ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bayoglu
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
16 Temmuz 2012 13:12
Son Ziyaret:
25 Temmuz 2013 01:04
Toplam Mesaj:
16 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Burak Bayoğlu
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Kocaeli
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Burak Bayoğlu
Akvaryum: 70x55x60, Sump: 60x40x40. Karma Malawi.

SON 10 MESAJI

Sump değişikliği önerir misiniz?
Yardim ve onerileriniz icin cok tesekkur ederim. Dediginiz gibi azot dongusu olayin temeli, aslinda az okumadim (; Benimkisi, hazir elde duzenek ve malzeme varken kalsa faydasi olur mu acaba gibisinden işgüzarlık aslinda. PSin yeterince oksijenlendirme yapacagi ve elyafin yapacagi filtrasyonu da yapacagi goz onunde bulunduruldugunda haklisiniz. Umarim Bubble Magus BM NAC7 yeterince iyi bir urundur. Katkilariniz icin tekrardan tesekkur ederim.

Bu arada nitrata kadar olan kisim tamam da nitrati azot gazina cevirip sudan uzaklastiran sistem hangisidir bahsettikleriniz arasinda? PS mekanik filtrasyon yapiyor, kalan yukun nitrata kadar donusmesinde kayalar ve kumdaki bakteriler is yapiyor. Bildigim kadariyla nitrati uzaklastirmak icin oksijensiz ortam bakterileri bulundurmak ya da nitrati besin olarak tuketecek bitki/alg bulumdurmak gerekli. 4-5 cm kum oksijensiz ortam icin yetersizdir sanirim. Simdiye kadar bunlar olmadigindan kova teknolojisiyle hallediyordum işi (; Deniz akvaryumlarinda acaba nitrat sonrasi donusum icin gozden kacirdigim pratik bir yol var mi? Refugium eminim buna katki sagliyordur ama siz onu da cok matah bulmayinca iyice meraklandim nitrat
Sonrasi kisimi nasil cozuyoruz diye (
Selamlar. GETz READY2013-07-25 09:35:16
Sump değişikliği önerir misiniz?
Aydinlatici oldu, cok tesekkur ederim. Konuyla ilgili son olarak, mevcutta bulunan sump oncesi kuru filtrenin gerekliligi hakkinda ne dersiniz? Kuru filtreden kastim, tanktan taşan suyun sump'a dökülmeden once geldigi, ilk bolmesinde elyaf, altindaki bolmede ustune yagmurlama yapilan bioball lar var. Buradan da sumpa dokuluyor su. Bu yapinin simdiki iki faydasi, su disinda mekanik filtrasyon yapan elyaf ve bioball faydalari (oksijen artisi, bio filfrasyon). Kullanmayi dusundugum PSin yuksekligi kurtarmazsa bu yapiyi tamamen kaldirsam ne kaybederim ya da biraz daraltarak korumali miyim? Bioball faydasini gormezden gelebilirim peşinen (; su disindaki elyafin mekanik filtrasyonu da vazgecilebilecek bir şey midir?

Saygilarimla.
Sump değişikliği önerir misiniz?
Cok tesekkurler cevap icin. Su anda ikinci bolmedeki ilk cam ustten tasma yapiyor, sonraki camin alt boslugundan da kafa motorunun bolmesine geciyor. Sasirtmadan kastiniz ikinci bolmede ustten tasma yapan camin oncesine alttan acik olacak sekilde tasimak midir yoksa kafa motorunun oldugu bolmeye ustten tasma yapacak sekilde mi? Bubble trap icin ikincisini daha cok gordum sanki ornek cizim olarak. Sizce fark var midir arada?

Bir de ileride acaba refugium vs. icin 3.bolme lazim olur mu yoksa reaktor vs icim iki bolmeli ama genis sump daha anlamli midir? Simdilik 70 cm boyla oynayamadigim icin ikisinden birini tercih etmem getekecek.

Cikan cami bubble trap olarak degerlendirme fikri icin ayrica tesekkur ederim. Su anda gozume carpan kabarcik yok ama sekil de degisecek, belki motor da. Eger yapmamin bir zarari olmazsa ve bolmeyi ikiue indireceksem her halukarda yaparim. Burada sanirim asil soru, daha genis bolme daha verimli ve kullanisli olacagi icin mi yoksa NAC7 kullanabilmek icin 3den 2ye indirmeye deger dedigimiz icin mi bu yola girmeli? Ornegin BM NAC6 mevcut sump bolmesine sigiyor degisiklik yapmadan.

Yardim ve yonlendirmeleriniz icin simdiden tesekkurler.
Sump değişikliği önerir misiniz?
Cevap icin tesekkurler. Malum ıslanacak cok yer var (; eldeki iki parca malzemeyi de degerlendirmezsem isin ruhuna yakismaz. Bir de eldeki mobilya icine sigabilecek en uzun sump zaten elimdeyken mevcut bolmelerde degisiklik ya da farkli PS kullanimi konularinda fikirlerinizi duymak isterim. Siz yeni sump bolmeleri icin oneride bulunsaniz da olur, ben mevcuttan ona donerim (;

Selamlar.
Sump değişikliği önerir misiniz?
Arkadaşlar merhaba,

Çocukluğumdan bu yana gelen canlı doğuran tecrübelerini saymazsak yakın zamanda son 2 yıldır Malawi akvaryumumla severek ilgileniyorum. Gel gelelim uzun araştırmalarım ve toplanan cesaretimle birlikte akvaryumumu bir deniz akvaryumuna dönüştürme konusunda planlama çalışmalarına başladım, acelem yok. Kurulum detayları belli olunca yeni bir başlık açacağım genel sorularımı iletmek ve öğrendiklerimi paylaşmak için.

Deniz akvaryumu için PS araştırmalarım sonucunda Bubble Magus BM NAC 7 modeline yönlenmeye başladım. Akvaryumum brüt 230 litre fakat ben buna maks 200 Lt. gözüyle bakıyorum. Bu hacim için NAC7'den daha düşük kapasiteli bir PS de işimi görebilir belki ama ileri zamanlardaki muhtemel genişlemeler için böyle bir tercihe gittim.

İki sorum var, biri kısa diğeri uzun.

Soru - 1 : 

Deniz akvaryumu kurulumu hakkında google aramalarında çok sayıda kitaba rastladım. Tabiri caizse derya deniz (; Sizlerin önerebileceği baş-ucu kitabı niteliğindeki kitapların isimlerini yazar mısınız? (İngilizce olmasında sakınca yok).

Soru - 2 :

Mevcut sump 40 x 60 x 35 h ve 3 gözden oluşuyor. Cam kalınlığı, geçiş payları vs. düşüldüğünde her bir göz yaklaşık 19 cm genişliğinde. BM NAC 7 PS'in taban ölçüleri (21cmx23cm) verdiğim ölçüdeki sump gözüne sığmıyor. Bu noktada siz olsanız aşağıdakilerden hangisini yapardınız?

1) Sump'un ilk bölmesiyle ikinci bölmesi arasındaki camı 5 cm sağa kaydırıp PS'in ilk bölüme sığmasını sağlardım, ikinci bölme de daralarak korunurdu. Bu durumda PS yüksekliğinden dolayı ilk bölme üstündeki kuru filtreden (elyaf ve bioball bulunan) feragat ederdim.

2) Sump'un ilk bölmesiyle ikinci bölmesi arasındaki camı 5 cm sola kaydırıp PS'in ikinci bölüme sığmasını sağlardım, ilk bölme de daralarak korunurdu, muhtemelen kuru filtre de kalırdı.

3) Sump'un ilk iki bölmesi arasındaki camı iptal edip sump'ı iki bölmeye indirirdim ve PS'i bu büyük bölmeye yerleştirirdim.

4) Hem verilen ölçüler için yeterli olacağından, hem 500Lt.'den büyük olmamak kaydıyla yeni kurulumu da kurtaracağından hem de mevcut sump gözü taban ölçülerine direk sığacağından "falanca" PS'i tercih ederdim. (Bu seçenekte "falanca" PS'in marka modeli ve tahmini fiyatı hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız?

Not: İlk fırsatta elime geçen tüm türleri dolduracağım demiyorum, bilgi ve bütçe meselesi fakat amacım çok da boş bir akvaryum hazırlamak değil. Gerek mercan gerekse balık türleri açısından 200Lt.nin mümkün olan limitlerini zorlayacak seviyede yüklenecektir canlılar zamanla. (Bunu PS konusunda öneri verirken soracağınızı tahmin ettiğim için yazdım.)

Aklımda başka sorular da var konuyla ilgili fakat konuyu dağıtmamak adına şimdi yazmıyorum. Yönlendirmenize göre müsadenizle laf açıldıkça sizlerden öğrenmeye çalışacağım (genel olarak sump içi dizilim hakkında).

Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
3d arka fon hakkında bilgisi olan varmı?
[QUOTE=seress] 
Fuga derz dolgunun silikonlusu ondan dolayı bir terettüdüm oldu ama sonuçta su geçirmemesi için yapılan bir ürün ben kahverengi aldım bunun üzerine renk uygulasam olur.
[/QUOTE]

Olur tabi. Kolay gelsin.
3d arka fon hakkında bilgisi olan varmı?
Merhaba,

Fuga da derz dolgudur zaten, ince şekilde onu uygulayabilirsiniz, sorun olmaz. Beyaz renk alıp, filli boya derz renklendiricilerle çalışabilirsiniz. En alta istediğiniz en açık ton, üstüne istediğiniz tonlar... oyukların içine de koyu renkle daha fazla derinlik verebilirsiniz.

Kolay gelsin.
3D arka fon hakkında bir kaç soru..
Merhaba,

Otuzdan aşağıya düşüp düşmeyeceği size kalmış. 3D fonlar genelde bina dış yalıtımlarının yapıldığı strofordan yapılıyor. Ben de yapmıştım. Foto aşağıda. Fonun üst kısmındaki gözden sumptan gelen su dönüş borusu geçiyor ve sağ kenarın bitişiğinden dibe iniyor. Termometre koyacağım yer de hazır. Soldaki düz duvarın arkasında da sump'a taşırma bölmesi var. Akvaryum içinde başka bir şey yok zaten 



Bu plakalar 5cm kalınlığında oluyor. Genişliğin 30 cm altına düşmesini istemiyorsanız 2 den fazla plaka kullanmayacaksınız. Fon üzerine bıçak, testere, çakmak, lehim makinesi, Allah ne verdiyse ;-)) malzeme ile kafanıza göre şekil veriyorsunuz. Bazı yerlerde mutlaka içeriye oyuk yapacaksınız ki 3 D fon olsun, dümdüz duvar olsa genişlik bu durumda 30 cm olur. Oyuklar yapacağınız için oyuk derinliklerine bağlı olarak Min 30, maks 30+ oyuk derinliği kadar olacaktır. Isıtıcıyı 10cm derinlik içine çok çok rahat saklarsınız. İç filtrenizin kısa kenarının genişliği de tahminen 10 cm yoktur, dolayısıyla onu da saklayabilirsiniz. akvaryumun sağ ya da sol köşesine doğru, önde çıkıntısı olup arkası boş olan ince duvar şeklinde bir bölüm yapabilirsiniz. Lafın kısası 3D fonu yapacak arkadaşın hayal gücü ve el becerisine bağlı olarak bunları 10 cm derinlikte yapmak elbette mümkün. Hem ısıtıcıyı hem de iç filtreyi etkin kullanabilmek için, suyun rahat geçiş yapabileceği kanallar açılmasında fayda var.

Not: Strofor suda batmadığı için slikonla yapıştırıyoruz. Kenarlara iyi bir şekilde sıkıştırıp minimum miktarda silikonla yapıştırırsanız sökmek daha kolay olur. Arkadan da yapıştırmak genelde tavsiye edilir ama sökme durumu olduğu için böyle bir tavsiyede bulundum. Güçlü kısmını tabandan yapıştırıp diğer kısımlardan sadece sabitlerseniz en olmadı maket bıçağıyla dipten rahatlıkla kesip kalıntıları kum altında da bırakabilirsiniz.

Not: Çok tecrübeli olduğum söylenemez, şimdiye kadarki tecrübelerimle yardımcı olmaya çalıştım. Deneyimli arkadaşlar düzeltecek ya da doğrulayacaklardır.

Kolay gelsin.
bayoglu2012-07-26 03:29:54
Elimdeki kumun türü ve önerileriniz.
Teşekkür ederim arkadaşlar. Cichlid beslemekten vazgeçtim gibi. Küçük 5-6 astronotla başlayıp teke ya da çifte indireceğim. Bu durumda elimdeki kumla devam etmeyi deneyeceğim. Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Görsel dışında astronot için bu kum olmaz derseniz bu sefer açık renkli silis kuma döneceğim. Saygılarımla.
Elimdeki kumun türü ve önerileriniz.
[QUOTE=klander123] Merhaba..
1 Elinizdeki kum aquaclay a çok benziyor,sadece renği değişik.Bitki akvaryumlarına daha uygun gibi.
2 Eğer malavi besliyecekseniz sert sudan hoşlanıyorlar .Size mercan kırığı veya silis öneririm .
3 Malavide 4-5 cm kum kafidir.20 kg kum yeter diye düşünüyorum .,

Saygılar.
[/QUOTE]

Teşekkür ederim Kubilay Bey. Silis kum için renk tavsiyeniz olursa beklerim. Gri ya da krem düşünüyorum bulabilirsem.

Saygılar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.