Altolamprologus Calvus


explosionÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 46
explosionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2006 04:00

Altolamprologus calvus

Al-tow-lamp-row-lo-gus olarak telaffuz edilen Altolamprologus Calvus, Afrikanin Tanganyika gölünün faklı bölgelerinde bulunmaktadır. ‘Calvus’ adı Latinceden gelmiş olup ‘dazlak-kel’ anlamına gelmektedir.Altolamprologus ismi bu balıkların başında pul olmaması sebebiyle verilmiştir.Siyah,beyaz,sarı,vs.. gibi bir cok renklerde görülmüştür.

             İnce bir vücudu ve sivri bir kafa yapısına sahiptir.Şeritleri,vücudundakilere göre kafasında ve boyun bölgesinde daha belirgindir.Uzmanlar tarafından incelenen Calvuslar yetişkin erkeğin en fazla 15 cm, yetişkin dişinin en fazla 10 cm olduğu görülmüştür.

             Altolamprologus Calvus genellikle Altolampropogus Compressiceps ile karıştırılır. Bu iki tür birbirine benzese de aralarında farklılıklar vardır.İkisininde kafa yapılarnda küçük bir  fark  olmasına rağmen, birbirinden en iyi bu özellik sayesinde ayrılırlar. Altolamprologus Calvus’un ağız yapısı yatay, Altolampropogus Compressiceps’in ağız yapısı ise dikeydir.

             Altolamprologus Calvus yumurta döken cichlidlerdendir.Dişi,yumurtalarını dökmek için, erkeğin giremeyecegi kadar dar bir alan bulur ve oraya yumurtalarını döker.Genellikle bu bir kabuk,çatlak veya bazı kayalarda oluşan küçük mağaralardır. Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra erkek bunu farkeder ve spermlerini yumurtaların üzerine bırakır ve yumurtalar bu şekilde döllenir.

             Yavruların yumuradan çıkması bir haftayla, 10 günü bulur.Bir defada yüz veya daha fazla yumurta dökebilir.Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra çok yavaş büyürler. Bir yavrunun yumurtadan çıktıktan sonra 1-1,5 cm ulaşması 6 aydan fazla zaman gerekir.Bu yüzden yavruları yetişkinlerle birlikte ana tankta tutmamanız şiddetle önerilir.

             Altolamprologus Calvus, doğal ortamında yağmacı olarak bilinen bir balıktır. Kayalıklar arasında saklanan küçük yavruları,tür ayırmaksızın en doğal besinidir.İnce vücutları sayesinde dar alanlara girmek onlar icin cok kolay bir iştir. Akvaryumunuzda cesitli hazır yemler kullanabilirsiniz.

Kendi Tecrübem:

Calvuslarımı aldığımda 80 litrelik bir akvaryuma koydum,haftada % 30 su değişimi uyguladım.Sıcaklığı 27-28 derece sabitledim.Ve ph 8-8,2 arasında sabitlendi.Günde 2 defa sabah ve aksam olmak üzere yem verdim. Işı günlük olarak sabah 5 ten  akşam 9 a kadar açık bıraktım. Bir süre sonra 80 litrelik akvaryumun küçük geldiğini sandım ve daha büyük bir akvaryuma aldım.Aylar geçti fakat hala yavru alamadım. Sonra araştırma yaptım ve sorunun ebeveynlerin yumurta bırakmaları ve erkeğin dölleme işlemini gerçekleştirmesi için doğal ortamı sağlayamadığımı gördüm.Hemen eski 80 litrelik akvaryumuma geri koydum balıkları ve yumurta dökebilecekleri yerleri hazırlayarak.Bir süre sonra bir baktım ki erkek ve dişi yer tutmuşlar ve erkek yumurtaları döllüyor. En sonunda 30-50 arası yavrularım oldu.

Çirkin balıklar ama onları çok seviyorum

By Mike McCartney

Çeviri; Hasan YILDIZ

numanoglu19862006-5-30 2:31:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SteaLmÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 59
SteaLmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2006 05:51
konuyla alakasız ama yazı fontu okumayı zorlaştırıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2006 15:24
Elinize sağlık.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir