercan ve birkili akvaryum aydınlatması olarak ihraç ediliyor. Açıkcası heyecanlandım ve denemeye karar verdim. Bu konuda sizlerinde fikirlerini almak istiyorum ama resimleri bir türlü buraya koyamıyorum. Adem TANIŞ2010-01-16 01:40:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Öğretmen AliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1210
Öğretmen AliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2010 10:03
[QUOTE=bailamos]Evet arkadaşlar hepinize süper bir haberim var. Uzun çalışmalarım ve araştırmalarım neticesinde LED ışıklandırma konusunda ciddi bir aşama kaydettim. Bugüne kadar bu hususta bir çok tartışma açıldı, fakat kimsenin aklında evet budur şeklinde bir düşünce oluşmadı. Bugüne kadar bahsi geçen LED ler SMD3528 ve herbiri 0,1 watt dan daha az güce sahipti. Lümenleri 25-30 civarı idi. Neticesinde verim alamıyorduk. Çinde üretilen ve 1 adedi 1 watt olan SMD led buldum. ve sample getirmeyi planlıyorum. Bu ürün amerika ve avrupaya mercan ve birkili akvaryum aydınlatması olarak ihraç ediliyor. Açıkcası heyecanlandım ve denemeye karar verdim. Bu konuda sizlerinde fikirlerini almak istiyorum ama resimleri bir türlü buraya koyamıyorum. [/QUOTE]
 
 
Bulduğunuz bu letlerin hem mercanlarda,hemde bitki akvaryumlarında kullanıldığını yazmışsınız.Ben deniz akvaryumları için kullanılan T5 VE T8 lerden bitki akvaryumunda randıman alamadım.Özellikle kırmızı bitkiler kesinlikle renk almadı.Bildiğim kadarıyla deniz akvaryumlarında mercanlar için kullanılan aydınlatmalar 10 000 kelvin üzerinde bu değerlerin üzerindeki ışıklar bende iş görmedi.Led sistemi bu sorunu nasıl çözmüş olabilir,bilginiz varmı acaba...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2010 12:00
Lümen'i yüksek ise bu iş led'lerlede olur.Ama çok yüksek ışık gücü kısa vadede bol bol yosun yapar.
Bir sitedeki açıklama : 
eni PFO Solaris Metal Halide vs sistem LED -- 01-08-2009, 07:24
Siz karar verin .... 

Ne sonraki aydınlatma sistemi satın olmalıdır? 

Solaris ya da başka bir şey? 

LED Artıları: 
* Son derece düşük ısı çıkışı 
LED başına * Mayıs son 5-10 yıl 
* Odaklı ışık çıkışı 
* Halojenürleri daha fotosentez için daha kullanışlı ışık radyasyon! 
Sen, atık depolama alanlarında artık ampuller karbon izlerini azaltmak *! 
* No more harcama 50 $, 75 $ veya 100 $ + ampul başına! 
* VHO veya PC aksan ampüller Yok daha fazla para harcamaya! 
*% 40-50 daha az enerji tüketimi! 
* ABD'de üretilmiştir 
Ve azaltın * Bir soğutucu ihtiyacı ortadan kaldırmak için büyük olasılıkla daha! (Daha fazla enerji tasarrufu!) 
* TAM Özelleştirilebilir ışık spektrumu! (Daha fazla veya daha az mavi ister? Want It parlak ya da daha az? Bir parmak dokunuş uzaklıkta!) 
* Tam GERÇEK MİMİK doğal Güneş ve Ay döngüleri için programlanmış! (Sizin halide görelim.Bu bunu!) 
Sen alıcı tarafından gezegen daha az elektrik kaydetmek ve daha az belediye atık yapmak sizin * yapıyor olacak! 

LED Eksileri: 
* Genel olarak daha yüksek bir başlangıç maliyeti var. 
* Küçük "ölü" bölgelerinde odaklanmış ışık nedeniyle var. (Her ampul 40 ışık * biridir, bu birim yükselterek üstesinden olabilir.) 
* Eğer bir LED yerine dışarı doğru yanmak vardı kadar kolay değildir. 
* Not yaygın ana akım tarafından henüz olarak yeni bir ürün olduğu kabul edilir. 



Metal Halide Artıları: 
* Parlak ışık reflektörler kullandığı tankına ışık odaklamak için. 
* Hayır "ölü" noktaları olmayan nedeniyle ışık kaynağı duruldu. 
* Yaygın ışık olarak kendi resif tutmak için yatırıldı. 
* Ampuller kolayca değiştirilir yanmış. 

Metal Halide Eksileri: 
* Wasted IŞIK (tüm yönlerde ışığı yerine nereye gerçekten istiyorsan dışarı parlıyor!) 
A LOT elektrik Consume *! 
* Yüksek ısı çıkış! 
* Yüksek bakım maliyeti - MH ampul ve aksan ampul! (her 6 mo değiştirme) 
* Genellikle aşağı su tankı ısıda tutmak için kullanılacak bir soğutucu gerektirir! 
* Isı çevreleyen oda AC birimleri fazla mesai neden! 
Harcanan ampuller gelen atık depolama alanlarında atık yüksek miktarda oluşturun *! 
* Carbon Footprint enerji tüketimi ve ampul atık nedeniyle artmış! 
* Balastlar büyük ve almak HOT! (ısı daha verimsizliğe neden olur!) 
* Hareketsiz kadar sonra yeni ampuller 6 ayda bir maliyet gerektiren bir orta yüksek başlangıç var. (er varsa yanıklar dışarı)! 
* Işık çıkış NOT özelleştirilebilir! 
* AZ kullanılabilir ışık fotosentez için radyasyon yaydığı! 
* Parçaları dünyanın her yerinde yapılır! (Bazı ABD'de, diğer Avrupa) 







http://www.reeflounge.com/showthread.php?t=29208

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir