60 litre tecrübe akvaryumum // adım adım anlatımlı


utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 12:16
Fotoğraf:



Boyut (cm): 55x25x40 cm

Kapasite (litre): 55 litre

Canlılar: 4 adet Cüce Vatoz, 2 adet Komando Çöpçü, 20 adet Kiraz Karides ve sayamadığım yavrular, 10 adet Ramshorn Salyangoz, 10 adet Helena Salyangoz

Bitkiler: 2 adet Mango kökü üzerinde Java Moss, 1 buket (6-7 dal) Bacopa Monnieri, Hemianthus micranthemoides (zemini kaplaması umuduyla) 

Malzemeler: İç filtre ve Florasan ışık (akvaryuma dahildir) 15 cm. civarı 2 adet Mango kökü

Akvaryum Bakımı: Her pazar %20 su değişimi, her ay başı filtre temizliği

Kullanılan Yemler: Sera Vipachips, Sera Wel-chips, Sera Spirulina Tabs, Sera Shrimps Natural, haftada bir havuç veya kabak

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
Sera Aquatan (su değişimleri için), Sera Florena (sadece sıvı gübre), CO2 Tablet (her gün 1 adet)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Aslında bu noktaya farklı adımlarla uğraştım, bu adımları tekrardan gözden geçirmek gerek.

Akvaryumun dizaynını belki 40 kere değiştirmişimdir, ve hiç biri içime sinmedi. Bu konularda henüz yeniyim, ve farklı dizaynları gördükçe onlara özenerek elimdekinden soğudum. Bitkiler de keza öyle, fakat böyle işler tecrübe edinerek öğrenilir diyerek moralimi bozmadım ve iyi insanlardan güzel tavsiyeler alarak bu noktaya geldim.

27.08.2012:

Herşey bu şekilde başladı, elimde bulunan 8-10 kilo Hagen siyah kum ve bir adet mango kökü.




29.08.2012:

Bitkilerle ilgili internetten gördüğüm bir çok resim beni cezbetmişti, özellikle tabanı ve duvarı Moss ile kaplamak çok hoşuma gitmişti. Taban için hemen birkaç adet Java Moss ve tel siparişi verdim. İki gün sonra elimdeydi, ama biraz hayalkırıklığına uğramıştım. İstediğim gibi değildi, belki de ben yapamamıştım veya sabır gerekiyordu. Yeni başlayanlara en büyük tavsiyem, benim gibi internetten her gördüğünüze atlamayın. Bol bol bilgi edinin, ve uyarılara kulak asın. Bu işler gerçekten tecrübe gerektiren işlermiş, küçümsemek saçmalık olur.




30.08.2012:

Teller moralimi bozmuştu, çünkü tecrübesiz bilgilerimle kafama göre plan yapmıştım. Tanıdık bir akvaryumcuya durumumu anlattım, yanımda da mossları götürmüştüm. Hepsini tellerden çıkardık, elimde bulunan mango köküne güzelce sardık. Sağolsun, yanında bir tane daha mango kökü vererek elimdeki bütün mossları iki adet mango kökünde kullandık. Akvaryumuma ikisini monte ederek güzel bir görüntü oluşturduğuna inanıyordum, gerçekten de öyleydi.




31.08.2012:

Mango kökleri akvaryumda gerçekten güzel durmuştu. Fakat boş gezen insanmışım gibi kendime iyice dert yaratmaya başlamıştım. Kullandığım Java mosslar sararmaya, biraz da kahverengi olmaya başlamıştı. Etrafta o kadar güzel, yemyeşil mosslar varken benimkiler neden bu şekilde olmuştu? Sinir bozucu bir durum. Diğer yandan, mosslar gözüme yetmiyordu ve akvaryuma yeni bitki eklemek istiyordum. İlk olarak Elodea ile başladım.




04.09.2012:

Elodea ve iki mango kökü akvaryumu çok kaplıyordu. Bu seferde bu durum canımı sıkmaktaydı. Elodea ve mango köklerinden birini çıkardım. Tenhalık daha iyi oldu sanki..
Asıl konuda bahsi geçen bitkileri diktim, açıkçası resimlerde görüldüğü gibi biraz simetri hastasıyım. Diktiğim bitkiler ve diğer aksesuarlar illaki düzenli olmalı, bunun önüne geçemiyorum. 
Cardamine Lyrata'ların aralarına edindiğim üretim kamışlarını yarı yarıya keserek kuma sabitledim. Resimlerde daha rahat görebilirsiniz. Bunları karidesler için planladım, kanalizasyon sistemine benzediler. 



05.09.2012:

Akvaryum.com yöneticilerinden serkan_cetinkol abimizin ilanını görerek kendisinden 5x5 boylarında 6 adet tele sarılmış Flame Moss edindim. Gördüğüm en bakımlı ve en güzel mossları yaratmış, kendisini bir kez daha tebrik ederim. Akvaryumda bulunan mango kökünde de Java mosslar vardı, planladığım karidesler için yeterince uygun bir ortam oluştuğuna inanmaktayım.



08.09.2012:

Son hali fazla simetrik olduğundan elimdeki malzemeleri akvaryuma farklı bir şekilde dağıtmaya çalıştım. Resimde gördüğünüz gibi değişik bir görüntü ortaya çıktı. Bu hali de pek içime sinmedi, yakın zamanda yeni bir çözüm bulmak gerek. Artık uğraşmaktan da sıkılmıştım, bir türlü beğendiğim bir şey olmadı.



10.09.2012:

Her zamanki gibi akvaryumun son hali daha yaparken bile hoşuma gitmemişti. Arkadaki limon bitkisi fazla büyük duruyordu. Flame Moss'lar ise akvaryuma fazla yapaylık katıyordu, tellerden dolayı böyle düşündüm. Bu yüzden akvaryumdan Flame Moss'ları ve limonu çıkarmak zorunda kaldım. Onların yerine oldukça güzel bir bitki olan Cabomba Caroliniana'yı koydum. Cardamine Lyrata'lar ise aynı yerinde kaldı. Ayrıca bunların yanında ön çapraz bölgelere koymak üzere 2 buket Bacopa Monnieri koydum. Çok şık duruyorlar, sapasağlamlar.



01.10.2012:

Mesajımın en tepesindeki resim akvaryumun son halidir. Cabomba Caroliniana'ları çıkardım, çünkü ışığa ulaşmak için garip garip şekillere büründüler ve akvaryumu çok fazla kaplamaya başladılar. Bir de çok fazla kopuyorlar, önüne geçemiyorum. Biraz da sade bir görüntü istedim. Onların yerine bir zemin bitkisi ve Java Moss'larım şu anda yeterli gözüküyor. Bacopa Monnieri'me kıyamadım, sağda hemen derecenin arkasında duruyor. Java Moss'lar başlarda kahverengi-sarı bir renge bürünmüşken şimdi yemyeşiller ve iyice büyüdüler, karideslerden çok onlara bakıyorum desem yeridir.

Elimden gelen bu kadar, dizayn konusunda henüz yeni tecrübe ediniyorum. Bu yüzden tam olmamış olabilir. Tavsiyeleriniz ve görüşleriniz beni oldukça mutlu eder. Okuduğunuz için teşekkürler.
utkubayrakk2012-11-13 22:11:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emirhan41Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 422
Emirhan41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 12:37
Mükemmel daha ne diyebilirm ki bence çok güzel olmuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 12:55
[QUOTE=Emirhan41]Mükemmel daha ne diyebilirm ki bence çok güzel olmuş[/QUOTE]

Teşekkür ederim  Fakat hala gözüme boş gözükmekte, kesin karar verene kadar ve biyolojik döngü oturuncaya kadar canlıları beklemeye aldım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taner hayatÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2012
İl: Bursa
Mesaj: 34
taner hayatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2012 13:56
Fazla simetrik  , fazla düzenli gibi geldi benim gözüme. Bu yüzden fazla doğal bulamadım. Bitkiler arttığında yine düzenli fakat biraz daha doğal bir görünüm kazanacağından eminim.

Sağlıklı canlılar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2012 20:00
Merhabalar, yeni fotoğraflar ve yeni düzenlemelerle karşınızdayım.

Öncelikle beni sabırla dinleyip tecrübelerini paylaşan serkan_cetinkol abimize buradan teşekkür etmek istiyorum. Tavsiyeleri doğrultusunda akvaryuma bir adet daha Mango kökü ekledim, ve Cardamine Lyrata'ları dağıtmadan toplu bir şekilde diktim. Elimden geldiğince simetrik görüntüyü dağıtmaya çalıştım.

Bu şekilde bir yol izlememin bir sebebi de akvaryumda hem kerevit hem de karides besleyecek olmam. Düz bir arazide küçük bir savaş yaratmamak için akvaryumun dolu olması şarttı :)

Düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin lütfen. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kendowwÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 59
kendowwÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 14:09
Gerçekten çok hoş görünüyor.Bende ufak bir bitki önerisinde bulunacam.Eğer başka bitki eklemeyi düşünüyorsan minyatür elodea incelemende fayda var.Gayet hoş duracaktır bu manzaranın içerisinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 509
BeratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 14:40
Mosslar gerçekten sağlıklı ve güzelmiş. Akvaryumada çok uyumlu olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 23:59
[QUOTE=Berat]Mosslar gerçekten sağlıklı ve güzelmiş. Akvaryumada çok uyumlu olmuş.[/QUOTE]

[QUOTE=kendoww]Gerçekten çok hoş görünüyor.Bende ufak bir bitki önerisinde bulunacam.Eğer başka bitki eklemeyi düşünüyorsan minyatür elodea incelemende fayda var.Gayet hoş duracaktır bu manzaranın içerisinde.[/QUOTE]

Arkadaşlar övgüleriniz için çok teşekkür ederim, övgü aldıkça doğru yolda olduğumu düşünüyorum ve daha zevk alarak ilgileniyorum.


İlk mesajı yeni resimlerle gün gün yeniliyorum. An itibariyle yeni halini güncelledim. Limon bitkisini gerçekten çok sevmiştim, ondan ayrılmak zor oldu. Fakat hem büyük yapraklı olması, hem de yeni bitkilerime yer bırakmaması yüzünden onu akvaryumdan çıkarmak şart olmuştu. Limona elveda diyelim..

Cabomba Caroliniana gerçekten çok şeker bir bitkiymiş, gördüğüm en güzel bitkilerden diyebilirim. Ayrıca akvaryuma çok güzel bir hava kattı. İki demet Bacopa Monnieri de ekledim, sanırım koca akvaryumda bir tek onlar sönük kaldı. Onların bulunduğu sağ kenar gözüme hala boş gözükmekte.

Bu arada en önemli not, akvaryuma yeni canlılar eklendi!
İki adet küçük vatoz ve bir adet elma salyangozunu akvaryumuma kattım. İlk canlılarım hayırlı uğurlu olsun diyelim. 



Biraz çekingenler kusurlarına bakmayın abileri ablaları. 


utkubayrakk2012-09-11 00:10:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sezkanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Nigde
Mesaj: 57
sezkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 08:54
Çok güzeller . Elinize sağlık .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2012 22:53
[QUOTE=sezkan]Çok güzeller . Elinize sağlık . [/QUOTE]

Teşekkür ederim :) Elimden geldiğinde akvaryumu güzelleştirmeye, ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Bizim hınzır eşek sıpası ve yeni arkadaşıyla yemlenirken çekilmiş iki kare :)


utkubayrakk2012-09-12 22:55:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trozan6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 551
trozan6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2012 23:37
Tüm konunuzu büyük bir zevkle okudum efendim,çok güzelleşecek bir tank olduğundan da eminim ayrıca :).Böyle güzellikte bir tanka karides düşünmezmiydiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkubayrakkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 197
utkubayrakkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 00:39
[QUOTE=trozan6]Tüm konunuzu büyük bir zevkle okudum efendim,çok güzelleşecek bir tank olduğundan da eminim ayrıca :).Böyle güzellikte bir tanka karides düşünmezmiydiniz? [/QUOTE]

Teşekkür ederim :)

Amacım zaten bahsettiğiniz şey, akvaryumu kurarken hedef olarak sakura karidesi seçtim. Akvaryumun biraz daha oturmasını bekledikten sonra karidesleri dahil edeceğim. O günü sabırsızlıkla beklemekteyim gerçekten.

Şu günlerde tek düşündüğüm şey, o güne kadar elma salyangozlarım bitki bırakıcak mı acaba :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmailCanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 150
İsmailCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 13:35
Harika gerçekten bence çok hoş olmuş yani tebrik ederim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 16:05
Akvaryumunuz güzel gözüküyor ancak elmalar için önemli bir konu var.Kökünüz suyu yumuşatacak ve asidikleştirecektir.Elmalar sert ve alkali sulardan beslenmelidirler çünkü asidik su kabuklarını aşındıracak ve hatta bir süre sonra delecektir,yumuşak su ise kalsiyum ve diğer mineraller açısından fakir olduğundan bu aşınmalar iyileşmeyecek ve gelişimleri çok yavaşlayacaktır.Bunları göz önünde bulundurun derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir