Akvaryuma uyum...


umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2013 21:40
Doğru tabi de işler karışık. "Bakteri çakışması/çatışması" tabirlerini kullananlar orada ne olduğunu hiç bilmiyorlar. 100 tane akvaryumcuya sorsak 95'i saçmalar diye düşünüyorum. Hâl böyle olunca tabi bu tabirleri kullanmak da biraz tuhaf oluyor bana göre. Bir de ne olsa "bakteri çatışması" diyorlar, o da ayrı bi dava. Ne desek bilemedim. Bakteri çakışması'na devam ediyoruz sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2013 22:04
Merhaba, öncelikle çok faydalı bir yazı olmasından dolayı arkadaşımı tebrik ediyorum. Sırasıyla bazı eklentiler yapmak ve görüşlerimi iletmek istiyorum.
Adaptasyon süresi sabır isteyen ve aceleye getirilmemesi gereken bir durumdur. Adatasyonda yerli balık yada ithal balık, kuyu suyundan gelen yada başka sudan gelen diye birşey olmaz. Arkadaşımın söylediklerinin geneline katılıyorum ama su sıcaklığı ve metilen mavili kısmına katılmıyorum. Öncelikle, gelen balığı kendi suyu ile büyük bir kaba aldıktan ve fazla suyu alıp, ana tank yada karantina tankından damlama metodu ile suya alışmalarını sağlamalısınız.Saniyede 1 damla damlayacak şekilde ayarlayın vanayı. lk baştaki su miktarının en az 3 katı olana kadar bekletmeli , kap dolduğunda, suyu tank dışında bir yere boşaltıp, tekrar damlatarak balıkların adaptasyonu sağlanır. Karantina tankı yada ana tank fark etmez, balıklar kepçe ile alınıp konduktan sonra, hemen yem vermek yanlış bir uygulamadır. Zaten yemezler, boşu boşuna su değerlerini bozarsınız. Balıkları aldınız , ışıkları kapatın ve mümkünse bir örtü ile de tankı kapatın. Meraklı olmayıp, ikide bir gidip örtüyü kaldırıp bakmayın. Işıkları ertesi gün yemlemeden az önce açın ve yemlemeyi çok çok az yapın. Yem yiyip yemediklerini uzaktan takip edin. akabinde ışıkları kapatıp tekrar örtün. Bunu 3 gün devam ettirin. 3. gün %20 su değişimi yapın ama sadece su değişimi yapın, dip çekimi yaparak balıkların strese girmesini sağlamayın. Gün aşırı %20 su değişimini 10 gün süresince devam ettirin. İthallerde her gün su değişimi şarttır. 15. gün sonunda adaptasyon tamamlanır. Burada önemli olan balığın su değerlerinize alışmasının yanı sıra, strese girmemesidir.Çünkü stres hastalıkların başlamasına neden olur.
Şimdiye kadar, ithal olsun ki onlarca kez balık getirttim, kuyu suyundan gelen balık olsun, yada başka sudan gelen balık olsun , hiç balık kaybetmedim. Bu iş SABIR istiyor biraz.Bunu gösterebilirsek, sıkıntı çıkmayacaktır.
Bakteri çatışması konusunu Umut kardeşim gayet güzel açıklamış. Böyle birşey yoktur. Adaptasyonu iyi yapar ve sabırla bildiklerinizi uygularsanız, bakteri ile de bir sıkıntınız olmayacaktır. Arkadaşımın yazdığını daha önce bir konuda söylemiştim " balıklarınızı iyileştirmek için sarf ettiğiniz çabayı, hastalanmamaları içinde gösterin" . Su değerleriniz ki düzenli dip çekimi ve su değişimi ile istenen düzeyde tutmanız çok kolaydır, yemlemenize dikkat etmek, ışıklandırma, ısı ya dikkat ettiğiniz sürece balıklarınız hastalanmayacak ve üreyip çoğalacaklardır.
Son sözlerimde akvaryumcular yani ticari olarak bu işi yapanlar için söylenenleredir. Bu arkadaşları yermemmek lazım, sonuçta para kazanmak zorunda, o arkadaşlar malını satmak için yalan yanlış birşeyler söyleyebilirler ama sizde bilinçli iseniz almazsınız yada alırsanızda , kitabına göre adapte eder ve yaşatırsınız balığı.
Sevgilerimle.
Ziya Erkus2013-04-20 22:09:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2013 23:46
Karantina tankını legen,turşu bidonu gibi bir şeyle saglayablir miyiz?
Damlatma  metodunu hangi cihazla uygulayacagız? Akvaryumcudan alacagımız bir malzemeyle mi?

Karantina süresini 2 hafta diyen de var,3 gün diyen de var? En ideali hangi süre?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 00:00
[QUOTE=tlgtck]Karantina tankını legen,turşu bidonu gibi bir şeyle saglayablir miyiz?
Damlatma  metodunu hangi cihazla uygulayacagız? Akvaryumcudan alacagımız bir malzemeyle mi?

Karantina süresini 2 hafta diyen de var,3 gün diyen de var? En ideali hangi süre?

[/QUOTE] Merhaba, saydığınız materyeller bana göre karantina tankı olmazlar. karantina tankındada bir iç filtreniz veya köşe filtreniz yada üretim filtresi dediğimiz sünger filtre olmalıdır. Damlatma metodunda kullanacağınız 3 malzeme var. İlki hava hortumu, hava hortum vantuzu ve vana. Uygun uzunluktaki hava hortumunu vantuzdan geçirip tankın içine yapıştırın. Vanadan akmasını sağlayın ve sonra da vanayı damla damla akacak şekilde ayarlamanız yeter. Akvaryumcularda, 35 lik plastik kapaklı tanklar 10 lira civarında satılmaktadır. Bunlardan alarak karantina tankı yapabilirsiniz. İşiniz bittiğinde de temizleyip kaldırırsınız. Karantina süresi bana göre 2 haftadan az olmamalıdır. Bu süre gözleme göre ve balık sayısı, ana tank büyüklüğü, tankın bitkili olup olmamasına vs bağlıdır.  Sevgilerimle. Ziya Erkus2013-04-21 00:08:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir