220 Litre sumplı akvaryuma tavsiyeleriniz (Astronot, Discus, Chichlid)


bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 23:44
Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır anonim okuduğum foruma sonunda üye oldum. Şimdiye kadar okuduklarımdan hazırlıklarımı oldukça ilerlettim, faydalı bilgiler paylaşan tüm arkadaşlara ekstra teşekkürler. Bazı ayrıntılar için sorularım var.

Akvaryum ölçüleri: Ön cam 68 cm, yanlar 55 cm, yükseklik 60cm. Kareye yakın bir akvaryum. Yaklaşık 220 litre ediyor. Yaptığım 3D arka dekor ve köşedeki sump kulesinin sebep olduğu kayıplarla balıkların kullanabileceği hacim 190-200 Lt. arasıdır.

Sump ölçüleri: 60 x 40 x 40. 96 Litre ediyor. 3 bölmeli. Bölmeler arası camların yüksekliği düşünüldüğünde sanırım 60-70 litre aktif kapasitesi vardır.

Akvaryum foto: (Sonlandırılmadı, besleyeceğim balık türüne göre elden geçireceğim.)



Akvaryumu şimdiki haline getirene kadar öğrendiğim çok şey oldu. Özellikle 3D dekor ve sump sesi kesme konusunda. Ayrı konularda öğrendiklerimi paylaşmaya çalışacağım. Filtre malzemeleriyle ilgili bazı sorularım olacak onları da ayrı konuya saklıyorum. Bu konuda sadece besleyeceğim balıklar hakkında fikirlerinizi almayı amaçlıyorum.

Sahip olduğum akvaryuma uygun olması durumunda beslemek istediğim öncelikli türler Astronot ya da Discus. Alternatif olarak chichlid, melek ya da ufkumu açarak tavsiye edeceğiniz diğer türler. Elbette bunların hepsi değil  Akvaryumun özelliklerine uygun seçilecek tek tür, uygunsa varyeteleri olabilir. Hepsiyle ilgili çekincelerim var. Akvaryum işi elbette kişisel zevklere tabi. Biri bitkili canlı doğuran tankını başkasına değişmez, kimi sadece karidesle mutlu olur. Benim de elbette kişisel tercihlerim var ama yaşadığım çekincelerde fikrinizi ve yönlendirmenizi rica ediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Astronot/Oscar: Bu balıklara bayılmak için çok sebep var hem görsel olarak hem de karakter olarak. Daha önce beslemedim. Öncelikli çekincem akvaryumun litresi. Çok sayıda konuyu uzun uzun okudum. Kiminin yazdığına bakılırsa çok daha küçük akvaryumda astronot beslemeyi/büyütmeyi başarmışlar. Balık elbette daha geniş akvaryumdaki kadar mutlu değildir ama hani çok sağlıksız ya da stres altında mutsuz olsa o kadar uzun yıllar bakıp büyütmeyi başaramazlardı. Yavru büyütmek için sanırım akvaryumum yeterli ama hızlı şekilde 20-25 cm boyuna geldiklerinde en fazla 1 çift olabileceğinin farkındayım. Asıl merak ettiğim bu akvaryumda 1 çift yetişkin oscar mutlu olur mu? Diğer çekincem ise dekorla ilgili. 3D strofor dekoru özene bezene yaptım. Her ne kadar üstündeki derz biraz sertleştirmiş olsa da erişkin bir astronot kafaya takarsa o oyukları, köprüleri, sarkmaları hallaç pamuğu gibi dağıtma gücüne sahip. Soru şu ki acaba bunu yapar mı ? ;-) Bir de dekor üstüne ufak kabuklular da koymuştum, onları almaya kalkarlarsa fena ederler. Bütün bunları göz önünde bulundurunca sizce bu müthiş pullu köpekleri besleyebilir miyim? Besleyebilirsin derseniz kaç cm boylarında kaç yavru ile başlayıp kaç cm olduklarında (eş tutarlarsa) tek çifte indirmeliyim?

Discus: Neden beğendiğimi uzun uzun anlatmaya gerek yok sanırım, her haliyle müthiş bir tür. Direk çekincelerime geçeyim. Bolca okudum discuslar hakkında. Cama-cam tank, sıfır bitki, illa reverse osmos suyu, her gün su değişimi gibi şeylerin üretimi amaçlamayan hobi akvaryumları için efsane niteliğinde olduğuna kanaat getirdim. Bitkili, kumlu, çeşme suyuyla hatta diğer türlerle karma discus besleyebilen çok arkadaş var, tabi balıkların formuna az çok etkisi oluyorsa bilemem. İlk çekincem akvaryumun hacmi. Sizce yeterli mi ve eğer yeterliyse kaç yetişkin discus beslenebilir bu hacimde? Daha önce discus beslemedim. İhtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda sıfır bilgiye sahip ya da araştırmayı, zaman ayırmayı istemeyen birisinin doğrudan beslemeye başlaması çok da mantıklı değil gibi anladım ama biraz da fazla mitleştirilmiş olduğunu düşünüyorum. Doğru başlama yolu nedir sizce? Çok küçük yavru alınmasını özellikle tecrübesizler için fazla tavsiye etmiyorlar. Yavru bakımı çok daha ilgi ve tecrübe gerektirdiği için. Benim seviyemde birisi kaç cm balıklar ile başlayabilir discus beslemeye? Verdiğim ölçüler uygun mudur?

Chichlid: Daha önce Sarı Prenses, Yunus, Portakal gibi türleri besledim iş yerindeki akvaryumumuzda. Bolca yavrular aldık, pek balık kaybetmedik, huzurlu bir akvaryumu yaşatmayı başarabildik. Çocukluğumdan uzun yıllar beslediğim canlı doğuranlardan edindiğim tecrübenin faydasını gördüm. Akvaryum olayında da çok sıfır değilim yani ;-)) Daha önce beslerken de bu balıkların hoşlanmadığım tarafı sürekli kayaların altına oyuklara saklanıyor olmalarıydı. Koloni halinde yüzerken müthiş bir göz zevki tattırabiliyorlar, tabi eğer yüzerlerse ;-) Saklanabilecekleri mağaralar, oyuk kayalar vs. olmadan akvaryum kurmak da mümkün, o zaman dım dızlak ortada olacaklar mecbur ama bu saklanma olayı hayvanın doğal özelliklerinden biri olduğu için öyle ortada bırakıp işkence yapmak da istemem. Şöyle biraz daha salına salına yüzen, akvaryum önüne geldiğimde haydut girmiş amerikan kasabasındaki sefiller gibi evlere kaçışmayan bir türü var mıdır? Onlarca belki yüzlerce türü var kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla. Ne kadarı ülkemizde bulunuyor onu bilmiyorum. Sizin gibi arkadaşlar akvaryumumda şu var bu var deyince öğreniyorum SP, yunus, portakal dışındaki türleri. Mesela bugün Demasoni, Saulosi, Iceman türlerini tanıdım... Bir diğer çekincem akvaryumun şekli. Chiclidler için genelde uzunlamasına akvaryum önermişler. Benim akvaryum ölçülerine bakarsanız kesinlikle uzunlamasına alan oluşturan bir şekilde değil, kareye yakın. Bunları göz önünde bulundurduğunuzda, farklı renkleriyle göz zevkini artıracak, çok fazla saklanmayan hangi türden ne kadar chichlid beslememi önerirsiniz?

Melek: Belki bazı arkadaşlar için yukarıdaki diğer balıklarında yanında biraz yavan bir seçim olarak görünebilir. Çok da haksız değilsiniz ;-)) Yine de salına salına yüzmeleri, büyüdüklerinde aldıkları form, çok renkli olmasa da farklı varyeteleri ve discus, astronot vb. ile karşılaştırıldığında bakım kolaylıkları açısından ihtimaller dahilinde. Üç çekincem var. Birincisi acaba görüntü olarak tatmin edip etmeyeceği. İkincisi ise meleklerle birlikte "genelde" bitki beslemeyi de öneriyorlar. Açıkçası yeni başlarken balıklardan ötesine zaman ve efor harcamak istemiyorum. Son olarak, akvaryumum belki çok büyük değil ama çocukluğumdaki 50 lt akvaryumla karşılaştırıldığımda büyük sayılır. Sump sistemi de ayrı bir avantaj. Hani bu akvaryum hacmi ve sump gibi avantajlı bir filtre imkanım varken acaba daha güzel ve iddialı balıklara yuva olabilecek bu ortamı, ihtiyaçları daha düşük hacim ve basit filtreleme sistemleriyle karşılanabilecek melek balıklarıyla ziyan etmiş olur muyum? Sakın bir yanlış anlaşılma olmasın. Her balık daha iyi su şartlarını ve geniş yüzme alanını hak eder. Doğal ortamdaki atalarının yaşadıkları hacimi düşününce akvaryumu ne kadar büyütsek de küçük kalır. Demek istediğimi anlatabildim umarım. Hani zaten yanlış anlaşılacağından korktuğum gibi bir durum olsa ihtimaller arasına almazdım ;-)) Melekte karar kılınırsa kaç balık beslenebilir bu hacimde? Hangi türlerini tavsiye edersiniz?

Diğer türler: ???

Toparlama:
1 - Yukarıda saydığım türler ve çekinceler göz önünde bulundurulduğunda bilgilerini aktardığım akvaryumda siz olsanız ne beslersiniz?

2 - Yukarıdaki türler dışında cahilliğimden rastlamadığım ama hem akvaryum yapısına uygun hem de beklentilerimi karşılayacağını düşündüğünüz farklı tür önerileriniz var mıdır? (Çok güzel bitkili canlı doğuran akvaryumu da olur diyenleri duyar gibiyim  )

İlk mesajım ve biraz uzun oldu sanırım. Umarım okumaya zaman ayırabilir ve değerli görüşlerinizi paylaşırsınız. Merakla yanıtlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

amazonaiÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 136
amazonaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 00:05
Merhabalar.Öncelikle lafa Discus la başlıyım.Çok güzel canlılar ama her gün onlarla ilgilenebilicekmisiniz her gün gerektiği kadar su değiştirebilicekmisiniz.Discusla bir yemle besleyemessiniz,Discus yemleri özel olduğu için pahalı,maddi durumunuz bunu karşılıyacakmı?
2-Melek balıkları ince ve zarif görünümleriyle herkesin hoşuna gider.Ama akvaryumunuzda hareket istiyorsonız melek balığı size göre değil.Pek hareket ettikleri söylenemez.
3-Ben bir çok kere cichled beslemek istedim.Her seferinde 50-60tl lik balıklar aldım ama yaşatamadım şuanda arowana ve pirana besliyorum.Eğer  cichled  besleyebilirseniz güzel türler.
4-Astronot için bir şey söylememe gerek yok sanırım.Siz kendiniz yazmışsınız 200 litrede 2 tane 10 cm lik yavruyla başlıyarak büyüdükleri zaman bu sayıyı bire indirmelisiniz.Saygılar,iyi akşamlar...Hevesinizi kırmak istemem ama(discus,melek ve cichled için)...
amazonai2012-07-17 00:16:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

optimusÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2011
İl: Antalya
Mesaj: 284
optimusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 01:02
Bence en uygunu melek bu akvaryuma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 10:54
Burak bey merhaba,
 
1- Diskus sürü balığı olduğu için ortalama 5-6 det bakılması tavsiye edilir.
 
2- Tank hacmi olarak "genellikle" sınır 250 Lt civarıdır, ama bu tank da rahatlıkla 4-5 adet Diskus bakabilirsiniz.
 
3- Yeni başlayanlara yavru Diskus önerilmemesi sebebi, düzgün formda yetiştirebilmek amacı ile günlük %50'ye varan su değişimine ihtiyaç duyulmasıdır, bunun sebebi de, dana yüreği karışımı mama ile beslenmesidir, netice itibari ile dana yüreği mama su değerlerini hemen bozmaya başlayacağı için yemlemeden kısa süre sonra dip çekimi ve su değişimi yapılmaktadır.
 
4- Diskus yemleri pahalı vs. değildir.
 
5- Şu andaki tecrübenizden dolayı, 7-9 cm boyunda Diskus'lar sizin için idealdir, hafta 2 defa %20-30 civarı, imkanlarınız ölçüsünde su değişimi yapmanız yeterlidir.
 
Dediğiniz gibi gereksiz mitleştirilmiş bir balık, her balık türünün ihtiyaçlarına uygun yapıyı sağladınızda olacağı gibi, Diskus'un ihtiyaçları doğrultusunda tankınızı kurarsanız rahatlıkla sorunsuz bir şekilde bakabilirsiniz.
 
Yukarıda yazdıklarım genel olarak sizin Diskus ile ilgili sormuş olduğunuz sorularınıza genel cevaplardır.
 
Ancak tankınızın şu andaki dizaynı maalesef Diskus için uygun değil, siyah gibi koyu renkler renkler Diskus'da strese sebep olmaktadır, dolayısı ile hem arka fon hemde taban da kullandığınız kumun rengi nedeni ile bu tank da Diskus beslemenizi önermem, koyu nedeni ile Diskus kendini ortama adapte etmeye çalışacağından sürekli kendini karartacakdır, stress barları çıkacaktır, Pigeon tabanlı Diskus'larda ise pigmentasyona sebep olacaktır (siyah noktacıklar/lekeler).
 
Aynı sebepten dolayı, her ne kadar diğer bahsettiğiniz türler hakkında yeterli bilgim/tecrübem olmasa da, dekor da kullandığınız koyu rengin diğer balık türlerin de strese sebep olabileceğini tahmin ediyorum.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fffatihÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 470
fffatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 13:23
Oscar hastası ve besleyen biri olarak tavsiyem bellidir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2012 15:46
[QUOTE=amazonai]Merhabalar.Öncelikle lafa Discus la başlıyım.Çok güzel canlılar ama her gün onlarla ilgilenebilicekmisiniz her gün gerektiği kadar su değiştirebilicekmisiniz.Discusla bir yemle besleyemessiniz,Discus yemleri özel olduğu için pahalı,maddi durumunuz bunu karşılıyacakmı?
2-Melek balıkları ince ve zarif görünümleriyle herkesin hoşuna gider.Ama akvaryumunuzda hareket istiyorsonız melek balığı size göre değil.Pek hareket ettikleri söylenemez.
3-Ben bir çok kere cichled beslemek istedim.Her seferinde 50-60tl lik balıklar aldım ama yaşatamadım şuanda arowana ve pirana besliyorum.Eğer  cichled  besleyebilirseniz güzel türler.
4-Astronot için bir şey söylememe gerek yok sanırım.Siz kendiniz yazmışsınız 200 litrede 2 tane 10 cm lik yavruyla başlıyarak büyüdükleri zaman bu sayıyı bire indirmelisiniz.Saygılar,iyi akşamlar...Hevesinizi kırmak istemem ama(discus,melek ve cichled için)...
[/QUOTE]

Bora Bey teşekkür ederim paylaştığınız bilgiler için. Her gün su değişimi ya da pahalı/zahmetli sayılabilecek yemler anladığım kadarıyla küçük yavrular için geçerli. Başka sebeplerden ötürü de yeni başlayanlara çok küçük yavru tavsiye edilmediğinden sanırım bu söylediklerini halledebilecek kadar zaman ve bütçe ayırabilirim 6-7 cm balıklara.

Melek balıkları dediğiniz gibi güzel görüntü veriyor. Derdim aslında hareketlilikten daha çok bakınca balık görebilmek  Önceki tecrübemle içinde 10 tane orta boy cichlid olan akvaryumda bazen görmek için balık arıyorduk  çok saklandıkları zaman işin tadını kaçırabiliyorlar. Yavaş yavaş da olsa orta ve üst seviyede takılan melek balıkları akvaryum karşısındaki koltuğa uzanınca zevkle izlenebilir gibi geldi bana. Cichlid için aynı şekilde görüntü verebilecek tür tavsiyeleri var mıdır akvaryum yapısına uygun?

Astronotu çok seviyorum, tek çekincem sonunda o akvaryumda 1 tane 30cm balığın yanlız kalmasını istemem. Olasılıkları biraz zorlayarak en az bir çift olmasını isterim. 2 tane ile başlasam hele bir de şanslı olursam ve eş olurlarsa hangi birinden nasıl ayrılır insan?

Yönlendirmeniz için teşekkür ederim.


[QUOTE=optimus]Bence en uygunu melek bu akvaryuma. [/QUOTE]
Adaşım tavsiye için teşekkürler. Bu akvaryuma en uygun melek derken şu özelliklerinden dolayı daha uygun ya da şu özelliklerinden dolayı diğerlerine uygun değil diyeceğin sebepleri vaktin varsa paylaşabilir misin? Teşekkürler.


[QUOTE=benim adım cemil] Oscar hastası ve besleyen biri olarak tavsiyem bellidir [/QUOTE]

Cemil ya da Fatih, tam emin olamadım nick ve imza farkından dolayı, kusura bakma , astronotu ben de çok seviyorum. Akvaryum yapısı düşünüldüğünde sizce kaç cm kaç adet yavru ile başlayıp kaç yetişkin bakılabilir? İmzanızdaki akvaryum brüt 190 litre ediyor. Benim akvaryumda ihmal edilecek kadar az küçük fakat ön cam 105 cm uzunluğunda, bu fark var . Aşağı yukarı aynı olduklarını kabul ediyorum. Sizin 2 oscar kaç cm boyunda? 25 cm ve daha üstü boydalar ise bir sorun yaşıyor musunuz? Kendim için birebir referans alabileceğim için cevabınız önemli. Teşekkürler.


[QUOTE=Cüneyt ERGÜN]Burak bey merhaba,
 
1- Diskus sürü balığı olduğu için ortalama 5-6 det bakılması tavsiye edilir.
 
2- Tank hacmi olarak "genellikle" sınır 250 Lt civarıdır, ama bu tank da rahatlıkla 4-5 adet Diskus bakabilirsiniz.
 
3- Yeni başlayanlara yavru Diskus önerilmemesi sebebi, düzgün formda yetiştirebilmek amacı ile günlük %50'ye varan su değişimine ihtiyaç duyulmasıdır, bunun sebebi de, dana yüreği karışımı mama ile beslenmesidir, netice itibari ile dana yüreği mama su değerlerini hemen bozmaya başlayacağı için yemlemeden kısa süre sonra dip çekimi ve su değişimi yapılmaktadır.
 
4- Diskus yemleri pahalı vs. değildir.
 
5- Şu andaki tecrübenizden dolayı, 7-9 cm boyunda Diskus'lar sizin için idealdir, hafta 2 defa %20-30 civarı, imkanlarınız ölçüsünde su değişimi yapmanız yeterlidir.
 
Dediğiniz gibi gereksiz mitleştirilmiş bir balık, her balık türünün ihtiyaçlarına uygun yapıyı sağladınızda olacağı gibi, Diskus'un ihtiyaçları doğrultusunda tankınızı kurarsanız rahatlıkla sorunsuz bir şekilde bakabilirsiniz.
 
Yukarıda yazdıklarım genel olarak sizin Diskus ile ilgili sormuş olduğunuz sorularınıza genel cevaplardır.
 
Ancak tankınızın şu andaki dizaynı maalesef Diskus için uygun değil, siyah gibi koyu renkler renkler Diskus'da strese sebep olmaktadır, dolayısı ile hem arka fon hemde taban da kullandığınız kumun rengi nedeni ile bu tank da Diskus beslemenizi önermem, koyu nedeni ile Diskus kendini ortama adapte etmeye çalışacağından sürekli kendini karartacakdır, stress barları çıkacaktır, Pigeon tabanlı Diskus'larda ise pigmentasyona sebep olacaktır (siyah noktacıklar/lekeler).
 
Aynı sebepten dolayı, her ne kadar diğer bahsettiğiniz türler hakkında yeterli bilgim/tecrübem olmasa da, dekor da kullandığınız koyu rengin diğer balık türlerin de strese sebep olabileceğini tahmin ediyorum.
 
Saygılarımla.
[/QUOTE]

Cüneyt Bey, detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Balık boyu ve adeti konusunda tavsiyeniz faydalı oldu. Maliyeti ne kadar fark ediyor fikrim yok ama uygun almak açısından daha küçük boyda alırsam ya da küçüğünü bulursam bahsettiğiniz yoğun yemleme ve su değiştirme periyodu balık kaç cm olduktan sonra bitiyor? (alt limit kaç cm boydur?) Biliyorum tür işi biraz zevk işi ama yine tavsiyeniz olursa memnun olurum. DFC forumunda, hediye olarak verilen yavrulara rastladım. Özellikle yeni başlayanlar için tavsiye ediyorlar. Böyle hediye verdikleri balıklar genelde yanık, yüzgeç veya form hataları olan ya da kardeşlerine göre küçük kalmış balıklar. Başlangıç için bu yoldan balık edinmemi tavsiye eder misiniz?

Kum değil ama dekor için söyledikleriniz bende biraz hayal kırıklığı oluşturdu, gerçekten çok özene bezene yapmıştım  Fotoğrafı akşam vakti çektiğim için renk çok iyi görünmüyor olabilir ama aslında koyu bir dekor değil. En altta beyaz tabaka var. Onun üstünde de gri tonu var. Sadece mağaraların içinde ve oyuk olan yerlerde derinlik vermesi için siyah fırça darbeleri var. Gerçekten de çok koyu mu görünüyor? Discusların rahatsız etmeyecek şekilde ışıklandırmayı kuvvetlendirirsem daha da açılacaktır. Mağaraların olduğu kısımda (fotonun sağı) ön kayanın arkası boş, yani o derin bölgeye doğru yandan bakınca boş. Sadece üstten değil boş olan o taraftan da bir aydınlatma yaparsam mağara içleri de büyük oranda aydınlanır. Filtrasyon başlamadığı için suyun rengi de biraz sarımtrak. Berrak su ve uygun ışıkta mağara ve oyuntu içleri hariç dediğim gibi çok koyu bir dekor değil. Sizce bunun için discus beslemekten vazgeçilir mi? Kum ise hiç sorun değil. Akvaryumu aldığımda içinde bu kum da vardı, yıkayıp muhafaza ettim ama gerekirse komple boşaltıp tavsiye edeceğiniz açık renk ve cinste kumla değiştirebilirim. Kumu değiştirsem ve dekoru aynı bıraksam sizce hala yoğun stres yaşar mı discuslar? Bir diğer aklıma takılan ise genel forumda okuduklarımdan arkaya düz renk komple siyah öneren çok akvarist var, discus akvaryumları için de. Acaba belli bir boya gelene kadar mı çıkıyor bu stres barları?

Cevaplarınızı merakla bekleyeceğim. Saygılar.
bayoglu2012-07-17 16:36:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayogluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 16
bayogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2012 16:27
Yönlendirmeler için teşekkürler. Akvaryum hobisine uzun bir ara verdiğim için ve yeni kurulum olduğundan sudan emin olamadığım için discus'la başlamayacağım. Mbuna türlerinden malawi akvaryumu yapacağım başlangıç olarak. Demasoni, iceman, saulosi olabilir. Yorumu olanları beklerim. Taban kumu hakkında yeni bir konu açtım. Umarım doğru yolu buluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RapsodistanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1026
RapsodistanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2012 16:31
Silis kum+ 2e 8d saulosi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir