ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
greenfairy
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
03 Eylül 2008 22:59
Son Ziyaret:
13 Ocak 2014 01:55
Toplam Mesaj:
104 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ercan Eraslan
Doğum Tarihi:
11 Nisan 1988
Yaş:
35
İl:
Ankara
Meslek:
Ögrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA



Low-Tech Akvaryum...

SON 10 MESAJI

Ekosistem Çalışması
Sistem malesef son demlerini yaşıyor. Eski evimdeki kadar güneş ışığı alamadığım için bitkilerin formu eskisi gibi değil. Zemin katın malesef böyle bir dezavantajı var. Olmasını beklediğim gibi java moss ve anubias nana da sorun yok ama beni şaşırtan zeytinlerin hiç olmadığı kadar gürleşmesi. Echinodorus türleri ise eski hızları ve sağlıkları olmasa da yaşamaya devam ediyor.

Şuan japon şemsiyesi yok, taşıması çok büyük sorun oldu. Atmak zorunda kaldım. Şimdi kuracak olsam (ki aynı sabrı tekrar nasıl gösteririm bilmiyorum) kesinlikle strafor kullanmazdım. Daha doğrusu taşınma riskiniz yoksa kullanabilirsiniz. Yada taşınma ihtimaliniz olupta japon şemsiyesi kullanacaksanız bir kere daha düşünün derim. Kökleri straforla ayrılmaz bütün oluşturup sökerken çok büyük sorun çıkarıyor. 

Bir başka yapacağım şey ise kesinlikle akvaryumu daha büyük tutmak olurdu. Sadece cam haliyle ilk gördüğümde çok büyük sanmıştım. Aslında hiçte öyle olmadığını bitkileri koyduktan birkaç ay sonra anladım.

Kum konusuna gelecek olursam daha ince taneli silis yada quartz kum kullanırdım. Kumdaki döngünün daha iyi oluşması için çok daha faydalı olurdu. Tabiki vazgeçilmez minare salyangozu sayısını olabildiğince fazla koyarak baslardım. Ayrıca ramshorn türlerini de eksik etmezdim. Sistemin vazgeçilmez işçileri karidesleride unutmamak lazım. Onlarda sistemin olmazsa olmazlarından.

Ev konusuda tekrar dönecek olursam diğer evde güneş çok iyi alırken ısınma sorunu vardı şimdi ise ısınma problemi tamamıyla ortadan kalmıs olsada güneşsiz sistemin ne kadar aksadığının çok iyi farkına vardım. Böyle low-tech sistem kuracaklar ısıdan çok güneş ışığına önem verirlerse çok daha iyi sonuçlar alırlar. 

Bu sistemde en büyük pişmanlığımsa dario dario bulmakta ısrar etmemek oldu. Bundan daha iyi doğal ortam oluşturamazdım. Böyle narin bir türü yetiştirmek çok zevkli olabilirdi. Ayrıca celestichthys margaritatus da bir diğer bulamadığım türdür. Hiç yavru alma çabam olmadığı halde tanichthys albonubes den yavru aldım muhtemelen biraz daha özenle bu türlerden de alabilirdim.

Bu mesaja başlarken aslında kısa bir açıklama mesajı düşünmüştüm ama nasıl olduysa bir anda uzadı gitti. Biraz keşke, biraz açıklama, kabul görürse de tecrübelerime dayanarak birkaç tavsiye mesajı oldu. Uzun sayılabilecek bir süredir bu konu devam etti. Benim içinse daha da öncesi var. Yardım edenlere, fikir verenlere, fikir soranlara, konumu takip edenlere, ilgi gösterenlere, iyi yada kötü eleştirenlere teşekkürler. Sanırım bu da konudaki son mesajım oldu.  :)

Herkese sağlıklı hobiler dilerim.
Ekosistem Çalışması
Japon şemsiyeleri için suyu ne kadar sık yenilerseniz o kadar çabuk sonuç alırsınız. Gözlemlediğim üzere köklendirme sırasında ne zaman sularını değiştirsem ertesi güne kadar gözle görülür ciddi gelişmeler gösterdiler. Takdiriniz içinde teşekkür ederim. Sağlıklı hobiler...
Ekosistem Çalışması
Hakan Bey bu kadar geç cevap verdiğim için üzgünüm. Ancak bir süredir forumla ilgilenemiyorum. Ayrıca örnek alınacak bir sistem olarak gördüğünüz için teşekkür ederim.
Konunun başlarında da belirttiğim gibi ilk canlıları koymak için oldukça uzun bir süre bekledim. Gerekli şartlar oluşurken suda küçük böcekçil canlılar da oluştu. Bunun haricinde su piresi vs. ekledim. Ancak su pireleri malesef yaşamadı. 
Karides, salyangoz türleri olmazsa olmazlar. Kesinlikle sisteminize eklemelisiniz. Ancak endlers hakkında geniş bir bilgiye sahip değilim. Yinede lepistes türü oldukları için oldukça sık yavrulayacaklardır. Yavruların bir kısmı anaçlar için yem olur, bu sistem için iyidir ancak gelişimini tamamlayanlarla birlikte anaçlarınız sistemin kaldıramayacağı yükler oluşturabilir (çünkü sayı katlanarak artacaktır) ve tropikal türler olduğu için kış aylarında hastalanabileceklerini düşünüyorum. Yaz aylarına gelince ise bazı sorunlar oldu. Hızlı buharlaşma akvaryumdaki su dengemi az da olsa bozdu kapalı havza etkisini bitkilerde gözle görülür şekilde farkettim. Yani su çekip eklemem gerekti ki ben daha önce hiç su çekmezdim. Diğer sorun ise şu su sıcaklığının 28 derecelere kadar çıktığı yazın en sıcak 10 15 gününde balılarım oksijen azlığıyla alakalı olarak suyun yüzeyine çıktılar. Bunu da daha serin yerde beklettiğim taze su takviyesiyle giderdim. Ben tabanda kesinlikle toprak kullanmadım çünkü edindiğim bilgilere göre uzun vadede bu tip sistemler için sorun çıkartan bir yöntem. Dere kumu bitki türlerinize göre yeterli olabilir. 

Umarım geçte olsa faydalı olmuştur. Benim sisteme gelince ev değiştirdiğim için artık böyle bir sistemim yok. Kör topal idare ediyorum denebilir :)

Herkese sağlıklı hobiler.
greenfairy2011-01-06 15:05:38
35 lt nano moss
Tebrikler güzel bir nano örneği olmuş. Umarım sorunsuz bir kurulum olur.
 
Ayrıca övgüleriniz ve benden bahsettğiniz için ben teşekkür ederim. Sağlıklı hobiler.
Odamdaki Amazon

Bunun 2 sebebi olabilir diye düşünüyorum.Birincisi ben aydınlatma kullanmadan direkt güneş ışığıyla sistemi devam ettiriyorum.Murat Bey'de gün doğumu ve gün batımı efekti kullandığını söylemiş.Aslında bu bir ortak nokta.Benim tankımda da aslında aydınlatma doğal yollarla bu şekilde devam ediyorİkincisi de aylardır su değişimi yapmadığını ve müdahale etmediğini yazmış.Bu da ikinci ortak nokta.Ben de yaklaşık bir senedir sadece eksilen suyu tamamlayarak devam ediyorum.Zaten java moss ışık toleransı çok yüksek olan bir bitki,çok yüksek aydınlatmada da düşük aydınlatmada da yeterli besin bulduğu sürece rahatlıkla gelişebilen bir bitki.Bu tarz spor oluşumlarını Hakan Karataş'ın Uzun Bir Sucul Sistem Hikayesi adlı çalışmasında da görmüştüm ve  O da 9 watt lık tasarruflu ampul kullanıyordu.Yani kilit noktanın aydınlatma olmadığını düşünüyorum.Benim esas merak ettiğim bu tarz oluşumlar hep düşük destekli sistemlerde benim karşıma çıktı.Acaba high tech akvaryumlarda bu sporlarla karşılaşanlar oldu mu?

Odamdaki Amazon
Bunlar java mossların sporları aynı oluşumlar benim tankımdaki mosslarda da var.
Ekosistem Çalışması
Aslında japon şemsiyelerinden pek belli olmasada sağ taraftaki limon su üzerinde 50cm civarı, sol yan cam kenarındaki ise yeni su üzerine çıktı 20cm civarı ancak çok dallı olarak gelişiyor. Bir önceki sayfada su üstü fotolarını net görebilirsiniz. Bundan yaklaşık 3ay öncesi ve daha öncesinde eklenen fotolar kullandığım fotoğraf sitesinin sanırım kapanması sonucu iptal oldu. Zamanla forum yöneticileri yardımıyla yenileyeceğim.
Ekosistem Çalışması
Kardinaller yavrulamış ancak yalnızca 1 tane kurtarabildim. Oda hemen yanda kenardan görülen akvaryumda kendi halinde büyüyor. Otocinclus affinis lerde bir hareketlenme yok genelde geceleri çok aktifler. Gündüzleri büyük yapraklı bitkilerin üzerinde yatıyorlar :) Karidesler sürekli çoğalıyor. Bitkiler ise görüldüğü gibi :D
Ekosistem Çalışması
 
Akvaryumdan genel görünüm.
Ekosistem Çalışması
Bir süre önce su piresi satın alıp eklemiştim ama onlar akvaryumda tutunamadı ve kendiliğinden tükendiler. Cyclops ve diğer böcekler ise akvaryumda kendiliğinden türedi. Aşılama yapmadım. Kuru yaprak, bolca güneş ışığı yeterli. Onlar sistem otururken kendi popülasyonlarını oluşturuyorlar. Kardinalleri eklediğimden beri bende göremez oldum. Ya çok iyi saklanıyorlar yada yem oldular. Önemli olan tabanda tortu oluşturabilmek. Gerisi kendiliğinden gelir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.