35 lt nano moss


greenfairyÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 104
greenfairyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2010 21:43
Tebrikler güzel bir nano örneği olmuş. Umarım sorunsuz bir kurulum olur.
 
Ayrıca övgüleriniz ve benden bahsettğiniz için ben teşekkür ederim. Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2010 01:23
Fatih bey,
Ellerinize sağlık. Gerçekten çok güzel bir dizayn oluşturmuşsunuz. Cennet bahçelerinden bir parça gibi olmuş, yemyeşil .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2010 12:42
Çok başarılı bir peyzaj olmuş.Tebrikler.Bakalım uzun vadede neler karşımıza çıkacak :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2010 13:06
Keşke daha az java moss'la başlayıp birkaç ay sonra bu güzel hali almasını bekleseydiniz. Hem bu süreçten daha büyük zevk alırdınız hem java moss'tan daha geç sıkılırdınız. Tebessüm  Tankta heryer javamoss ve farklı yosunlarla kaplanmaya başlayınca işleriniz zorlaşacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 08:33
[QUOTE=eski-fishman]Keşke daha az java moss'la başlayıp birkaç ay sonra bu güzel hali almasını bekleseydiniz. Hem bu süreçten daha büyük zevk alırdınız hem java moss'tan daha geç sıkılırdınız. Tebessüm  Tankta heryer javamoss ve farklı yosunlarla kaplanmaya başlayınca işleriniz zorlaşacaktır. [/QUOTE]

   Bir yerde haklısınız.Her canlıyı emek vererek büyütmek onun tohum ve meyvelerinden yararlanmak ve bu mutluluğu paylaşmak kadar zevk veren çok az şey var.Evet her yer en başından yem yeşil.En azından öyle gözüküyor.Neden?Bitkileri 10 pet bardak olarak spariş etmiştim fazla mı aldık derken şuan  3-4 ölçeklik daha sol arka tabanda kamufle ettiğim boş alanım kaldı.Kısmetse budama sonrası o alanı kaplayacağım.
   Aslında bitkili olayına geçen yıl ara vermiştim.Daha doğrusu pes etmiştim.Neden?Tamamen cahillik ve inattan.Nasıl mı?Tabanda cocopeat yerine normal torf,üzerine bitki kumu yerine park-bahkçeden toplanmış çakıl,ölçek konusunda bilinçsizce kullandığım gübre ve maden suyu ile spradyn benzeri tabletler,Mayalı CO2 sisteminin beraberinde getirdiği sümüğümsü yapı ile başlayan olumsuzluklar;saç yosunu,su yüzeyinde yağlanma,su mercimekleri dahil bitkilerin çürümeye başlaması...
   Sonrasında her yıl yazları 4 ay yazlıkta kalanını kışlıkta geçirdiğimi bile bile yaz dönemi boyunca yem makinası ile balıkları yemler 2-3 günde bir bakım ve kontrollerine gelirim diye düşünerek 130*50*60 akvaryum alıp içerisinde Flower horn,Jack Dempsey,Green Terror,Texas,... gibi bir karma yaptım.4-5 cm olarak aldığım balıklardan üçü 6 ay içinde 20 cm oldular.Sürekli bir kovalamaca başlamıştı son zamanlarda.Sonra düşünmeye başladım.Benim şartlarımda büyük boyutlu balıkların  bana uygun düşmeyeceğini anladım.130*50*60 akvaryumu paludaryum yapma fikri kafamda canlandı bunun üzerine araştırmalara çok zaman ayırdım ancak yaz aylarında kışlıkta sıcaklık 35 dereceleri dahi bulabildiğinden hemen hemen tüm akvaryum bitkilerinin zarar göreceği için bununda bana uygun düşmeyeceğini farkettim.En mantıklısının yazlığa giderken yanımda götürebileceğim bir nano kurmak olduğunu düşündüm.
   Nanoda ne baslenebilirdi?Canlı doğuranlar,betta vb. ama bir yandanda oldukça hoşuma giden kerevitte aklım kalmıştı çünkü bir zamanlar mavi kerevitte bakmıştım ancak su şartlarından olsa gerek kabuğunu çıkardıktan sonra hastalandı ve böylelikle kerevit denememde son buldu.Kuracağım nano bitkisiz olmaz e kerevitite tecrübelerimle biliyorumki bitkilide olmaz.En iyisi her iki açlığımıda doyurmak adına bitkili kiraz karides nanosu yapmaya karar verdim.Dolayısıyla yapmışkende en iyisi olmasada iyi bir başlangıç yapmayı kendime uygun görüp işte bu nanoyu ortaya çıkarttım.
   Karidesleride "tacir" nickli Çağlar beyden aldım böylelikle kurulumu tamamlamış oldum.Bu arada Çağlar beyden nitrat için su mercemeği ve istenmeyen salyangozlar için 2 adette helena istemiştim sağolsun gönderdi.
bayMK2010-05-20 08:32:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 20:14
Tebrik ederim. Bu güne kadar bu forumda gördüğüm en güzel akvaryum kurulumlarından biri. Çok karekterli bir tank olmuş. İnsan, bu tanka bakmaktan başından ayrılamaz. Paylaşım için teşekkürler.
Bol Moss ile başlamanız size olası alg sorunu ve nihayi planlanan peysaj konusunda büyük avantaj sağlamış. Yorumlardaki alg ve moss ilişkilendirmesini ve bir süre sonra sıkılma olayını açıkçası anlamadım.
Sadece karides, bence çok şık duracak. Kerevit ve bitkili konusunda CPO araştırmanızı tavsiye ederim. Türkiye de yok mu? Ekim 2011 de olacak :)

Nacizane tavsiyem. Bu tavsiye olsa da olur, olmasa da şeklinde bir tavsiye. Motor yerine hava motoru, hava taşı daha iyi olurdu bence.
Oluşan akıntı sonucu mosslar belli bir yöne doğru büyüme eğilimi göstereceklerdir. Durgun suda olduğu yerde yayılır. Ayrıca, karidesler durgun suda kendilerini daha güzel gösterirler, akvaryumun her yerinde dolaşırlar ve de yüzerler. Akıntılı suda, akvaryumun akıntı almayan yerlerinde bulunmayı ve yüzmemeyi tercih ederler. Başka bir konu da " Su mercimeği". Akıntılı suda pek gelişmez, işe yaramaz, oraya buraya dağılır. Durgun suda çok iyi bir Nitrat tüketicisidir. Motorun karides yavrularını çekebileceği şıkkına değinmiyorum, her zaman risktir.

Son olarak Katil salyangoz yerine Ramshorn daha güzel olmazmıydı. Sadece karides beslenen akvaryumlarda salyangozlar hiçbir zaman sorun olabilecek düzeyde üreyemezler!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 09:23
[QUOTE=timur eker]Tebrik ederim. Bu güne kadar bu forumda gördüğüm en güzel akvaryum kurulumlarından biri. Çok karekterli bir tank olmuş. İnsan, bu tanka bakmaktan başından ayrılamaz. Paylaşım için teşekkürler. [/QUOTE]

Ben teşekkür ederim.Forum ailesininde yardımlarıyla güzel birşeyler yapmayı hedef bilip bu yolda ilerliyoruz.

[QUOTE=timur eker]Bol Moss ile başlamanız size olası alg sorunu ve nihayi planlanan peysaj konusunda büyük avantaj sağlamış. Yorumlardaki alg ve moss ilişkilendirmesini ve bir süre sonra sıkılma olayını açıkçası anlamadım. [/QUOTE]

Bu ilişkiyi açıkçası bende anlamadım.

[QUOTE=timur eker]Nacizane tavsiyem. Bu tavsiye olsa da olur, olmasa da şeklinde bir tavsiye. Motor yerine hava motoru, hava taşı daha iyi olurdu bence.
Oluşan akıntı sonucu mosslar belli bir yöne doğru büyüme eğilimi göstereceklerdir. Durgun suda olduğu yerde yayılır. Ayrıca, karidesler durgun suda kendilerini daha güzel gösterirler, akvaryumun her yerinde dolaşırlar ve de yüzerler. Akıntılı suda, akvaryumun akıntı almayan yerlerinde bulunmayı ve yüzmemeyi tercih ederler. Başka bir konu da " Su mercimeği". Akıntılı suda pek gelişmez, işe yaramaz, oraya buraya dağılır. Durgun suda çok iyi bir Nitrat tüketicisidir. Motorun karides yavrularını çekebileceği şıkkına değinmiyorum, her zaman risktir. [/QUOTE]

Bu tavsiyeniz kurulumu gerçekleştirdiğim günden bu yana aklımda bir takıntı halinde.Akvaryum hacmi bürüt olarak 35 lt ancak net hacim 25-28 lt civarında dolayısıyla 300 lt/h debi fazla geliyor sanki.Bu yüzden pipo filtreyi düşündüm ancak çok kaba saba seyir zevkini bozacak bir görünüm otaya çıkacağı için vazgeçmiştim.Karides yavruları hakkında bu debi ve kendine çekme konusuda beni tedirgin etmekteydi diğer su mercimeği,moss yayılma yönü,karides için durağan su gibi nedenlerde devreye girince hava motoru+hava taşı oldukça mantıklı geldi.Tavsiye için teşekkür ederim.

 [QUOTE=timur eker]Son olarak Katil salyangoz yerine Ramshorn daha güzel olmazmıydı. Sadece karides beslenen akvaryumlarda salyangozlar hiçbir zaman sorun olabilecek düzeyde üreyemezler! [/QUOTE]

Helenalar 2 adet yarım cm boyundalar.Burdaki hedefim istenmeyen salyangozları kontrol altına almak.Ramshornlar nasıldır farkları nedir pek bilmiyorum.Faydalı olacaksa eklerim ancak nanodaki popülasyonu artırmayıda istemiyorum.

Bu arada dün girmeme rağmen bu güzel yorumunuza cevap veremedim kusura bakmayın.Üç gün üst üste sevdiğim sanatcıların(Teoman,Gece Yolcuları ve Atena) konseri olunca oraya katıldım 72 saatlik zaman diliminde sadece 7,5 saat uyuyabildim.Son gece yani dünde yağmur altında 2 saat kalıp sudan çıkmış balık gibi ıslak olmamda cabası...Her neyse...
bayMK2010-05-22 09:30:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 15:59
Karidesleriniz, akvaryumda doğal düşmanları bulunmadığı için, çok hızlı çoğalıp koloni olacaklar. Bu da dolaylı yoldan salyangozların beslenmek için kaynak bulamamalarına yol açıp çoğalmalarını engeller. Ramshorn salyangozları tam bir çöp öğütücüdür. Akvaryumun biyolojik denge siboblarıdır. Üstelik istenmeyen salyangozların yumurtalarını da yerler.
Faydaları bir kenara, çok güzel canlılardır. Karidesleriniz, onların da aşırı üremelerini engelleyecektir. Ama sizin bu güzel akvaryumunuzda 3-5 adet 2-3 cm iriliğinde Ramshorn süper dururdu. Hele ki mavi,kırmızı veya pembesini bulursanız...
Nano da katil salyangoz fazla organik yüke sebep olup sorun yaratabilir bence.
Mossu istediğiniz forma sokmak için nasıl bir uygulama düşünüyorsunuz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeseviÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Denizli
Mesaj: 601
yeseviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2010 14:39
Muhteşem...Bu dalda baya çoğalmaya başladık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2010 21:39
[QUOTE=timur eker]
Mossu istediğiniz forma sokmak için nasıl bir uygulama düşünüyorsunuz?

[/QUOTE]

Aslında özel bir form kazandırmak niyetim yok.Sadece sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmek benim için yeterli...Temelini ben attım gerisi bitkinin gelişimine kalmış...Ve artık bir kaç fotoğraf daha ekleyelim;

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2010 22:03
Selam;

Tebrik ederim;gerçekten çok güzel bir akvaryum olmuş.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LifeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 596
LifeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 17:07
Tebrik ederim çok güzel bi moss tankı olmuş çok beğendim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2010 00:34
Küçük miktarda su üstü bitkisi eklemenizi tavsiye ediyorum. Pistia, salvinia falan bulamazsanız lemna minor ekleyin her yerde bulursunuz. Baş belasıdır aslında. Ama nano tanklarda hiçbir zaman sorun değil.
Tankta yüzey bitkileri  karideslerin doğal ortamına daha uygundur. Daha rahat ederler. Ayrıca java moss üzerindeki yosunlarıda -karidesleri aç bırakmadan- konrol altına alır. Işığıda hoş bir şekilde yönlendirir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EminSevincÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 177
EminSevincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2010 01:03

Tebrıkler cok guzel bı nano olmus.

caracool2010-06-04 01:03:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir