400 litre 3 katlı otomatik PLC kontrollü sistem


arbayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
arbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 11:34
Evet arkadaşlar. Şimdi yardım istiyorum. Fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

     

Elimdeki 4 tonluk kafa motoru 2.20 yüksekliğe su basamadı. Hemen yeni bir motor edinildi. 5.5 tonluk. İyi bir makine. Kuvvetli. İstediğim gücü verdi. Akvaryumlar içindeki akıntı gayet yeterli ve son derece sağlıklı. Hem bitkileri yatırmıyor hem balıkları yormuyor hemde gayet iyi tabandaki pislikleri bile kaldırabiliyor. Ve temizliğide gayet yeterli.

Bu arada bir kaç değişiklik yaptım. Daha önceden belirttiğim gibi gidiş borularını 32mm lik pvc boru ile yapıp 3 adet vana eklemiştim. Şimdide dönüş borularını birleştirdim. Nitrat oranlarını çok kafaya taktığımdan değil. Ista max-mix kullanacağımdan dolayı gidişte her akvaryuma eşit CO2 gitmesini istediğim için bunu yaptım. Şimdi 3 akvaryumada eşit su gidiyor. Ve 3 ündende eşit su birleşerek sumpa iniyor. Akvaryumlar arası su geçişi yok. Sadece sump içinde sular karışıyor.

Tabi kafa motoru güçlenince DIY sump filtre kulelerimin çekmeceler arası geçişleri yetersiz kaldı. Mecburen çekmeceler arası delikleri genişlettim. Oldukça iyi akış vardı. Hoşuma gitti. Bu sabah ufak bir su baskını ile karşı karşıya kaldım. (Ufak derken halının ufak bir kenarı az birşey en üst çekmeceden sıçrayan sudan ıslanmış) Sabah işe yetişmem gerektiğinden elyafı çekip çıkarttım. Bugünlükte elyafsız takılsınlar bakalım :)

Sorunuma gelince :

Artık daha fazla su geri dönüyor. Ve ciddi derecede su sesi ile karşı karşıyayım. Suyun sump çekmecelerine düştüğü yere bir tane sünger koyarak alt taraftaki sesi kestim. Fakat bir yerden ciddi derecede ses çıkıyor. 4. resimde sağ üstte görünen geri dönüş deliklerinin yarısından su gidiyor. Diğer yarısından ise boru içindeki suyun sesi yankılana yankılana hava ile birlikte dışarı çıkıyor.

Sonuç :

Ciddi bir boru sesi. Evet su sesinden şikayetçi dğeilim. Boru sesi bu.

Çözümler ? :

1 - Boru içini bioball doldurmak. Ama benim akvaryumum duvara monteli. İlerde tıkanırsa borularıda sökemem akvaryumuda indiremem. işte o zaman akvaryumu komple camdan aşağı atmak zorunda kalırım.

2 - Boru içine sünger v.b. sıkıştırmak. Boru içine olmasada giriş kısmına olabilirmi acaba? Bilmiyorum biraz daha detaylı fikirler varsa denenebilecek birşey olursa olabilir. Ama asla sünger boru içine kaçmamalı. Mesela Raptiye yada mantar yada şemsiye şeklinde bir sünger kesilip alt kısmı boruya girip diğer kısmı dışarıda kalacak şekilde yapılsa olabilecek gibi geliyor bana. Tabi su debisinide azaltacaktır sanırım. Hatta bu şekil yarım şekilde de yapılabilir? Yani alt tarafı açık sadece yukarıdan havanın ve sesin geri döndüğü kısmı kapatacak şekilde olabilir? mi acaba?
Tabi bu sünger 3. maddedeki soruna sebep olurmu bilmiyorum?

3 - 90 derecelik dirsek ile gidiş borusunu su içine daldırmak. (Çok derine değil. Sadece sump çalışırken 1-2 cm kadar su içinde olacak şekilde. Bu yöntemi denedim. Gerçekten sesi kesti. Çok sevdim bu işi. Ama çok değil 3-5 saat sonra söktüm. Sebebi de su yüzeyinin kirlenmesi. Hele yem artıkları kesinlikle su yüzeyinde kalmaya devam ediyor. Şu anki sistemimde sürekli yüzeyden su aktığından cam gibi bir su yüzeyim var. Bu sistem geliştirilirse çok süper birşey çıkar gibi. Ama aklıma bir şey gelmedi.

4 - Dönüş boruları 50 lik pimaş boru. Bu boruların içine çamaşır makinesi hortumu sokarak ses azaltılıyormuş. Hiç denemedim. Ama aklımada yattı gibi.

5 - Boru içine rafya diyorlar ama ben yeterli olmayacağını düşünüyorum. Sizce?


Bir not daha : Sump motorum güçlü olduğundan (150 Watt ve 5500 Litre) biraz sesli çalışıyor. Zaten fazla çalışmasını ben vanalarla kısarak dengeliyorum. Ama ufak bir zınlama sesi var. Aklıma bir fikir geldi. Evimde bir tane dimmer var kullanmadığım. 2000W a kadar çalışabiliyor. Sonuçta sanayide pek çok AC motoru bu tür dimmerler ile triyak kullanılarak kenar kesme yöntemi ile devir ve güç ayarı yapılıyor. Gayet mantıklı ve aklıma yattı. Bu akşam bi deneme yapıp burada paylaşıcam.


arbay2011-10-18 12:42:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulaş AktokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 51
Ulaş AktokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 14:19
Akvaristliği aşmış bir mühendislik şaheseri olmuş. Takdir ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 16:48
Selamlar.
Sorununuzu şu şekilde çözebilirsiniz. 

1. Dirsek kullanıp suyun akış hızını kesersiniz.

2. U kullanabilirsiniz. 

3. Boru çapını düşürebilirsiniz. 

4. dışına izolasyon yapabilirsiniz. 


Bunlardan başka benim bildiğim yok. 

Bir not daha : Sump motorum güçlü olduğundan (150 Watt ve 5500 Litre) biraz sesli çalışıyor. Zaten fazla çalışmasını ben vanalarla kısarak dengeliyorum. Ama ufak bir zınlama sesi var. Aklıma bir fikir geldi. Evimde bir tane dimmer var kullanmadığım. 2000W a kadar çalışabiliyor. Sonuçta sanayide pek çok AC motoru bu tür dimmerler ile triyak kullanılarak kenar kesme yöntemi ile devir ve güç ayarı yapılıyor. Gayet mantıklı ve aklıma yattı. Bu akşam bi deneme yapıp burada paylaşıcam

Yaptığınız bu uygulama çok yanlış. Motorun devir hızını kontrol etmek yerine siz çalışan motorun milini aynı anda hem frenliyorsunuz hemde gazlıyorsunuz. Motorun önündeki vanaları açıp kapatmak sadece motorun pompalarını zorlar. Sizin yapacağınız frekansla oynayıp motorun hızını ayarlamak. Dimer gerilimi ayarlar. Motorun bobinlerini düşük gerilimden dolayı yakarsınız denemeyin sakın. 

İşine karışmak gibi olmasın ama o 3 tankın komple dönüşünü sumpa aktardığın zaman oluşacak debi karşısında o sump görevini sağlıklı yapacak mı? Ben olsam kademeli yapıp düşük bir motor kullanırdım. Tabi benim görüşüm. Ve kafa motorunu en alta yada en üste değil. Ortaya koyardım iterkende çekerkende çok fazla enerji tasarrufu sağlardım. 
Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arbayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
arbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 18:27
          

Sanırım bu sistem sesi kesmemi sağlar... Ve sanırım su yüzeyini de temiz tutar... Durso dedikleri sistem sanırım bu değilmi?

[QUOTE=yasinmak]Yaptığınız bu uygulama çok yanlış. Motorun devir hızını kontrol etmek yerine siz çalışan motorun milini aynı anda hem frenliyorsunuz hemde gazlıyorsunuz. Motorun önündeki vanaları açıp kapatmak sadece motorun pompalarını zorlar. Sizin yapacağınız frekansla oynayıp motorun hızını ayarlamak. Dimer gerilimi ayarlar. Motorun bobinlerini düşük gerilimden dolayı yakarsınız denemeyin sakın[/QUOTE]
Yasin Bey yorumunuz için teşekkürler. Siz ne kadar çok yanlış desenizde ben denedim. Fakat dediğiniz gibi randıman alamadım. Bir miktar ayarlama yapabiliyor ama gerçektende sağlıklı bir ayarlama değil. Titreşim ve sestede artma oldu.
 
Bende kesin çözüm ürettim. Eski motorum 3800Litre 85 Wattı. Şimdi aldığım motor ise 5500 Litre 150 Watt. Motoru geri verip 4500 Litre 100W olanından aldım. Gayet güzel. Tam istediğim seviyelerde.

[QUOTE=yasinmak]İşine karışmak gibi olmasın ama o 3 tankın komple dönüşünü sumpa aktardığın zaman oluşacak debi karşısında o sump görevini sağlıklı yapacak mı? Ben olsam kademeli yapıp düşük bir motor kullanırdım. Tabi benim görüşüm. Ve kafa motorunu en alta yada en üste değil. Ortaya koyardım iterkende çekerkende çok fazla enerji tasarrufu sağlardım. 
Kolay gelsin.
[/QUOTE]
"İşime karışmak" kelimesini yadırgadım müsadenizle. Burda zaten paylaşarak daha iyisini yapmaya çalışıyor; herkesin bir bildiği vardır diyerek her fikri dinleyip tartışıyoruz. Herkes iyi kötü fikrini belirtebilir, belirtmeli. Evet sump sistemimdeki çekmeceler sorun yarttı. Ama altlarındaki çekmeceye geçiş deliklerini biraz daha genişleterek sorunu çözdük. Uzun vadede plexiden yapılmış daha geniş çekmeceleri olan bir sump çekmecesi yapmayıda planlıyorum. Yani yetmezse yerim geniş. İşimiz ve hobimiz geliştirmek ::)  Kademeli kısmını anlayamadım. Yani ilk yaptığım halinimi diyorsunuz. Su en üste akacak ordan bir alt akvaryuma ordan en alt akvaryuma ordanda sumpa. yani su dolana dolana gidecek? Eğer kastettiğiniz bu ise ilk hali böyleydi. Ama üst akvaryum temiz ve bol co2 li alt akvaryum kirli ve co2 siz kalacağı tepkilerini çok aldığımdan hepsine ayrı giriş hepsinden ayrı çıkış şeklinde yeniden dizayn ettim. Küçük motor kullanamak ise imkansız. Çünkü 3. kat yerden 2.20 yükseklikte. Ve 3800 litre 85 Watt 4 metre basacağı iddaa edilen motor suyu damla damla ancak basabildi. O yüzden küçük motor ile tasarruf devrini kapadık.

Motoru ortaya koyma konusuna gelince bildiğim fizik kurallarına göre alınan enerji verilen enerjiye eşittir. Motorun yerine göre farklı enerji harcamaz. Ama motorun teknik özelliklerinden kaynaklı bir tasarım söz konusu ise farklı karakteristikler gösterebilir. Birincisi Sump içi ve 3. kat akvaryumun üstü haricinde motoru yerleştirebileceğim hiç yer yok. Akvaryumlar arka duvardan 6-7 cm kadar uzakta oda geri dönüş pimaşları için gerekli alan. En üstede koymak mı? Peki su aşağı kaçarsa ne yapmak lazım. Hadi çekvalf koyduk ama araya taş sıkıştırdı kaçtı su. Saatlerce uğraş. İkinci konu ise bu motoru akvaryumculardan aldık. Genellikle aşağıda resmi görünen tipte motorlar. Bu motorların emiş kısımları kapalı. Yani su dışında çalışması pek mümkün değil. Hatta üzerinde su soğutmalıdır su içinde çalışmalıdır gibi ibarelerde mevcut. Bunu zaten arada bir yere koyamayız.



Ayrıca 150 Wattlık ısıtıcım havaların soğumasıyla birlikte neredeyse sürekli kırmızı ışığı yanar duruma geldi. Yani sürekli ısıtmaya çalışıyor. Neredeyse full çalışmaya başladı. Bende hazır motoru alırken ısıtıcıyıda değiştireyim dedim. Almışken 500 Wattlık RS aldım. Sonuçta 5 W ta olsa 5000W ta olsa sadece suyun kaybettiği enerji kadar enerji harcayacak. Hiç olmazsa gerektiğinde çabuk ısıtabilen birşey olsun dedim. Denemelerini yaptım. Çok az çalışıyor. Nerdeyse çalışma oranı %10 gibi birşey. Zaten devreye girsede 5 10 sn bilemedin 15 sn de çıkıyor. Sonrada bayaaa uzun bir süre belki 10 15 dakika girmiyor diyebiliriz. Tabi şimdilik. Daha soğuklarda bakalım ne olacak.

Lütfen dikkat. Bu başlıktaki tüm resimler alıntıdır. Hiç biri bana ait değildir.
arbay2011-10-21 12:23:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tmacanilÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 149
tmacanilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2011 20:12
Cok iyi bir iş yapmıssınız sizi tebrik ederim ben fotoraflara bakarken bile yoruldum :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3Go!sTÇevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 150
3Go!sTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2011 15:26
Hayırlı olsun tebrikler. Bu kadar detaylı paylaşımla bizlerede fikir sunduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanturken108Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
hakanturken108Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2011 15:37
Çok harika bir calışma olmuş. Oldum olası kendin yap projeleri çok severim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

foyasfgÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2011
İl: Izmir
Mesaj: 154
foyasfgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2011 19:31
Emeğinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arbayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
arbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2011 13:21
[QUOTE=arbay]           

Sanırım bu sistem sesi kesmemi sağlar... Ve sanırım su yüzeyini de temiz tutar... Durso dedikleri sistem sanırım bu değilmi?
[/QUOTE]

Arkadaşlar bu DURSO sistemi kullanan kimse yokmu? Fikirlerinizi bekliyorum. Sesi gerçekten azaltırmı? Su yüzeyini temiz tutarmı? yapmak için arka fonumu geri dönüşü olmayan bir şekilde kesmem gerekecek. Yaptıktan sonrada pişman olmak istemiyorum.

Araştırmaya devam ediyorum. Bir yandanda ufak denemeler yapıyorum. Dün akşam arka camdaki delikten aşağıya yarıya kadar su gittiğini yarısınında boş (hava) olduğunu gözlemlemiştim. Deliğin üst tarafını elimle kapattım. Yani içeriye sadece su gitmesine izin verdim. (Bu sayfanın en üstünde en sağdaki 4 numaralı resmi büyüterek bakarsanız daha iyi anlaşılacaktır söylemek istediğim) Hava ne içeri ne dışarı giriş çıkış yapamayacak şekildeydi. Ve ses sorunum ortadan kalktı. Yani sorunum kesinlikle hava sesi. Sanırım yüzeyi temiz tutarak ses yapmayacak tek sistem bu gibi.

Buda incesi. Acaba sorun yaratırmı?
arbay2011-10-24 15:00:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harabe35Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 26
harabe35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 01:37
Büyük emek tebrikler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 08:56
Sistemi besleyen bir ups sistemi göremedim ben gözümden kaçtıysa kusura bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arbayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 54
arbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 10:37
Evet Burak bey haklısınız henüz UPS im yok en kısa sürede temin edicem.

Bu arada durso sistemle ilgili DIY bölümüne bir konu açtım ordan devam edicem. Şu andaki projem ise şu sekilde bir durso sistemi.
       
Sayfanın linki : http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=518920&PID=2766598#2766598

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HarunÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2011
İl: Antalya
Mesaj: 141
HarunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2011 19:57
Selamlar, forumdan biraz uzak kaldım o yüzden cevabım biraz gecikti kusuruma bakmayın. Seramik hava taşı siparişi vermiştim bildiğiniz üzere. Hava taşının iki tarafında plastik conta tarzında birşey var. Tek hava hortumu giriş yeri var. Bir tarafından giriyor diğer tarafından olduğu gibi çıkıyor. Diğer tarafı kapatmayı denedim, bu sefer de plastik contanın etrafından olduğu gibi hava kaçırıyor. Yani kullanamadım, akvaryumun üzerinde olduğu gibi duruyor. 
Kimseye tavsiye etmiyorum, paranızı boşa harcamayın derim. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alp3r3nÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 45
alp3r3nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2011 16:36
Arbay bey sizi tebrik ederim hayalimdeki projeyi yapmışsınız tek fark ben bu şekilde farklı boyuttaki yavruları tek filtreleme ile halledebilmek için düşünmüştüm en kısa zamanda yapmayı düşünüyorum şuan da sump sitemi içerisinde yavruları bakıyorum zaten sizinki benimkinin gelişmiş hali. bana ilham verdiğiniz için teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir