Ani Balık Ölümleri.


Engin19Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2013
İl: Izmir
Mesaj: 869
Engin19Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2014 09:41




Ani Balık Ölümleri

Akvaristlerin çoğunun başına gelmiştir bu olay. 1 gün öncesine kadar çok sağlıklı olan balıklarınız sabah bir bakmışsınız ki hepsi ölmüş yada ölmek üzere, çok kötü bir durum değil mi? Gözünüz gibi baktığınız canlıların aniden hiçbir belirti göstermeden ölmesi. Gelin hep birlikte neymiş bu ani ölümlerin sebepleri öğrenelim. Bizim ani sandığımız şey belkide o kadar hızlı gerçekleşmiyordur.

1- Akvaryumunuzda salınım yapabilecek dekor,yapay bitki,boyanmış obje gibi süsler var mı? Bunlar suya salınım yaparak balıklarımızın aniden zehirlenmesine sebep olur.

2- Tankın üzeri açıkmı? Evde yapılan herhangi bir çalışma sırasında (Boya, Tadilat, İlaçlama) suya yabancı madde karışmış olabilir.

3- Yabancı müdahalelere karşı korunaklı mı? Eve gelen misafirler yada çocuklar suya yabancı bir cisim atmış olabilir bu da balıklarımıza zarar verebilir. Akvaryumun üzerini bu gibi etkenlere karşı kapalı tutun.

4- Eklediğiniz suyun güvenli olduğundan eminmisiniz? Bazen şebeke sularında aşırı miktarda arsenik,agır metaller,amonyum gibi zehirli maddeler olabiliyor. Bu insanlar için bile çok tehlikeli.

5- Elektrik kaçağı! Suyun içinde bulunan iç filtre, ısıtıcı, aydınlatma gibi araçların kablolarında kaçak olabilir. Isıtıcınız patlamış olabilir.

6- Klor! Dezenfektan olarak kullanılan klor balıklara büyük zarar verir. Eklediğiniz suyun klordan arındığından emin misiniz? Klor hakkındaki makaleye bu linkten ulaşabilirsiniz.

7- Amonyak zehirlenmesi ( İlgili makale için tıklayın)

8- Filtre sistemi düzgün çalışmıyor olabilir, berrak su temiz su değildir. Filtre malzemelerinin belirli bir kullanım süresi vardır biz anlayamadan ömrü tükenmiş olabilir.

9- Elektrik kesintileri! Uzun süren elektrik kesintilerine karşı önlem alın. Pilli hava motoru kullanabilirsiniz.

10- Su değişimleri sırasında her zaman su düzenleyici ya da klor testleri kullanın. Klordan ziyade sudaki ani değişiklikler de balıklar için ölümcül olabilir. Eklediğiniz suyun değerleri akvaryumdaki su ile çok yakın olmalı. Isı,ph,kh gibi.

11- Akvaryumun etrafında herhangi bir kimyasal madde bulundurmayın. Yanlışlıkla suya karışabilir.

12- Ani sıcaklık değişiklikleri diğer hastalıklara davetiye çıkartabilir. Balıkları şoka sokabilir.

13- Yüksek oranda su değişimleri. Önerilen su değişim oranı istisna durumlar hariç %20 ile %40 arasındadır.

14- Kloramin! Sudaki amonyak klor ile karışırsa kloramin açığa çıkar ve kurtulması klor kadar kolay olmaz. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

15- Yabancı kaynaklardan getirilen sular! Şebeke suyu yada kuyu suyunun hattına yabancı maddeler karışmış olabilir. Bilmediğiniz kaynaklardan getirilen suyu akvaryuma eklemeyin.

16- Oksijen yetersizliği! Özellikle japon balıkları diğer türlere nazaran çok daha fazla oksijen tüketir. Akvaryumu güçlü bir hava motoru ile havalandırmalısınız.

17- Isıtıcı arızası! Bu durum yüzünden çok fazla balık kaybedenler olduğunu biliyorum. Isıtıcı akvaryumun içindeki en büyük silahtır. Birçok üründe pahalı markaları önermem
ama ısıtıcı konusu istisnadir. Kalitesiz marka ısıtıcıların termostadı devreyi kesmeyerek sürekli çalışır vaziyette kalır ve suyun çok fazla ısınmasına sebeb olur. 30 Derecenin üzerine çıkan sıcaklıklar ölümle sonuçlanabilir.

18- İlaç kullanımında doz aşımı! Benim önerim hiçbir zaman ana tankta ilaçlama yapmamanız tüm dengeyi alt üst eder. İlaçlar karantina tankında ve prospektüste yazılan oranda kullanılmalı.

19- Tuz! Bİrçok akvarist akvaryumunda tuz kullanıyor. Bunun faydaları halen tartışılmakta. Dikkat edeceğimiz konu kaya yada deniz tuzu kullanmamız gerektiğidir. Sofra tuzlarında iyot bulunur ve balıklar için tehlikelidir. ÜStelik aşırı miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Bİtkili akvaryumlarda ve tuza karşı narin türler bulunan tanklarda tuz kullanılmamalıdır. ( Vatoz,Kedi Balıkları,Salyangozlar) Japon balıkları için önerilen tuz kullanım miktarını öğrenmek için buraya tıklayın.

20- Bozuk ve tarihi geçmiş yemler! Açıkta satılan yemleri alırken güvendiğiniz bildiğiniz yerden almaya özen gösterin. Markalı yem kovasına kalitesiz yemleri doldurup satanlara karşı dikkatli olun. Tarihi geçmiş yemler balıklarda zehirlenmeye sebeb olur.

21- Belirtileri açıkça ve uzmanlaşmadan görülemeyen hastalıklar. Örneğin Solungaç parazitleri ( Solungaç Parazitleri Adlı Makale )

 

Gördüğünüz gibi aslında ani ölümlerin sebebi yine biz akvaristleriz. Yukarda yazılan maddeleri dikkate alıp uygularsanız. Böylesine kötü bir manzara ile karşılaşma ihtimaliniz bir hayli azalır.



Beğenenler: [T]218194,Alehar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]218194,Alehar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2014 09:45
Faydalı bilgiler, sağol Engin ellerine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemsina2Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1296
cemsina2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2014 17:51
Çok güzel olmuuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir