Ancistruslar(cüce vatoz) Hakkında Herşey


tazzÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1298
tazzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 18:12

Ancistrus Dolichopterus(Cüce Vatoz)

     Yaşama alanları Amazon ormanlarındaki Amazon nehri olan gerçek isimleri Ancistrus Dolichopterus olan bu canlılar son zamanlarda hemen hemen herkesin tankında bulunan birer tür olmaya başlamışlardır.Ancistrus Dolichopterus diğer bilinen adıyla cüce vatozların bu denli hobiciler tarafından görmüş olduğu ilginin bir nedeni, diğer vatozlara göre akvaryum ortamında üretilebilmeleri ve ebeveynlerinden babanın yavrulara uzun bir süre sahip çıkmasının yanı sıra, diğer vatozlara göre iyi birer yosun yiyici olmaları ve diğer vatoz türkerine göre daha esttetik balık olmalarıdır.

 

     Beslenmelerine gelince; Halkın ağzında vatozlar çöpçüdür, pislik yerler, dışkı yerler gibi tabirler kullanılmakta fakat bunların hiçbir doğruluk payı yoktur! Eğer elinizde ancistrus türlerinden her hangi birisi var ise zaten bunu anlarsınız.Akvaryumlardaki temizledikleri camlardan çok, dışkılarıyla akvaryumları bir hayli kirletmekteler.Ancistrus dolichopteruslar birer omniwordur.Bunların asıl besinleri bitkisel ağırlıklı olmakla birlikte, protein ağırlıklı yemlerle beslenmelerine destekte verilebilir.Yem olarak spriluna içerikli dibe batan dip yemlerinden kullanmalısınız.Haftada 1-2 kez haşlanmış ıspanak yada salatalık takviyesinde de bulunulabilir.Ancak verilen ıspanak yada salatalık 1 günden fazla suda kalmamalıdır.Aksi halde suyun dengesini bozabilir.
 
 

     Ancistruslarda üreme o kadar zor değildir.Tek dikkat edilecek husus aynı tankta maksimum 2 erkeğin bulunması gerektiğidir.Erkekler arasında tankta ne kadar çok dişi olursa olsun yine kavga çıkar.Cinsiyet ayırımları ise erkeklerde bulunan dikensi yapıdaki boynuzların dişilerde görülmemesi yada çok az ve kısa şekilde dudak kısmında görülmesiyle gerçekleşir.Her erkek başına 2 yada 3 dişi olmasıyla beraber ,tek tür bakılmalarınında rahatlığıyla kolaylıkla yavru alınabilmektedir.Dişilerin yumurtlaması için dar girişli, içi geniş bir yuva uygun olucaktır.Erkek dişilerin yumurtlamasından sonra yavruların tüm bakımını üstlenmektedir, dişi ise bir daha yavrularına hiçbir şekilde bakmamaktadır.Yavrular ortalama 1 hafta içerisinde yumurtadan çıkıp cama yapışır hale gelmekteler.Baba yumurtlanan yuvanın içinde yavruların tüm ihtiyaçlarını giderir ve balıkların gelişimini dışarıda bakılan babanın dışladığı yada yuva dışında unutulan yumurtalara nazaran daha hızlandırır.Unutulmaması gereken bir şey ise yavruların yumurta keseleri gitmeden asla beslenilmemeleridir.Yumurta keseleri kaybolan yavrulara yetişkinlere verdiğiniz yemleri küçük parçalara bölerek verebilirisiniz.Yavrular yuvadan çıkma boylarına geldiklerinde baba hala bırakmıyorsa yuvanın içinden yavruları, siz yuvanın içindeki yavruları bir yavruluğa vs başka bir şeye boşaltabilirsiniz yada hiç dokunmayıp kendilerinin çıkmasını bekleyebilirsiniz.
 
 
 
 
 

     Yavruların en büyük korkulu belası olan hastalık su ısısının ve değerlerinin oynanması sonucu oluşan beyaz benektir.Yetişkinler bu hastalığa karşı yavrulardan bir nebze daha dayanıklılardır ancak bu hastalık cüce vatozlara bulaşırsa korkmak gerekir.Beyaz benekten korunmak için elinizden geleni yapmak bazen çare olmamakta.Suyun ısısını 2-3 derece arttırıp, metilen mavisi kullanmak tek çözüm oluyor ancak balıkların kurtulup, ölmeleri ise tamamen mucize işi.
 
 
 
     Cüce vatozlar ülkemize ilk geldiklerinde çok rağabet görememelerine rağmen şu anda hemen herkesin evinde bulunmakta ve kendi yavrularını kendileri almaktalar.Ülkemizde normal cüce vatozların fiyatları uygun ve hemen her tanka girebilecek durumdayken, albino ve gold türlerinin nadirliklerinden ötürü daha pahalı olması herkesin bu türleri beslemesine biraz engel olsa gerek.Ancak en yakın zamanda albino türleride normal türleri kadar üretilip yaygınlaşıcağına eminim..
:::AKVARYUM ORTAMINDA ANCİSTRUS ÜRETİMİ  
 Ancistrusların hepimizin tanklarında boy göstermesinin bir nedeni akvaryum ortamında üreyebilmeleridir.Fakat bir çok akvarist ellerindeki ancistrusların üremediğinden şikayetçi.Ancak birazdan anlatmakta olacağım bilgilerle artık sizinde cüce vatozlarınızın(ancistruslarınızın) üreme, ürememe gibi sorunları aşabileceksiniz..       & amp; nbsp;
 
                

    Öncelikle gerekli koşulları ayarlamalısınız ki bunun ilk yolu, damızlık 1e2d yada 1e1d gibi çiftler oluşturmanızdır.Bundan sonra yapıcağınız basamak ise suyun ısısıdır..Üremeleri için gerekli olan sıcaklık 22-24 derecedir..Normal cichlid gibi balıklarda sıcaklık ne kadar artarsa o kadar kızgınlaşır balıklar ancak ancistruslarda su sıcaklığınız 25-26 derece civarıysa yavaş yavaş 1-2 gün içinde 2-3 derece azaltarak 22-24 derece aralığına getirebilirsiniz.Tankı bitkilendirmenizde fayda vardır..Tanklarını çok fazla pisleten bu ancistrusların kendi oluşturdukları aşırı nitrattan ölmemeleri için tankı bitkilendirmeniz yararlı olucaktır..Akvaryumunuza oksijeni bol tutmanız yumurta dönemlerinde çok önemlidir.Yumurtalar açılmaları evresinde oksijene ihtiyaç duyarlar ve eğer tankta yeterli oksijen olmazsa yumurtaların mantarlaşması işten bile değildir..

 
     Dikkat edilecek hususlardan birisi erkeklerin dişilere oranla daha büyük olmalarıdır ki dişileri yumurtlatabilmek için küpe onları baskı ile sokabilmelidir.Eğer erkek dişiden boy olarak küçük ve orantısızsa çiftleşme olmayabilir.Balıklarınızdan dişilerin karın kısımlarını her geçen gün takip edin..Dişinizin karın kısmında şişkinlik ve anüs kısmında kızarıklık var ise balığınız yumurtlayacaktır.Bundan sonra tüm iş erkeğinize kalıyor..Erkek ancistrus dişi balığı kendi sahiplendiği küpün, hindistan cevizi kabuğu vs. dar girişli geniş hazneli bir cismin içerisine zorla sokup yumurtalarını aldıktan sonra dişinin yavrularla tüm bağı kesilir..Tüm geri kalan görevi baba üstlenmektedir.
 
     
 
Baba ancistrus yumurtalara oksijen ulaşması için gün boyu onları yüzgeçleriyle havalandırır ve yumurtaların bulunduğu cisme hiçbir canlıyı yaklaştırmaz.
 
 
Yumurtalar 5-6 gün içerisinde minik karın keseleri ile birlikte küpün içine yapışan canlılar haline gelirler ortalama 1-2cm olmaları için yaklaşık 1 ay geçmesi gerekmektedir...Anne ve babadan yavruları ayırmazsanız yavruların gelişimi bayağı bir hızlanır.Anne yada baba veya diğer damızlık ancistruslar yavrulara hiçbir şekilde zarar vermezler.Aile içerisinde büyüyüp yetişebilirler..
:::Ancistruslarda herkes tarafından bilinen bi kaç tür cinsiyet ayırımına ek olaraktan ufak tefek kendimce edindiğim bilgileri buradan sizlerle paylaşıcağım..Bunları numaralandırıcak olursak;

1. Boynuz Yapısı: Ancistrusların (halk dilinde boynuzlu vatoz olarak da anılır) en büyük özellikleri olan kafa yapılarında erkeklerde görülen boynuzumsu yapı cinsiyet ayırımında büyük ölçüde anlaşılmasında faktördür.Dişilerda ya hiçbir şekilde kafa üzerindeyanlarında vs uzantı olmaz yada çok çok ufak minik bıyığımsı bir yapı oluşur. bkz: resim 01,02.
 
            
 resim01: Erkek Gold Ancistrus              resim02: Dişi Gold Ancistrus
 
2. VÜcut Yapısı: Ancistruslarda cinsiyet ayırımında ki bir diğer faktörde erkek ve dişi arasındaki vücutlarındaki farklılıklardır.Dişilerin vücutları daha kısa ve geniş iken erkeklerde daha uzun ve ince bir vücut vardır. bkz: resim03.
 

                        resim03: Yukarıda erkek Ancistrus altta ise dişi Ancistrus
 

                      resim04: Yukarıdaki Dişi Ancistrus, attaki ise Erkek Ancistrus
 
 
 
3.Göz Yapısı: Ancistruslarda erkeklerin göz yapıları birbirinden daha ayrıktır ancak dişilerde gözler birbirlerine daha yakındır. bkz: resim 04,05.
 
 


resim04: Erkek Ancistrus

resim05: Hafiften boynuzumsu yapıları çıkmaya başlamış Dişi Ancistrus
 
 
 
 
Not: Yazıların tamamı bana aittir.Alıntı yapılamaz.Saygılar,
tazz2007-2-12 18:14:43

Beğenenler: [T]199052,sonkomutan[/T][T]187528,cacaman34[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199052,sonkomutan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2008 20:53
Ben erkek diye düşünüp işyerine götürdüğüm,yaklaşık 1 yaşında ki cüce vatozumun resimdeki vatoza benzemesi nedeniyle erkekmi düşümü olduğunu şaşırmış durumdayım.
 
Balık nerdeyse 11-12 aylık ve 7 cm boyunda,bıyıklarıda resimdeki gibi az.  Acaba erkekmi  dişimi?
 

Beğenenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1603
scorpion26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 14:05
Burak bey balığınız bence dişi. Benimde buna benzer bir balığım var. Hatta kısa zamanda boy attı diye kesin erkek gözüyle bakıyordum. 10 gün önce tanka bir erkek attım şu anda 70-80 tane yavrusu var.

Beğenenler: [T]191877,erkinerim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuŞLu hKnÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 727
MuŞLu hKnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 18:32
[QUOTE=burak]Ben erkek diye düşünüp işyerine götürdüğüm,yaklaşık 1 yaşında ki cüce vatozumun resimdeki vatoza benzemesi nedeniyle erkekmi düşümü olduğunu şaşırmış durumdayım.
 
Balık nerdeyse 11-12 aylık ve 7 cm boyunda,bıyıklarıda resimdeki gibi az.  Acaba erkekmi  dişimi?
 
[/QUOTE]
 
 
Burak abi bu resimdeki balık dişi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2008 19:28
[QUOTE=MuŞLu hKn][QUOTE=burak]Ben erkek diye düşünüp işyerine götürdüğüm,yaklaşık 1 yaşında ki cüce vatozumun resimdeki vatoza benzemesi nedeniyle erkekmi düşümü olduğunu şaşırmış durumdayım.
 
Balık nerdeyse 11-12 aylık ve 7 cm boyunda,bıyıklarıda resimdeki gibi az.  Acaba erkekmi  dişimi?
 
[/QUOTE]
 
 
Burak abi bu resimdeki balık dişi.
[/QUOTE]
 
 
O zaman benim balıkdamı dişi,bende bu erkek diye ona başka bir dişi almıştım amaüreme olmayınca ekibi dağıtmıştım.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumeviÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 4
akvaryumeviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2010 21:49

Bir seferde 70-80 tane mi balık yumurtluyor acaba?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ramazanhandemÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 301
ramazanhandemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2010 22:08

Benimde çüçe besleyenlere bir sorum var yukarda 1 erkege 2 dişi veya 1 dişi bir erkek demişler bende 3 dişi var 1 erkek 2 erkek daha alsam daha iyi verim almak hemde erkek için daha verimli olmak açısından ne kadar doğrudur arkadaşlar saygılar .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mythloveÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 14
mythloveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2010 21:23
Selamlar..

Dişi cüce vatozumun karnı biraz şişmiş hamile olabilir mi acaba :)
Kızarıklık da var sanırım biraz :)

Bakınız foto:


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Red sparrowÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2009
İl: Antalya
Mesaj: 312
Red sparrowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2010 21:32

Arkadaşlar bu vatozu alırkern40 lt ye kaç tane sığar.Birde cinsiyet ayrımı kaç cm den itibaren belirlernir


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mythloveÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 14
mythloveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2010 11:46
[QUOTE=mythlove]Selamlar..

Dişi cüce vatozumun karnı biraz şişmiş hamile olabilir mi acaba :)
Kızarıklık da var sanırım biraz :)

Bakınız foto:

[/QUOTE]


Vatozum hamileymiş :D şuan küpün içinde 5 günlük yumurtalara erkek bakıyor :))) çok süper ya..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaantaskirÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 109
kaantaskirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2010 21:33
Bir akvaryumda olmazsa olmazlarından bence. Her akvayumunda en az 2 tane bulundurrum ve herkese tavsiye ederim. Vaton bence akvaryumun bir parçasıkaantaskir2010-04-12 21:34:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSAKAYAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2009
İl: Isparta
Mesaj: 155
MUSAKAYAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 10:22
Bilgiler için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etemÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2010
İl: Içel
Mesaj: 84
etemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 14:40
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dexter54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 678
dexter54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 14:52

Güzel Çalışma ama aklıma takılan şu ısı konusu diger balıklarla ortalama 2 3 derece daha düşük ozaman istenilen verimi alamıyacakmıyı bu türde.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir